Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: matci tinere performante "cad" in timpul iernarii!! moti

Mesajde un OM » 18 Mar 2013, 21:20

De regula familiile slabe nu au puterea de a "muta" mierea sau turta. Acea miere proaspata este mierea ce tocmai a fost decapacita pe langa puiet.
un OM

Mesajde cavaleriu » 18 Mar 2013, 22:09

sall. nene constantine mata prin mutarea ce vrei sa o faci risti la momentul asta sa strici tocmai fam . caruia ii merge bine
lasale asa pina or inflori pomii si atunci poti face miscarea
daca crezi ca cele doua lesinate nu au sanse sa mearga bine unestele si ai facut o fam. boboc
sa zicem ca ai bagat rama daca la noapte vine un frig cu ceva grade minuscum crezi ca o sa acopere tot puietul daca ia e deja lesinata
deci pierzi oricum
sa auzim numai de bn :roll:
cavaleriu

Mesajde Albinel » 18 Mar 2013, 22:28

[quote="bostina constantin"
1-nu sunt orfani ;)
2-Nu-i o bucurie mare
3-am descapacit prea mult o rama, are matca, am vazu-to ,are albina de acoperire

1-Al doilelea i-am vazut matca,albina foarte putina, i-am mai scos o rama din partea opusa matcii, am prelins folia si paturelele pe ambele rame de inchidere, urdinisul redus la 1cm, miere e[am descapacit o portiune] pastura e.
2-In ambele cuiburi am gasit miere proaspata [mutata ??]
3-Pot baga o rama cu puiet copt in cel cu albina putina, si daca da detalii, multumesc anticipat :)[/quote]

1.bucura-te..
2.BUCURA-TE
3.INVATARE DE MINTE

1-daca era posibil sa-i scoti doua si n-ai facut-o ..ai gresit ..nu-i neaparata nevoie sa ai doua rame de acoperire in situatii de lipsa de albina ..sunt situatii cand nu-i nevoie de niciuna ..dar rama de dupa diafragma si accesul sa la ea ..este INDISPENSABIL
2.era mutata
3.poi ...cum sa faci greseala asta daca tu n-ai albina de acoperire destula ...ori ajuti cu albina de la cei buni ..ori strangi la maxim si mai astepti 2-3 saptamani sa iasa din puietul capacit .. ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde bostina constantin » 19 Mar 2013, 00:07

Cavaleru si Albinel va salut :) , asta doream sa stiu, in niciun caz nu bagam rama cu puet capacit acum, adica pana nu vine caldura.
Albinel, asa de greu mi-a venit sa scot surplusul de rame, la restrangerea cuibului, si acum se vede, cresc eu mare :lol:
Sanatate sa aveti :D
bostina constantin

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 01:11

Nea Costica, mai citeste odata mesajul pe care ti l-am trimis mai demult. ACUM este de actualitate! Sa fii iubit!
ignatov andrei

Mesajde kiloz » 19 Mar 2013, 09:04

-fundurile cu site trebuie inchise,obturate din mijlocul lui februarie,inceputul lui martie ,pastrarea caldurii in cuib,protejarea totala a familiei inpotriva intemperiilor.Este perioada cind familia incearca sa incalzeasca volumul total ce este pusa la dispozitie din stupul respectiv nu numai ghemul.Albinele nu se mai pot baga in celule,fiind ocupate de puiet,si stau numai pe intervale intre rame.Matca este in miscare continue,cautind celule goale,si nu odata incercind sa scimba intervalul de rame iese pina la marginea protejata a cuibului, neprotejata poate sa ramine" blocata "ne mai avind putere de a intoarce in cuib.Soarta lui este moartea.Deci albine acoperitoare multe fata de spatiu pusa la dispozitia familiei si neaparat posibilitate de comunicare a albinelor intre intervale.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde bostina constantin » 19 Mar 2013, 22:09

ignatov andrei scrie:Nea Costica, mai citeste odata mesajul pe care ti l-am trimis mai demult. ACUM este de actualitate! Sa fii iubit!

Salut Andrei :)
Am mai spus, sunt destul de multumit de evolutia din primavara stupilor mei, si asta datorita unor colegi care iubesc albinele si se comporta ca atare ;)
Sunt cu ochii pe voi ca pe card [cardul de salariu] :lol: , am citit si recitit tot ce nu am inteles prima oara,ma simt mult mai stapan pe mine cand deschid un stup.
Doar o parere, [in cazul in care am evaluat corect populatia din familie];
- la colonia unde am gasit albina putina, cred ca a fost o parasire a stupului datorita varoua, zic asta deoarece am vazut ceva de culoarea paduchelui pe o albina, nu am avut ochelarii si nu sunt sigur daca e asa [mi s-a paurut ca era pe puf nu pe corp, putea fi descapaceala].
Am cumparat tratamentul [vf], am confectionat varojetul dar nu permite timpul [temperatura], sa-l aplic.
AZI fiind acasa , la ora de apogeu a caldurii din aer, a iesit foarte multa albina afara [la cei mai puternici], si am crezut ca e zbor de orientae a primului puiet ecluzionat, asa o fii ;)
Sanatate a fie :D
bostina constantin

Mesajde ignatov andrei » 19 Mar 2013, 22:25

La cum spui, inseamna ca nu ai gasit albina moarta! Cand l-ai vazut ultima data mai puternic? E posibil sa se fi depopulat la un zbor de curatire. Poate s-a dus la cel cu rama descapacita! Lipsesc cam multe date, iar cu presupusu....
ignatov andrei

Mesajde bostina constantin » 19 Mar 2013, 23:10

Pe data de 7 martie mi-a trimis pm Mirel, ce am de facut [salut Mirel ], si in caietul meu scrie [pe 9 martie], 4 rame, fara matca cu semnul intrebarii, dupa ce scosesem ramele considerate in plus.
Colonia a iernat intr-o cutie facuta de mine, blindati peretii si capacul cu polistiren de 3 mm, in care nu a existat pic de umiditate, nu am colectat albina moarta [cred ca mai putina in comparatie cu ceilalti].
Langa el e o colonie foarte puternica[asa zic eu], dar asa a intrat in iarna . :?:

Noapte buna la toti :)
bostina constantin

Mesajde gica.mosu » 21 Mar 2013, 22:39

lucky5strike scrie:Acelea pot fi de la tratamente efectuate abuziv, de la manipularea ramelor si in caz ca familiile au mai supravietuit, la ora asta vor fi deja besmetice.

Cred ca aveti dreptate in ce spuneti...dar vinovat tot apicultorul....Personal dupa tratamentul din oct-8 nov,
am pierdut 4 matci (am avut la rez le-am inlocuit) apoi dupa iarna si vremea(pe invers) pe 4 ian 2013
la un st care avea puiet,la contr din 5 martie(stateau albine la urdinis ora 16-30,11 gr afara) am gasit
puiet de trintor si 2-3 botci capacit,avind 7r ccu al l-am unificat cu un nucleu...CE BINE e sa ai REZERVE :!:
IN cea ce priveste caderea matcilor dupa zbor de curatire parerile sunt impartite...EU merg pe cal hranei..
dar si altele!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde catalin_CJ » 24 Mar 2013, 22:48

O chestie interesanta in ianuarie mia murit o familie de albine ce a iernat pe 5 rame am gasit in ea la data de 2 sau 3 februarie 2 rame cu puiet atit de trintor cit si de albina pe o suprafata cit un patrat cu laturile de 20 cm pe ambele rame (am gasit trintori printre albinele moarte) miere mai avea dar pe ramele marginase si putina sub ramele cu puiet oare care o fi fost cauza precizez ca pe familia respectiva mia tot deranjato o afurisita de cicanitore iar matca era tinara provenea dintro botca de salvare pe care sia traso in august.
catalin_CJ

Mesajde kiloz » 25 Mar 2013, 22:47

Matca de calitate necorespunzatoare,-botca de salvare-,-
-organele reproductive insuficient dezvoltate,imperecherea necorespunzatoare,
-familia o perioada destul de lunga fara puiet,intrata pe iarna cu albine batrine ,semiuzate.
- Puiet pina tirziu,sau matca nici na oprit ponta,familia incerca sa inlocuiesca albinele batrine,provoaca o uzura si mai mare a albinelor,trintorii provocind o neliniste si ei in cadrul familiei.
-Consum, uzura mare ,albine batrine intrate pe iarna.Deranjul ciocanitoarei a fost numai spuma pe tort.O familie puternica ar trebui sa reziste la asemenea mici accidente -ciocanitoare- agitatia in cadrul familiei a indreptat atentia catre ei.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde conufanica » 26 Mar 2013, 11:37

Matca din lotul de matci achizitionat in iulie de la pepiniere ICDA, a fost inlocuita in octombrie, s-a imperecheat la inceputul lui noiembrie 2013!
conufanica

Mesajde octav88 » 26 Mar 2013, 13:27

deja a ajuns in 2013?
octav88

Mesajde catalin_CJ » 26 Mar 2013, 18:46

Multumesc domnului de mai sus pentru raspuns intradevar matca respectiva sa inperecheat mai greu si mai tirziu un pic.
catalin_CJ

Mesajde ambee » 29 Mar 2013, 21:59

Albinel scrie:
cristi x scrie:"matci tinere performante "cad" in timpul iernarii!! motive.."
eu nu pierd asa ceva pe timpul iernii. ori nu ai fost prea inspirat cand ai ales titlul, ori problema ta este in alta parte si nu esti sincer.

de ce n-as fi sincer ?? si unde crezi ca ar fi problema mea ??
felicitari daca tie nu-ti cad matci pe perioada de iernat ,sper ca acelasi lucru sa-l spui si referitor la pierderile de familii de albine.. ;)

Niciodata nu am pierdut o matca tanara in timpul iernii,nici in familii si nici in roiuri.Problema este la tine Albinel .De cand te ocupi de albine?
"-aerisirea necorespunzatoare ,faptul ca au fost prea aproape de sol ,padurea de la cativa metri ..au dus la cresterea umiditatii in stupi si desigur la alterarea unei parti din miere si cred eu si a polenului ce nu apucase sa fie transformat in pastura sau de ce nu chiar a pasturii necapacite..
rezultatul ..: 10% matci cazute si subtierea familiilor destul de masiva ..jenant dar real.."
Daca ramele erau acoperite de albine mierea nu se strica si nici nu mucegaiau.Si cred ca-i infofolesti prea tare cartoane, paturici si alte absorbante care tin umiditate.....
aaa
ambee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR