In primul rand salutari colegilor de forum !!
Sunt nou atat pe forum cat si in detinerea a doi stupi, unul vertical 1/1 cu doua caturi de 1/2 si roinita (prof.Ursu) si celalalt orizontal cu 20 rame 1/1.
Cel orizontal l-am luat la sfatul unui apicultor care mi la recomandat ca fiind mai usor de intretinut pentru un incepator.
Am cumparat rame, faguri artificiali, sarma, dalta, masca, etc. tot ce citisem ca ar fi necesar pentru intretinerea stupilor.
Pe 30 Aprilie am cumparat si doua familii de albine mergand cu stupii la stuparul respectiv (cca.9km distanta) si lasandu-i pana a doua zi la el sa instaleze familiile.
Cel vertical (vopsit in galben) a fost umplut cu 12 rame, puiet, miere si rama cu fagure gata construit iar cel orizontal (vopsit in verde) cu 10 rame, puiet si rama cu fagure construit.
Seara la ora 21 i-am instalat in curte la loc deschis intre doi nuci mari care vara ofera putina umbra (nefiind apropiati), 40cm de pamant pe suporti metalici, cca 1,2m intre urdinisuri si am deschis urdinisurile stramtorate la 4cm.
A doua zi dupa ora 10 dimineata, la cca 50m de stupi, langa casa, au aparut albine agresive care intepau direct sau incercau sa intepe pe membrii familiei.
Am mers la stupi si am vazut vanzoleala si zbor intens in fata celui vertical, considerat de mine mai puternic, si albine moarte, cca.50, pe oglinda stupului.
Am crezut ca se bat intre ele cele doua familii dar la celalalt stup era liniste. Urdinisurile deschise cca 4cm la fiecare.
Nu am stiut ce este si le-am lasat in pace. A doua zi fenomenul sa repetat dar la al doilea stup insa cu mai putine victime gasite pe oglinda stupului, cca 30.
Dupa sarbatorile pascale am deschis stupul vertical si am constatat ca albina lucratoare aproape disparuse si rezervele vechi de miere aproape secate insa miere transparenta proaspata depusa in cateva celule, semn ca incepuse culesul la salcam, iar in cel orizontal se mentinuse la nivelui aducerii lui desi a fost mai mic si cu mai putina mancare (miere) si aici cu miere proaspat culeasa.
La cca 5-600m un vecin are in gradina 6-8 stupi care sunt f.rar ingrijiti si am aflat ca inainte de a aduce eu albinele, el facuse tratament si harnise cu serbet desi incepuse culesul.
Intrebare: pot sa ma gandesc in continuare la infiintarea unei stupine in conditiile acestea? apropierea de acei stupi neingrijiti (5-600m), lipsa mea de experienta si totusi, o mare dorinta de a avea o stupina ? (nu banii sunt motivatia).
Am citit mult si am incercat sa retin cat mai multe dar imi este greu sa fac diferenta intre un zbor al puietului si un atac de furtisag, fara o practica mai indelungata si cu ceva indrumari imi va si greu sa deslusesc toate fenomenele dintr-un stup si comportamentul albinelor.
Care a fost oare motivul agresivitatii albinelor la distanta fata de stup si impotriva oamenilor?
Daca a fost furtisag de ce au fost agresive fata de oameni la 50m departare ?
La 4-5 zile distanta fenomenul sa repetat dar cu o mai mica intensitate, ramanand doar agresivitatea albinelor. In restul zilelor am putut urmari din fata stupului nestingherit activitatea acestora de la cca 1m distanta.
Voi reveni maine cu poze si chiar cu un film din acea perioada.
Cer scuze daca nu acesta era locul acestei postari si rog un moderator sa ma indrume sau sa deschida un nou topic.