de mihai33 » 10 Feb 2013, 12:07
gabi,
eu folosesc asa ceva la roi, sunt foarte bune,...cu o conditie, asigura-le umbra, gaura de pe fund nu este suficienta.
acum din fotografii nu am vazut daca imperechezi 1, 2 sau 4 matci,...pt 1 matca este mult, pt 2 este bun, cu diafragma intre ele, pt 4 este f putin risc de racire a botcii, plus ca va trebui sa ai si hranitor pe jumatate de rama de 1/2...si sa nu folosesti folia.
sa le tii ridicate de la pamant 10 cm macar, furnicile isi au rolul lor, si nu rod albinele cat rod furnicile, furnicile vin atrase de candy
eu am facut in acest an o greseala, am pus folia peste rame, cutiile din polistiren, sita pe 1/3 din fund, familiile bune = condens, acelasi lucru si la roi fara exceptie, polistirenul nu poate absorbi umiditate.
de ros o sa roada dar putin, mai ales la urdinis si capac, dar nu iti face griji.iti scoti banii pe ele dupa prima matca, cutiile le vei avea ani...si le repari una doua.
am folosit cutii din polistiren extrudat in combinatie cu osb fata spate, au inceput sa iasa din productie dupa 7 ani...familiile rod puternic in lipsa de spatiu, cu roii noi facuti nu ai treaba.
PS.te sfatuiesc sa imperechezi 2 matci , iar una din rame sa aiba jumatate hranitor, foloseste polistiren neted sunt mai usor de curatat, iar curatarea nucleelor este foarte importanta, albinele construiesc in toate gaurile/brizbrizurile din polistiren, ulterior gaselnita isi face de cap, si nu numai ea
PS2. vezi unde le depozitezi, iar in toamna nu lasa ramele in cutii, poti ierna o matca pe 4 rame cu 2 conditii....rama sa aiba leatul de sus de 1-1,5 cm max si etaj cu miere deasupra
totul iti spun din putina mea experienta, dar suficienta pt un sfat bun
te salut
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!