Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albine agresive!

Mesajde cucubau » 17 Iun 2013, 11:19

Va salut
Am cumparat doua roiuri pe 4 rame dumunica trecuta iar de miercuri am inceput sa le dau sirop dulcofruct la 2 zile cate 200 ml. Pana ieri descideam stupii fara masca insa ieri cand am scuturat albinele de pe capac s-au dat la mine rau de tot in roi nu altceva. Mi-am luat vreo 10 intepaturi. Dupa ce s-au calmat le-am afumat putin s-au calmat si mi-am putut vedea de treaba. La al doilea stup am dat cu fum din start si nu au mai fost asa agresive. Oricum daca stateam in apropierea stupilor incepeau sa ma bantuie doua trei. Stupii i-am deschis in toate zilele in jurul aceleiasi ore, 15.00.
Ce le-o fi determian sa devina gresive dintr-o data?

Agresivitatea la albine este intalnita doar la albinele adulte .
1 La inceput probabil populatia roiurilor era constituita din albine tinere , iar cu trecerea timpului au devenit adulte.
2 Conditiile meteo , albinele sunt foarte agresive la scaderi ale presiunii atmosferice .
3 Lipsa culesului ,
........
cucubau

Mesajde slucianus » 17 Iun 2013, 12:18

Cand am cumparat roiurile, nenea care mi le-a vandut ma invatat sa le stimulez cu sirop ca sa imi cladeasca si sa-mi oua mai repede fagurii. Acum cred ca probabil greseala mea a fost ca le-am dat siropul la ora pranzului insa eu sunt un fel de apicultor de weekend si stupii ii tin la socri la vreo 30 km de casa mea iar ora la care pot sa ajung este 15. Nu stiu ce sa spun de furtisag dar nu am vazut vreo batalie la urdinis. Urdinusurile sunt stamtorate la 2 - 3 cm.
Cred ca de maine nu le mai dau de loc sirop si vedem ce s-o intampla la floarea soarelui.
slucianus

Mesajde octav88 » 18 Iun 2013, 18:02

daca ajungi la 15 la ei de ce nu le dai dupa ora 19 hai 18?
octav88

Mesajde B.K » 18 Iun 2013, 20:20

octav88 scrie:daca ajungi la 15 la ei de ce nu le dai dupa ora 19 hai 18?

Eu chiar dupa ora 20 le dau , chiar 21 , nu am niciun fel de problema. Indiferent de situatie nu ma duc niciodata fara fum la albine .
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde octav88 » 18 Iun 2013, 21:59

Daca albinele sunt rele ca asa e rasa lor garantez ca si cu fumte rup la maini dupa caderea soarelui...
octav88

Mesajde B.K » 18 Iun 2013, 22:03

octav88 scrie:Daca albinele sunt rele ca asa e rasa lor garantez ca si cu fumte rup la maini dupa caderea soarelui...

Foarte adevarat , cu atat mai rau sa te duci la albine fara fum cand stii ca sunt rele. Iei 1-2 intepaturi , nu 20.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Odey » 18 Iun 2013, 22:08

Si eu dupa ora 20 21 ma bag la ele sa le pun sirop si sa verific daca e bine pus capacul la lada
in rest nu trebuie sa le deranjezi mult, doar cand chiar ai ce face la ele.Altfel..normal ca sunt agresive.:)
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde IonutMioveni » 18 Iun 2013, 23:22

Acum vreo 2 saptamani am avut parte si eu de o intalnire cu 2 familii de albine agresive....da rau de tot nu asa.
Pana acum n.am mai intalnit asa ceva...ce-i drept parca as si avea experienta mare in acest domeniu :lol: ...dar oricum as privi situatia tot agresive mi se par.
Omu respectiv m.a avertizat ca sunt rele foc...dar n.am crezut ca-i chiar asa de greu sa umblii in 2 stupi.
Am fost in ziua aia infofolit mai ceva ca intr-o zi de iarna cu blugii bagati in sosete, cu masca bagata pe sub bluza, cu manusi legate la incheieturi cu zgarciuri si cate si mai cate. Am inhalat la fum in ziua respectiva de facusem ochii cat cepele si rosii de zici ca eram drogat.(am avut un "afumator" improvizat dintr-o craticioara cu coada).
Ce sa le faci fratioare ca nu mai umblase tipu la ele din toamna anului trecut si erau propolizate ramele mai ceva ca cu beton....se indoia lama cutitului nu alta.Familiile erau in niste orizontali pe 17 rame parca...aveau cate 6-9 rame cu miere capacita (90% din supr ramei). Incercam sa fac o miscare cat de l;enta si gata erau pe mine.....bazaiau cate 10-20 prin fata mastii si incercau sa intre pe la gat si nu numai....incercam sa iau de umerasul ramei, nu numaram pana la 5 si erau 10-15 albine pe mana cu manusa rodeau din ea ...ce sa mai nu.mi venea sa cred cand am vazut ca rod din manusi. Si niste intepaturi dureroase de n.am vazut ...daca ma "lua" vreuna trebuia sa rabd ca daca faceam vreo miscare mai brusca declansau razboi nu alta.
Mi-am luat cateva intepaturi bune atunci...si i-am spus vecinului: "Vecine bine ca n.am avut parte de asemenea familii de albine ca ma lasam de meserie...sau mai bine spus nu aveam aceasta pasiune. :lol:
Tind sa cred ca acele colonii se salbaticisera sau cel putin erau mai naturale in comparatie cu ale mele.
Sper ca se va mai imbunatati situatia pe viitor. :D
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde Adi Hodis » 19 Iun 2013, 06:37

[quote="IonutMioveni"]Acum vreo 2 saptamani am avut parte si eu de o intalnire cu 2 familii de albine agresive....da rau de tot nu asa.
Pana acum n.am mai intalnit asa ceva...

Pai la selectie se are in vedere si blandetea.
Fişiere ataşate
IMG_20130519_092019.jpg
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde IonutMioveni » 19 Iun 2013, 08:18

Bine.nteles, insa daca tipul avea doar 2 familii si acelea cu aceeasi agresivitate ce selectie sa poti face. :roll:
Eu am fost surprins tare pentru ca exact cu o zi inainte umblasem la ai mei ...la maneca scurta , pantaloni scurti si fara masca si nu am primit nicio intepatura. :)
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde cristi_vidican » 19 Iun 2013, 08:59

în ce privește agresivitiatea albinelor, contează și felul în care se lucrează cu ele.
Cunosc albine provenite din aceeași linie, dar întreținute de altul, sunt foarte agresive.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Mircea_63 » 19 Iun 2013, 09:07

Am luat niste roi de la cineva. Roi imensi, stau cam inghesuiti pe 9 rame. Am avut de umblat la ei, sa le mai pun rame, hranitor, sirop...Mirat am fost insa de blandetea lor. Iti venea sa le mangai nu alta.
Adusi duminica seara, unu nu avea podisor ci un capac mai destept, conceput pentru transport. Cand m-am dus peste 2 zile sa-i pun podisor, cum era de asteptat, incepusera sa traga fagurasi din capac si erau ciorchine. I-am scuturat si a fost nevoie de destula "violenta" din partea mea. Ele nimic! Puteam sa le matur cu mana si se dadeau la o parte.

Tot atunci am deschis si cativa dintre ai mei. Rai de numa. La "retragere" m-au si condus pe o distanta buna, asa cum ii sta bine unei gazde politicoase. :lol:

Daca si culeg bine, blande sunt, chiar daca din roire...insa judecand dupa marimea roiului, au pragul de roire destul de ridicat, atunci al lor e viitorul!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cristi_vidican » 19 Iun 2013, 09:40

Mircea, folosești cumva mănuși când lucrezi cu ele?
Ani de zile n-am dat mănușile jos de pe mâini.
Acum mă descurc și fără ele, nici nu mai știu de când nu le-am mai pus pe mâini (amintiri de la rapiță).
În felul acesta se învață să se lucreze mai bine cu albinele, iar rezultatul se vede în blândețea lor.
De multe ori, folosind mânuși, munca cu albinele devine foarte agresivă, iar rezultatul e agresivitatea lor.
cristi_vidican

Mesajde Mircea_63 » 19 Iun 2013, 10:04

Anul trecut lucram fara manusi. Agresivitatea din primavara asta mi-a pus manusile pe maini si nu le-am mai dat jos.

Voi incerca din nou fara ele. Deja e prea cald.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cristi_vidican » 19 Iun 2013, 10:41

Până te obișnuiești, dă-te cu oțet pe mâini.
Am albinele într-o zonă destul de ferită de oameni.
Dar, niște vecini au o parcelă de porumb cam la 30-40 m de albine, după un gard din pomi prin care nu poți vedea nimic.
Nu au putut prăși porumbul cu calul, că îi atacau albinele. Cred că de la mirosul calului.
A doua oară au dat calul cu oțet și nici o albină nu s-a mai pus pe cal. Au uitat să se dea și pe ei, dar până la urmă, cu stoicism au terminat de prășit.
Urmează sapa manuală. Sper să n-am probleme.
cristi_vidican

Mesajde Odey » 19 Iun 2013, 10:46

cristi_vidican scrie:Până te obișnuiești, dă-te cu oțet pe mâini.
Am albinele într-o zonă destul de ferită de oameni.
Dar, niște vecini au o parcelă de porumb cam la 30-40 m de albine, după un gard din pomi prin care nu poți vedea nimic.
Nu au putut prăși porumbul cu calul, că îi atacau albinele. Cred că de la mirosul calului.
A doua oară au dat calul cu oțet și nici o albină nu s-a mai pus pe cal. Au uitat să se dea și pe ei, dar până la urmă, cu stoicism au terminat de prășit.
Urmează sapa manuală. Sper să n-am probleme.

Deci daca te dai cu otet pe maini nu te inteapa albinele in zona in care ai dat cu otet?
Azi am luat prima intepatura :D asa fericit is:))
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE