Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: pagina lui Catalin_vl

Mesajde catalin_vl » 03 Iun 2013, 19:40

ne pregatim pentru roiuri...
cateva cutii noi care urmeaza a fi vopsite :)
Fişiere ataşate
stupina mea 049 (Small).jpg
stupina mea 048 (Small).jpg
''albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca''
catalin_vl

Mesajde catalin_vl » 08 Iun 2013, 17:29

:)
Fişiere ataşate
stupina mea 062 (Small).jpg
frumos......
stupina mea 064 (Small).jpg
x
stupina mea 063 (Small).jpg
gradina cu trandafiri
''albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca''
catalin_vl

Mesajde catalin_vl » 17 Iun 2013, 19:38

asa arata mierea imbuteliata pt a fi consumata in regim propriu... :D
Fişiere ataşate
stupina mea 065 (Small).jpg
catalin_vl

Mesajde stefanmadalin » 17 Iun 2013, 20:22

S-o mancati sanatosi,tu si familia ta, dar cred ca este cam multa,nu-i faceti fata. :lol: .
Cred ca ai rezerva si pentru anul urmator. :D
stefanmadalin

Mesajde catalin_vl » 17 Iun 2013, 21:27

este prima miere, si sti cum este..... :D
asta ramane in familie si la rudele care consuma,in rest sanatate! ;)
catalin_vl

Mesajde catalin_vl » 17 Iun 2013, 21:35

am o intrebare....
la cate zile dupa ce a iesit matca va icepe ponta?
sau mai bine zis cate zile trebuie sa asteptam ca sa vedem ouo si sa nu se bezmeticeasca?
la mine au trecut 11 zile ,la 2 am vazut ouo de o zi, la unu am vazut regina, iar la trei nici urma de ouo sau regina, cat sa mai astept`? :idea:
catalin_vl

Mesajde Florin Dobre » 17 Iun 2013, 22:00

As astepta maxim 15 zile de la eclozionarea din botca. Daca nu vad oua, bag o rama cu puiet alb. Daca trag botci, n-au matca. Le dau direct o matca. Nu am matca...unific cu vecinul..
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde dorindafi » 17 Iun 2013, 22:20

daca are matca fiind ea shi imperecheata shi inca nu a inceput ponta la introducerea ramei cu puiet , matca va fi lichidata
propia experientza cu mult timp in urma
dorindafi

Mesajde Florin Dobre » 17 Iun 2013, 22:46

Treaba cu rama de puiet e sa-mi confirme lipsa matcii. Un roi fara matca(sau botci) se vede imediat ce-ai saltat podisorul. Albina bate din aripi si plange(este un zumzet specific, inconfundabil). Treaba nasoala apare cand incepe albina sa oua.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde catalin_vl » 18 Iun 2013, 16:37

este posibil ca la unificare sa-mi omoare matca?
ma refer la un stup cu matca si unul fara matca.... :?:
catalin_vl

Mesajde cristi_vidican » 18 Iun 2013, 17:41

Probleme sunt dacă stupul fără matcă e bezmetic sau orfan.
Altfel, dacă pui un ziar între și dai ceva sirop sau stropești ramele cu albină cu un pulverizator cu sirop și mai pui și o ceapă, nu sunt probleme. De multe ori nu pun nici ceapă, nici nu fac alte matrapazlâcuri.
Când vreau să schimb o matcă, eu fac așa:
În perioada când sunt botci, îmi pun de-o parte mai multe nuclee pe 2-3 rame 1/2 sau 2 rame 1/1 ca să am mătci la rezervă. După fecundare, schimb acolo unde este necesar.
De regulă, dacă am nucleul pe rama 1/2, peste cuibul unde vreau să pun matca pun un ziar, găuresc în câteva locuri foarte ușor, pun un etaj 1/2, pun în lateral ramele din nucleu (matca va fi pe acele rame), completez cu rame 1/2 să umplu etajul și îl las așa câteva zile. Matca e bine să fie marcată.
Nu folosesc nici o colivie, albina din nucleu protejează matca.
Reușita e 100% dacă nu sunt erori.
Unde am stupul orfan (chiar azi am rezolvat unul) fac așa:
Îl las până nu mai are de unde să-și tragă botci și le distrug în prealabil pe toate
Pentru o reușită mai mare, se schimbă lada stupului orfan. Scutur toată albina în fața stupului pe un capac, care e legat de urdiniș printr-o scândură de zbor.
Mă asigur că nu a rămas nici o botcă ascunsă. Pun ramele la loc în lada nouă. Dacă am rame de 1/2 (ale nucleului) pun nucleul cu matcă în etaj, dacă am nucleul făcut pe 1/1, pun ramele nucleului cu matcă în lateral. Contactul dintre nucleu și stup e protejat de ziar.
Albina scuturată intră pe urdiniș ca un musafir și acceptarea e mai ușoară decât dacă aș unifica pur și simplu nucleul cu stupul orfan.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde delorin I » 19 Iun 2013, 18:16

Asta e de tinut minte...Chiar ma intrebam cum se procedeaza cu matcile din acele nucleie pe rame mici cand vrei sa le desfiintezi..si nu doar sa scoti matca!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde catalin_vl » 19 Iun 2013, 18:59

EU chiar azi am unificat , un roi cu matca tanara si un roi la care matca probabil nu sa mai intors in stup.
in felul urmator: am stropit cu tuica de pruna ambii stupi si i-am lasat cateva minute... dupa care am luat frumos ramele din stupul orfan si le-am pus in stupul cu matca si cam asta a fost. Tot ce a urmat a fost o atenta urmarire a stupului pret de 20 min. nu am observat nimic anormal, banuiesc ca a fost o reusita..... sanatate! :)
catalin_vl

Mesajde catalin_vl » 08 Iul 2013, 21:08

aceste insecte care cred ca sunt rude mai indepartate ale viespilor, imi decimeaza albinele... :cry:
sa va si spun cum actioneaza: aceste insecte imi viziteaza stupii foarte des. se plimba printre ei si pana la urma se pozitioneaza foarte aproape de urdinis, unde urmaresc pana ce prind pur si simplu cate o albina care se intoarce de la cules si pleaca cu ea. prima oara am zis ca este o intamplare, dar de cate ori ma duc sa le urmaresc la urdinis, de atatea ori apare dansa si pleaca cu cate o albina.... azi nu am mai rabdat ,am vazut ca a venit am pregatit o mana de lucerna si cum a luat albina cum am palito.
ati patit asa ceva? ce pot face?
Fişiere ataşate
pozele noastre 147 (Small).jpg
x
pozele noastre 146 (Small).jpg
x
pozele noastre 145 (Small).jpg
x
catalin_vl

Mesajde alt stupar » 08 Iul 2013, 21:42

este o problema cu "aceste insecte"
odata ce s-au obisnuit, pana in toamna iti salta cateva mii de albine.
Ce poti face: stiind ca sunt insecte carnivore, periodic imprastie prin stupina bucatele de carne otravite sau scufundate in insecticid.
Urmareste ce se intampla.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Mircea_63 » 08 Iul 2013, 21:47

"Insectele" alea seamana foarte bine cu Lupul Albinelor. Probabil daca papa destule albine vor creste mari. La topicul despre Lupul... sunt descrise niste capcane cu carne, otet etc.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?