Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Introducere matca in roi nou format!

Mesajde clabescu.marius » 17 Iun 2013, 22:52

Buna seara,am si eu o problema ....am format doi roi din 2 familii puternice(cate 3 rame puiet si 2 rame mancare) si i-am lasat orfanizati aproximativ 6 ore,dupa acest timp am dat la fiecare cate o regina imperecheata in cusca de transport(multumesc pentru regine lui Mirel) fara a da acces albinelor la serbet.Dupa 2 zile am verificat roii formati cu gandul de a vedea comportamentul albinelor si a da posibilitatea albinelor sa inceapa eliberarea reginelor,totul parea ok albinele incercand sa hraneasca matca deoarece intindeau trompa sa o hraneasca prin gratie.Inainte de a da acces la serbet am aruncat si o privire pe rame si am vazut ca au tras botci de salvare,am distrus toate botcile si am dat acces albinei la serbet.Acum va intreb am gresit procedand asa si oare era mai bine sa distrug botcile si sa mai las 2 zile regina in cusca fara posibilitatea de a o elibera sau o vor accepta??? :|
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Re: Introducere matca in roi nou format!

Mesajde marian67stroe » 17 Iun 2013, 23:03

Precis o sa primesti mai multe feluri de raspunsuri :idea:
Daca spui ca ai eliberat matca si o sa o mai gasesti acolo la urmatoarea vizita, inseamna ca ai ales solutia castigatoare, daca nu..... :oops: :oops:
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
marian67stroe

Mesajde nelutzu-api-cool » 17 Iun 2013, 23:22

Daca albinele au incercat sa hraneasca matca, si incepeau sa o elibereze, atunci nu trebuia deranjata, totul trebuia sa decurga natural, ci doar distruse botcile de salvare. Oricum, intentia era de acceptare a matcii. Acum, s-ar putea sa o accepte..ramane de vazut..
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde aliuta2000 » 18 Iun 2013, 08:32

acum o sa vezi daca albinele iau serbetul acela si elibereaza matca in 24-48 ore cel mult de la momentul in care ai rupt acea usita catre serbet ..
dupa 1-2zile se urmareste sa vezi daca sunt oua proaspete .
Atentie sa nu fi scapat vre-o botca , botcuta pe undeva ca daca ai scapt una singura , nu vor accepta matca data de tine .
A.D.
aliuta2000

Mesajde italianu » 18 Iun 2013, 21:13

o metoda simpla si eficace de a primii matcile imperecheate ,este de a lua 2 rame de albina,fara puiet de la 2 case diverse le lasi 24 ore dupa care le dai regina in cutie cu serbet.
dupa acceptare le poti intarii cu cite o rama de puiet capacit-la inceput fara albine-dupa ce incepe sa depuna bine chiar si cu albine ;)
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde 65crs » 19 Iun 2013, 18:45

Eu unul nu inteleg, daca vreti sa ma lamuriti,doua rame cu albina de la alte doua familii nu? si unde sa le las 24 de ore in stup inchis, deschis nu pleaca albinele daca nu au puiet? Dupa introducerea custii am inteles.
65crs

Mesajde delorin I » 19 Iun 2013, 18:58

:) IAr eu vreau sa intreb despre acest serbet...pana acum nu am facut ci am sigilat bigudiurile cu ceara sau ceara si miere. Ce reteta de serbet folositi sau de unde il luati?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde 65crs » 19 Iun 2013, 19:08

Retete de serbet sint pe internet foarte usor de facut ,daca nu va iese bine puneti iar cantitatea de apa si reluati.Puteti pune si Apifonda daca aveti la indemina.
65crs

Mesajde Mircea_63 » 19 Iun 2013, 19:10

65crs scrie:Eu unul nu inteleg, daca vreti sa ma lamuriti,doua rame cu albina de la alte doua familii nu? si unde sa le las 24 de ore in stup inchis, deschis nu pleaca albinele daca nu au puiet? Dupa introducerea custii am inteles.

Nu pleaca albina tanara, ca nu stie drumul. Un motiv pentru care da matca dupa 24 de ore este ca asteapta sa plece albina batrana de acolo. Albina tanara accepta usor matca. Dupa 24 de ore sigur se simt orfane si neavand din ce trage botci, accepta bucuroase matca. Daca ramele sunt de la 2-3 familii diferite, cu atat mai bine. Are loc fraudarea alegerilor si nici nu mai stie cine cu cine voteaza. :lol:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde 65crs » 19 Iun 2013, 20:05

Multumesc Dl Mircea_63 am inteles, as mai avea o intrebare,in stupina am avut citeva familii care am ajuns c-am tirziu dupa culesul de salcim si l-eam gasit in frigurile roitului cu botci capacite la unele l-eam mai gasit matca batrina dar la unele nu ,cele fara matci batrine l-am rupt in doua si l-am mutat pe alta locatie nedistrugindule botcile ce vreau eu sa intreb in roi au ecluzionat o gramada de matci de venit imperecheata inapoi nici una cit timp trebuie sa astept sa vina matca imperecheata ca au mai mult de 15 zile si me frica sa nu se bezmeticeasca puiet capacit nu mai e.Culmea e ca am matci imperecheate scoase din nuclee de imperechere si nu stiu ce sa fac cu ele sa le introduc in roi s-au sa mai astept poate asteapta vreo matca sa vina de la imperechereca de plins nu pling.
65crs

Mesajde italianu » 20 Iun 2013, 04:58

dacà nu ,plîng",adica bat aripile ,au matcà
italianu

Mesajde clabescu.marius » 20 Iun 2013, 10:32

clabescu.marius scrie:Buna seara,am si eu o problema ....am format doi roi din 2 familii puternice(cate 3 rame puiet si 2 rame mancare) si i-am lasat orfanizati aproximativ 6 ore,dupa acest timp am dat la fiecare cate o regina imperecheata in cusca de transport(multumesc pentru regine lui Mirel) fara a da acces albinelor la serbet.Dupa 2 zile am verificat roii formati cu gandul de a vedea comportamentul albinelor si a da posibilitatea albinelor sa inceapa eliberarea reginelor,totul parea ok albinele incercand sa hraneasca matca deoarece intindeau trompa sa o hraneasca prin gratie.Inainte de a da acces la serbet am aruncat si o privire pe rame si am vazut ca au tras botci de salvare,am distrus toate botcile si am dat acces albinei la serbet.Acum va intreb am gresit procedand asa si oare era mai bine sa distrug botcile si sa mai las 2 zile regina in cusca fara posibilitatea de a o elibera sau o vor accepta??? :|

Mai am o intrebare si nu sunt lamurit,sper sa imi explicati ce sa intamplat.Nu am ajuns inca la stupi sa vad daca au fost sau nu acceptate reginele mele dar intrebarea mea este urmatoarea:Dupa ce am lasat orfanizat roiul aproximativ 6 ore si am introdus regina imperecheata lasata 2 zile in cusca inainte de a le da voie la serbet,de ce au mai tras botcile de salvare?deoarece am vazut ca majoritatea celor care schimba reginele procedeaza aproape la fel,dar nu am auzit la nici unul sa gaseasca botci de salvare inainte de a da liber albinelor la serbet.Fenomenul acesta nu se intampla de fiecare data? :)
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde aliuta2000 » 20 Iun 2013, 10:42

simplu ...
instinctul lor de supravietuire si faptul ca au de unde ......
Daca ai botci se salvare si ai bagat matca , si cand ai dat drumul albinelor la serbet ca sa elibereze matca ..... ai lasat botcile in stup intregi .. ai sanse minime sa iti accepte matca data de tine ..in defavoarea botcilor trase de ele .
A.D.
aliuta2000

Mesajde italianu » 20 Iun 2013, 10:57

matca trebuie sa ia im stapinire stupul,dupa distruge toate botcile
italianu

Mesajde mirel » 20 Iun 2013, 11:24

salut!
marius, pt o acceptare fara probleme trebuie: sa nu ai puiet alb(necapacit)... cat mai multa albina tanara.... cules .
Cum procedez eu , trei rame puiet capacit (lucrez cu gratii haneman si pregatesc materialul) cu tot cu albina de pe ele, una bucata rama mancare cu albina, una bucata FA si inca 3 rame de albina scuturate(de pe faguri cu puiet larvar).......il pun pe aceeasi vatra ,la umbra,asta o fac pe la pranz si seara ii dau matca in cusca,cu acces la serbet al albinelor pt o eliberare rapida ;) plus sirop mai diluat ...cam asta e... mi ar parea rau sa nu ti le accepte....

delorin, serbetul il fac din zahar pudra, intr o farfurie intinsa, pui in mijloc putina miere(de salcam de preferat) si incepi sa framanti/amesteci mierea, usor, usor, exact cum se face painea, si te joci cu ea :)) pana se face ca plastilina, tare...nu pune multa miere ca mananca mult zahar,pt un gogoloi cat pumnul cam trei liguri, ceva de genul.....
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde Ioan Guist » 20 Iun 2013, 17:01

clabescu.marius scrie:Mai am o intrebare si nu sunt lamurit,sper sa imi explicati ce sa intamplat.Nu am ajuns inca la stupi sa vad daca au fost sau nu acceptate reginele mele dar intrebarea mea este urmatoarea:Dupa ce am lasat orfanizat roiul aproximativ 6 ore si am introdus regina imperecheata lasata 2 zile in cusca inainte de a le da voie la serbet,de ce au mai tras botcile de salvare?deoarece am vazut ca majoritatea celor care schimba reginele procedeaza aproape la fel,dar nu am auzit la nici unul sa gaseasca botci de salvare inainte de a da liber albinelor la serbet.Fenomenul acesta nu se intampla de fiecare data? :)

Eu fac asa: Fac un roi cu rame de puiet.Nu ma uit de care puiet.Sa fie deschis si inchis.Albina acoperitoare full.Inca doua marginase cu mancare.Matca in cusca imediat.
Ce se intampla.In primele ore iasa zburatoarea si ...vira acasa ca are treaba.Albina tanara ce ramane nu intra in stres ca in 10 minute descopera matca.Se apuca de ros serbetul .In 24 h pana o elibereaza este timp suficient sa nu mai fie batrana in stup, sa se "imprieteneasca" cu matca, si nu are pauza de feromon ca sa intre in orfanizare.Daca inca mai trage botci pe rame mai departate de locatia matcii, dupa capacire matca ce a inceput ponta le va ...rezova.Daca nu le rezolva inseamnca ca nu e lasata.Matca are un defect...neajuns si deci e nevoie de o masura de siguranta.

Succes
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR