Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Comportament albine la urdinis

Mesajde livas » 19 Aug 2011, 22:44

Daca.....,
dar daca faceau un fel de dans ca in ,,apocalipto" dupa ce au decapitat :twisted: toate ,,capeteniile" pe acolo,ai :?: :lol:
...asta asa ca sa nu raman cu un gust amar in gura dupa toate stricaciunile pe care le-au facut!! :mrgreen:
livas

Mesajde gabi bee » 20 Aug 2011, 21:17

livas , bravo ca ai pus tu filmuletul cu dansul albinelor . sunt aceleasi miscari pe care le-am filmat si eu la mine si le-am mai observat si zilele astea tot la stupul acela dar acum doar cateva albine executau miscarea . deci pana la urma ce sa insemne aceasta miscare ? :roll: :?:
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde livas » 20 Aug 2011, 22:17

nu stiu prietene, chiar nu stiu ce sa zic!!
la stupul la care am filmat nu am mai vazut acel dans .
de fapt nu am mai vazut la niciunul dupa aceea :roll:
ce pot sa spun , e ca ma ocup de stupi de 20 de ani, dar pana anul trecut nu am vazut asa ceva, sau poate mi-a scapat, cine stie ,ceea ce nu prea cred!!
oricum daca stie cineva, rugam sa faca lumina :idea:
livas

Mesajde genesys » 06 Noi 2012, 20:51

Salut ! Aceeasi problema am depistat-o si eu la o familie in primavara , in aprilie . Am tras botci si roi din ea si acum problema se manifesta si la roi .
Aici am filmat cu telefonul comportamentul albinelor . Familia era cea mai puternica si mi-a dat la salcam 20 kg miere . Poate ne lamureste cineva mai experimentat...
http://www.youtube.com/watch?v=ypAmscnM ... e=youtu.be
genesys

Mesajde genesys » 06 Noi 2012, 21:05

Imagini cu unul dintre roi pe 5.11.2012. Roii sunt facuti cu botci de roire din familia de mai sus .
http://www.youtube.com/watch?v=q2-WqX24 ... e=youtu.be
genesys

Mesajde genesys » 06 Noi 2012, 21:16

Aici imagini cu roi facut din alta familie . Aceeasi zi , aceeasi ora , acelasi loc ...comportament corect...zic eu...
http://www.youtube.com/watch?v=fGJ_WO5r ... e=youtu.be
genesys

Mesajde adriann » 27 Iun 2013, 02:51

A gasit cineva o explicatie la dansul asta ciudat???
Am observat si eu aceasta miscare inainte-inapoi cu trompa parca scoasa... oricum mandibulele lipite de stup sambata la un stup puternic... dupa orele pranzului, parca frecau scandura de zbor si fara stupului.
Am stropit stupul cu putina apa si parca s-a amplificat fenomenul.Erau cam 100 de albine in timp ce culesul se desfasura normal. Pacat ca nu am controlat si in interior sa vad daca e ceva dubios.
adriann

Mesajde csabio » 27 Iun 2013, 09:05

Am si eu o familie cu acest comportament dar este cu matca, nu are botci ,culege bine,este foarte populat etc. Eu cred ca familiile respective sunt mai populate decat restul,inca nu am obtinut fiice de la acea matca sa vad daca se mosteneste aceasta miscare si acest caracter de suprapopulare cu roire scazuta. Sau alta ar fi,intr-un filmulet pe youtube albinele din china cand sunt atacate de viespii uriasi, dupa ce atrag viespea in cuib si o sufoca restul curata repede mirosul lasat in urma sa nu atraga si pe altii. Eu totusi raman la presupunerea cu suprapopularea si caracterul neroitor sau mai putin roitor.
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde Jean Valjean » 27 Iun 2013, 09:57

Albinele din filmuletele lui genesys nu prezinta acelasi comportament cu cel din filmul postat de livas pe prima pagina.
Acelasi comportament ciudat l-am observat si eu in weekend la un roi de anul asta care merge foarte bine, si mi-a atras atentia prin miscarea de dute-vino 2 pasi inainte - 2 pasi inapoi, in timp ce cu mandibula incercau sa muste din scandura de zbor.
Fiind mai multe, zgomotul produs de mandibule era destul de clar.
Stupul este nou, vopsit, iar albinele sunt in acest stup de aproximativ 3 saptamani.
Comportamentul asta nu l-am mai intalnit pana acum si daca nu era acest topic probabil ca nu-l luam in seama.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde 7Rame » 27 Iun 2013, 10:12

asa este.
primul film, prima postare, cu albina pe tot stupul, chiar..e inedit. nu am vazut asa ceva de cand am stupi. poate le place Celin Dion.
Poate...dar mai probabil e ca nu stim mai nimic despre asta si despre modul lor de comunicare.
ganditi-va doar...80mii de indivizi, daca n-ar comunica perfect, nu ar avea acest randamant impecabil. Niciodata! cati manageri ar trebui sa coordoneze 80mii de oameni??
cat stim noi despre comunicarea dintre albine. parere personala:: extrem de putin, neglijabil!! multi zic simplu: o fac din instinct, eu nu cred!
oricum filmul e bestial, abia acum l-am vazut. primul film.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Mircea_63 » 27 Iun 2013, 13:07

Iata ca si la altii se intampla acest fenomen, iar explicatia... fac curatenie, iar stupul fiind suprapopulat, au iesit si afara:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde namzeb » 27 Iun 2013, 14:39

Nu fac curatenie, il dau cu sprey sa miroase frumos :P :P ,fiecare familie cu spreyul ei.De aceea cind vine un strain si vrea sa intre si miroase a chinez,jap pe el ca nu-i dat cu spreyul nostru. :lol: Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde trantor » 27 Iun 2013, 16:05

Anul trecut pe 09.07.2012 respectiv a doua zi cu inca un cat intercalat. Cules - teiul pe sfarsit.
Anul trecut era singura matca de selectie din ograda. Anul asta mai are trei fiice si o sa vedem daca si-a pastrat obiceiul. Fenomenul era doar la sfarsitul zilei dupa cules. Faptul ca a doua zi dupa ce i-am pus un cat intercalat tot mai dansau, ma duce cu gandul ca nu are nici o legatura facutul curateniei ci mai degraba cu ce culegeau.
....
trantor

Mesajde dicu.ion57 » 27 Iun 2013, 21:07

adriann scrie:A gasit cineva o explicatie la dansul asta ciudat???
Am observat si eu aceasta miscare inainte-inapoi cu trompa parca scoasa... oricum mandibulele lipite de stup sambata la un stup puternic... dupa orele pranzului, parca frecau scandura de zbor si fara stupului.
Am stropit stupul cu putina apa si parca s-a amplificat fenomenul.Erau cam 100 de albine in timp ce culesul se desfasura normal. Pacat ca nu am controlat si in interior sa vad daca e ceva dubios.

Domnule Adrian ,nu este nimic anormal ce ati vazut dv si alti colegi apicultori .Aceste miscari se cheama DANSUL ALBINELOR si acest lucru se intimpla atunci cind albinele cercetase au descoperit o noua sursa de cules.Albinele face aceste miscari si in interiorul stupului dar probabil ca dv nu ati observat pina acuma.Prin aceste miscari albuna culegatoare cercetasa ,indica locul unde se gaseste sursa de cules,si daca sinteti atent albinele din jur se stringe in jurul celor crare danseaza ca poate sa fie si mai multe, se atinge cu antenele si asa se transmite informatia in tot stupul unde a gasit o noua sursa de cules ,iar albinele pleaca in directia aratata prin acest dans.Acest dans seamana cu dansul albinelor cercetase de la un roi .Dupa ce roiul sa asezat pe o creanga ,s-au altceva albina cercetasa pleaca sa gaseasca locul unde se va instala,si in momentul cind a descoperit un loc sa le convina ,albina cercetasa face miscari asemanatoare cu ce ati vazut dv. pe suprafata ghemului si in citeva minute ghemul se desprinde de unde a fost asezat si pleaca la noua locatie.Am facut acesta comparatie sa intelegei mai usor acest comportament al albinelor ca nu este nimic rau.Acest dans exista in permanenta in interiorul stupului ca acesta este calea de comonicare intre albine,chiar si cind gaseste o noua sursa de apa care sa le placa mai mult.Pentru o informare mai amanuntita va recomand sa cititi MANUALUL APICULTORULUI si acolo o sa gasiti mai multe date mai detaliate.Vaurez succes.
dicu.ion57

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR