de cristi_vidican » 18 Iun 2013, 17:41
Probleme sunt dacă stupul fără matcă e bezmetic sau orfan.
Altfel, dacă pui un ziar între și dai ceva sirop sau stropești ramele cu albină cu un pulverizator cu sirop și mai pui și o ceapă, nu sunt probleme. De multe ori nu pun nici ceapă, nici nu fac alte matrapazlâcuri.
Când vreau să schimb o matcă, eu fac așa:
În perioada când sunt botci, îmi pun de-o parte mai multe nuclee pe 2-3 rame 1/2 sau 2 rame 1/1 ca să am mătci la rezervă. După fecundare, schimb acolo unde este necesar.
De regulă, dacă am nucleul pe rama 1/2, peste cuibul unde vreau să pun matca pun un ziar, găuresc în câteva locuri foarte ușor, pun un etaj 1/2, pun în lateral ramele din nucleu (matca va fi pe acele rame), completez cu rame 1/2 să umplu etajul și îl las așa câteva zile. Matca e bine să fie marcată.
Nu folosesc nici o colivie, albina din nucleu protejează matca.
Reușita e 100% dacă nu sunt erori.
Unde am stupul orfan (chiar azi am rezolvat unul) fac așa:
Îl las până nu mai are de unde să-și tragă botci și le distrug în prealabil pe toate
Pentru o reușită mai mare, se schimbă lada stupului orfan. Scutur toată albina în fața stupului pe un capac, care e legat de urdiniș printr-o scândură de zbor.
Mă asigur că nu a rămas nici o botcă ascunsă. Pun ramele la loc în lada nouă. Dacă am rame de 1/2 (ale nucleului) pun nucleul cu matcă în etaj, dacă am nucleul făcut pe 1/1, pun ramele nucleului cu matcă în lateral. Contactul dintre nucleu și stup e protejat de ziar.
Albina scuturată intră pe urdiniș ca un musafir și acceptarea e mai ușoară decât dacă aș unifica pur și simplu nucleul cu stupul orfan.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a