Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: CEVA Interesant!!!!!

Mesajde gigibecalul » 08 Feb 2013, 22:37

Si eu cred ca albinele simt schimbarea vremii cel putin cu cateva zile inainte, poate mult mai mult. Si noi, oamenii, am avut acest simt, insa odata cu trecerea secolelor, sau poate a mileniilor, l-am pierdut. Am mai ramas doar cativa, noi cei care suferim de reumatism :D sau avem o taietura mai mare, o fractura veche sau o operatie, ceva...eu de exemplu am simtit cu cateva zile inainte ca o sa ninga astazi, si puteam sa jur ca asa se va intampla...nu eram insa sigur de data exacta...insa ele stiu...simt, asa cum te simt pe tine ca stupar si cand te apropii de ele...asta cred eu.

p.s. si mai e o chestie...pe ELE nu le mint astia de la meteo, vorba cantaretei Andra...
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde genutzu » 08 Feb 2013, 23:15

Am ridicat ieri capacele la vreo 20 sa vad ce fac, daca sunt agitate, daca nu sunt agitate. daca sunt agitate inseamna cafie au puiet si produc energie fie nu mai prea au papica si se agita cu gandul la apocalipsa ca tot e la moda apocalipsa. Constatarile sunt ca inca hiberneaza adica se misca asa cate una in reluare ca sa imi arate ca nu e moarta. concluzia e ca nu au puiet, au hrana , iarna mai dureaza ceva. oricum ma astept sa inceapa sa ouca in 2 saptamani si sa iasa si la un zbor de curatire dupa 15 20 februarie. Daca nu or sa iese in martie si gata nu e problema.
genutzu

Mesajde BUNKA » 09 Feb 2013, 00:40

Ale mele chiar daca stau in adapost au cam acelasi comportament cu cateva exceptii..mai dureaza, februarie e luna de iarna!
BUNKA

Mesajde valentin » 09 Feb 2013, 07:39

Mesaj de BUNKA » Ieri, , 18:43
Muta-te la Radauti cu albinele si stai vreo 2 ierni acolo sa vedem daca matcile tale fac fatza ...eu am o banuiala ca s-ar putea sa nu ghiceasca ce trebuie sa faca la primul semn de vreme buna !
Albina este aclimatizata local...sa stii asta de la mine, nu-s v-un destept dar alea de la munte nu seamana cu alea de la Dunare sau cu alea de la Dorohoi

Aici te contrazic.avem aceasi rasa de albine in tara ...ca mai sunt ele corcite cu italience ca mai zic unii ca avem banateanca dar,una peste alta nu cred ca mai are cineva o selectie controlata.la mine este zona de pastoral.ce le face pe reginele mele sa nu se imperecheze cu trintorii de la o stupina din Harghita sau maramures,arges,vilcea,sau reginele lor cu trintori nostri din zona.italianca cum sa adaptat la temperaturile noastre?ponta este declansata de evolutia vremii,mincarea din stup,virsta reginii,si binenteles sunt si esceptii de la aceste reguli.deranjaza tu o familie de citeva ori si-ti garantez ca o sa inceapa ponta inaintea celorlanti .(incepatorii sa ignore ultimafraza) :P
valentin

Mesajde BUNKA » 09 Feb 2013, 21:10

valentin scrie:Mesaj de BUNKA » Ieri, , 18:43
Muta-te la Radauti cu albinele si stai vreo 2 ierni acolo sa vedem daca matcile tale fac fatza ...eu am o banuiala ca s-ar putea sa nu ghiceasca ce trebuie sa faca la primul semn de vreme buna !
Albina este aclimatizata local...sa stii asta de la mine, nu-s v-un destept dar alea de la munte nu seamana cu alea de la Dunare sau cu alea de la Dorohoi

Aici te contrazic.avem aceasi rasa de albine in tara ...ca mai sunt ele corcite cu italience ca mai zic unii ca avem banateanca dar,una peste alta nu cred ca mai are cineva o selectie controlata.la mine este zona de pastoral.ce le face pe reginele mele sa nu se imperecheze cu trintorii de la o stupina din Harghita sau maramures,arges,vilcea,sau reginele lor cu trintori nostri din zona.italianca cum sa adaptat la temperaturile noastre?ponta este declansata de evolutia vremii,mincarea din stup,virsta reginii,si binenteles sunt si esceptii de la aceste reguli.deranjaza tu o familie de citeva ori si-ti garantez ca o sa inceapa ponta inaintea celorlanti .(incepatorii sa ignore ultimafraza) :P

Pai uite la mine nu e zona de pastoral si nu am prin preajma decat mosnegi cu maxim 10 stupi deci eu daca am influente de peste Prut astea sunt bine intiparite in genetica albinei de la noi...problema asta de care zici, o fi in josul tarii unde va calcati pe picioare prin locurile de pastoral..la mine e mult mai relaxata treaba si nici nu stiu stupari din zona care sa lucreze cu matci aduse de cine stie pe unde...toti lucreaza cu localnica aclimatizata si eventual putin selectionata in cazul unor apicultori meseriasi...este un nene cu 600 de stupi la Dangeni jud Botosani care are vreo 70 de ani din care 50 i-a petrecut printre albine....el face si selectie dar numai pe albina localnica !
Legat de inceperea ouatului e adevarat ca sunt factori favorizanti insa eu cred ca exista si o componenta de aclimatizare intr-un anumit areal, adaptare la un anumit ritm al naturii..altfel nu se explica unele lucruri!
Avem pareri diferite la capitolul asta...asta nu e neaparat rau, nu tre sa fim toti de aceeasi parere!
Un lucru stiu sigur...nu as cumpara niciodata albine de la Constanta...iau daca am de luat tot de la baieti pe care-i stiu eu ca nu fac pastoral, care au albine de zeci de ani in zona mea etc. ;)
BUNKA

Mesajde jenica67 » 09 Feb 2013, 23:52

Bunka tu nu ai facut pastoral nici o data ? Chiar daca nu ai avut matci la imperecheat, crezi ca nu ai plecat acasa cu trantorii altora, din alte zone ??
jenica67

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 00:04

BUNKA scrie:
valentin scrie:Mesaj de BUNKA » Ieri, , 18:43

nici eu nu pot sa fiu de acord cu BUNKA...in schimb postarea ta ma uns pe suflet Valentine ..,desi ai mai fi putut adauga macar pentru incepatori ..la ce se rezuma "deranjatul " despre care faci vorbire.. :D
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde delorin I » 10 Feb 2013, 00:09

Interesant! Daca mai adaugam si faptul ca albinele de munte pot fi iernate si pe mana de conifere si au ceva rezistenta ....tabloul este complet diferit! Eu m-am apucat de apicultura cu 2 familii adaptate pentru zona de munte chiar din zona noastra, foarte puternice si 2 familii/mai degraba roiuri adaptate pentru zona de podis dintre Bacau si Neamt! Astept sa vad diferenta in primavara....oricum cele de la 30 de km distanta, par sa fie cu totul alt soi si oricum mult mai harnice, desi cand a fost format roiul a fost format cu multa miere! Cum schimbarile climatice sunt la ordinea zilei, cred ca ar fi destul de greu sa facem o harta clar adaptata zonelor mai ales ca fiecare stupar isi are obiceiurile sau! De pilda, astazi, am primit o veste ca un stupar cu multa experienta din zona Comanesti- a inceput tratamentele cu Varachet - desi nu a existat zbor de curatire de la sfarsit de noiembrie inceput de decembrie iar albinele sunt in ghem! Asa ca - in manipularea naturii fiecare dintre noi isi asuma niste riscuri la un moment dat dar cu sau fara vrerea lui - albina va face tot ce simte ea ca e vremea sa faca! Daca poate exista domesticire sau nu, daca putem asigura microclimat sau nu, deja e o alta poveste!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde alt stupar » 10 Feb 2013, 11:42

v-as reaminti o postare care mi-a placut a unui coleg aradean ...
la cat pastoral se face in tara asta pana si viespii sunt corciti... ardelean cu dobrogean, oltean cu salajean, s.a.... ca oricum ii caram dupa noi dintr-o parte intr-alta prin capacele stupilor ori prin pivnitele pavilioanelor :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 11:56

normal.. :lol: ..distanta intre stupine,roii naturali ascunsi cine stie pe unde,etc...
Albinel

Mesajde BUNKA » 10 Feb 2013, 12:29

Mai apare si mama natura in peisaj si mai selecteaza si ea..si chiar daca niste caractere straine au patruns in fondul genetic al zonei selectia naturala rezolva parte din problemele astea..daca o familie se apuca de ouat din decembrie in nord ce sanse are sa ajunga in martie daca stuparul nu stie ca aia are probleme de genetica si-i trateaza pe toti la fel, ma refer la rezerve etc.
Am vazut o chestie odata...matcile imperechindu-se in aria de zbor a stupilor. Erau carduri carduri de trantori care urmareau cate o matca intr-un zbor sinuos cand mai jos la 2-3m cand mai sus la 6-7m. Pica teoria aia descrisa prin carti ca matcile s-ar duce la imperechere si pana la 10-15km...astea se imperecheau deasupra stupilor din care iesisera.
Am observat de multe ori ca in nucleele de imperechere de cate ori aveam matci la imperecheat incepeau sa apara din ce in ce mai multi trantori maturi sexual...cred ca ei sunt atrasi cumva de matcile virgine, un miros, ceva hormonal cine stie..si ei intra initial in stupii unde sunt matcile virgine, dupa care la ora zborului trantorilor ies si matcile tinere si atunci se produce "minunea"...totusi imi e greu sa cred ca trantorii sau matcile strabat zeci de kmpt ca sa gaseasca un/o partenera, distantele sunt mult mai mici, de regula e imperecheaza cel mult cu ceva din vecini.

Daca mai adaugam si faptul ca albinele de munte pot fi iernate si pe mana de conifere si au ceva rezistenta ....tabloul este complet diferit!

Delorin

Nu stiam asta, dar daca asa e ..e clar un semn de adaptare la areal !
Ultima oară modificat de BUNKA pe 10 Feb 2013, 12:40, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde Albinel » 10 Feb 2013, 12:33

feromonii de matca sunt de vina .."atentie matca in calduri" :lol:
Albinel

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR