Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Asigurarea rezervelor de miere pt iernare in ME

Mesajde apimat » 29 Iul 2013, 13:27

cristianNiculae scrie:Buna dimineata,

Am si eu o intrebare ref. la ME.
Ce-ar fi daca as imparti ramele cladite existente in 2 si as pune sa zicem 5 rame cu coroana de miere jos si 5 rame pline cu miere sus, delimitate printr-o diafragma pe verticala cutiei?

Multumesc anticipat.

http://www.youtube.com/watch?v=uLZjrjTq-_w
Petre Țuțea: "Statul acesta îi apără pe străini de noi. Ca-n colonii."
apimat

Mesajde cristianNiculae » 29 Iul 2013, 13:37

Deci merge.
Mi se parea mult mai firesc asa ca am cititi cartea abatelui Warre. Mi se pare mie sau nu s-au folosit nici diafragme la stupii aia? Crezi ca ar merge si 4+4... ca am familia aia mai slaba pe 8 rame in cazul in care nu mai cladeste pana in toamna?
cristianNiculae

Mesajde apimat » 29 Iul 2013, 13:57

pe forumul vechi tot el a dat un exemplu de 4+4. am incercat sa-ti pun un link dar nu l-am gasit. daca ai rabdare sa-l cauti sigur il gasesti.
Petre Țuțea: "Statul acesta îi apără pe străini de noi. Ca-n colonii."
apimat

Mesajde cristianNiculae » 29 Iul 2013, 14:28

OK.
Am gasit raspunsul aici:
http://stuparitul.3xforum.ro/post/7417/ ... din_cuib_/
Vad ca sunt unii care au iernat chiar si pe 2 rame 1/1. M-am linistit :)

Sanatate.
cristianNiculae

Mesajde valentin.pavel » 29 Iul 2013, 15:24

Nu va apucati de iernare pe ME cu 3;4 rame.
Cititi cu atentie ce a scris Jonny in pagina anterioara si vechile postari ale lui nea' Gica si nu bagatzi matze leshinate in iarna .
Stimulare ca sa aiba puiet cu sirop 1/1 si completare cu sirop 2/1 .Roiurile pot ierna si pe un singur corp(experientza proprie) nu trebuie sa fie neaparat pe 2 important e sa aiba rezerve serioase si tratamente la zi nu va zgarciti la cateva kg de zahar.
valentin.pavel

Mesajde cristianNiculae » 29 Iul 2013, 15:30

Nu va apucati de iernare pe ME cu 3;4 rame.

A nu... "roii" mei is pe 10 si 8 rame. La carte scrie ca se ierneaza pe corpul 2 etc.
Eu ma gandeam la o varianta in care sa plasez rezervele pe verticala celor 2 corpuri ca albina sa urce fain frumos pe masura ce papa.

Sanatate.
cristianNiculae

Mesajde jonny_it » 29 Iul 2013, 15:49

cristianNiculae scrie:Buna dimineata,

Am si eu o intrebare ref. la ME.
Am 2 familii de albine (roi de anu asta), una pe 10 rame si alta pe 8 rame.
Din cate am citit pe forum la familiile pe un singur corp se recomanda iernarea pe 2 corpuri folosind corpul de jos cu rame goale, necladite(de altele nici nu am).
Eu m-am gandit la o alta varianta:
Ce-ar fi daca as imparti ramele cladite existente in 2 si as pune sa zicem 5 rame cu coroana de miere jos si 5 rame pline cu miere sus, delimitate printr-o diafragma pe verticala cutiei?
Ati facut vreunul asa?
Sunt constient de faptul ca latimea e putin cam mica si s-ar putea sa nu incapa ghemul de albine dar ma gandesc ca poate se aseaza ele cumva.

Multumesc anticipat.

Poti face asta cu conditia ca ramele de jos sa aiba foarte putina miere. De preferat ca ramele din mijloc(1 - 2) sa nu aiba aproape deloc miere iar ramele de sus sa fie pline de sus pana jos. Daca asezarea asta mai este completata si de o cantitate de albina suficienta iernarea o sa fie perfecta. Ghemul o sa se formeze sub ramele cu miere, adica undeva intre corpul de sus si cel de jos si o sa urce sus pe masura ce consuma mierea. Eu iernez asa roii si familiile mai slabe. cele puternice pot avea mai multa miere jos pentru ca o sa urce fara probleme sus.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 29 Iul 2013, 15:56

visanc scrie:
jonny_it scrie:
Cele pe 3 corpuri raman pe 2, cele pe 2 raman asa iar cele pe 1 primesc un corp cu miere deasupra(in cazul roilor buni, minim 8-10 rame cu albine, asta daca nu au primit deja) sau un corp cu rame goale sub corpul existent...

cristianNiculae scrie:Din cate am citit pe forum la familiile pe un singur corp se recomanda iernarea pe 2 corpuri folosind corpul de jos cu rame goale, necladite...

Eu ce-i drept nu pe forum, ci de la alti apicultori am auzit ca familiile care sunt pe doua corpuri, dar nu sunt toate ramele/intervalele ocupate asa de bine ar fi recomandat restranse pe un singur corp pentru ca densitatea de albine sa fie mai mare si ele sa poata incalzi mai usor spatiul stupului, care implicit va fi mai redus. :?:

In momentul cand ai pus un corp cu rame goale sub corpul unde este cuibul fii linistit ca nu o sa fie plin de albine pe acolo. ;)
Cel mai bine este cand cuibul se formeaza sub rezervele de miere(vorbim de ME).
jonny_it

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR