Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

FAMILII NOI ÎN STUPINĂ. FURTIŞAG.

Mesajde IGNITE » 01 Iul 2013, 23:13

salutare! sunt unul dintre acei începători care şi-au cumpărat mulţi stupi din prima. mai mult, nici nu am timp pentru a mă îngriji de stupină. la faţa locului sunt părinţii...ajutaţi din când în când de un apicultor ...nu foarte profesionist şi cu caracter dubios.

în stupina mea am 35 de familii. aseară mi-a mai fost adusă o familie. dintr-o experienţă de acum 2 săptămâni, ştiu că şi această ultimă familie este una înfometată. vânzătorul mi-a adus familia după bunul său obicei...pe 10 rame jos şi 2 în catul de sus. bineînţeles...mierea a stors-o...că aşa e caracterul lui.
acum două săptămâni, unul dintre stupii aduşi de el...mi-a halit la propriu o familie de albine pe care o aveam deja. am rămas fără matcă, fără miere, fagurii roşi...în fine...
în seara asta...mi-a adus ultima colonie. CE FAC MÂINE PENTRU A PREVENI FURTIŞAGUL ACELA NENOROCIT? AŞ PUTEA SĂ PUN ÎN STUP 2-3 RAME CU MIERE DINTR-UN ALTUL?
la ceilalţi stupi..am dat cu motorină şi i-am afumat seara cu 30 fumuri pe urdiniş produs de pastile THYMO VARRO SAN...un produs antivarroua, în ideea de a schimba mirosul...
IGNITE

Re: FAMILII NOI ÎN STUPINĂ. FURTIŞAG.

Mesajde IGNITE » 01 Iul 2013, 23:14

am uitat să precizez...de la aducerea familiilor noi în stupină...comportamentul tuturor albinelor s-a schimbat...sunt agitate. inainte de asta...nu erau. erau ok îşi vedeau de ale lor.
IGNITE

Mesajde Ioan Guist » 01 Iul 2013, 23:35

Iei pain...fein...frumos 4 rame de miere de la tine si le schimbi cu 4 rame depuiet de la el.Fara albina acoperitoare.Va fi liniste.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde IGNITE » 01 Iul 2013, 23:55

îţi mulţumesc foarte frumos. mă îngrozeşte ideea furtişagului.
IGNITE

Mesajde alexx » 02 Iul 2013, 11:50

IGNITE scrie:îţi mulţumesc foarte frumos. mă îngrozeşte ideea furtişagului.

Nu numai pe tine te ingrozeste ai grija la reductoare ;)
alexx

Mesajde jenica67 » 02 Iul 2013, 13:16

Atentie ca si afumarea cu acelasi miros, a tuturor stupilor, in timpul zilei, cand inca albinele zboara, poate provoca furtisag, deoarece toate albinele miros la fel si hoatele pot pacali garzile adverse. Dupa parerea mea afumarea sa o faci, numai dupa incetarea zborului.
jenica67

Mesajde proapis13 » 02 Iul 2013, 13:25

jenica67 scrie:Atentie ca si afumarea cu acelasi miros, a tuturor stupilor, in timpul zilei, cand inca albinele zboara, poate provoca furtisag, deoarece toate albinele miros la fel si hoatele pot pacali garzile adverse. Dupa parerea mea afumarea sa o faci, numai dupa incetarea zborului.

Nu am inteles la ce te referi in fraza de mai sus :shock: poti da mai multe detalii daca se poate??
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde IGNITE » 02 Iul 2013, 16:11

Eu fac afumarea cu TIMOL seara, pentru ca asa stiu ca se face. e adevarat ca in stup miroase a timol...si la cateva zile dupa, deci este logic sa miroasa si albinele. oricum, nu ma gandisem la treaba asta. de ce? pentru ca sunt mocofan si fac totul ca teleghidat, fiind incepator.
de redus urdinisurile am facut o la toti stupii, desi...naiba...a inceput culesul la floarea soarelui. insa, pana observ ce vrea stupul cel nou de la cei vechi...am zis ca i las naibii asa cu urdinisul micut.
multumesc.
IGNITE

Mesajde B.K » 02 Iul 2013, 16:18

IGNITE scrie:Eu fac afumarea cu TIMOL seara, pentru ca asa stiu ca se face. e adevarat ca in stup miroase a timol...si la cateva zile dupa, deci este logic sa miroasa si albinele. oricum, nu ma gandisem la treaba asta. de ce? pentru ca sunt mocofan si fac totul ca teleghidat, fiind incepator.
de redus urdinisurile am facut o la toti stupii, desi...naiba...a inceput culesul la floarea soarelui. insa, pana observ ce vrea stupul cel nou de la cei vechi...am zis ca i las naibii asa cu urdinisul micut.
multumesc.

Daca a inceput floarea soarelui poti sa deschizi urdinisurile largi fara probleme .
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde IGNITE » 02 Iul 2013, 18:05

iti multumesc foarte frumos. teoretic, stiu ca TREBUIE tinute deschise, insa, mi a fost teama ca noua familie adusa in stupina sa nu procedeze ca una dintre surorile ei...si sa mi haleasca vreo alta colonie.
multumiri pentru ajutorul promt...acum stau si ma gandesc ca azi noapte cand am dat primul meu mesaj...nici dracu nu se gandea ca o sa mi raspunda cineva. multumiri.
IGNITE

Mesajde B.K » 02 Iul 2013, 21:00

Familia noua care ai adus-o este interesata la fel ca si celelalte, de cules , respectiv FS.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde un OM » 02 Iul 2013, 22:13

Cel putin pana se cam termina culesul... :D
un OM

Mesajde alexx » 03 Iul 2013, 19:41

pana se termina culesul rar o sa fie probleme cu furtisagul
alexx

Mesajde IGNITE » 26 Iul 2013, 19:45

dandanaua se repeta.

in zona unde am stupii (eu ii tin in gradina, dar f.s. a fost si este in apropiere), mai sunt parcele cu floarea soarelui, insa, din nou imi este atacata o familie mai amarata, pe 5 rame. nu stiu atacatorul.

am redus urdinisurile. la cel atacat am blocat urdinisul cu o carpa imbibata nitel in motorina, i am lasat doar 3 cm deschidere. am dat pe acolo si cu ceva faina. nu pot sti de unde au venit hoatele. nu imi pot da seama sub nici o formă care sunt atacatoarele. 99 la suta sunt tot de la mine, ca nu am vecini cu stupi.

sa spunem ca nu imi pare rau de familia mai mica, dar mi e sa nu se generalizeze. precizez ca eu nu am scos inca mierea de la f.s. si in stupi (afara de ăsta mai mic), in catul de sus, sunt in medie 3 rame cu miere partial capacita. adica miere ar avea...

ce e de facut? sa le dau sirop...trebuie sa spun ca desi l-am cumparat, nu l-am dus în locaţia unde ar fi nevoie de el. nu le-aş da...că poate scot ceva miere pentru consum.

cum dau de hoate? d-l Guist mi-a dat mai înainte o metodă care este foarte bună...însă...ce fac acum?

vă mulţumesc pentru eventualele răspunsuri.
IGNITE

Mesajde Mircea_63 » 26 Iul 2013, 19:50

Pune un cearsaf peste stupul atacat. Fa mult fum, unge udinisul cu motorina si redu la 3-4 cm sa se poata apara. Daca presari faina peste albinele hoate si le observi la alt stup de al tau intrand...Evrica. Dar...esti sigur ca e vorba de furtisag?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde IGNITE » 26 Iul 2013, 20:02

în primul rând vă mulţumesc din tot sufletul că mi-aţi răspuns.

am să fac aşa cum mi-aţi spus.

sincer să fiu...eu nu sunt la faţa locului, că sunt la serviciu.

la ţară îi am pe ai mei părinţi. iar eu ... cu telefonu. ce să mai spun? :oops:

da, sunt singur că ai mei ştiu că este furtişag, pentru că au mai văzut. mi-au relatat că au observat mare agitaţie în jurul unei cutii mai vechi, în care se afla familia asta pe 5 rame şi că ies şi intra multe albine...
au schimbat cutia veche cu una nouă (după care mi-au spus de eveniment). i-am pus să mute stupul în fundul grădinii la vreo 100 de metri depărtare. au redus urdinişul. au pus motorină pe cârpă la urdiniş, au dat şi pe cutie din câte am înţeles...au dat cu făină, însă, nu îşi dau seama care sunt hoaţele, unde se duc.

încă o dată mulţumiri.
IGNITE

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE