Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: articol:Interzicerea Substituirii Raselor Locale cu Rase

Mesajde Ruben » 25 Apr 2013, 09:22

Pana o sa stearga un moderator mesajele offline,cu drag, pentru carpatini ;)

“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde kamy » 25 Apr 2013, 21:15

hai bre nu mai faceti pe dumneavoastra,care ati mancat miere mai dulce si mai linistita de la matci streineze decat de la cele autohtone,pai la cele straine tre sa stai la ele cu troaca la fel ca la porci,de agresive no.1!ati putea sa-ncercati o incrucisare cu gauni si sa-i adaugati la fiecare albina cate doua traiste ca la catar!
kamy

Mesajde ignatov andrei » 26 Apr 2013, 00:46

Mai Kamy, tu nu pricepi ca acum...se cauta matci care fac MUZICA, nu...miere?!?
ignatov andrei

Mesajde Ruben » 26 Apr 2013, 02:09

ignatov andrei scrie:Mai Kamy, tu nu pricepi ca acum...se cauta matci care fac MUZICA, nu...miere?!?

Ale tale, Andrei, fac miere? :roll: Ca ale mele numa se oua.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 26 Apr 2013, 02:10

kamy scrie:hai bre nu mai faceti pe dumneavoastra,care ati mancat miere mai dulce si mai linistita de la matci streineze decat de la cele autohtone,pai la cele straine tre sa stai la ele cu troaca la fel ca la porci,de agresive no.1!ati putea sa-ncercati o incrucisare cu gauni si sa-i adaugati la fiecare albina cate doua traiste ca la catar!

:lol: :lol: :lol: Tare frate. Io deja experimentez treaba cu gaunii, da inca nu am postat pe forum de frica sa nu imi fure dragos patentul.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 26 Apr 2013, 02:14

Ma, ca sa nu ne mai invartim in jurul cozii, hai sa o luam altfel.

Zii tu kamy, cati stupari cu 1000+ stupi din lume au Buckfast sau italiana? In protzente. Cati alte rase: neagra, carnica, carpatina... Da cu parerea, ca nu dai cu parul. Daca nu imi raspunzi te excomunic.
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde ignatov andrei » 26 Apr 2013, 02:36

Mai fratilor, voi cresteti gaini... eu ULII!
Fişiere ataşate
SSA40688.JPG
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 26 Apr 2013, 02:40

Mai ...Ruben... mai vrei...?1?
Am cu ce... ma...!
ignatov andrei

Mesajde Ruben » 26 Apr 2013, 07:49

ignatov andrei scrie:Mai ...Ruben... mai vrei...?1?
Am cu ce... ma...!

:lol: :lol: Gata, nu mai vreau. ;)
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde ionel07196555 » 26 Apr 2013, 21:42

ignatov andrei scrie:Mai fratilor, voi cresteti gaini... eu ULII!

Asi vrea si eu un paznic ca asta pentru prigorii
ionel07196555

Mesajde Daniel Popovici » 27 Apr 2013, 01:41

Ruben scrie:Propun, in interesul pastrarii calitatilor albinelor autohtone, subventionarea ...

Eu as propune ameliorarea, nu conservare dar n-am cui.

In lume, ameliorarea in rasa pura, indiferent de specie se realizeaza pe 2 directii:

1. Exista crescatori privati, detinatori de (linii dintr-o) rasa pura. Fiecare individ are o identitate bine stiuta si i se cunosc parintii.
Daca nu i se stiu parintii nu e trecut in registrul rasei. (deci predomina insamantarile artifciale, nu amorul liber).
Fiecare individ este testat si masurat din toate punctele de vedere. EXISTA CIFRE REALE si PUBLICE.
Crescatorii comunica transparent intre ei.
Exista reguli comune, nu face fiecare cum il taie capul (nici macar numele animalului nu se poate da oricum, ci dupa niste reguli).
Ameliorarea rasei o dicteaza cererea si oferta. Normal ca omul e interesat sa aiba animale / matci de calitate spre vanzare.
(crescatorii s-au adunat de mult de pe tarlale si nu se mai afla "cu vaca" - pe tarlale - singuri, buimaci, crezandu-se buricul pamantului, ci au REGULI si PLANURI STABILE, discuta intre ei, schimba informatii si material genetic in cunostiinta de cauza.)

2. Exista companii furnizoare de material genetic, creatore de linii (si chiar rase) specializate.
Compania detine (fara sa vanda) mai multe linii de rasa pura si mai multi hibrizi cu origine cunoscuta. Fiecare produs este super- monitorizat si super-testat.
La final scoate pe piata cele mai reusite linii sau hibrizi, care au in mod clar insusiri 100% predictibile si performante inalte.
(- La noi, ICDA ar fi trebuit sa fie la acest nivel, dar nu am cunostinta de activitatile lor.
- Liniile se pot mentine 100% pure prin insamantare artificiala, nu prin inchiderea granitelor. Inseminarea nu mai este o noutate.)

Fara aceste 2 nivele (sau macar unul dintre ele) vorbim de populatii (mai mult sau mai putin locale), nu de rase.
Cand romanii vor avea bine puse la punct aceste 2 sectoare, nu va mai fi nevoie de legi cu iz dictatorial care sa dea interdictii.
Dar romanii nu sunt pasionati de ameliorare in rasa pura si de colectie de linii, cu atat mai putin de evidente ne-mincinoase ale performantelor fiecarei matci (cu origine cunoscuta).
Romanii sunt pasionati deocamdata de masurile 141, 112, de evidente contabile, de ce si cum sa declare in acte ca sa dea bine.
Daniel Popovici

Mesajde Ioan Guist » 27 Apr 2013, 07:17

Radiografia perfecta.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde kamy » 27 Apr 2013, 20:49

daniel cand idealu e prea sus pus de nu ajunge nimeni la dansul,ne zbatem in mocirla realitatii!ca ideal si comunismu erea brici!
dar sa nu uitam ca si la liniile superameliorate,,,atent selectionate,, vor fi tot cele trei calitati; varfuri , medii si rebuturi!datoria noastra in schimb ar fi sa facem ceea ce facem cat de bine putem face si daca am reusit sa spunem ca in biblie ,,santem niste robi netrebnici,am facut ce eram datori sa facem,,!
kamy

Mesajde Daniel Popovici » 27 Apr 2013, 23:45

kamy scrie:daniel cand idealu e prea sus pus de nu ajunge nimeni la dansul,ne zbatem in mocirla realitatii!ca ideal si comunismu erea brici!
dar sa nu uitam ca si la liniile superameliorate,,,atent selectionate,, vor fi tot cele trei calitati; varfuri , medii si rebuturi! datoria noastra in schimb ar fi sa facem ceea ce facem cat de bine putem face si daca am reusit sa spunem ca in biblie ,,santem niste robi netrebnici,am facut ce eram datori sa facem,,!

Ar fi bine sa ne apucam sa facem ceva, sa ne adunam si sa miscam.
Noi privim ca idealuri "prea inalte" lucruri pe care altii le-au indeplinit pur si simplu. Toti in jurul nostru se misca liber, iar romanul "se zbate in mocirla..." - oare de ce?

PS. Uneori rebuturile liniilor ameliorate sunt mai bune decat mediile unor populati de-ale noastre.
Daniel Popovici

Mesajde kamy » 28 Apr 2013, 08:50

in primul rand o societate se scoate din mocirla cu legi drepte,care sa fie in favoarea cetateanului de rand (a prostimii!scuze de expresie!)si nu sa sustina grupuri de interese care reprezinta apicultura dor in masura in care banii trec prin propriul buzunar!cand se vor termina manipularile si magariile politice din apicultura si nu numai,cand apicultorii vor refuza sa fie reprezentati de vanzatori,stoparea (d)efectului de turma,abia ulterior putem povesti de o temelie solida a economiei de piata,pana atunci povestim doar de o alba neagra,in care sant subventionati incepatgorii si stransi de gat profesionistii de parca :twisted: i-a platit sa-ngroape un sector agricol cu dubla profitabilitate,agricola 90% si apicola de 10%,pentru a deveni o piata de desfacere pentru coana europa.poti aplica cele de mai sus si cresterii matcilor,selectiei,autorizarii,cat si oricarui sector agricol ramanesc,unde intermediarul castiga cat producatorul doar pentru simplul fapt ca are coloratura predominanta!
kamy

Mesajde BUNKA » 30 Apr 2013, 09:28

Noi oamenii ne pricepem de minune sa deschidem cutia Pandorei, asta am facut si cu albinele...in loc sa lasam natura sa faca selectie, ne-am bagat nasul si aici si in loc sa lasam natura sa faca o selectie adevarata, din care sa rezulte cei mai buni produsi care sa produca cel mai mult, sa fie cei mai rezistenti si mai adaptati la fel de fel de boli si paraziti, prin interventiile noastre am mentinut in viata albine fara astfel de calitati..greseala este uriasa si inca nu este constientizata.
Macar daca am fi suficient de inteligenti sa nu aducem rase neadaptate, si daca am schimba putin criteriile de selectie si tot ar fi ceva.
Eu daca ar fi sa fac o selectie as merge pe rezistenta la nosema, pe adaptare la varoa, instinct pronuntzat de igiena, adaptare la clima areal, si odata rezolvate problemele astea as incerca sa merg si pe productivitate dar asta in final s-ar rezolva de la sine pt ca o albina adaptata, cu un fond genetic bun, rezistenta la paraziti implicit va fi o albina productiva.
Parerea mea personala e ca se greseste cand se aduc matci Bukfast sau alte natii...eu cred ca nici macar nu ar trebui ca cei din nord sa aduca albine din sud sau invers dar ma rog..e doar parerea mea !
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE