Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Val de frig (Martie 2013)

Mesajde Trantorul@ » 07 Apr 2013, 22:19

gica.mosu scrie:
BUNKA scrie:Era de asteptat..ghemul ala de gaza e mai "destept"decat ne putem imagina, inmagazineaza "cunostinte" acumulate in milioane de ani..e perfect adaptat sa faca fata situatiilor din cele mai dificile..singurul lucru perturbator in viata ei acum este OMUL, noi influientam viata ei uneori in bine alteori in rau insa de cele mai multe ori fara sa avem toate datele acumulate de ea in milioane de ani.

Cita dreptate ai avut ADI.....Acum vedem efectele vremii (multi au in stupi ca 7 rame dar nu ....) si totusi
unii se pregateau cu-bermude :lol: iar altii mai speram inca :ugeek: Cititi pag 9...Pareri....
P.S-cu inundatiile cum stati???

Nu toti or bagat familii de 7 rame minim (sau nu toate) la iernat si ca sa faci cules cu cit mai multe tre sa mai si stimulezi sa le aduci si pe cele mai slabe la zii sau daca nu sa ajuti pe cele care au vana din alea mai slabe, si eu am 1 cu 3 rame de puiet racit complet in primul val , si vreo 3 de 3 rame care la fel or racit puietul si sunt pe duca pentru ca batrana se duce treptat si ce o eclozat e nesemnificativ, stupii care au intrat la iernat pe 7 rame nu se pune problema de puiet racit .
O sa vedem cata miere de salcam o sa se faca anul acesta ( nu ma refer la cei cu familii puternice bagate la iernat ), probabil pretul de achizitie o sa ajunga la 20 de lei la procesator.
Bine ar fi sa ma insel , dar nu prea cred pentru ca, caisi sunt infloriti de 2 zile complet si corcodusii pe jumatate si ciresii de iulie in 4 -5 zile infloresc si ei prunii de vara sunt forte avansati si ei si albinele stau si clocesc din lipsa de polen.
SI nici nu am dat izmenele jos de unde bermude ? :lol:
Da ii dam inainte si speram ca poate poate .........
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde 7Rame » 07 Apr 2013, 23:13

gica.mosu scrie:
BUNKA scrie:Era de asteptat..ghemul ala de gaza e mai "destept"decat ne putem imagina, inmagazineaza "cunostinte" acumulate in milioane de ani..e perfect adaptat sa faca fata situatiilor din cele mai dificile..singurul lucru perturbator in viata ei acum este OMUL, noi influientam viata ei uneori in bine alteori in rau insa de cele mai multe ori fara sa avem toate datele acumulate de ea in milioane de ani.

Cita dreptate ai avut ADI.....Acum vedem efectele vremii (multi au in stupi la fel ca" 7 Rame" dar nu ....) si totusi
unii se pregateau cu-bermude :lol: iar altii mai speram inca :ugeek: Cititi pag 9...Pareri....
P.S-cu inundatiile cum stati???

D-le Gica, e o poza mai veche. Familia a ajuns asa, dupa un val de frig, pe sfarsit de martie. A luat-o inainte cu ouatul (cel mai probabil), s-a depopulat masiv prin pierderea albinei de toamna (normalitate in april) si...s-a ajuns aici, dupa un inghet, mai ales ca a fost "uitata" la lucrarea de strangere cuib
Cu toata stima, asta nu inseamna ca asa mi se prezinta stupina, Doamne fereste!!
Eu am dat un exemplu, si bine am facut, pt ca a fost "socant" si cred ca s-a prins de cei care inca o mai gressc in acesta privinta
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde stefanmadalin » 07 Apr 2013, 23:47

Iar a venit frigul, Calarasi 6*C si ploaie. Daca mai scad temperaturile,acum chiar se duc florile si mugurii florali la pomi.
stefanmadalin

Mesajde gica.mosu » 08 Apr 2013, 00:11

7Rame....e f bun exemplu cu o poza(multi nu au vazut asa ceva) chiar daca sint si care au probleme
la fel si e de inteles la ce variatii de temp au fost in maj zonelor,uneori de25 gr de la o zi la alta...
Pt-Trintorul...Ai dreptate in ceea ce spui(am bagat pe" edit" ghilimele....si tu ai inteles...) per total si eu cred
ca atit la tine cit la restul apic din tara,vremea din ac primavara ne-a pus probleme mai mari s-au mai mici atit
din cauza lipsei de polen,hrana putina,temp mici....si multi se gindesc cu ce albina fac salcimul si nu numai :geek:
Si totusi sa speram si la mai bine!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde 7Rame » 08 Apr 2013, 11:19

gica.mosu scrie:7Rame....e f bun exemplu cu o poza(multi nu au vazut asa ceva) chiar daca sint si care au probleme
la fel si e de inteles la ce variatii de temp au fost in maj zonelor,uneori de25 gr de la o zi la alta...
Pt-Trintorul...Ai dreptate in ceea ce spui(am bagat pe" edit" ghilimele....si tu ai inteles...) per total si eu cred
ca atit la tine cit la restul apic din tara,vremea din ac primavara ne-a pus probleme mai mari s-au mai mici atit
din cauza lipsei de polen,hrana putina,temp mici....si multi se gindesc cu ce albina fac salcimul si nu numai :geek:
Si totusi sa speram si la mai bine!!!!

E din ce in ce mai evident: nu va fi albina de salcam 1. Chiar daca va inflori mai tarziu. Cu cat mai tarziu??, o saptamana, noi avem 3-4 intarziere.
Si-apoi stiti, se va intampla ceva, o suprapunere, e imposibil sa nu fie 2 peste 3, sau 1 suprapus cu 2, la jumatate (scurtat). Pt ca va veni caldura de mai, nu-l iarta!
Asta este situatia.
La Severin doar sambata frumos, zbor, polen, apoi...gata!! pana sambata, cand avem iar dezlegare la zbor! De pomina vreme, m-a disperat. Zbor exact o zi pe saptamana, cu o singura exceptie in martie,au zburat 2-3 zile, dar scurt. Pai ce draq' de stupi de salcam sa faci in atare situatie?!! ii duci doar la plimbare
7Rame

Mesajde FlorinBee » 08 Apr 2013, 11:26

La mine in zona o sa fie intercalat salcamul cu rapita. Am vorbit cu fermierul si a zis ca rapita va inflori in 3 saptamani (cel mai devreme). Ne luam adio de la salcam curat, numai daca facem s2 in pastoral :cry:
Daca lupti poti sa pierzi, daca nu lupti ai pierdut deja.
FlorinBee

Mesajde talex » 08 Apr 2013, 12:57

se va decala si salcamul, la galati anul trecut salcamul a inflorit pe 30 aprilie, in ritmul asta nici pe 10 mai nu cred ca va fi inflorit.
talex

Mesajde 7Rame » 08 Apr 2013, 13:17

talex scrie:se va decala si salcamul, la galati anul trecut salcamul a inflorit pe 30 aprilie, in ritmul asta nici pe 10 mai nu cred ca va fi inflorit.

Pai si la noi, identic. De regula in jur de 5-7 mai, orientare, inceput etc.
In 2012...surpriza, pe 28 aprilie inflorea. Salcam scurt, initial am crezut ca e fals,si s-a ars in 5 zile. La cantar modest, fara centrifuga. S2 bun de tot, dar doar 3 zile, apoi frig si ploaie multa. (cine nu a prins valul de ploi la S2 a facut treaba f buna - Valcea, Banat, Oltenia nu)
In 2013 il vad inflorit undeva dupa 12-15, cu toate ca nu se stie. Insa, datorita caldurilor, care evident vor fi, se vor face suprapuneri. La rapita nu se mai gandeste nimeni, cred, decat ca la un cules de intretinere/dezvoltare. Poate doar cativa, insa va fi vreme rea, deci...
7Rame

Mesajde mirel » 08 Apr 2013, 13:26

gica.mosu scrie:P.S-cu inundatiile cum stati???

asta e jiul revarsat, albia lui era dincolo de pomii care se vad in departare :)
de la mine pana la jiu sunt 800 de metrii insa n am grija, sunt sus pe deal :D
Fişiere ataşate
WP_000628 (1000 x 750).jpg
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 08 Apr 2013, 19:47

Am vazut la T.V. o stupina pe un camion care trecea prin mlastina , iar apa acoperea cauciucurile, undeva in Tulcea-evacuare fortata-groaznic!!!!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde nicu has » 08 Apr 2013, 20:02

ce este mai rau ca ploua si maine cam peste tot vreme rea :(
si eu am vazut saracl om cu stupina asta este daca d-zeu asa vrea
nicu has

Mesajde 7Rame » 10 Apr 2013, 12:10

gata cu topicul acesta pe 2013!! :D
vine in sfarsit...vremea buna. 10 aprilie!
7Rame

Mesajde horia_ch » 10 Apr 2013, 12:55

Unii zic că mai e un val, peste vreo două săptămâni. Cel puţin pe zona mea. :o :shock:
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde oliviub » 10 Apr 2013, 13:27

prognoza peste 2 saptamani are marja de eroare mare. Eu zic sa fim optimisti.
oliviub

Mesajde jenica67 » 10 Apr 2013, 17:24

Deja s-a anuntat la ProTV ca de duminica, se va produce o racire a vremii. Urmeaza sa vedem amploarea ei. Oricum nu cred ca se mai poate raci prea tare, ca deja ziua este mai lunga si soarele are o contributie tot mai mare.
jenica67

Mesajde Ioan Guist » 10 Apr 2013, 19:51

maine si poimaine, umplem hranitoarele.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR