Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Inca un incepator...

Mesajde proapis13 » 13 Mai 2013, 22:06

Posibil ca rama de mai sus sa fi apartinut unei fam unde a avut loc o schimbare linistita
La fel de posibil e ca anul trecut sa fi curatat cineva fagurele de botci si sa fi smuls si bucata din fagure
ele intre timp au reparat si au facut loc unei botci de salvare
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde delorin I » 14 Mai 2013, 00:00

Sarut mana! Deci cele 2 matci de 3 ani vor fi schimbate! Multumesc!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 16 Mai 2013, 22:51

Salut! In aceste zile din urma am incercat sa recuperez o familie de sub o terasa unde se afla de cativa ani! Deocamdata dat fiind faptul ca locul este foarte greu accesibil am recuperat cativa fagurasi cu puiet capacit in afara de faguri vechi plini cu miere! MA gandesc sa folosesc acei mici fagurasi pe care Nea Puiu a fost amabil sa ma invete cum sa-i asez-( eu in netrebnicia mea am luat si am legat prost fagurii mari cu puiet de trantor ca doar pe aceia i-am gasit primii). Intentia mea este de a incepe cu acesti fagurasi pe moment experimentul celula naturala pe stup DELON! Astept sfaturile voastre! Ma gandeam sa scutur albina doica din ceilalti stupi si sa-i dau o botca - macar nucleu sa fac cu ei! Cert e ca aceasta albina micuta- parca coborata direct din topicul lui Bunka- nu as vrea sa se piarda! Printre multele ei avantaje- dincolo de potentialul unei familii mai numeroase si mai harnice cred ca exista si sansa unei albine cu mai putin venin probabil si un ac mai mic! NU de alta dar ieri cand am gaurit acea scara si cat timp am pradat acea familie in masura posibilitatilor- adica am bagat mana pana la umar, am luat cateva zeci de intepaturi si culmea nu am murit si nici cine stie ce alergii in afara de o mica stare initiala de ameteala si o usoara durere de cap dupa! Nu stiu daca am o imunitate foarte buna sau daca nu cumva unul dintre avantajele acestei albine mici pentru noi pradatorii este ca acele ei si veninul nu mai este atat de puternic! Cert e ca as vrea sa folosesc acest puzzle de faguri naturali chiar daca sunt vechi in acest proiect! Aveti alte idei mai bune ? Cum sa-i populez si sa-i stimulez ca fagurii sa fie lipiti si mariti la dimensiunea unei rame delon? MAine voi stoarce mierea intr-un borcan si voi incepe sa stimulez! Sper sa gasesc urgent si o botca!

Voi reveni cu poze din timpul acelui macel care si-a avut in mine tortionarul. Cu parere de rau. Sub asa zisul aspect- salvam albinele!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Mircea_63 » 16 Mai 2013, 23:55

Adicatelea ai bagat acolo mana goala? :shock: Ce tortinar??? Asta e masochism! S-a inventat o chestie numita manusa.

Te-ai gandit sa le anesteziezi si sa le iei cu aspiratorul?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde delorin I » 17 Mai 2013, 22:01

Am avut si schimbat 2 perechi de manusi:) nu am timp acum ..revin cu povestea..

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 21 Mai 2013, 20:59

Buna seara! Ce sa fac/cum sa extrag- niste miere de floarea soarelui cristalizata din niste rame? Le-am primit de la un prieten, fagurii sunt relativ noi dar deja au fost atacati de molie pe ici pe colo! Am facut tratament cu sulf am adaugat frunze de nuc si de menta! Sa risc sa formez niste roi pe ele? Initil le am vrut pentru altceva! Prietenul meu are la rezerva peste 100 de rame care au capatat un usor mucegai si ar vrea sa scape de miere fara sa distruga fagurii! Imi e ca daca o sa-i pun intr-o cutie deschisa ca albinele sa traga mierea si sa-i curete- risc sa dezvolt furtisagul! Sau de ce nu sa ma trezesc cu o colonie de viespi zdravana ca si cum nu as avea destule in jur!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 22 Mai 2013, 11:13

Sa fac topic separat pentru un sfat? Sau sa renunt in a mai pierde vremea cu intrebari? :D

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde proapis13 » 22 Mai 2013, 17:38

delorin I scrie:..... ar vrea sa scape de miere fara sa distruga fagurii! .....

Le poti pune fara grija dupa diafragma la roii formati iar in fiecare seara sa descapacesti cate 1dm patrat dupa diafragma fara frica de furtisag
Dupa ce se golesc le poti stropi cu sirop de zahar amestecat cu ceai din plantele ce sunt inflorite in acea perioada si le poti introduce la rectificat
Daca le lasi mai mult de 24 de ore si este cules o sa ai placuta surpriza sa te trezesti cu ele ouate de sus pana jos
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde delorin I » 22 Mai 2013, 18:28

:) MUltumesc! Ce m-as face eu fara sfaturile tale proapis13! Oricum cred ca as renunta la aceasta pagina daca nu si la forum!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 24 Mai 2013, 18:28

Astazi dupa ceva zile de asteptare am aflat ca primul meu roi nu s-a prins. Regina mea de schimbare linistita mare si frumoasa nu a eclozat. A ramas in bigudiu asa cum am pus-o! E drept ca pe sora ei din ceara galbena frumoasa am stricat-o fara sa vreau. Dar nu ma asteptam ca asta inchisa la culoare si tare nici macar sa nu se deschida! Cert e ca roiul format a inceput sa isi traga botci de salvare, din larve sigur prea batrane! Intre timp a fost scapata acolo o regina eclozata de 3 zile. Nu mai incerc sa o salvez! Deja imi asum acest risc! S-a deschis cutia cumva si matca si compania ei au cazut in stup!
Nu am crezut ca e asa de dificil! Am inceput cumva cu stangul in construierea de roi! Acum osa incerc sa extrag inca o botca de schimbare linistita cu tot cu rama si sa construiesc un roi in jurul ei! sa vedem!
Oare am scos-o din stup prea tarziu? Daca am pus-o in bigudiu am gresit ca nu i-am dat si companie? Dar era cam mare ...abia in intrat in acel spatiu !

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Mircea_63 » 24 Mai 2013, 18:55

Delorine, intreb si eu: de ce ai pus botca in bigudiu?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde delorin I » 24 Mai 2013, 18:57

Era prima botca pe care o aveam...speram sa nu fie roasa...E drept ca am dat doar rame cu puiet capacit si albina acoperitoare dar din ce am vazut pana acum - in carti sau in diverse filmulete, am inteles ca asa se face cand nu faci altoire...Daca din neatentia as fi luat matca o botca in bigudiu insemna ca as fi putut sa o recuperez!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Florin Dobre » 25 Mai 2013, 20:23

Nu sunt vreun crescator de matci...
Dar ce am inteles eu pana acum.
Cauzele pentru care o matca nu eclozioneaza ar fi:

1. Eclozioneaza alta matca inainte si inteapa respectiva botca. Apoi albinele o rod la baza;
2. Lipsa temperaturii adecvate, deci lipsa populatiei de albine care sa garanteze asta in interiorul cutiei;
3. Lipsa starii de orfanizare a albinelor. O rod crezand ca inca au matca;
4. Manevrarea defectuoasa a botcii(turtire, rupere,lovire, etc.);
5. Imprimarea unui miros botcii(trebuie sa fim curati pe maini).

Parerea mea.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde delorin I » 25 Mai 2013, 20:25

Multumesc! Am scapat-o pe pamant e drept la un moment dat, iar la disectia de astazi se pare ca era stafidita si nu trecuse la stadiul de nimfa!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Florin Dobre » 25 Mai 2013, 20:29

Bingo! ;)

Asta e baiul cu forumul si cu noi, incepatorii. Nu dam atentie la detalii. Sfaturile de la maestrii vin pe baza informatiilor furnizate de noi.
Apoi ne facem neuronul cret de ce nu a mers in practica.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde delorin I » 25 Mai 2013, 20:46

Dar pamantul era umed...Iar botca tare ...inaltimea mica...

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?