Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Recunoasterea varstei botcilor!

Mesajde paul » 26 Mai 2013, 09:22

ignatov andrei scrie:De unde crezi ca am invatat, eu si cei ca mine?!? Muncind si citind. Cand eram tanar, la moda erau pionierii si utecistii, nu forumistii! Aceleasi carti le aveti si voi la dispozitie, dar dureaza prea mult sa le cititi.... De aici si graba voastra, cautand raspunsuri din interpretarile apicultorilor, cand cel mai simplu este sa cititi cu atentie cartile aparute!

Domnule Andrei ... TOTAL DE ACORD CU DUMNEAVOASTRA :!: :!: :!: Ce ne facem cu sintagma care contine un mare adevar ..."multi citesc dar putini inteleg?"Sau, multi citesc acelasi lucru dar il interpreteaza diferit ...
Nimeni nu pune la indoiala valoarea experientei !!! Ce ne facem insa cand un apicultor cu ...35 de ani vechime in breasla face aceleasi greseli sau ca sa ma exprim mai elegant are aceleasi rezultate ca mine care sunt un micut de doar ... 2 anisori in bransa ???
Un exemplu ... Mircea 63 e foarte tanar in bransa dar da raspunsuri de "batran"! Asta inseamna ca a citit mult dar mai ales a inteles CORECT ceea ce a citit . Ceea ce ... nu-i putin lucru !!!
In concluzie ... cititi ! Dar mai ales ... INTELEGETI CORECT !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 26 Mai 2013, 09:24

Multumesc de raspuns domnule Ignatov. M-ati linistit. Nu voiam sa fiu inteles gresit.

Multumesc de argumentele in chestiunea verificarii matcilor.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ignatov andrei » 26 Mai 2013, 11:17

paul scrie:
Un exemplu ... Mircea 63 e foarte tanar in bransa dar da raspunsuri de "batran"! Asta inseamna ca a citit mult dar mai ales a inteles CORECT ceea ce a citit . Ceea ce ... nu-i putin lucru !!!

Dar a si pus intrebari "la foc automat", de cate ori a prins ocazia si pe orice cale!
ignatov andrei

Mesajde dicu.ion57 » 26 Mai 2013, 16:42

ignatov andrei scrie:
dicu.ion57 scrie:Domnule Delorin incerc cu modestele mele cunostinte sa va dau un raspuns cit mai apropiat de adevar ,referitor la "Recunoasterea virstei botcilor" care este un subiect foarte interesant ,si contronversat.Virsta apropiata a botcilor nu o poate sti cu exactitate,decit apicultorul care creste matci folosind cutia Nicot sau Jenter ,care are controlul exact asupra larvelor .Aceste doua cutii ,sint larg folosite de apicultori amatori dar si profesionisti care vor sa creasca matci de buna calitate si sa stie exact virsta materialului biologic.Prin celelalte metode de crestere :Taierea in arc a fagurelui cu oua sau prin transvazare nu se poate aprecia cu exactitate virsta botci mature

Cu scuzele de rigoare, "cunostintele" d-voastra nu sunt chiar "modeste", daca sustineti cu tarie ...ceea ce sustineti!
Va intreb, totusi, cum reusesc cei din statiunile ICDA, sau crescatorii cu experienta, care folosesc "metode invechite" de crestere sa stie "la ora si minut" cand eclozioneaza matcile?!?

Domnule Ignatov Andrei ma bucur ,ca avem ce discuta pe marginea acestui subiect care de la inceput am spus ca este un subiect sensibil si controversat.Am spus CIT MAI APROAPE DE ADEVAR si nu exact cind eclozeza o regina.Indiferent cine creste reginele ,ca stie exact ora si minutul cind eclozeaza este total neadevarat.Teoretic totul ar fi posibil numai ca asa cum foarte bine spune un coleg apicultor reg depune oua pe parcursul a mai multor ore,si de aici intervine decalajul de eclozare si din start pica ORA SI MINUTUL de care dv spuneti ca ICDA si alti apreciaza cu exactitate cind eclozeaza regina.Indiferent cit am da credibilitate unor apicultori cu foarte multa experienta in cresterea matcilor ,in viitor o sa probati cu propria experienta ca lucrurile nu stau chiar asa si ca reginele eclozeaza la ore diferite la diferenta chiar de o zi sau doua.Daca am putea selecta si transvaza oua de aceiasi virsta depuse la interval de citeva minute iar in stup ar fi toate conditiile teoretice dar si PRACTICE am putea vorbi de-o apropiere de eclozare,si atunci decalata pentru ca nu toate larvele sint luate in crestere in acelasi moment.Trbuie sa facem diferenta de luare in crestere a larvelor de regina in comparatie cu larva de albina lucratoare,desi au aceiasi virsta larvele de regina au parte de ingrijire speciala si nu toate sint luate in crestere in acelasi moment ca sa eclozeze in acelasi timp .Teoretic putem discuta foarte mult dar domnule ANDREI practica o sa va demonstreze cu totul altceva.Nu vreau sa dau dovada de lipsa de respect fata de alti apicultori care probabil au expermentat mai multe metode ,si au avut succes dar eu nu am reusit niciodata sa obtin eclozarea reg in acelasi timp.Eu va urez succes,in activitatea apicola.
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 26 Mai 2013, 16:57

cucubau scrie:
Domnule Delorin incerc cu modestele mele cunostinte sa va dau un raspuns cit mai apropiat de adevar ,referitor la "Recunoasterea virstei botcilor" care este un subiect foarte interesant ,si contronversat.Virsta apropiata a botcilor nu o poate sti cu exactitate,decit apicultorul care creste matci folosind cutia Nicot sau Jenter ,care are controlul exact asupra larvelor .Aceste doua cutii ,sint larg folosite de apicultori amatori dar si profesionisti care vor sa creasca matci de buna calitate si sa stie exact virsta materialului biologic.Prin celelalte metode de crestere :Taierea in arc a fagurelui cu oua sau prin transvazare nu se poate aprecia cu exactitate virsta botci mature pentru in ultimile doua cazuri putem sa transvazam si larve mai batrine ,sau la taierea in arc albinele ia in crestere si larve mai batrine ,si in final putem fi dusi in eroare.Botca se dezvolta normal daca in stup este temperatura optima 34-35 degrade.Daca starterul unde crestem matcile este slab,la variatii de tempertura nu poate asigura caldura necesara ,si atunci durata de eclozare intirzie ,si din nou sintem in impas cu aprecierea virstei ,desi noi am notat in caietul de notite toti pasi facuti.DE asemenea nu se poate aprecia virsta unei botci capacite.Eu la botcile mature gata de eclozare ma ghidez dupa o regula simpla ,dar acesta depinde de experienta apicultorului si cit de mult lucreaza la cresterea matcilor.Eu imi dau seama ca regina este gata de eclozare cind capul botci isi schimba culoarea in maro inchis,si devine mai poroasa.Atunci noi batrini spunem ca botca este coapta,si in mazim 2-3 zile reg eclozeaza.Crestere matcilor este o munca,care implica rabdare,cunostinte aprofundate a biologiei albinelor dar cel mai important este dragoste si pasiunea pentru albine
Metoda enumerata de d-voastra ( cutia jenter sau Nicot ) lasa loc de interpretare tot atat cat poate un apicultor cu experienta sa evalueze varsta unei larve. O matca introdusa intr-o cutie Nicot sau Jenter va depune oua de nevoie nici decum de drag pe parcursul unei zile in nici un caz instantaneu in toate celulele. Deci varsta viitoarelor larve va fi decalata intre ele cu 12 pana la 24h . Un apicultor cu experienta niciodata nu va gresii varsta cu mai mult de 12h .

Domnule Cucubau este foarte corecta observatia dumneavoastra si eu incerc acelasi lucru sa spun colegilor ca virsta botci nu se poate aprecia exact dar oule din cele doua cutii ne apropie cu aproximatie de virsta unor viitoare botci.
dicu.ion57

Mesajde ignatov andrei » 26 Mai 2013, 17:08

Domnule Dicu.ion57, faceti o greseala! DE ce? Pentru ca nu luati in calcul faptul ca noi, cei cu experienta in transvazare, ALEGEM larvele, ele nu sunt rezultatul eclozionarii decalate! Pe rama, da, asa este, dar eu PUN in botci larve de ACEEASI varsta! De unde stiu?!? Aspectul laptisorului de matca. La larvele de o zi este diferenta intre cel din celule cu larve de pana la 12 ore si cel de dupa 12 ore. Intre 12 si 24 ore, cantitatea de laptisor depus in celula creste in mod evident de la ora la ora, deci si larva se mareste!
Vorbim aici de CRESCATORI DE MATCI, care stiu cum sunt hranite larvele (mai ales in familiile de selectie)!
Cu deosebita stima!
ignatov andrei

Mesajde Ioan Guist » 26 Mai 2013, 17:59

uite un...subiect , un motiv de concurs.

Se alege o ora si o zi anume.Toata lumea vine cu o botca.La cine eclozeaza mai aproape de ora si ziua cu pricina, bea cafele gratis.
Parca vad apicultori cu nuclei de eclozare din sticla cum stau in genunchi fiecare , in cerc si se roaga de matca sa iese la 12 fix.De asemenea parca vad cum raman superapicultori in urma si mai stau la locul faptei inca doua zile, poate poate mai eclozeaza si din botca lui..ceva.
Vor fi si din cei ce vin cu deshtu' pe botca sa nu iese ...ghioarla pana o baga in concurs.

O asociatie, un institut, o adunatura nationala de apicultori, cu asta ar trebuii s ase ocupe.Sa organizeze intalniri intre membrii sa-i tina calzi si antrenati in tot felul de concursuri si meciuri.Ca de aici iasa ce-i bun.Ca asa se aduna de-o breasla sanatoasa.Asa se consolideaza o ramura ce po'a sa se bata in afara.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde ignatov andrei » 26 Mai 2013, 18:19

Eu cafea nu prea beau, ca-mi provoaca diureza! N-ar fi mai bine niste cescute cu rachiu?!?
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 26 Mai 2013, 19:08

Da cu ce v-am suparat, fratilor?!?! Ce daca am pomenit de rachie?!? Sau deja ati si pus gura pe clondire?!?
Veniti cu idei, cu propuneri, cerem voie titularului de topic..., sau deschidem altul...!
Eu imbratisez idea lui Guist!
Sa nu spuneti ca v-a prins frica!
Cu rabdare si cu "mintea la noi" (vorba cuiva - nu dau nume), cred ca poate iesi ceva!
Unde sunteti, maretii nostri tineri?!?
ignatov andrei

Mesajde Ioan Guist » 26 Mai 2013, 20:11

Daca dumneata nu poti accepta nu inseamna ca ...nu se exista.
Ce face un crescator de matci? Pai se asigura ca a adunat informatia.Se asigura ca stapaneste tehnica.Se asigura ca e la curent cu toate necunoscutele si factorii din ecuatia cresterii.Incearca sa-i controleze.Cauta sa se perfectioneze, sa abdateze tehnica lui , asfel incat necunoscutele sa fie cu o cat mai mica amprenta pe produsul finit.

Sa fim deschisi la ideea ca pot fi colegi ce (prin sansa,experienta, deschidere) au un pas inaintea noastra.
Asta cu ...." o enorma exagerare" cred ca trebuie s ava mai ganditi.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde cucubau » 26 Mai 2013, 21:55

uite un...subiect , un motiv de concurs.

Se alege o ora si o zi anume.Toata lumea vine cu o botca.La cine eclozeaza mai aproape de ora si ziua cu pricina, bea cafele gratis.
Parca vad apicultori cu nuclei de eclozare din sticla cum stau in genunchi fiecare , in cerc si se roaga de matca sa iese la 12 fix.De asemenea parca vad cum raman superapicultori in urma si mai stau la locul faptei inca doua zile, poate poate mai eclozeaza si din botca lui..ceva.
Vor fi si din cei ce vin cu deshtu' pe botca sa nu iese ...ghioarla pana o baga in concurs.

O asociatie, un institut, o adunatura nationala de apicultori, cu asta ar trebuii s ase ocupe.Sa organizeze intalniri intre membrii sa-i tina calzi si antrenati in tot felul de concursuri si meciuri.Ca de aici iasa ce-i bun.Ca asa se aduna de-o breasla sanatoasa.Asa se consolideaza o ramura ce po'a sa se bata in afara.

Miza este prea mica , si totusi eu as accepta provocarea
........
cucubau

Mesajde ignatov andrei » 26 Mai 2013, 22:50

cucubau scrie:
Miza este prea mica , si totusi eu as accepta provocarea

Nu e vorba de miza! Ideea in sine, a concursurilor, "sa-i tina calzi si antrenati", spunea Guist, aici e "cestiunea"! Cum o simpla bataie de aripi a unui fluture, poate schimba clima pe un intreg continent, tot asa, dintr-o idee lansata, se poate naste ceva! Foarte bine ca accepti provocarea, poate va reusi o comunitate de apicultori, macar pe plan pe plan local...
Primavara nu se face cu o floare, dar cu o floare incepe! Din punctul meu de vedere, ideea este deja introdusa la dosarul "pentru studiu si rezolvare". Bafta!
ignatov andrei

Mesajde kamy » 26 Mai 2013, 23:10

Io-s dacord si chiar va chem la mine in ocol sa tineti concursu da baiu-i ca daca nu-i incubator cu temperatura constanta face si vremea oleaca de deferntie!parerea me!si fara clondire la arbitri ca o sa vada gemene!
kamy

Mesajde csaa » 26 Mai 2013, 23:18

Eu v-as ruga sa puneti niste fotografii cu botcile de diferite varste. O imagine face cat o mie de cuvinte, nu?
csaa

Mesajde Mircea_63 » 27 Mai 2013, 08:18

Vad ca apare aici afirmatia ca temperatura influenteaza momentul eclozarii. Asa zic si cartile, insa am o nedumerire si multam cui ma lamureste si anume: stupii mei sunt termostatati, adica au aceeasi temperatura constanta, cel putin in jurul puietului si al botcilor. Stupii vostrii nu sunt cu termostat? :shock:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 27 Mai 2013, 08:35

La toti exista termostate! Nu stiu daca neaparat temperatura este "de vina"! Problema se pune in momentul in care lucratoarele au indepartat (subtiat) stratul de ceara de la varful botcii, iar acest strat a ajuns atat de subtire (s-a "copt" botca) incat matca poate sa roada capacelul. Deci se intampla un pic mai devreme decat cele 16 zile. Dar sunt si cazuri cand, altoind o botca pe un fagure, albinele nu mai au posibilitatea sa subtieze circular stratul de ceara, nefiind loc suficient pe sub varful botcii, nici timp suficient. In acest caz, albinele ajuta matca sa iasa (nu sa eclozioneze), deci se intampla mai tarziu de 16 zile!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR