Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Dimensiunile ramelor

Mesajde gabi bee » 27 Sep 2011, 14:38

ramele mele 1/1 pe care le am acum in stupi au unele latimea de 37 altele de 38 mm . pe viitor a-si vrea sa le fac de 36 de mm latime pt a-mi incapea si diafragma, care la nevoie imparte stupul in doua . sunt in regula daca le fac de 36 sau nu imi recomandati ? :roll: :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Re: Dimensiunile ramelor

Mesajde liviu1965 » 27 Sep 2011, 19:44

Sincer, acum nu mai stiu cotele S.T.A.S.
Merg pe un principiu, ca de inginer,cotele ..... nu au fost create de-an ....... sufletul lui Avram Iancu... , la fel si lazile. Si nu ma refer ca poti vinde / cumpara familiile de albine si trebuie sa respecti niste cote universale. Ca o paranteza, stand vecin cu Moldava, trenurile noatre ca sa poata circula la vecini trebuiau schimbate boghiurile...... timp perdut, ca vagoanele erau aceleasi. E vorba ca au fost altii inaintea noastra care au gandit ca noi ( stii ca-mi plac si mie ecsperimentele.. ) si cate odata au reusit alta data nu.... Important e ca au impartasit din bucuriile/necazurile lor.
Sa fim corecti , dpdv istoric albinaritul a evoluat ...... dar ca si principiu , ca mod de lucru in a le ajuta.... si a le lua produsele... asta e.
Hai sa ne gandim la alt sistem de lada , de rama.... ca energie de inventator..... sa dea dumnezeu sa te tina.
Lasa 1cm.... la o rama.... o umple ea cu punti de ceara.... face ea ceva...orisicum face lucrul asta.
Presupun ca exista un raport studiat in ani de zile intre tot ce inseamna lungime/latime/inaltime intre rame , fund, lada , podisor..... chiar si urdinis.

Uite , ca sa razi de mine , ma gandesc sa-mi construiesc un stup transparent in casa..... sa ma uit toata ziua la
" fetitze " . Initial intr-o magazie , dupa aia fac cerere sa-l mut mai aproape de casa......, dupa aia in casa.....doamne ajuta.

Mentionez ca sunt superincepator si cei doi stupi si jumatate ii tin ptr. placere .
liviu1965

Mesajde gabi bee » 27 Sep 2011, 20:43

liviu , diferenta este de doar 1 sau 2 milimetri nu centimetri ca sa fie ceva nelalocul lui . cred ca sunt stupari care folosesc rame de 36 mm latime si vreau sa stiu si eu daca e ok ! :D
gabi bee

Mesajde Dila Daniel » 27 Sep 2011, 22:29

este ok! o spun cu toata responsabilitatea.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde gabi bee » 28 Sep 2011, 08:06

multumesc mult ! e o veste buna ! :P
gabi bee

Mesajde nae » 14 Noi 2011, 20:03

De ce vrei sa cari lemne? (diafragma) :shock:
nae

Mesajde alexandrucucu » 14 Noi 2011, 20:22

36 merge dar daca intreci masura si faci 35 dai de necaz STASUL e de 37.
alexandrucucu

Mesajde gabi bee » 22 Dec 2011, 18:08

stim ca la dadant , sunt folosite in caturi ramele mai late pt a nu oua matca in ele . totusi am inteles ca matca totusi reuseste si mai ponteaza si in acestea dar nu f mult . ar fi indicat sa folosesc totusi in caturi ramele de 1/2 cu latimea normala de 37 mm ? ideea ar fi ca , in cazul meu cu cuibul pe 12 rame ,de la matcile ce ar sui si ar oua vreo 2-3 rame din astea mici, a-si putea sa ridic ramele respective si sa formez roiuri cu ele si a-si mai lua in pic si din puterea familiilor care ar putea intra in friguri . ce ziceti , este o idee buna sau avantajele sunt mai mici decat dezavantajele ? :P
gabi bee

Mesajde jenica67 » 22 Dec 2011, 22:34

gabi bee orice idee are avantaje si dezavantaje. Daca matca are rame bune de ouat si e prolifica, sa stii ca iti va oua in magazie fara rusine, daca ramele sunt inguste. Eu am luat de la un stup puternic dupa salcam, culegatoarele. Avea cuib de 1/1=10 si o magazie de de 3/4 (care erau noi) si o magazie de 1/2R (45). Ce crezi ca a facut matca ? Dupa ce a ouat rapid, tot ce a putut in cuib, mi-a ouat 3 sau 4 rame si in magazia de 3/4. Dezavantajul este ca din ramele in care a ouat, nu mai scoti miere de aceiasi calitata, ca din ramele curate. Ramele de cuib, din cate am citit, poti sa le faci si numai pana la 34 mm latime. De ce ? Ca ele sunt propolizate si ajung rapit la 36-37 mm. Si daca sunt numai de 34 umbli mai usor cu ele. Eu le-am facut pana acum numai de 37 si 45 dar pe viitor, ma gandesc sa le fac si mai inguste.
jenica67

Mesajde gabi bee » 23 Dec 2011, 14:10

stiu ca va oua daca ramele din cat sunt inguste si mai e si chestia ca facand rama de 37 sunt cu 2 rame in plus de confectionat , de stors dar aceeasi chestie este si la MER . practic daca faci caturi de 1/2 cu rame de 37 mm latime , iar cuibul este dadant , punand mai multe caturi seamana pe undeva cu MER-ul doar ca nu poti da cuibul in doua pe orizontala . nu stiu daca e o idee buna sau daca foloseste cineva deci va trebui sa mai gandesc ! numai bine ! :P
gabi bee

Mesajde CORNEL V. » 23 Dec 2011, 14:35

Gabi,primii mei stupi verticali au fost de 12 rame Dadant cu cat 12 rame 1\1...pot sa iti zic ca mi-a ouat si 4 rame in cat si miere pauza...gandeste-te,daca ai cat de 1\2 cu rame de 37 mm cat ar ponta regina :roll:

Parerea mea ca ai mai multe dezavantaje decat avantaje,asta daca nu folosesti gratia hanemann
CORNEL V.

Mesajde jenica67 » 23 Dec 2011, 19:04

De ce vrei tu sa dai cuibul in doua ? Daca vrei sa dublezi stupii, mai bine cresti matci, le imperechezi, si cand a inceput sa oua si ai puiet capacit, pui cele 2 rame, sau pe cate ai avut nucleul de imperechere, intr-o lada normala, la mijloc, lateral in ambele parti, umplii cu foite si schimbi locul nucleului cu stupul, pe care doreai sa il dai in doua si sa vezi atunci dezvoltare. Eu asa am facut dupa salcam, inainte de tei am pus magazia, pe care au construit-o in cateva zile si am stors, 7 rame din magazie.
jenica67

Mesajde nae » 23 Dec 2011, 21:54

nae scrie:De ce vrei sa cari lemne? (diafragma) :shock:

Daca vrei sa reduci speteaza laterala=37mm la 35-36 poate 32 pt.:mai putina miere in cuib in favoarea puietului DA (micsorand spatiul vei avea si puiet lipit/de trantor /care va aparea ,descapacit , pe scandura de zbor ). Micsorand spatiul dintre rame O parte din surate (care incalzesc) vor cara MIERE ___ DA .Am citit ca folosesti folia !?/de ce vrei sa cari diaf. :shock: (CHESTIA CU 32 ESTE O IDEIE __N-AM INCERCAT ).
nae

Mesajde gabi bee » 24 Dec 2011, 01:05

CORNEL V. scrie:Gabi,primii mei stupi verticali au fost de 12 rame Dadant cu cat 12 rame 1\1...pot sa iti zic ca mi-a ouat si 4 rame in cat si miere pauza...gandeste-te,daca ai cat de 1\2 cu rame de 37 mm cat ar ponta regina :roll:

Parerea mea ca ai mai multe dezavantaje decat avantaje,asta daca nu folosesti gratia hanemann

da , ai dreptate , sunt dezavantaje dar ma intreb , cei care au MER si matca oua in primele doua corpuri de jos apoi urca si in corpul 3 , nu e aceeasi situatie ? nu incurca si acolo extragerea mierii si limiteaza astfel productia ?
gabi bee

Mesajde DaniRadu » 28 Dec 2013, 00:37

O rugăminte. Ştie cineva care este adâncimea canalelor din spetezele ramelor pentru fagurii din plastic? Aş vrea să încerc să folosesc astfel de faguri.
Sărbători fericite.
DaniRadu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 28 Dec 2013, 06:22

intreaba-l pe Ovidiu_78 !!! sigur stie sa-ti spuna !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Următorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....