Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Paulownia

Mesajde pin » 20 Sep 2011, 09:54

MyBees scrie:
Mircea77 scrie:Imediat ce iese productia de seminte de Paulownia pe anul asta promit sa trimit celor care sunt doritori. Deocamdata fructele sunt verzi, asa ca mai aveti ............putintica rabdare.

P.S. Ieri am adunat seminte de otetar galben - cel care infloreste in iunie-iulie. Daca exista doritori si pentru asa ceva........sa pofteasca.

ma trec si eu pe lista ta?

Daca nu vrei sa-ti faci plantatie de paulownia iti recomand sa o cumperi ca mine. Dai 40 lei pe bucata dar castigi 2 ani. Mai ales ca vad ca ai stupina in zona deci poti sa le iei direct de la sursa.
pin

Mesajde echo » 27 Sep 2011, 11:48

O poza cu Paulowniile mele, puse anul trecut din samanata.

Pana in toamna anului trecut, au crescut timid, cam 80 cm, de acolo pana la ceea ce vedeti in poza este crestere de anul asta.

In primavara sau toamna asta trebuie sa le mut de acolo, stie cineva cat de adanci sunt radacinile?? cand si cum sa fac in cele mai optime conditii aceasta mutare??
Fişiere ataşate
Paulownia.jpg
Paulownia in al doilea an de la insamantare
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde Mircea77 » 27 Sep 2011, 13:30

Repicarea puietilor se efectueaza in verde.
Aceasta lucrare s-a practicat atat cu puieti obtinuti in semanaturi in solar, in virsta de aproximativ 3 luni, cat si cu puieti de 1 an (repicati in verde in anul anterior). Repicarea in verde se face in perioada primei jumatati a lunii iulie, cand puietii aveau in inapltimea in jur de 10 cm, la schema de 12x 8 cm in cazul puietilor de 3 luni si de 20 x 15 cm, in cazul puietilor de 1 an. Dupa repicare puietii s-au acoperit cu gratare de lemn cu 50 % spatii libere, iar in continuare au fost udati zilnic cu 2 - 3 litri/mp, pana la inceputul lunii septembrie.
Gratarele de umbrire trebuie ridicate pe masura cresterii puietilor si scoase definitiv la inceputul toamnei. In toate repicajele trebuie executate lucrari de intretinere (plivirea buruienilor si doua lucrari de mobilizare).
In afara variantelor amintite ( repicaj in verde si repicaj cu puieti de 1 an) s-a mai experimentat si repicarea puietilor in semanaturi de 2 ani si rarirea puietilor din semanaturi la aprox. 150 puieti/mp.
ln urma experimentelor se constata ca prin repicarea in verde, in perioada 15 iulie - I5 august, a puietilor de cel putin 10 cm inaltime obtinuti in solar se reduce timpul de producere cu un an, fata de procedeul mai vechi de repicarea puietilor de 1 an.
Totodata dintr-un metru patrat de semanaturi din solar se pot obtine 300 - 400 puieti apoi de repicati in verde, in timp ce daca acesti puieti se lasa pana in toamna nerepicati, ei se elimina si nu mai raman decat 150 - 200 ex. puieti/mp, de dimensiuni mai mici decat cei repicati. Inaltimea puietilor din semanatura de 1 an este de numai 15 cm, in timp ce puietii repicati in verde ating 47 cm la finele primului sezon de vegetatie. Si in variantele in care puietii din semanatura s-au rarit (pentru repicaj in verde) si au ramas numai 150 ex/mp, s-au obtinut cresteri similare puietilor repicati in verde (46 cm inaltime si 5 mm diametru). In variantele cu repicarea puietilor de 2 ani se obtin cel mult 150 puieti apti de plantat la mp, dar se pierd prin eliminare 66 % din puietii rasaditi in primul an. In privinta perioadei de repicare in verde, cele mai bune rezultate se obtin in cazul primei perioade
(15 iulie - 15 august), in timp ce puietii repicati n perioada a doua (1Saugust - 15 septembrie) nu mai au timp suficient de crestere si nefiind apti de plantat la finele anului mai trebuie tinuti un an, in decursul caruia se elimina partial si cresc prea inalti in schema initiala de repicare. De aceea, atunci cind repicajele se fac totusi dupa 1 august, schemele de repicare se vor mari la 20 x 20 cm sau cel pulin Ia 20 x 15cm. Experimentarile privind cultura speciei in pepiniera scot in evidenta caracterul heliofil, rapiditatea de crestere si deci necesitatea asigurarii unui spatiu corespunzator de nutritie si legat de aceste insusiri, diferentierea dimensionala si autoeliminarea puielitor in cultura, care se manifesta pe tot parcursul sezonului de vegetatie cu deosebita intensitate si datorita organelor vegetative ( frunzelor) de dimensiuni mari.
O alta particularitate a speciei o constituie slaba rezistenta fata de primele ingheturi ale puietilor nelignificati, carora le degera tulpina pana la nivelul solului. Daca culturile au fost acoperite cu frunze sau paie sau daca iernile au fost blande, o mare parte din ridacini isi mentin vitalitatea si din mugurii dorminzi din zona coletului se pot forma tulpini noi in primavara urmatoare. Fenomenul se poate repeta mai multi ani daca puietii raman in aceeasi cultura, dar numarul lor se reduce considerabil datorita autoeliminarii naturale si gerului. Datele experimentale obtinute scot in evidenta aceste particulariti (mentineri de 30 - 50 % peste iarna, diminuare masiva a numarului de exemplare in culturile clasice de Paulownia, in care nu s-a practicat repicajul sau rarirea timpurie.

Sper ca asta se vrea un raspuns complet pentru intrebarea adresata. Sa va fie de folos :mrgreen:
Mircea77

Mesajde echo » 27 Sep 2011, 13:39

Va multumesc,
ati expus cam intreaga tehnologie de cultura.
Intradevar am observat si eu ceea ce ati spus dvs cu repicarea in verde, din semintele puse in ghiveci, am repicat anul trecut pomisorii cei mai rasariti (cei din foto mai sus) restul ramanand in rasadnita.

Cei repicati prin iunie, au ajuns toamna la 80 cm, ceilalti ramasi in rasadnita, nu au depasit 4-6 frunze. Ne repicandu-i si pe acestia, au degerat peste iarna in rasadnita.

Totusi, cum ii mut pe astia care ii am?? ca zici ca e Jack si vreju' de fasole la mine in curte... :D mai au 30 cm si ajung la fire...
cat sa sat?? cand sa sap? sa ii transport cu pamant sau doar radacini si apoi replantati?
e mai bine cand sunt in vegetatie sau toamna tarziu? sai iarna? sau primavara :D
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde Mircea77 » 27 Sep 2011, 13:55

Parerea mea este ca cel mai bine ar fi sa astepti sa pice frunzele (sfarsitul lui octombrie - noiembrie) sau, daca nu, la primavara.
Avand in vedere ca au radacini foarte dezvoltate si ramificate, bine ar fi sa scoti radacina cu tot cu pamant si o portiune cat mai mare.
Apoi ii repici intr-un loc care permite dezvoltarea lor in inaltime.
Acuma si cu inaltimea este cu cantec. Ar trebui sa incerci sa le formezi coroana dupa cum crezi de cuviinta. Vrei cat mai inalti sau cu o coroana rotunda ?! Asta depinde numai de numai de tine.
Mircea77

Mesajde echo » 27 Sep 2011, 14:09

OK, mersi,
coroana rotunda o vreau, cat mai ramnificata, incepand de la 2 - 2,5 m de pamant. Presupun ca ii voi taia prin Februarie ca pe orice pom (fructifer).

Imi plac mult pomisorii astia, de aia vreau sa mai pun....

aproximativ cand incepe inflorirea ? dupa al cate-lea an?
echo

Mesajde alin m » 27 Sep 2011, 14:16

de ce Paulownia si nu evodia ?
alin m

Mesajde echo » 27 Sep 2011, 14:30

alin m scrie:de ce Paulownia si nu evodia ?

de ce nu amandoua??

am plantat deja Evodia - 28 bucati (5 s-au uscat), sunt in al doilea an de vegetatie... Mai pun anul acesta inca 20 bucati, treaba e aranjata, ii primesc in toamna.

Totusi, cu primii Evodia, simt un oarecare iz de teapa... in sensul ca atat ca miros al frunzei (pute a bozii), cat si ca aspect, aduce suspect de mult cu un arbore care in Teleorman este impropriu numit "Paltin" (am uitat denumirea latina, dar o gasesc - nu a paltinului adevarat).

Astept inca vre-o cativa ani, sa vedem cum infloreste, daca o inflori.. Pentru plantele de anul acesta, am schimbat furnizorul...

Aici o foto cu Evodiile mele...
Fişiere ataşate
Evodia mic.jpg
echo

Mesajde alin m » 27 Sep 2011, 14:35

pai din ce am citit azi pe net cu evodia fac chinezii treaba cu miere multa
alin m

Mesajde Mircea77 » 27 Sep 2011, 14:42

Pe unde am citit eu, maturitatea este atinsa la varsta de 4-5 ani. Poate ca incepe sa infloreasca si din al 3-lea an, dar nu pot afirma cu siguranta.
Probabil ca din anul 4 trebuie sa te astepti la ceva flori.
Mircea77

Mesajde Mircea77 » 27 Sep 2011, 14:44

Echo, fara suparare, dar ce ai tu in poza pe care ai postat-o se cheama OTETAR comun. Chiar ca este teapa. In sensul ca nu este evodia. Dar otetarul este foarte bun pentru polenul in cantitati mari !!!!!!
Mircea77

Mesajde alin m » 27 Sep 2011, 14:49

Mircea77 scrie:Echo, fara suparare, dar ce ai tu in poza pe care ai postat-o se cheama OTETAR comun. Chiar ca este teapa. In sensul ca nu este evodia. Dar otetarul este foarte bun pentru polenul in cantitati mari !!!!!!

tare. teapa cu avantaj :lol:
deci ar fi bune 3 poieni cu copaci pe linga stupina -evodia, Paulownia si otetar
alin m

Mesajde echo » 27 Sep 2011, 14:54

alin m scrie:

pai din ce am citit azi pe net cu evodia fac chinezii treaba cu miere multa

cu 28 de pomi nu fac nimic, nici daca sta chinezu' cu pipeta sa le suga nectarul... e vraja totala... cu 28 ha de Evodia... poate misca ceva la cativa stupi., gen apicultura de duminica dimineata, ca mine. A scos cineva miere de salcam de la 30 salcami?? :D

Dar ... cu 280 sau 2800 ha.... parca e alta chestie - vezi masivele noastre de salcam, tei, etc... Trebuie sa avem o viziune a unitatii de masura..

OK, am inteles, tinand cont si de o eventuala intarziere in dezvoltarea de anul viitor (al 3-lea) cauzata de mutarea din locul actual, afectare radacini, condus coroana din taieri, etc, abia din cel de al 4-lea an pot spera la oarece flori, dar cel mai sigur in anul 5.. e ok.. ii astept :)
echo

Mesajde echo » 27 Sep 2011, 14:57

Mircea77 scrie:Echo, fara suparare, dar ce ai tu in poza pe care ai postat-o se cheama OTETAR comun. Chiar ca este teapa. In sensul ca nu este evodia. Dar otetarul este foarte bun pentru polenul in cantitati mari !!!!!!

mda.... mama lor !!!! :oops: o sa caut pe mail-uri de unde i-am luat, acum 2 ani si daca gasesc, ii dau la tepari !!!!

nu ma supar, ca de aia am facut fotografiile, ca sa cer sfatul pe net, si mie imi mirosea a .. tzeapa otetita... :D
echo

Mesajde Mircea77 » 27 Sep 2011, 15:00

Mda......daca o sa am bafta, cred ca am identificat si o sursa de seminte de Evodia si atunci stam de vorba.
Mircea77

Mesajde alin m » 27 Sep 2011, 15:57

imi dau seama ca la 28 de copaci nu faci productie . care e atunci logica cultivarii lor?
alin m

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI