Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Mutarea stupului pe perioada imperecherii matcii.

Mesajde viorelolt » 04 Iun 2013, 12:10

Va salut. Vreau sa ridic o problema despre care nu am citit pe nicaieri:
Dupa cum se stie, tanara matca iese inital la zbor de recunoastere, apoi in zilele urmatoare la cel(e) de imperechere.
Dilema mea este: Daca aduc stupii la tei tocmai in intervalul dintre cele doua zboruri (de recunoastere si imperechere), se poate pierde matca? As vrea o discutie bazata mai mult pe experiente din practica. Multumesc.
viorelolt

Re: Mutarea stupului pe perioada imperecherii matcii.

Mesajde delorin I » 04 Iun 2013, 12:22

Eu zic sa lasi stupul/roiul acasa...E drept nu pierzi decat timp daca ramai fara matca....inca 26 de zile cel putin pentru o noua matca imperecheata....
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde stroe » 04 Iun 2013, 12:34

viorelolt scrie:Va salut. Vreau sa ridic o problema despre care nu am citit pe nicaieri:
Dupa cum se stie, tanara matca iese inital la zbor de recunoastere, apoi in zilele urmatoare la cel(e) de imperechere.
Dilema mea este: Daca aduc stupii la tei tocmai in intervalul dintre cele doua zboruri (de recunoastere si imperechere), se poate pierde matca? As vrea o discutie bazata mai mult pe experiente din practica. Multumesc.

Un alt zbor de recunoastere sau va fi deja imperecheata. Totusi nu ai motiv pentru a transporta roiuri cu matci neimperecheate decat daca nu ai de ales
stroe

Mesajde viorelolt » 04 Iun 2013, 14:08

Pai, nu am de ales. Stupii sunt acum la munte unde ploua zilnic si este destul de racoare. Ma gandesc ca oricum conditiile de imperechere sunt mai bune la campie.
viorelolt

Mesajde kamy » 04 Iun 2013, 16:37

Viorelolt pierderile sant destul de insemnate daca au facut deja orientarea,daca muti totusi roii incearca sa-i asezi separat sau pe capete ca sa aibe orientare mai buna,si daca ramai la munte si e vreme ploioasa ai sanse mari sa-ti omoare matcile daca nu prinzi vreme buna de imperecheat!
Io am mai dus nuclee ba in dobrogea ba innapoi si matcile neimperecheate nu suporta pre stralucit stresu transportului,ba de multe ori cad la drum si matci imperecheate,faci cum crezi si-ai sa reusesti dupa cum ti-o fi norocu!
kamy

Mesajde alt stupar » 05 Iun 2013, 09:25

mare grija cu transportul familiilor ce au matci neimperecheate... usor le poti scoate din circuit !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde viorelolt » 06 Iun 2013, 12:52

Multumesc pentru pareri. Am sa-i mut sambata noaptea, la 5-6 zile de la eclozare. Am sa va spun urmarile. Eu sper ca nu vor fi. Sanatate!
viorelolt

Mesajde talex » 06 Iun 2013, 21:20

am fost si eu exact in aceeasi situatie ca tine. am mutat 2 nuclee, azi am vazut ca reginele au depus oua. deci nu e obligatoriu ca o sa dai gres.
talex

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 09 Iun 2013, 23:43

Bravo mai fratilor!
Si noi care schimbam cate 30 -40 de matci din mers, trebiue sa ne stresam ca mutam stupina cu matcile neinprecheate?
Eu n-am avut probleme la mutarea cu matcile la fecundat, ca se mai pierd 2-3 ,din cu toate alte cauze , asta-i alta problema!
Sanatate!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde kamy » 12 Iun 2013, 07:36

stoenescu gheorghe-gabriel scrie:Bravo mai fratilor!
Si noi care schimbam cate 30 -40 de matci din mers, trebiue sa ne stresam ca mutam stupina cu matcile neinprecheate?
Eu n-am avut probleme la mutarea cu matcile la fecundat, ca se mai pierd 2-3 ,din cu toate alte cauze , asta-i alta problema!
Sanatate!

bai fra ale tale or fi avand abdeiturile la hartile dupa gipies facute ca ale noastre e cum povestiram mai devreme!
kamy

Mesajde dorindafi » 12 Iun 2013, 22:26

viorelolt scrie:Va salut. Vreau sa ridic o problema despre care nu am citit pe nicaieri:

shi te face sa crezi ca atunci cand iese la// recunoashtere // , dupa cum spui nu se shi imperecheaza
ori crezi ca tzine asha de mult la fetia ei
dorindafi

Mesajde viorelolt » 13 Iun 2013, 12:21

Frate Dorin, eu nu te contrazic, zisei si eu ce spun altii. Nu stiu, personal.
Subiectul l-am deschis ca si discutie, iar consecintele actiunii promit ca le voi spune saptamana viitoare.
Bafta!
viorelolt

Mesajde viorelolt » 17 Iun 2013, 15:18

Salut. Situatia este buna si sta cam asa: din 23 roiuri am gasit matca si oua in 20 dintre ei, unul avea o matca mica si am aruncat-o si am dat alta botca, iar la 2 nu am gasit nici matca nici oua, dat 2 matci neimperecheate in colivie cu dop de ceara si cate o botca.
Concluzia in cazul acesta ar fi ca nu a contat mutarea roilor in ziua a 5-a de la ecozionarea matcii. Sau poate ca daca nu-i mutam reusita era 100%. Oricum, este bine.
Sanatate!
viorelolt

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR