Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: matci tinere performante "cad" in timpul iernarii!! moti

Mesajde alt stupar » 17 Mar 2013, 21:41

Albinel scrie:va las sa trageti voi concluziile caderii matcilor..eu cred ca datorita umiditatii si pasturii alterate..poate nu am dreptate.. :roll:

partial !
Am iernat anul asta una dintre stupine exclusiv pe miere naturala in zona de deal, am iernat familii-test exclusiv pe siroape, am avut ierni cu mana multa in rezerva de iernare s.a.m.d... ceea ce vreau sa spun este ca indiferent de conditii procentajul de regine cazute la datorie se mentine in jurul acelorasi valori, + - 5%.
Si da, mare parte aflate la prima iernare !

Acum. A crapat... a crapat si gata, io unul am renuntat sa caut motivele. Gasesc unul orfan - pun piatra pe capac, merg mai departe si la sfarsitul zilei il inchid. Dimineata urmatore il duc pe alta vatra si-l impart pe unde se nimereste. Pierderi calculate.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Albinel » 17 Mar 2013, 21:55

Salutari !! 6% am avut si eu anul trecut alt stupar ..acum asta este ..multumesc Domnului ca a am sesizat din timp ca ceva nu este in regula si n-am pierdut familiile..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde bostina constantin » 17 Mar 2013, 22:18

alt stupar scrie:
Acum. A crapat... a crapat si gata, io unul am renuntat sa caut motivele. Gasesc unul orfan - pun piatra pe capac, merg mai departe si la sfarsitul zilei il inchid. Dimineata urmatore il duc pe alta vatra si-l impart pe unde se nimereste. Pierderi calculate.

Adi eu nu am alta vatra, si se pare ca a ,, crapat'' cel putin una ;)
Am pregatit rachie, ceapa, patrunjel, ziar perforat, .... e bine :?:
Sa fii sanatos :D
bostina constantin

Mesajde puiutu » 17 Mar 2013, 22:20

Albinel sunt intru totul de acord cu tine. Tot pe un cauciuc i-am iernat si eu anul acesta si cu toate ca folosesc la impachetare multe ziare in speranta ca absoarbe foarte bine umiditatea din stup anul asta am avut condens mare in stupi.
puiutu

Mesajde Dila Daniel » 17 Mar 2013, 22:32

Albinel scrie:...
am iernat pentru prima data pe vatra asta la cativa metri de padure ,stupii i-am avut pe un singur cauciuc la vreo 25-30 de cm de sol (greseala)

Nu te contrazic nici pe tine ,nici pe colegul puiutu fiindca nu va stiu zona sau vatra de iernare,dar...am iernat,iernez si voi ierna exclusiv pe cauciucuri...
Si anul acesta, o singura matca(albastra)lipsa la apel,iar mortalitate tot 0.(pana acum...)
Postarea nu este facuta cu intentia de lauda ci sa va canalizez atentia spre alte cauze...nu neaparat cauciucul.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Albinel » 17 Mar 2013, 22:32

puiutu...am iernat astfel..:
-doua cartoane absorbante interior pe peretele lateral (si spatiu format de puntile de ceara pe perete )
- doua cartoane dupa diafragma ..
-deasupra ziare si paturele ce cad dupa diafragma ..
-peste paturica doua cartoane absorbante pe toata oglinda de sus.. :oops:
-mierea capacita foarte bine..si numai miere..1400kg bagate in toamna
cauciucul ,distanta fata de sol ,padurea foarte aproape ,orificiile posibil prea mici..un alt factor posibil ar fi ceva mana de padure.. :idea:
Ultima oară modificat de Albinel pe 17 Mar 2013, 22:34, modificat 1 dată în total.
Albinel

Mesajde alt stupar » 17 Mar 2013, 22:33

bostina constantin scrie:

daca orfanul e slab il unesti cu vecinul
daca e bun iei cel mai slab stup pe care l-ai scos din iarna si-l bagi in cutia orfanului, ramele lu` ala slab intra in mijlocul cuibului orfanului.

fara ceapa, ziare perforate... nimic ! Il mutzi si gata.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Albinel » 17 Mar 2013, 22:37

Dila Daniel scrie:
Albinel scrie:...
am iernat pentru prima data pe vatra asta la cativa metri de padure ,stupii i-am avut pe un singur cauciuc la vreo 25-30 de cm de sol (greseala)

Nu te contrazic nici pe tine ,nici pe colegul puiutu fiindca nu va stiu zona sau vatra de iernare,dar...am iernat,iernez si voi ierna exclusiv pe cauciucuri...
Si anul acesta, o singura matca(albastra)lipsa la apel,iar mortalitate tot 0.(pana acum...)
Postarea nu este facuta cu intentia de lauda ci sa va canalizez atentia spre alte cauze...nu neaparat cauciucul.

sigur au fost mai multi factori..multumesc Daniel !!
Albinel

Mesajde Albinel » 17 Mar 2013, 22:38

alt stupar scrie:

daca e bun iei cel mai slab stup pe care l-ai scos din iarna si-l bagi in cutia orfanului, ramele lu` ala slab intra in mijlocul cuibului orfanului.

interesant .. !! n-am procedat asa niciodata ...
eu duc orfana la matca :roll:
Albinel

Mesajde puiutu » 17 Mar 2013, 22:47

Albinel eu in spatiul dupa diafragma il umplu cu ziare cocolosite iar sus pe sita de deasupra cuibului pun multe ziare un pres dupa care pun folia(pentru a ma asigura ca nu se mai infiltreaza apade la capac)apoi capacul. Nu spun ca este solutia ideala dar am incercat sa gandesc cat mai logic. Am incercat in trecut cu fan in spatiul liber si adevarat pe rame nu prea aveam probleme dar in multi stupi scoteam fanul ud sau mucegait.
In ceea ce priveste cauciucul nu spun ca de vina ar fi el ci distanta mica fata de sol distanta care favorizeaza curenti de aer nu?
Acum ma gandesc serios ca la anul sa rezolv problema cu distanta fata de sol si sa incerc sa fac la unii stupi (vreau sa testez)sa dau o gaura cu freza sus in dreptul urdinisului in speranta ca elimin condensul din stupi.Nu de alta dar mi-au murit multe familii avand mancare multa in stupidar si condens pe masura.
puiutu

Mesajde bostina constantin » 17 Mar 2013, 22:52

alt stupar scrie:

Multumesc Adi :) am inteles .

As intreba ce fac cu rachia , ca e dumineca seara si moderatorii admit, dar stiu :lol: :lol:
Inca odata multumesc de raspuns pt ca e treaba serioasa si urgenta ;)
bostina constantin

Mesajde Dila Daniel » 17 Mar 2013, 22:55

puiutu scrie:Albinel eu in spatiul dupa diafragma il umplu cu ziare cocolosite iar sus pe sita de deasupra cuibului pun multe ziare un pres dupa care pun folia(pentru a ma asigura ca nu se mai infiltreaza apade la capac)apoi capacul. Nu spun ca este solutia ideala dar am incercat sa gandesc cat mai logic. Am incercat in trecut cu fan in spatiul liber si adevarat pe rame nu prea aveam probleme dar in multi stupi scoteam fanul ud sau mucegait.
In ceea ce priveste cauciucul nu spun ca de vina ar fi el ci distanta mica fata de sol distanta care favorizeaza curenti de aer nu?
Acum ma gandesc serios ca la anul sa rezolv problema cu distanta fata de sol si sa incerc sa fac la unii stupi (vreau sa testez)sa dau o gaura cu freza sus in dreptul urdinisului in speranta ca elimin condensul din stupi.Nu de alta dar mi-au murit multe familii avand mancare multa in stupidar si condens pe masura.

Ziarele cocolosite dupa diafragma si deasupra... greseala.Absorb,dar si mentin umiditatea.
Distantza mica fata de sol,este taman invers...curenti mai mici si nu mai mari.

...stiu ca nu mi te-ai adresat mie,dar mi-a fost greu sa ma abtin :mrgreen:
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde puiutu » 17 Mar 2013, 22:58

Dila Daniel multam pentru postare. Incerc sa invat din greseli si de ce nu din sfaturile sau experienta altora
puiutu

Mesajde Dila Daniel » 17 Mar 2013, 23:05

distanta mica fatza de sol ar avea ca dezavantaj mentinerea unei temperaturi mai apropiate se solul inghetzat iarna,insa,cauciucul formeaza o "perna de aer " fatza de suportii (pat)aflati la aceeasi distantza de sol.
Patul inalt(suportul) are avantajul ca nu te "cocosezi"cand umblii la stupi,si dezavantajul(cand este prea inalt)curentilor puternici de aer ce se formeaza sub ei.Deaceea se recomanda"umplerea"spatiului .
...gata ma opresc ca sunt off...
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Albinel » 17 Mar 2013, 23:09

puiutu scrie:Acum ma gandesc serios ca la anul sa rezolv problema cu distanta fata de sol si sa incerc sa fac la unii stupi (vreau sa testez)sa dau o gaura cu freza sus in dreptul urdinisului in speranta ca elimin condensul din stupi.

eiii..cam asata-i solutia cu orificiul superior activ deasupra urdinisului..stii erau stupii orizontali vechi cu un mic urdinis sus pe peretele frontal.. pacat ca s-a renuntat la idee..eu am pe 10 rame si cred ca la anul voi folosi podisorul snellgrove cu pana scoasa ..are si bucatica aia de sita care ajuta la eliminarea umiditatii ..
si n-am sa fac greseala sa-i pun tot asa aproape de sol..
Albinel

Mesajde bostina constantin » 18 Mar 2013, 20:26

Azi am deschis atupii considerati orfani si....nu sunt orfani ;)
Nu-i o bucurie mare, dar macar stiu despre ce este vorba;
Ammbele familii[un roi si o familie] provin din alta stupina pt ca amurit stapanul [am mai scris ]
Primul [roi] este acela care a curs miere din el cand am descapacit prea mult o rama, data ca hrana[discutie veche], are matca, am vazu-to , e blonda, am vazut puiet alb, are albina de acoperie, punct.
Al doile este o familie, intr-un orizontal a carei matca a fost furata de un vecin la sfarsitul verii, i-am vazut matca, o satena lunga si suie, putin puiet capacit, albina foarte putina, i-am mai scos o rama din partea opusa matcii, am prelins folia si paturelele pe ambele rame de inchidere, urdinisul redus la 1cm, miere e[am descapacit o portiune] pastura e.
In ambele cuiburi am gasit miere proaspata [mutata ??], in conditiile in care nu exista umiditate in cuib doar folia aburita
Pot baga o rama cu puiet copt in cel cu albina putina, si daca da detalii, multumesc anticipat :)
bostina constantin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR