Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Un sfat..o parere!

Mesajde Cioc Marius » 27 Aug 2011, 20:50

In primul rand vreau sa va salut pe toti...Eu sunt Marius din Craiova am 20 de ani si m am apucat de apicultura!....am momentan 11 stupi....citesc de cateva luni bune acest forum si pot spune ca am invatat destule lucruri folositoare.!

Problema: in aceasta seara cand am facut o vizita la stupi am observat un lucru destul de ciudat ( pentru mine)....deci acum 1 luna am achizitionat un roi (3 rame puiet 4 rame miere)....mentionez ca nu am avut matca insa aveam o botca frumusica pe una din ramele cu puiet...in fine botca a scos o matca cat de cat OK...s a imperecheat si a depus puiet acum vreo saptamana...iar in aceasta seara cand m am uitat iar in stup am descoperit 2 rame cu puiet in diferite stadii de dezvoltare, matca, plus 2 botci necapacite dar cu larve in ele...am examinat mai bine matca care nu prezinta rani pentru a avea loc un schimb de matca...deasemenea roiul il am strans p 2 rame cu miere 2 rame puiet + o rama cu coronita de miere...ar fi indicat sa distrug botcile pe care le am gasit? aveti idee de ce au tras ele aceste botci!...astept raspunsurile voastre.multumesc!
Cioc Marius

Re: Un sfat..o parere!

Mesajde Adrian Galofteanu » 27 Aug 2011, 21:55

Asemenea situatii la vremea asta sunt destul de frecvente. Urmareste in continuare familia, distruge botcile si stimuleaza proportional cu puterea ei.

Cauze le sunt multe.......de exemplu noi romanii, avem un presedinte, bun - rau, prost - destept, etc dar l-am votat si asta este. De a doua zi dupa vot opozitia era pregatita sa il schimbe. Cam asa si la roiul matale care are destul de multa albina batrana si ca si in partide.............batranii dau tonul :)

Toate cele bune!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde gica » 28 Aug 2011, 08:25

E posibil sa fie in el o nenorocita de nosemoza.Da-i stimulare cu Protofil
gica

Mesajde gabi bee » 18 Sep 2011, 22:48

am si eu o curiozitate legata de protofil si anume se poate administra protofil in apa, nu in sirop si daca se respecta doza de 17ml la litrul de apa , sa zicem . mi-a ramas un pic de protofil si a-si vrea sa al dau albinelor in apa in ulucelele de rama . a procedat cineva asa ? :roll: :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde proapis13 » 19 Sep 2011, 08:24

Daca ai fi citit vreodata prospectul produsului ai fi ramas cu ceva info
Legat de curiozitatea ta,si nu ar fi prima de ce nu intrebi producatorul?/
Vezi ca usor-usor intri in galeria celor ce ,,reinventeaza'' apicultura ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ALBINEL 1984 » 19 Sep 2011, 12:26

gabi bee scrie:am si eu o curiozitate legata de protofil si anume se poate administra protofil in apa, nu in sirop si daca se respecta doza de 17ml la litrul de apa , sa zicem . mi-a ramas un pic de protofil si a-si vrea sa al dau albinelor in apa in ulucelele de rama . a procedat cineva asa ? :roll: :D

se considera ca nu ar fi o varianta economica dar metoda e veche ,in privinta celor care experimenteaza metode noi :idea: nu am nimic impotriva cred ca asa a evoluat si apicultura altfel eram la stadiu de buduroi si acum
ALBINEL 1984

Mesajde gica » 19 Sep 2011, 12:39

gabi bee scrie:am si eu o curiozitate legata de protofil si anume se poate administra protofil in apa, nu in sirop :roll: :D

Ar trebui sa fie bolnave de gripa vacii nebune ca sa guaste macar amareala aia.
Incearca numai.Sa ne spui si noua. :shock:
gica

Mesajde Yojen » 19 Sep 2011, 15:14

cred ca matca a stat mai mult in ziua nuntii pe afara si albinele au inceput sa faca alte botci, cand s-a intors cucoana acasa surpriza, asa am patit si eu dar nu a mai continuat dezvoltarea botcilor.

e doar o parere :)
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde gabi bee » 19 Sep 2011, 15:45

proapis13 scrie:Daca ai fi citit vreodata prospectul produsului ai fi ramas cu ceva info
Legat de curiozitatea ta,si nu ar fi prima de ce nu intrebi producatorul?/
Vezi ca usor-usor intri in galeria celor ce ,,reinventeaza'' apicultura ;)

bineanteles ca am citit prospectul si tocmai de aceea am intrebat daca a mai facut cineva administrarea asa . curiozitatea ma caracterizeaza si nu vad ce e rau in asta ci din contra . vreau si eu sa fac ceva si m-i se da cu batul peste degete ! de ce proapis 13 , de ce ? daca n-a mai incercat nimeni atunci o sa incerc la un stup si vad cum se prezinta . ideea era sa nu mai cumpar zahar ca stimularea nu-si mai are rostul acum iar cu banii scutiti luam si eu o foaie de tabla si inveleam 3 stupi [un exemplu] . ;)
gabi bee

Mesajde un OM » 19 Sep 2011, 20:02

Da bre, ezemplu seamana cu teoria. In schimb practica...
un OM

Mesajde gabi bee » 19 Sep 2011, 20:41

da , practica , sau mai bine zis lipsa practicii ne da batai de cap ! :D
gabi bee

Mesajde gica » 19 Sep 2011, 20:52

gabi bee scrie:... . ideea era sa nu mai cumpar zahar ca stimularea nu-si mai are rostul acum iar cu banii scutiti luam si eu o foaie de tabla si inveleam 3 stupi [un exemplu] . ;)

Ia foaia de tabla si economiseste protofilul ca este scump si asta.
gica

Mesajde gabi bee » 19 Sep 2011, 21:27

protofil nu mai cumpar , vreau sa-l folosesc pe cel ce mi-a ramas ca e putin si vreau sa-l impart la toti roii ! mersi nea gica ! :P
gabi bee

Mesajde gica » 19 Sep 2011, 21:34

nu vrei sa intelegi ca-ti sugerez ca este o doza anuala de protofil/stup care odata depasita duce la risipa.
gica

Mesajde proapis13 » 19 Sep 2011, 22:35

gica scrie:nu vrei sa intelegi ca-ti sugerez ca este o doza anuala de protofil/stup care odata depasita duce la risipa.

Din cate mi-aduc aminte era undeva la 80ml/sezon
Nu mai tzin minte ca de cand il fac acasa nu am mai
citit prospectul insa am grija sa nu depasesc doza ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE