Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Condensul

Mesajde bostina constantin » 01 Mar 2013, 22:17

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Eu ii impachetez pe toti la fel si lucrez cu ei in acelasi fel,cutiile sunt la fel , totul e tras la indigo si totusi.... la unii gasesec mucegai in partea de jos a ramelor(la unul am gasit cam o palma in mijlocul ramei)!Chiar daca se-ntampla la cativa ,de ce ?
Nu ploua in ei, curent nu este, sunt in general de aceeasi putere,majoritatea sunt perfect uscati pe fund, nici mizerie n-au,iar altii au si tocatura multa de la rame si mortaciune de albine pe fund!

Pai singurul lucru care nu-l spusesI fu, cum impachetezi :)
Doamne ajuta :)
Ultima oară modificat de bostina constantin pe 01 Mar 2013, 22:18, modificat 1 dată în total.
bostina constantin

Mesajde aparul » 01 Mar 2013, 22:17

nu cumva aveai pastura in ramele acelea?
aparul

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 01 Mar 2013, 22:23

DA asa este , sub coroana de miere este si pastura dar nu mucegaita, mucegaiul este prezent aproape exclusiv pe leatul de jos pe care eu il am mai lat!Iar la unii am gasit cateva albine pe fund ,4-5 de ex imbracate in mucegai! De ce?
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde Kodrea » 01 Mar 2013, 22:30

Lucrez de mult timp numai cu stupi orizontali. Cam in fiecare an ma confrunt cu problema condensului in stup,mai ales dupa diafragma. Ce asi putea face pentru eliminarea acestei probleme ? Mentionez ca nu folosesc nici un fel de aerisire in afara de urdinis,pe care-l las deschis cam 1 cm de interval de albina existenta. Deasupra podisorului astern ziar si salteluta. Aerisirile la capac inchise ambele . Ce ma sfatuiti ?
Kodrea

Mesajde aparul » 01 Mar 2013, 23:06

kodrea,daca podisorul il ai din scindurele,,in partea unde nu e cuibul lasa distanta intre 2 scindurele,sa iasa aerul umed.
aparul

Mesajde horia_ch » 04 Mar 2013, 09:37

De ce ar ieşi aerul umed într-un capac... închis? :? Nimeni nu-l forţează să o facă.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde aparul » 04 Mar 2013, 10:01

horica,sint sigur ca prin tra a 7 a la fizica si pe la voi s-au studiat legile fizicii,stii cele trei stari ale apei(solida lichida si gazoasa). :D
aparul

Mesajde horia_ch » 04 Mar 2013, 10:34

Da, parcă îmi aduc ceva-ceva aminte!
Kodrea zice că are capacul cu aerisirile închise. Pe podişor are ziare şi salteluţă. Sub podişor are o familie care produce vapori (apă gazoasă). Vaporii ăştia difuzează în aerul din jur şi pleacă... unde? O parte ies pe urdiniş, o parte sunt absorbiţi de salteluţă prin fanta propusă de tine, rezultând apă în stare lichidă reţinută de aceasta (salteluţa) şi o parte... rămân în aerul dintre faguri. Ce se întâmplă cu apa în stare lichidă reţinută de salteluţa aflată la o temperatură... ca la Botoşani? Şi neavând un curent format între urdiniş - fanta din podişor - capac. Eu cred că va deveni apă în stare solidă. Asta presupune că altă apă gazoasă nu va mai putea fi absorbită şi atunci ghici ce se întâmplă cu apa gazoasă produsă de colonie şi care se preumblă liberă printre faguri. Oare unde va condensa? Garantat, Kodrea nu are ventilator în stup care să împingă vaporii afară pe urdiniş.
E doar părerea mea, făcută după vreo 17 ierni în zonă rece fără fund cu plasă (plasă care schimbă total datele problemei).
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde bostina constantin » 04 Mar 2013, 11:37

Am descris mai sus cum impachetez eu stupii[cu fund plin], cand consider ca a inceput regina ponta sau va urma sa inceapa [cam a doua decada a lui februarie]. Din poze lipseste doar paturica ce vine peste folie si fanta.
Am cautat prin arhiva niste poze, sa exprime mai bine ce am spus.
Mai adaug [si ca raspuns la intrebarea colegului Kodrea], ca toamna cand am facut restrangerea cuibului, in spatiul ramas intre diafragma si peretele opus ghemului, am bagat niste pernute pline cu foi de porumb facute fideluta.
Un lucru usor de facut, chiar si pt 100 de familii, dar foarte important, nu am vazut condens in stupi, nici pana sa pun folia nici dupa.
Sanatate sa aveti :)
Fişiere ataşate
DSC02442 (Small).JPG
cuib cu folie si fanta spre urdinis
DSC02444 (Small).JPG
cuib cu pernuta
bostina constantin

Mesajde stupul » 05 Mar 2013, 07:53

Kodrea scrie:Lucrez de mult timp numai cu stupi orizontali. Cam in fiecare an ma confrunt cu problema condensului in stup,mai ales dupa diafragma. Ce asi putea face pentru eliminarea acestei probleme ? Mentionez ca nu folosesc nici un fel de aerisire in afara de urdinis,pe care-l las deschis cam 1 cm de interval de albina existenta. Deasupra podisorului astern ziar si salteluta. Aerisirile la capac inchise ambele . Ce ma sfatuiti ?

Va faceti un urdinis superior si nu mai aveti niciodata condens.In plus lasati o fanta in podisor ( in partea cu urdinisul-pur si simplu indoiti un colt daca podisorul este din material textil-eu asa am).Inainte de a iesi albinele in zbor de recunoastere sa inchideti urdinisul de sus, pentru ca daca apuca sa circule pe acolo, este foarte greu de umblat la stupi.

In revista "Apicultura" nr.12, decembrie 1956, la pag. 39 "Sfaturi practice" scrie despre urdinisurile superioare pe timpul iernii.
"Urdinisul superior are lungimea de 5 cm si inaltimea de 8mm. El se gaseste in dreptul urdinisului mare de jos, la a treia parte din inaltimea peretelui din fata, masurata de sus in jos.In cazul cand nu se pot amenaja asemenea urdinisuri, cate 2 gauri (date cu un burghiu) in diametru de cca.20-25 mm, pot servi tot asa de bine ca urdinis superior la familiile normale.
La familiile puternice, pe timpul iernii, se lasa deschise atat urdinisurile de jos cat si cele superioare, iar la cele mijlocii-numai cele superioare."

Eu iernez dintotdeauna, cu ambele urdinisuri deschise si nu am vazut niciodata faguri mucegaiti.
stupul

Mesajde padurar2009 » 05 Mar 2013, 20:19

In aceasta perioada un pic de condens nu ajuta? Eu vad ca albinele sug acel condens de pe folie. Nu mult, doar un pic.
padurar2009

Mesajde Albinel » 05 Mar 2013, 20:26

padurar2009 scrie:In aceasta perioada un pic de condens nu ajuta? Eu vad ca albinele sug acel condens de pe folie. Nu mult, doar un pic.

ajuta foarte mult in perioada cresterii puietului in conditii de temperatura fara oscilatii mari de la zi la noapte...acum trebuie avut grija la excesul de umiditate mai ales la famililiile slabe si foarte slabe..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde bostina constantin » 05 Mar 2013, 20:46

Cum zice Albinel, daca reusim sa facem diferenta intre condens normal, umiditate controlata putem sa tinem pe loc aparitia mucegaiului. In cazul stupilor [cuiburilor] numai schimbul aerului din stup ne poate ajuta, mai bine zis frecventa schimbarii lui, si..... si mai bine zis :lol: , crearea conditiilor de schimbare naturala al lui [a aerului].

Numa' bine :)
bostina constantin

Mesajde Albinel » 05 Mar 2013, 20:59

multumesc Costica ..!! :)
Albinel

Mesajde bostina constantin » 05 Mar 2013, 22:27

Albinel scrie:multumesc Costica ..!! :)

Eu trebe sa-ti multumesc si tie Albinel, din ,,cauza '' unora ca tine am alta viata, sau viziune a vietii la varsta mea, o sa mai explic altadata ;)
Numa'' bine :)
bostina constantin

Mesajde Albinel » 05 Mar 2013, 22:33

daca pot ajuta pe cineva ,indiferent cine ar fi ..o fac cu multa placere ..nu de putine ori ,eu insumi am nevoie de ajutor ..Doamne ajuta tuturor !!
Albinel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR