gabi bee scrie:am si eu o nelamurire in privinta ramelor din cat , la stupul pe 12 rame . in acest caz stiu ca se folosesc 10 rame cu latimea de 45 mm ca sa nu oua matca in ele dar am intalnit scris pe forumul vechi despre folosirea a 11 rame in cat si se gasesc si distantiere de cumparat , din tabla , pentru 11 rame ,la stupul respectiv de 12 rame . deci cum e mai indicat 10 rame de 45 mm sau 11 rame de 41 mm si de ce ?
reformistul scrie:Eu la stupul de 12 rame folosesc tot 12 si in magazie. Matca urca sus atunci cand nu are spatiu in cuib, am patit - dar din cauza mea - pentru ca am bagat prea multe rame la crescut si matca nu a avut unde sa oua. Insa la stupii care i-am gestionat corect, cu spatiu pt ouat, in cuib, nu am avut probleme - matca nu a urcat sus. In schimb, tot a fost un castig si puietul din magazie, am dat o parte din rame la roiurile mai slabute pe care le-am facut si astfel am echilibrat cumva.
gabi bee scrie:interesanta chestia cu asezarea catului invers, cu ramele perpendiculare pe cele de cuib . am mai citit undeva asta si o sa incerc si eu la anul . avantajul ar fi ca nu i-ti mai lipeste ramele de cat de cele de cuib , dupa cum am citit eu , dar daca ai distanta corecta intre ramele de sus si cele de jos nu au trebui sa apara problema asta . oricum trebuie incercat si trase concluzii !
teinegru64 scrie:gabi bee scrie:interesanta chestia cu asezarea catului invers, cu ramele perpendiculare pe cele de cuib . am mai citit undeva asta si o sa incerc si eu la anul . avantajul ar fi ca nu i-ti mai lipeste ramele de cat de cele de cuib , dupa cum am citit eu , dar daca ai distanta corecta intre ramele de sus si cele de jos nu au trebui sa apara problema asta . oricum trebuie incercat si trase concluzii !
Nu știu unde ați citit....dar eu zic ca le place sa cladeasca ....mai cu spor.
Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori