Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Nuclee pentru cresterea si imperecherea matcilor

Mesajde italianu » 19 Mar 2013, 13:45

cartea aceea din care mai citesc citeodata ,spune ca in momentul formarii nucleelor,se pun la loc racoros,ptr ca matca sa aiba posibilitatea sa ia in stapinire albinele.
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 14:01

Ai perfecta dreptate! Dar, noi trebuie sa facem diferenta dintre partea economica si profit si partea strict bilogica! Hotararea este a noastra, in ceea ce priveste modul cum gestionam o stupina (afacere)! Cei care scriu in carti - carti bune - ne dau toate detaliile. Noi suntem cei care aplicam ceea ce ne intereseaza. Deci totul se reduce - uneori - doar la scopul urmarit.
ignatov andrei

Mesajde kamy » 19 Mar 2013, 14:06

Italiene impusti 2 iepuri,pana se obisnuiesc albinele se acomodeaza si matca cu albinele.
La cei ce fac inseminare oare cum fac pun termometru sa vada cand e in calduri?
Cand matca e scoasa cu forta de catre albine ,sau chiar omorata ca nu vre sa se imperecheze cum stam cu ,,caldurile,,?
Eu dau matca la populare si stau linistite,daca o dai la deschiderea nucleelor e oleaca de timp pierdut.parerea me!
kamy

Mesajde italianu » 19 Mar 2013, 14:42

cred ca ,calculeaza si ei in a 4-5 a ptr maturizare,dupacare o„impung”,si asteapta ,dind-o unui nucleu ca sa urmareasca ponta.mai scria si de a da matca in bigudiuptr a lua mirosul familiei,dar am oarece retinere,n-as vrea ca matca imperecheata sa plece
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde mirel » 19 Mar 2013, 14:58

eu lucrez cu nuclei ai caror rame imbinate (2 buc) rezulta rama 1/1.....cu aceste rame largesc cuibul primavara......cand incep cresterea ''imi pregatesc'' un stup (sau 2,3...., cati e nevoie),care sa fie full de albina (20 rame) iar in ziua cand pun bigudiurile rama cu botcile (in crescator nu introduc mai mult de 12 larve,insa in acesti stupi completez pana ajung la 19 botci) o introduc pt ecluzionarea lor in acest stup (finisor) caruia in prealabil i s a scos matca,iar acele rame (cele folosite la largire ,acum cu puiet) sunt adunate in acest stup(19 buc). a doua zi dupa ecluzionare incep sa fac nucleii: una rama 1/1(adica 2 rame de nucleu) cu puiet si musca acoperitoare PLUS inca una cu fagure artificial sa si faca de lucru pana se imp matca PLUS matca verificata si eliberata direct pe rama (fiind ecluzionate in acel ''stup'' nu i problema cu acceptarea) REZULTA nucleul de imperechere :D de care trag toata vara(in unele cazuri mai necesita cate o jumatate de rama de puiet).Metoda asta o folosesc doar cand ii populez, pt transele urmatoare altoiesc botci...
bineinteles nucleii sunt mutati pe alta vatra....pe mine ma multumeste metoda asta, ma scuteste de cautat matcile in stupii de unde iau albina, de scuturat albina tanara, de probleme in acceptari, de depopulari , de .......
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde fotoklipa » 21 Mar 2013, 03:52

bla ,bla......ai rame a nuclee,daca faci doar pentru tine sunt bune toate,daca esti crescator rama cat mai mica,cu albina putina,etc.restul sunt doar considerente.No simplu si la obect.
fotoklipa

Mesajde kamy » 21 Mar 2013, 06:45

Ar fi chiar indicat pe unde tii nucleele sa ai familii putine sau deloc,cate matci cand se intorc de la imperecheat gata scapate de prigorii si intra direct la auschwitz?parerea me!
kamy

Mesajde balasbebe » 21 Mar 2013, 07:45

fotoklipa scrie:bla ,bla......ai rame a nuclee,daca faci doar pentru tine sunt bune toate,daca esti crescator rama cat mai mica,cu albina putina,etc.restul sunt doar considerente.No simplu si la obect.

Daca vrei sa vinzi, trebuie sa faci o matca de calitate. Daca este buna o sa mai comanzi, daca nu o sa fie alti fraieri.
balasbebe

Mesajde mirel » 21 Mar 2013, 22:54

balasbebe scrie:
fotoklipa scrie:bla ,bla......ai rame a nuclee,daca faci doar pentru tine sunt bune toate,daca esti crescator rama cat mai mica,cu albina putina,etc.restul sunt doar considerente.No simplu si la obect.

Daca vrei sa vinzi, trebuie sa faci o matca de calitate. Daca este buna o sa mai comanzi, daca nu o sa fie alti fraieri.

bine punctat nea bebe....nu stiu altii cum sunt da.., eu merg pe putin si bun....calitate nu cantitate.Regine face oricine...insa cu matcileee....e mai grele!!!
fiecare face cum vrea si cum simte ;)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde pop alin daniel » 25 Mar 2013, 00:15

buna, si eu am mini nuclee din plastic ca cele din poze,la populare am procedat in felul urmator,am scuturat albine de pe rame cu puiet larvar , am pus mancare in hranitorul fiecarui nucleu(apifonda si putina apa) aleg locul sa fie umbrit iar dupa ce pun albina o tin inchisa 48h fara sa ii dau matca , deschid urdinisurile noaptea, albinele ies afara dar intra inapoi ca nu au incotro sa zboare matca o dau dupa ce a stat o zi tinuta in bigudiu(in bigudiu pun putina miere ca sa aiba cu ce se hrani)in familia finisoare pentru a se inzdreveni putin apoi o introduc in nuclee dupa ce o acopar cu miere iar apoi nu deranjez nucleul minim 7-8 zile(am observat cand am deschis a 2-a zi sau a 3-a desi initial au acceptat matca au inceput sa o atace, curiozitatea asta de incepator bato saracia) eu as procedez :D mentionez 2012 a fost al doilea an de cand am inceput sa cresc matci de la 15 mini nuclee am reusit sa am 50 de matci imperecheate si acceptate in familii(25 la mine in stupina am schimbat toate matciile iar restul le-am dat la 2 prieteni apicultori incepatori ca si mine ,dar care inca nu au curaj sa incerce sa isi faca matci singuri)si care au iesit din iarna bine pana acuma.
pop alin daniel

Mesajde Bambucha » 09 Iun 2013, 08:57

Un miniplus-roinita iernat pe 2 corpuri dupa ce am unit mai multe nuclee donatoare de matci in toamna, strans ocupa circa 4-5 intervale asta iarna (este limita minima pt o iernare ok, ce a fost sub 4 intervale a crapat). Ramele din c2 complet capacite au fost terminate undeva pe la inceput de februarie, si a trebuit musai suplimentat cu turte. Cam transpirat!
Azi ocupa 4 astfel de corpuri (3 cu puiet, 1 de stransura sa nu-l apuce cheful), foarte armonios organizat. Vor rezulta din el circa 20 de nuclee fara sa ma bag prin familii.
Fişiere ataşate
IMAG00121.JPG
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde talex » 09 Iun 2013, 20:23

Eu am nuclee din patru corpuri, in fiecare corp incap doua jumatati de rama care unite dau o rama intreaga. am pus rama unita inca din mai chiar in mijlocul cuibului, a fost crescuta si semanata. din fiecare astfel de rama am obtinut 2 nuclee, am avut grija sa nu iau matca, nu am avut probleme cu depopularea, am adaugat reginele eclozate in bigudiu cam la o ora de la formarea nucleelor. din 16 nuclee, a doua zi n-am gasit reginele la 3, si am adaugat din nou, cred ca reginele rezista in bigudiu 2-3 zile (e bine sa ai mai multe regine decat nuclee). 5 au inceput deja ponta. sunt la a 11 zi. am vazut semnul imperecherii si la celelalte. pe astea le-am obtinut cu ajutorul cutiei nicot.
talex

Mesajde balasbebe » 13 Ian 2014, 10:10

balasbebe

Mesajde paraul_porcului » 27 Ian 2014, 14:45

Sal,

Am 7 stupi si vreau sa ii divizez dupa salcam. Vreau sa ajung la 20 de bucati fiecare in cate un corp ME.
http://www.beesource.com/forums/showthr ... ating-Nucs

Dupa ce am citit de am ametit pun si io intrebarea daca merita sa fac mininuclee pe la mijlocul lui Aprilie cand apar trantorii ca sa am matcile imperecheate la momentul la care o sa fac marea divizare. Cred ca dintr-un stup mai tare, sau cumulat de la mai multi, reusesc sa populez cele 20 de micronuclee.
Nu sunt un lenes, lazile mi le fac eu, dar nu prea imi place ideea de a folosi alt tip de echipament.

Ce ziceti? Are rost sa ma complic?
Fişiere ataşate
P6210342_zps91881e26.jpg
rame pe juma de 3/4 date la crestere
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde ves.lucian.zabrani » 29 Ian 2014, 18:18

cu siguranta ca cativa dintre noi au astfel de nuclee de imperechere cu 4 compartimente !!!
vreau sa populez si eu cateva in primavara asta !!!
si sa incep sa cresc matci !!!
o parere ... doua ... trei ...va rog daca se poate !!!
:P :P :P
Fişiere ataşate
rsz_dscn1588.jpg
Ultima oară modificat de ves.lucian.zabrani pe 29 Ian 2014, 18:30, modificat 1 dată în total.
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Closcutz » 29 Ian 2014, 18:24

Imi face si mie cu ochiul sistemul de lada cu patru compartimente, in fiecare cate 3 rame 1/2 din latimea ramei dadant(lungimea normala). Cam cat m-ar ajunge o bucata? O fi vreo problema la orientarea matcilor? La iernat matci de rezerva cred ca ar fi grozave. Daca stiti cine confectioneaza asa ceva si la ce pret as fi interesat.
Closcutz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR