modigliani scrie:Indiene , stai-asa-ca-nu-i-asa ! Dupa cum stii imi facusem casa la Ciorogarla ( pentru necunoscatori - la 5 km de sos de centura a Bucurestiului ) . Pe masura ce ma apropiam de nivelul de finisaje au inceput calculele de cheltuieli de dupa eventuala mutare acolo . Hai sa incerc sa reproduc :
Familie din trei membri : eu , sotia si pustiul . In famile aveam o singura masina . Chiar si asa "ecuatia" suna cam in felul urmator :
"daca doar eu fac 5 + 5 km in plus pe zi fata de cel mai apropiat punct al Bucurestiului , DOAR O SINGURA DATA PE ZI , rezulta un consum de 300 km/luna , 3600 km/an . care , la un consum de 10 % echivaleaza cu 360 L combustibil pe an , adicatelea aproximativ 22 000 000 lei / an . Daca , sa zicem , am nevoie sa trec macar odata pe acasa peste zi , povestea asta se dubleaza .
Nevasta-mea nu conduce si-as fi devenit "sclavul" deplasarilor sale . Cora , manichiura , soacra-mea , mall , prietene , diverse , etc . Doar imagineaza-ti !
Chiar si daca ar fi condus , sa zicem o masina cu un consum de 6 - 7 % , tot as fi ajuns la inca 70 % din calculele facute pentru masina mea . Adica undeva la minim inca 15 000 000 / an .
Evident fii-miu ar fi trecut si el la o masina , probabil tot cu consum redus , ..... inca fo 15 000 000 .
Repet , acceptand prin absurd doar o singura plecare si-o intoarcere acasa pe zi a fiecaruia am fi ajuns la un consum de .... 55 - 60 000 000 / an . Facem in luni si ajungem la MINIMUM MINIMORUM 5 000 000 . INSIST , asta doar la un drum de fiecare !!!
La asta adauga service , asigurari si impozit la trei masini si-ti faci o imagine oarecum completa . Mai pune si reviziile care , la un asemenea consum de kilometri ..... iti vor fi facturate cu niscaiva timp mai devreme decat in mod normal .
Pune si iernile cu zapezile lor ( mai ales pt masinile mici ) , blocajele de trafic , etc .
Despre alte dezavantaje luate-n calcul revin curand .
.............................................
Stiu , este tentanta viata "pe pamant" . Multi suntem "rupti" din acest stil de viata . Dar daca acum Bucurestiul va ofera ( la o pereche tanara ) in jur de 50 000 000 / luna ...... zic eu sa va vedeti de treaba voastra in continuare .
Ca sa locuiesti la tara , vb lu' Iunicu , mizeaza SIGUR pe o carte castigatoare . In sensul ca acel trai ..... hai sa-i zicem rural .... va asigura macar 60-65 % din cat faceti acum .......
Gandesti corect si punctual, asta imi place.
Insa...consumul ar fi pentru mine cea mai mica problema. Nu vreau sa para ca ma dau rotund, insa la mine un 5% e fix pix. Adica un drum dus-intors e un pahar de motorina.
Si apoi zic asa: se merita paharul ala de motorina pentru un trai in "aer" liber?
Apoi mai pun problema si asa: zilnic terfelesc masina prin oras, serviciul meu dimineata, venit acasa, seara dus luat Pocahontas, intors. La traficul pe care il stii si tu din oras, consum motorina de cel putin 20ron.
Sa ma duc la piata, consum motorina. Sa ma duc la dracu' in praznic, te miri pe unde, consum motorina. N-am stat sa calculez cata motorina consum lunar dar chiar o sa-mi notez, asa de dragul artei. Raportat la stilul smuls de sofat pe care-l practic, se cam aduna..
In afara de asta, nimeni nu te obliga sa alimentezi de la pompa.

Motorina se mai ia si cu 3-3,5lei/L, direct din alt rezervor.
O luam de la inceput..
In conditiile date pana in prezent, pot face "naveta" fara nici un fel de problema.
Salariile raman aceleasi. In momentulde fata, platesc chirie+intretinere aproximativ 1000lei lunar(pe timp de vara). La tara ce m-ar costa? Bag motorina de 1000lei pe luna? Niciodata. Cand vine iarna, ma usuca intretinerea. Numai 450-550lei lunar+ chirie.
Stiu...si la casa ma costa gazele dar n-am auzit pe nimeni sa plateasca 1300lei facture la gaze.
Job-ul meu.
Tu stii cu ce ma ocup. Treaba incepe sa scartaie. Piata e saturata de firme si preturile incep sa scada. Serviciul nu il voi pierde, pentru ca intotdeauna e nevoie de service la ce fac eu, insa bani suplimentari(ciubucuri, prime, etc) nu mai vin, decat foarte rar...Azi am facut 200lei. Ultima oara cand am castigat o suma asemanatoare a fost acum cateva luni, restul doar maruntis.
Deja m-am reprofilat. Nu mi-e rusine sa recunosc, ca doar muncesc, nu fur...negotul. Acum am dat lovitura cu pepeni. I-ai cu 0,50bani si da-I cu 1leu-1,5lei. Profitul? Aproximativ 500lei in doua zile de targuri. O fi bine?
In primavara am vandut salata verde, ceapa si ridichi. Ai idee ce bani scoti? Intreaba-l pe Sorin Prodan.
Pentru mine e primordial sa am teren. Dintr-un singur solar scoti doar primavara 13000-15000lei doar din salata. La bloc unde sa fac?
Vine Pastele si lumea cere ceapa si usturoi verde. Suma de bani se dubleaza la profit.
Stiu, e munca, e investitie, necesita timp dar.....tragi linie si observi ca esti bine.
Multi ar spune ca nu se merita, ca-i viata grea, etc.
Pe de alta parte mie imi place.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.