Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Clădire rame

Mesajde Arhivistu » 06 Mai 2013, 22:17

bagi rame daca ai albina si pe diafragma..daca nu mai astepti
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde visanc » 06 Mai 2013, 23:17

Ok, sunt intr-o situatie similara: Am trecut roiul peste iarna pe 6 rame. De o luna si ceva am pus in continuarea celor 6 rame pline, 4 rame cu foita, dar am vazut ca nu s-au atins de ele sa cladeasca desi era cules. De o saptamana am intercalat cele 4 rame cu foite intre cele 6 care erau pline cu oua, puiet, miere si pastura. Am vazut ca erau si ceva celule de trantor capacite, sa inteleg ca era o pregatire de roire? Nelamurirea mea este, avand in vedere ca a inflorit salcamul, cam in cat timp vor cladi cele 4 rame cu foite si cam cand ar fi ok sa mai pun un corp? Corpul sa il pun deasupra sau dedesupt avand in vedere ca merg pe sistem ME cu 10 rame de 3/4? Corpul sa fie doar din rame cu foite sau sa combin cu ramele din catul in care sunt acum albinele?

Sper ca m-am facut cat de cat inteles.
Numa bine,
Claudiu
visanc

Mesajde CATALIN » 07 Mai 2013, 09:36

fi antena.....ramaele la cladit se baga atunci cand nu ai cules dar nici rame nu ai pui foita dupa ultima rama cu puiet
cand ai cules in natura si vrei sa fortezi (e cald afara ai albina ai culess) spargi cuibul bagand rama foita intre ramele cu puiet capacit asa o s-o ia repede in crestere catul tre neaaparat sa contina rama cladita macar una pe misloc si dupa stanga dreapta foite insa in situatia ta mai ai pana la cat..aa si inca ceva catu punel deasupra e cel mai simplu si u nu ai nevoie sa te complici d acum ai destul de invatat pana sa incepi sa faci artifici d astea
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde ovidiu_78 » 07 Mai 2013, 10:10

Intr-un cat de 10 rame e bine sa ai 4 rame cladite,restul foite ....si...una claditoare,asta e obligatoriu(asa mi-a zis si mie ai mai meseriasi ;)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde visanc » 07 Mai 2013, 13:36

Am 6 rame cladite si doar 4 cu foite. Nelamurirea mea era de momentul in care sa sparg cuibul si modul in care sa o fac, la ce detalii sa fiu atent. Dupa explicatiile lui Catalin, am procedat corect. Acuma ramane sa vad in ce moment sa adaug inca un corp cu rame cu foita pentru ca sa continue sa cladeasca albinele. Acuma fiind cules intens, ele vor cladi respectivele foite si ma gandesc ca atunci fiind doar un corp vor avea tendinta sa roiasca daca nu intervin la timp cu al doilea corp.
visanc

Mesajde rihmond » 07 Mai 2013, 20:06

cam cu o saptamina in urma am introdus o foita la cladit dupa penultima rama ,la ora actuala este cladita cam90% cu ceva oua si azi am vazut ca ainceput sa puna si nectar de la salcim ,cu 2 zile in urma am spart cuibul cu cea ouata, si am introdus alta foita nici nu sa atins de ea care este motivul :?: :shock:
rihmond

Mesajde rihmond » 07 Mai 2013, 20:19

multumesc pentru raspunsuri am mai invatat cite ceva :) :)
rihmond

Mesajde CATALIN » 08 Mai 2013, 21:47

ovidiu_78 scrie:Intr-un cat de 10 rame e bine sa ai 4 rame cladite,restul foite ....si...una claditoare,asta e obligatoriu(asa mi-a zis si mie ai mai meseriasi ;)

ovi daca nu ai alea 4 rame ce faci? poa vrei sa treci ca mine de la cat de 1-1 la 1-2 si atunci rame de unde ca de una poti face rost si decupand dint-una mare si o atasezi cumva sa LE DAI APA LA MOARE DA RESTU NU AI CUM SA LE FACI P TOATE ASA MAI E UNA CU FOLIA INTRE ETAJ SI CUIB LASAND O FANTA DE 2-3RAME SI ASA URCA SI CLADESTE INCET INCET SCUZE SC MARE AM TASTATURA TAMPITA SAU NAM EU BANI SA IAU ALTA
CATALIN

Mesajde CATALIN » 08 Mai 2013, 21:51

visanc scrie:Am 6 rame cladite si doar 4 cu foite. Nelamurirea mea era de momentul in care sa sparg cuibul si modul in care sa o fac, la ce detalii sa fiu atent. Dupa explicatiile lui Catalin, am procedat corect. Acuma ramane sa vad in ce moment sa adaug inca un corp cu rame cu foita pentru ca sa continue sa cladeasca albinele. Acuma fiind cules intens, ele vor cladi respectivele foite si ma gandesc ca atunci fiind doar un corp vor avea tendinta sa roiasca daca nu intervin la timp cu al doilea corp.

NICI CU ROIREA ASTA NU E CHIAR ASA URMARESTE NU DOAR CLADIREA FOITELOR MAI URMARESTE SI CANTITATEA DE MIERE CARE O BAGA CAND INCEPE SA O CAPACEASCA DACA ESTI STRESAT DE TREABA ASTA MAI DALE O FOITA IN CUIB SI LE-AI LUAT TOT ELANUL
CATALIN

Mesajde ovidiu_78 » 08 Mai 2013, 22:20

Pai nici eu nu am avut cladite,dar nici in doua corpuri de ME nu am avut 20 rame cu puiet,deci am mai ridicat din cuib cate mi-a permis si restul incet si sigur,oricum mai bine mai incerci una alta decat sa stai asa numai si sa astepti sa iti cladeasca intreg catul de faguri
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde visanc » 10 Mai 2013, 22:33

Am fost azi pe la stupina si m-am uitat in unul din cei care am intercalat rame cu foite printre ramele cu puiet. Mi-a fost mai mare dragul sa vad un fagure nou cladit si partial umplut de miere si chiar si puiet. Inseamna ca albinutele sunt multumite de miscarea mea si ma gandesc ca si matca. Dupa cum se misca lucrurile, 2 saptamani nu am ce sa mai lucrez in ei, am timp pana atunci sa ma gandesc cum intercalez ramele cu al doilea cat in care am numai rame cu foite.
visanc

Mesajde un OM » 11 Mai 2013, 02:56

Fa vizita la cel mult 5 zile. Ridica ramele cu miere mai multa, chiar daca au si puiet capacit sau nu.Poti sa ridici si 2 rame cu puiet capacit total. Baga cel putin 2 foite in marginea cuibului si alte doua sus langa puietul capacit. Peste alte 4-5 zile revino cu miscarea.
un OM

Mesajde paul hernest » 11 Mai 2013, 19:54

Din 10 foite puse in cat la crescut ,au crescut 7 ,restul de 3 le am intercalat cu cele crescute.Mentionez ca salcamul a inflorit frumos si cred ca sunt sanse sa le creasca si pe cele 3.
paul hernest

Mesajde bazgan mihai » 19 Mai 2013, 11:02

am doi stupi dadant pe 12 rame si de doua zile iam pus magazie in magazie iam pus toate ramele si mai uitat azi sa vad cum e
nu leau luat la cladit,de ce
cum se procedeaza corect cu magazia se pune ceva si intre magazie si stup inafara de gratie
multumesc
bazgan mihai

Mesajde liviutzbogos » 20 Mai 2013, 00:20

bazgan mihai scrie:am doi stupi dadant pe 12 rame si de doua zile iam pus magazie in magazie iam pus toate ramele si mai uitat azi sa vad cum e
nu leau luat la cladit,de ce
cum se procedeaza corect cu magazia se pune ceva si intre magazie si stup inafara de gratie
multumesc

Pai poate nu aveau nevoie de magazie inca. Ai destule albine care sa iti cladeasca ramele? Familia e pe 12 rame full? Mai ceteste pe aici ca gasesti raspunsul. Nu mai stiu unde am citit (tot aici, pe forum) ca se pune folia peste cuib si se lasa o parte deschisa ca sa urce ele in cat, asta pana cladesc cat de cat sau daca nu ai cules puternic.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde pin » 22 Mai 2013, 20:20

Anul asta am facut cea mai mare prostie. N-am bagat rama claditoare si mi-au stricat majoritatea ramelor (si vechi si noi). Sunt majoritatea aproape o treime umplute cu celule de trantor. Oare le mai pot remedia? Daca le barbieresc pana la fagurele artificial le vor construe cu celule de lucratoare?
pin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR