Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde Livius » 07 Apr 2013, 14:01

Roger Delon recomanda ca lemnul să fie bine impregnat, să nu absoarbă apă. Bineinţeles, metoda lui era destul de valabilă la timpul respectiv, acum soluţiile tehnice s-au mai schimbat, se poate şi mai bine decât a explicat el. Dacă se merge în totalitate pe tipul lui de stup "climato-stabil", este musai ca lemnul să fie bine impregnat, şi pe interior. Dacă nu, se poate folosi deasupra podişorul absorbant cu talaş al lui Warre, care mai absoarbe din umiditate. Eu personal, nu prea agreez nici tipul de fund Delon, cu urdinisul lat, si nici inchiderea etansa deasupra. Ceea ce-mi place la Delon este doar rama pe cadru de inox. Aşa că nu pot spune că un asemenea stup la care mă gândesc eu este Delon 100%, mai degrabă un hibrid între Delon şi Warre.
Simplu, practic, eficient!
Livius

Mesajde licap » 07 Apr 2013, 16:27

Livius , bine ai revenit . Mergem inainte . Dezvolta putin , rogu-te . E curios ca tu agreezi ¨ fara limite ¨ cadrul ramei de inox . Se stie ca metalul atrage umiditatea , condensul .......
licap

Mesajde Livius » 07 Apr 2013, 18:43

Daca stam sa ne uitam cu atentie la felul cum indoaie sarma Vladimir Khomich, dupa usurinta cu care o face, se pare ca nu este sarma de inox. Spun asta pentru ca stiu din practica rezistenta sarmei din inox. Am indoit si eu deja destula sarma de inox de 3 mm diametru, si stiu ca trebuie sa depui ceva efort, nu se indoaie chiar atat de usor. Si pe site-urile frantuzesti referitoare la Warre si Delon sunt exemple de cadre de sarma, care, vizibil, nu sunt de inox. Asta inseamna ca se poate si cu sarma obisnuita de otel-carbon. Totusi este de preferat inoxul, daca se poate, pentru ca nu este chiar atat de greu de gasit sau de scump, ca sa nu merite investitia. Presupun ca un cadru de inox, odată făcut, adică îndoit corect si taiat la dimensiunea adecvată, este "pe viaţă". Adică, poate fi refolosit chiar şi dacă leatul de lemn de care este fixat s-a degradat, cu timpul. Se ia un alt leat din lemn, se montează cadrul de inox şi avem o nouă ramă tip Delon. Acesta ar fi unul dintre avantaje. Un alt avantaj este spaţiul mic ocupat în corp, mult mai mic decât un cadru din lemn. Adică sunt nişte cm cubi de spaţiu câştigaţi, spaţiu care poate fi ocupat de fagure, ce poate ingloba în masa sa sârma de inox. Pentru cei care se tem că poate ghemul de iernare va avea probleme în a trece dintr-un corp în altul, în cazul cadrului de sarma de 3 mm, iaraşi presupun că ar trebui să fie liniştiţi în acest caz. Dacă s-a întâmplat aşa cum am spus, că sârma a fost inglobată în masa fagurelui, ea nu ar avea cum să intre în contact cu vaporii de apă, deci nici condens nu ar avea cum să se facă. Tinând cont de volumul mic al cuibului, familia poate sa-şi regleze mai usor temperatura, după nevoi. Să zicem că ar fi minime condiţii de condens când albinele sunt în ghem şi temperatura în jurul ghemului este scăzută, fapt care s-ar rezolva cu podişorul absorbant (poate, nu zic că e neapărat necesar). Primăvara, cand deja se creşte puiet, temperatura în cuib este mai ridicată, implicit şi sârma de inox are temperatură mai mare, deci nu are cum să facă condens.
Livius

Mesajde BUNKA » 26 Apr 2013, 11:23

Iacata..asta-i ladita!
Fişiere ataşate
rsz_dsc03715.jpg
astea-s ramele cu lateralele de 32mm
rsz_rsz_dsc03712.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Apr 2013, 11:26

Capacul e simplu de lemn, nu se pune tabla, se impregneaza cu ulei de in si eventual ceara, iar fundul are sita si subar...
Fişiere ataşate
rsz_dsc03714.jpg
capac
rsz_dsc03716.jpg
capac
BUNKA

Mesajde activ » 26 Apr 2013, 12:02

FRUMOS şi PROMIŢĂTOR !
Hai să-i vedem la treabă ! ... ai mei MEA, au deja albină în ei.
SUCCES !
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde BUNKA » 26 Apr 2013, 12:55

Oooo.....ai mei o sa coboare usor pe rame. In perioada urmatoare o sa putem pune poze cu stuchii aistea controversati :)
BUNKA

Mesajde Livius » 26 Apr 2013, 17:43

BUNKA scrie:Iacata..asta-i ladita!

Foarte frumosi stupii, sa-i stapanesti sanatos! Tu i-ai facut singur? Ziceai la un moment dat ca modifici o parte din stupii vechi, dar astia sunt din lemn nou, curat. Si presupun ca au rame integral din lemn, nu din acelea cu cadru de inox. Asa o fi?
Livius

Mesajde BUNKA » 26 Apr 2013, 17:52

Uite aici mai multe poze viewtopic.php?f=15&t=939&start=672 la pagina 44 se vad in spate si laditele mele modificate.
Astia frumosi i-am facut pt Delorin..Deloni pt Delorin :lol:
Da au rame din lemn, lateralele au grosimea de 9mm, leatzul de sus e in V si are cam 22mm grosime, rama are 26,5/27cm lumina interioara si intra 9 pe corp.
Acum trec de pe ME pe Delon si am sa fac niste poze sa se vada cum..
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Apr 2013, 08:51

Un lucru interesant pe care vreau sa-l zic, am inceput sa numar periodic la saptamana parazitii picati natural pe tavite, sa-i pun intr-o foita de hartie pliata pe care o datez si pe care scriu si stupul de la care au fost luati..ce am observat la unul din stupi e ca avea cei mai multi picati...14 bucati insa la cel putin 5 dintre ei am putut observa cu okiul liber scheletul de chitina turtit de parca ar fi fost luat in mandibulede catre albine...am de gand sa iau o lupa tare sa verific si picioarele, daca sunt rupte e clar ca e vorba de o familie care inca pastreaza acest comportament de lupta cu parazitul, in primul rand colonia este constienta ca are de-a face cu un parazit si in al doilea rand incearca sa lupte cu el...asta e de bine, eu o sa le ajut reducandu-le celula la 4,9-5,0mm.
BUNKA

Mesajde stupul » 27 Apr 2013, 13:30

In cat timp au picat 14 bucati? Pe saptamana , ar veni 2 /zi. Nu-i nici bine , dar nici foarte rau. Daca ai fund antivarroa eu zic sa ii pudrezi oleaca cu zahar pudra sa mai scape de paraziti. Si repeta pudrarea de cate ori poti.
Salutare si numai bine !
Zi-mi si mie rezultatul , daca tot monitorizezi...!
stupul

Mesajde BUNKA » 28 Apr 2013, 10:30

Pai cam asta am de gand sa le fac (pudrare cu zahar) pt ca chestia asta le stimuleaza sa se curete...de fapt care a fost chestia, am pus pasta proteica pe spetezele ramelor si pe capac si unele s-au mai manjit si am observat un puternic comportament de curatire, ieseau ghem la urdinisul superior si se curatzau frenetic si in urma acestui comportament au aparut parazitii astia jos pe tavita...acuma nu stiu daca din cauza ca le-am provocat sa se "paducheasca" s-a intamplat asta sau pur si simplu au facut-o ele instinctiv, cert e ca multi varoa au chitinele turtite...nu am putut sa le vad piciorusele sa vad daca le lipseste vreunul insa e un semn bun ca sunt turtiti..inseamna ca albinele i-au cam luat la molfait.
Am inteles ca pudrarea trebuie facuta macar odata pe saptamana, asa se intipareste in comportamentul albinelor acest "grooming behavior" noi sa-i zicem despaduchire...m-am convins de treaba asta dupa treaba cu pasta proteica unsa pe acolo prin interior.
Planul e sa iau o lupa puternica, sunt la 50-60 lei si au inclus un minimicroscop care mareste de 50-55 de ori
BUNKA

Mesajde Livius » 29 Apr 2013, 23:33

Acum vreo saptamana am adaugat la Warre corpuri de Alpine, din acelea mici, jumatate din corpul standard Roger Delon. Initial am pus corpurile cu rame pe cadru de inox si foi de ceara, sub corpul de Warre in care au iernat si in care este cuibul. Astazi am fost sa vad ce au facut si... nimic, nu au vrut sa-l ia la construit. In schimb au facut inceputuri de fagure deasupra, unde au gasit un spatiu liber. Cred ca incep sa inteleg de ce a taiat rusul corpul lui Delon in doua. Din mai multe motive, unul dintre acestea fiind ca sa-l poata pune mai usor deasupra, fara riscul de a raci cuibul, fiind luat in constructie mai repede. Astazi am mai pus cate un corp de acelasi fel, de data aceasta sus, ca niste magazine. Sa vedem acum unde vor construi, deasupra sau dedesupt?
Livius

Mesajde sammy » 31 Mai 2013, 07:31

stupul scrie:Eu vreau sa imi fac cativa stupi de 108 cm inaltime si 30/30, insa cu rame de lemn( fara leatul de jos,fara sarme si fara foita- se preteaza la tratamentul cu acid formic, nefiind nimic metalic in stupi- cu exceptia plasei de la fund , dar care poate fi scoasa in timpul tratamentului).Acidul formic are avantajul ca poate fi facut si cat timp exista puiet in cuib.

Salut! Ai pus in aplicare ideea asta? Cum merge?
Eu vreau sa incerc o varianta 30/30 in care spatiul pt cuib sa fie dintr-un singur corp si magaziile jumatate corp delon.
Cu 32mm intre faguri, celule 4,9
sammy

Mesajde delorin I » 06 Iun 2013, 10:38

..iar eu vreau niste poze cu un coelctor finisat! :)) Zau ca nu ma prind cum trebuie sa pun teava! Si nici cum se ridica pe cui Salajul!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde BUNKA » 06 Iun 2013, 16:32

delorin I scrie:..iar eu vreau niste poze cu un coelctor finisat! :)) Zau ca nu ma prind cum trebuie sa pun teava! Si nici cum se ridica pe cui Salajul!

:lol: Hai ca o sa-ti pun o poza...
:lol:
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR