Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tei 2012

Mesajde alt stupar » 26 Iun 2013, 11:31

nu neglijati efectul laxativ al polenului de tei !
Dar... din moment ce tu, apicultorule, ai hotarat sa muti la tei, se presupune ca in cunostinta de cauza ;) la ce vi ulterior si te plangi de diaree ?
Vrei miere te tei, iti asumi niste riscuri !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde pab » 26 Iun 2013, 15:41

Pastoralul de anul asta la padurile de tei din nordul Bucurestiului (spre ploiesti) a fost de c*cat, la propriu si la figurat.
3-4 kg ramase prin stup, albina moarta grupa mare, diaree si uzura la greu. Miere canci. In 5 zile mi-a murit albina cat intr-o luna.
Teiul produce diaree si uzura si cand secreta bine, dar cand nu secreta, e jale, afectarea albinelor e mult mai mare.
Bai, si am zis ca nu ma duc, dar m-a mancat in fund....
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde octav88 » 26 Iun 2013, 20:52

De ce totusi cand vedeti ca se ingroasa gluma de ce nu plecati cu ele? sau nu aveti transportul la dispozitie, nu este al dumneavoastra?
octav88

Mesajde alin75 » 27 Iun 2013, 05:56

Raspund eu pentru situatia mea.
Sunt cu serviciu la stat (bugetar). Locatia la tei este la 15km de domiciliu, nu am paznic platit (am gasit la niste tarife/zi ca mai bine ii tin acasa cu zahar), deci tb fac naveta zilnic la ei - se fura in draci, mai ales la cei "noi" (sunt 2 stupine in aceeasi locatie, colegul sta ziua, eu noaptea).
Deci alternativa ar fi fost sa-i duc inapoi pe vatra, dar am tot sperat ca se va schimba situatia (initial a aparut caderea culesului, ca mai apoi sa remarca si scaderea populatiei/neumband zilnic in ei nu am remarcat cele 2 aspecte imediat).

Dupa tei, zona este propice pentru cules la faneata, pana gasesc ceva mai spre munte.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde pngflorin » 27 Iun 2013, 08:32

Teiul in zona Vrancea-Vidra, alt 300 m, merge bine cu tendinte de f bine, in ultimile trei zile am avut spor la cantar in jur de 3.5 kg, asa ca eu ma declar multumit.Mai ales ca teiul e in plina floare , adica in varf de cules.

Insa agresivitatea albinelor este fff mare, e prima data cand efectiv nu am mai putut umbla la ele, cand deschid stupul parca se revarsa peste margini o apa si ma ataca din orice pozitie.A tb sa plec sambata pt ca ma atacau cu sutele , manusile din piele erau pernite de ace....nici macar la rapita sau coriandru nu am avut asa ceva.

Cules este in natura, zona e ferita de zgomote, stupi au matca, puiet in medie cam 6 rame de familie.Nu am vazut semne de intoxicatie cu polen sau diaree pe rame.Am locatia asta la tei de vreo 5 ani in acelasi loc.

Nu i-mi dau seama ce sa le agite atat de mult.
Ce parere aveti?
pngflorin

Mesajde DaniApis » 27 Iun 2013, 08:54

Aceeasi problema am intampinat-o si eu la tei anul acesta uzura foarte mare! La familiile puternice gasesti si cate 2-3 pumni de albine moarte la urdinis :( ! La celelalte sau la roi mai putine albine moarte. De 2 zile ploua in fiecare zi asa ca astazi sau maine cel tarziu plecam la FS.
DaniApis

Mesajde pngflorin » 27 Iun 2013, 09:05

DaniApis scrie:Aceeasi problema am intampinat-o si eu la tei anul acesta uzura foarte mare! La familiile puternice gasesti si cate 2-3 pumni de albine moarte la urdinis :( ! La celelalte sau la roi mai putine albine moarte. De 2 zile ploua in fiecare zi asa ca astazi sau maine cel tarziu plecam la FS.

Eu nu am gasit albina moarta la urdinis sau in alta parte.Eu remarc agresivitatea de exceptie manifestata in prezenta culesului bun si a lipsei de alti factori perturbatori vizibili.

Eu raman pe aceeasi locatie pt faneata.De aici plec pe vatra, sau eventual dau o fuga la menta in Lunca Siretului.
pngflorin

Mesajde 7Rame » 27 Iun 2013, 09:58

Sunt deja la FS.
Vant de balamuc, albina zboara la nivelul genunchiului, in valuri.
despre tei...anul acesta in zona noastra nu am auzit pe cineva sa aiba mai mult de 1kg/zi, si asta in varf de cules. Parerea mea ca jumatate din acest cantar a fost polen si poliflora, sau apa.
depopulari masive, peste normalitate. am avut stupii pe o platforma curata, incat am vazut clar acest lucru, nefiind niciun fir de iarba, doar pietris/pamant.
asa se intampla la trei, insa in acest an parca prea de tot...bineinteles, agresive, iti intrau in ochi, nu te puteai apropia de stupina, la 15 m, ca te luau in vizor. probabil doar asta au facut, si-au aparat patria, neamul..nevoile :D
cu stupii vizibil slabiti, cu puiet slab, si rezerve la limita suntem pe floare.
an deosebit de greu, de la toamna 2012..martie 2013, si nu se vede bine deloc nici mai departe.
exceptie...cateva zile de salcam , violent l-as numi, ffff bun.
haieti sa ne gandim usor spre toamna, si...sa speram la mai bine.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde alin75 » 30 Iun 2013, 13:47

Pentru cine a mers la tei pe Defileul Jiului, daca se poate sa-mi spuna daca se merita deplasarea pana acolo.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde delorin I » 23 Mai 2014, 06:27

Se pare ca focalizand prea mult pe salcam, am ratat inflorirea pe ici pe colo a teiului! In aceasta dimineata am zarit primii tei infloriti in Bucuresti! In zona Piata Muncii si in zona Halelor Traian! Eu sunt eu prea racit, ori e prea devreme ca sa aiba si parfum! Si totusi, pana mai ieri era culesul nostru principal... :D
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Bambucha » 23 Mai 2014, 06:40

E tei salbatic, pana la inflorirea teiului argintiu din paduri mai sunt aproximativ 3-4 saptamani.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde delorin I » 23 Mai 2014, 07:24

Calin- cum gasim sau cum identificam corect florile de tei? Tei salbatec e o denumire generica! Ce specie o fi totusi? Am probleme in a identifica chiar si salcamul argintiu si de al deosebi de cel cu frunza mare! Dar puciosul cum o arata? Nu e oare vremea sa facem aici, ca niste prfesionisti ai plantelor un ghid si sa ne ajutam reciproc in a identifica corect? Nu are nimeni un atlas in care sa fie prezentate speciile de tei?

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 23 Mai 2014, 07:38

Sa spunem ca ce vedem aici in poze, desi nu sunt prea clare pozele- http://www.horticultorul.ro/arbori-arbusti-ornamentali-peisagistica/tei-argintiu-tilia-tomentosa/ este tei argintiu. PArtea din spate este albicioasa! Sunt si cateva varietati! INfloreste in iunie! Asta e clar! Dar restul?

Ceea ce numesti tu tei salbatic - ar putea fi tei cu frunza mare?

Teiul – cu cele trei specii mai importante ca răspândire şi interes apicol, (în ordinea înfloririi – teiul cu frunza mare, teiul pucios, teiul argintiu) care au o durată de înflorire diferită pe perioada lunilor iunie-iulie, oferă unul din cele mai importante culesuri de nectar.
Prima specie înfloreşte cam la 15–25 zile faţă de salcâm, durata medie de înflorire este de aproximativ 2-3 săptămâni, iar durata totală pentru toate cele trei specii este de 30 de zile. Cea mai bună producţie de miere se obţine de la teiul argintiu (950 – 1200 kg/ha), teiul cu frunza mare oferind o producţie de 800-1000kg, iar teiul pucios o producţie de 450-800 kg/ha.

Cf: http://www.aca.org.ro/informatii-apicole/calendarul-apicultorului/iunie.html
Din cele 25 de specii de Tilia, cele mai importante sunt:

- teiul mare (Tilia platyphyllos); (Asta sa fie specia ta salbatica???)

- teiul pucios, roşu, pădureţ (Tilia cordata);

- teiul argintiu, alb (Tilia tomentosa).
Inca o serie
Florile se recoltează numai pe timp însorit

Teiul mare este cel mai rar în ţara noastră, mai pretenţios la căldură şi lumină; creşte la limita dintre câmpie şi deal, pe soluri uşoare şi fertile, evitând terenurile inundabile şi compacte. Are talia cea mai înaltă şi înflorire timpurie (în luna iunie).

Teiul pucios este cel mai răspândit în ţara noastră, fiind prezent mai ales în judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Prahova, Argeş, Caraş-Severin, Timiş şi Maramureş. Creşte bine în zona de deal, la altitudini de 500-600 de metri, în arboreturi pure (teişuri) sau în amestecuri cu alte specii de foioase. Are talia cea mai scundă şi înfloreşte după teiul mare.

Teiul argintiu este pretenţios la căldură, destul de rezistent la secetă şi evită luncile inundabile. Apare frecvent în pădurile din Dobrogea (la poalele Munţilor Măcin), în sudul Moldovei, Muntenia, Oltenia, Banat şi mai puţin în Transilvania. Înfloreşte cel mai tardiv (în luna iulie), la 2-3 săptămâni după teiul mare.

Pentru a valorifica proprietăţile lor terapeutice, cunoscute încă din vechime, florile se recoltează numai pe timp însorit, înainte de înflorirea completă, când o parte din flori sunt încă în faza de boboc. Uscarea se face la umbră, în strat subţire, în poduri acoperite cu tablă sau în încăperi bine aerisite. În 5-7 zile consecutive de uscare, florile ajung la umiditate sub 13%. Randamentul de uscare este de 3-3,5 kg flori proaspete pentru 1 kg flori uscate.
Cf: http://ziarullumina.ro/sanatate/iunie-luna-teiului

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 23 Mai 2014, 08:00

Deja in Formula As se complica lucrurile:\
La noi in tara exista trei feluri de tei: [color=#FFFF00]teiul cu frunza in forma de inima (Tilia cordata), care infloreste acum, la inceputul lui iunie, si care are pe dosul frunzelor niste perisori galbui; teiul cu frunza mare (Tilia platyphillos), care infloreste ceva mai tarziu si are, asa cum o arata si denumirea, frunzele mai mari decat celalalte specii inrudite; teiul argintiu (Tilia argentea), care infloreste abia in iulie, avand frunze si flori alburii.[/color]

Aici e cam singurul loc unde sunt ceva fotografii cu toate speciile, dar nici ele nu mi se pare ca pacatuiesc prin claritate!

http://www.proapicultura.ro/arbori_si_arbusti_meliferi.htm

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 23 Mai 2014, 08:16

Aici, http://fares.ro/dictionar-plante/tei-2/ totusi la niste profesionisti ai plantelor, am gasim aceste randuri- e drept ca asta nu rezolva problema unor fotografii!
Tilia cordata Mill.,

Tilia platyphyllos Scop., şi

Tilia tomentosa Moench. (T. argentea)(Teiul argintiu se pare ca are nume comun cu Paulownia TOMENTOSA??? Ce or avea in comun)

În Europa Occidentală la au fost acceptate numai inflorescenţele provenite de la 2 specii – tei pucios (Tilia cordata) şi tei cu frunză mare (Tilia platyphyllos) în timp ce Farmacopeea Română, începând cu ediţia a VIII-a (1965) a oficializat şi florile de tei argintiu (Tilia argentea = T. Tomentosa) ca urmare a cercetărilor efectuate la Facultatea de Farmacie Cluj-Napoca.

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde nelutzu-api-cool » 23 Mai 2014, 23:27

Si in Alba-Iulia de astazi incepe sa infloreasca Teiul...
Fişiere ataşate
tei01.jpg
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI