Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Condensul

Mesajde comynyc » 01 Ian 2013, 19:26

LA MULTI ANI TUTUROR !!!
La fel ti-as recomanda si eu sa nu pui ziare ori alte materiale absorbante in interior ,nu vad pt ce sa mentii umiditatea in stup , urdinisul de jumatate sau maxim eventual gratie anti-soareci si neaparat in podisor orificiu pt ventilatie , albinele nu au nevoie de caldura pt a trece iarna ,o izolare exagerata este chiar daunatoare ,ele au nevoie de miere , liniste si tratamente facute toamna la timp . Iernare usoara tuturor.
0727120026
comynyc

Mesajde alt stupar » 01 Ian 2013, 23:51

valentin scrie:eu nu ias recomanda ziarele peste rame,nu face decit sa le dea de lucru la albine il vor toca.eu ii recomand sa izoleze cit mai bine deasupra podisorului ,fara alte impachetari inauntru stupului sa deschida urdinisu mai mult,iar stupu sa fie inclinat usor in fata

Toaca ziarele pe naiba mai omule...
le toaca rapid, da, dar in primavara cand incepe "forfota". Acum nici gand !
ca retin umiditatea... asta-i alta poveste.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde akmm » 25 Feb 2013, 14:04

Avem un grafic al unui studiu american despre umiditatea din stup si diferitele efecte:
http://www.aprilaire.com/index.php?znfA ... levels.jpg
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde bostina constantin » 26 Feb 2013, 11:07

La Buzau a plouat si mai ploua si acum, de aceea, duminica am facut o inspectie fulger la o parte din stup.
La o parte din ei am gasit apa infiltrata pe la colturile capacelor, care a umezit putin paturele puse peste folie.
Am avut alte paturele uscate, le-am inlocuit, si aseara am continuat inspectia la toti.
Unde am gasit infiltratii am inlocut paturelele.
M-am uitat, fugitiv, prin folie toate fam erau in ghem, nu se luase de turte, doar una era calare pe turta.
Nu le-am deranjat mult, si cred ca era mai mare baiul daca nu inlocuiam paturele ude la colturi.
Pe cea flamanda am suparat-o cu-n blit prin folie ;)
Stie cineva motivul sau cauza pt care aceasta familie nu este in ghem ?
Sanatate sa aveti :)
Fişiere ataşate
DSC02934 (Medium).JPG
aceasta este singura familie din 13 care nu era in ghem, oare de ce ?
bostina constantin

Mesajde Badea Alin » 26 Feb 2013, 11:33

bostina constantin scrie:La Buzau a plouat si mai ploua si acum, de aceea, duminica am facut o inspectie fulger la o parte din stup.
La o parte din ei am gasit apa infiltrata pe la colturile capacelor, care a umezit putin paturele puse peste folie.
Am avut alte paturele uscate, le-am inlocuit, si aseara am continuat inspectia la toti.
Unde am gasit infiltratii am inlocut paturelele.
M-am uitat, fugitiv, prin folie toate fam erau in ghem, nu se luase de turte, doar una era calare pe turta.
Nu le-am deranjat mult, si cred ca era mai mare baiul daca nu inlocuiam paturele ude la colturi.
Pe cea flamanda am suparat-o cu-n blit prin folie ;)
Stie cineva motivul sau cauza pt care aceasta familie nu este in ghem ?
Sanatate sa aveti :)

pune mai multe detalii despre familie.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde bostina constantin » 26 Feb 2013, 12:05

Eu fiind incepator, nu ma pricep sa dau detalii stuparesti dar totusi incerc.
Se trage dintr-un roi facut din botca de la un vecin acum doi ani. Asta vara a progresat greu, i-am pus tarziu catul, se trezea tarziu si se culca devreme, adica era lenes ;) Intr-o zi i-am dat catul jos si era plin de botci, unele au ecluzionat pe capacul stupului alaturat.
L-am impartit in patru fara a tine cont unde ramane matca batrana, cu siguranta nu a ramas in el.
Atunci am auzit primul cantat de matca :shock:
Hrana suficienta, tratamente la zi, adica toti cam la acelasi nivel.
Multumesc de implicare :)
bostina constantin

Mesajde Mircea_63 » 26 Feb 2013, 12:18

Costica, un sfat bun...fa cum stii si la orice stup ce merge prost, cu prima ocazie schimba-i matca. Stiu ca nu acum nu e momentul, ci pe viitor. Iar de "tras", nu trage matca din el ci din stupii de care esti multumit.

Ai cateva motive posibile de nu stau in roi:
-asa sunt ele, mai active la temperaturi mai scazute (nu-s toate la fel);
-n-au matca;
-n-au mancare;

Cand se incalzeste si incep sa iasa, daca n-au matca vor fi primele la urdinis, unde se invart de-a proasta. Desigur, vei putea verifica daca au oua, larve. Daca n-au, unifici.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde bostina constantin » 26 Feb 2013, 13:10

Multumesc Mircea pt sfaturi :)
Ma axez pe inlaturarea umiditatii, asigurarea hranei etc.
Acuma sa spun adevarul, roii aia i-am facut sa capat experienta :lol: Multe as fi facut eu daca ma pricepeam, ceva tot am miscat, din 3 am facut 10 si cel mai important e ca ,,bazaie'' toti pana acum
O sa urmaresc daca urmasele ,, lenesei'', prin inperechere vor modifica insusirile viitoartelor albine, daca nu mai vedem ;)
Sanatate la toti care au nevoie de ea :)
bostina constantin

Mesajde balu » 28 Feb 2013, 21:23

Din ce se vede prin folie eu zic ca e ok
balu

Mesajde bostina constantin » 28 Feb 2013, 21:45

balu scrie:Din ce se vede prin folie eu zic ca e ok

Multumes, asa sa fie la toata lumea :)
Asta demonstreaza ca, se poate folosi folia si la stupi cu fund plin, dar respectand unele legi ale naturii ;)
Numa' bine :)
bostina constantin

Mesajde paul » 28 Feb 2013, 21:55

bostina constantin scrie:Asta demonstreaza ca, se poate folosi folia si la stupi cu fund plin, dar respectand unele legi ale naturii ;)

Sa traiesti nea Costica !!!
Da' pentru un corigent la fizica si la "legile naturii", n-ai putea dumneata sa explici cum ai procedat ??? Ca sa poata pricepe si el (corigentu')... :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mircea_63 » 28 Feb 2013, 21:59

A :evil: chelea pe tine, Paul :lol:

Costica, sincer sa fiu si eu sunt curios care sunt legile alea de le-ai respectat.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde kamy » 28 Feb 2013, 22:09

Cu gaura-n fund in partea din spate sa faca curent cu urdinisu,si folia de deasupra izolata cu izolatia care se pune sub parchet fals nu strica de 5 mm.
kamy

Mesajde bostina constantin » 28 Feb 2013, 22:54

Intai va salut pe amandoi :)
Iaca cum se face o impachetare [dupa ce credem ca apare ponta], la stupi cu fund plin, folosind folia;
- decupam folia dupa forma dreptunghiului superior al cutiei, cu conditia ca 4-5 cm sa ramana fanta IN PARTEA URDINISULUI, care deasupra foliei este sita podisorului[sau si paturica]
- fixam folia direct peste rame [respectand fanta in partea cu urdinisul], chiar cu niste pioneze, in partea dreapta cum stam in spatele stupului, pt a nu se deplasa involuntar.
- Peste folie punem paturica, ce va ocupa tota suprafata foliei care vor curge impreuna peste diafragma.
Am sa dezvolt totusi ce se intamla in stup [si in mintea mea :lol: ];
- urdinisul e deschis [cat consideram ca trebe]
- sita in podisor [sau fara podisor], este deschisa, doar opturata de paturica
- ghemul [cuibul cu puiet] este situat de la fanta foliei la peretele din spate al cutiei [nu conteaza unde in aceasta zona],dar e protejat de curenti.

In conditiile astea, aerul circula [natural] prin fata ghemului[cuibului], ca la tribuna oficiala a unu stadion partial acoperit [aerul viciat din cuib [ribuna] iese intr natural] ;)
Asa am gandit asa am facut, si mi-a iesit.
Imi cer scuze de exprimarea greoaie :)
bostina constantin

Mesajde balu » 01 Mar 2013, 21:16

NU DATI CU PIETRE, anu acesta am iernat cu folie pe toata suprafata stupului, traiesc toti, unii mai bine, altii mai putin (mucigai).indiferent de forma fundului
balu

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 01 Mar 2013, 22:09

Eu ii impachetez pe toti la fel si lucrez cu ei in acelasi fel,cutiile sunt la fel , totul e tras la indigo si totusi.... la unii gasesec mucegai in partea de jos a ramelor(la unul am gasit cam o palma in mijlocul ramei)!Chiar daca se-ntampla la cativa ,de ce ?
Nu ploua in ei, curent nu este, sunt in general de aceeasi putere,majoritatea sunt perfect uscati pe fund, nici mizerie n-au,iar altii au si tocatura multa de la rame si mortaciune de albine pe fund!
stoenescu gheorghe-gabriel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR