Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: August -pregatirea urmatorului an.

Mesajde jonny_it » 05 Aug 2013, 12:20

iulians scrie:Nu vad luna august atat de importanta.Pentru mine este prima luna mai linistita dupa cateva de foc. In aceasta luna urmaresc ca matcile sa ponteze corespunzator si sa nu blocheze cuiburile.Daca mai gasesc surplus de miere o scot. Tratamentele, stimalarea pontei si hranirile de completare concomitent cu restrangerea cuibului si scoaterea din uz a ramelor vechi la fac in luna septembrie.

Daca o sa fie seceta in multe zone din tara foarte posibil ca nu o sa mai avem ce stimula in septembrie.
Hranirile de completare se fac in august pentru a nu uza albina care o sa ierneze. Diferenta se vede primavara, nu acum.
jonny_it

Mesajde filip » 05 Aug 2013, 15:07

cristianNiculae
Cand ai puiet pe 6/7 rame in care ai miere doar in coronite nu e blocat cuibul.
Cand nu ai cantar de control ,primul semn dupa care/ti dai seama de cules e mierea din celulele de unde a iesit recent puietul.
filip

Mesajde samuellazea » 05 Aug 2013, 16:55

cristianNiculae scrie:Si inca o intrebare: cum pot sa imi dau seama daca e sau nu cules fara sa am cantar?

Daca este cules ar trebui sa vezi cand scoti ramele cum stropeste ( adica picura cate putina "miere" ). Ala e nectarul adunat de albine de peste zi si care nu a apucat sa fie "procesat". Deja din a doua zi nu mai stropeste. Numai cel adunat in ziua respectiva ;)
samuellazea

Mesajde apimat » 05 Aug 2013, 17:02

jonny_it scrie:
Hranirile de completare se fac in august pentru a nu uza albina care o sa ierneze.
Fişiere ataşate
Apicultura in romania 1985 nr1.jpg
Petre Țuțea: "Statul acesta îi apără pe străini de noi. Ca-n colonii."
apimat

Mesajde paul » 05 Aug 2013, 18:23

Mircea, stai putin sa ne-ntelegem ...
Eu nu fac hraniri cu respectivul amestec. Pun pe speteaza superioara a ramelor din cuib, cu lingura, maximum 100g la 4-5 zile!!! In rest dau un bidon de 1l (din ala de la iaurt) cu sirop 1/1 cu protofil tot asa la 4-5 zile, poate chiar o saptamana (functie de deficitul sau "excedentul"bugetar) :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 05 Aug 2013, 18:33

Interesant ar fi sa lamurim notiunea de hranire de completare !!!
Cum si mai ales ... cat ??? De cand, pana cand ??? ...
Cum fac eu (sigur nu fac bine :o ) ... apreciez "la mana"greutatea tuturor ramelor din cuib. Daca dupa aprecierea mea subiectiva consider ca au intre 10-12 kg de miere in aceasta perioada, continui cu hraniri asa zis stimulative, cam 1l sirop 1/1 la 4-5 zile , cateodata chiar la saptamana ! Daca nu au aceasta cantitate (am si asemenea cazuri) bag cate 3-5 l de sirop 1/1 la 4-5 zile pana ... iese la greutate.
De asemeni , am vreo 3 familii care au mult peste aceasta cantitate si acestora le administrez doar 300-500 ml de sirop la 4-5 zile, mai mult pentru a le inhiba o eventuala "pofta"la bunul altuia ... 8-)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mircea_63 » 05 Aug 2013, 19:21

paul scrie:Mircea, stai putin sa ne-ntelegem ...
Eu nu fac hraniri cu respectivul amestec. Pun pe speteaza superioara a ramelor din cuib, cu lingura, maximum 100g la 4-5 zile!!! In rest dau un bidon de 1l (din ala de la iaurt) cu sirop 1/1 cu protofil tot asa la 4-5 zile, poate chiar o saptamana (functie de deficitul sau "excedentul"bugetar) :P

Am interpretat eu gresit, imi cer scuze!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mircea_tm » 05 Aug 2013, 19:45

Daca o sa fie seceta in multe zone din tara foarte posibil ca nu o sa mai avem ce stimula in septembrie.
Hranirile de completare se fac in august pentru a nu uza albina care o sa ierneze. Diferenta se vede primavara, nu acum.[/quote]

ieri a fost un spor de 2,5 kg la cantar....atunci cand se mai fac hranirile de completare???
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde jonny_it » 05 Aug 2013, 22:20

apimat scrie:
jonny_it scrie:
Hranirile de completare se fac in august pentru a nu uza albina care o sa ierneze.

Pai asta este problema, zaharul este invertit de albinele tinere si nu de culegatoare. Deci daca ne gandim ca deja unele albine care apar acum vor ajunge si la iarna am putea spune ca deja este cam tarziu sa dam zahar.
jonny_it

Mesajde stroe » 05 Aug 2013, 22:32

Nu este seceta. Exista spor la cantar din flora spontana si rame cu foite crescute si pontate, pastura in rame etc . Adica perfect.
stroe

Mesajde Ioan Guist » 05 Aug 2013, 22:35

:lol: albinele care apar acum, in 5 august, nu au NICI-O sansa sa vada zapada.
Marcati albina si vedeti.
Bagati zahar fara nici-o grije pana in 5-10 sept.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde joohny » 05 Aug 2013, 22:41

Va salut.Daca incep sa stimulez 200-300g la 2 zile,e posibil ca siropul sa-l lase in cat sau il coboara in cuib?Mentionez ca, inca mai am caturile pe stupi,si sint pline cam 80 la suta iar capaceala au cam pe 40-50 la suta.Hranitorul este in cat.Astept raspunsurile d-tra.Toate cele bune.
joohny

Mesajde Ioan Guist » 05 Aug 2013, 22:42

Si daca muta in cat cei? In septembre muti folia si-l obligi sa-si traga jos.
Ioan Guist

Mesajde joohny » 05 Aug 2013, 22:44

Sa inteleg ca o depoziteaza?
joohny

Mesajde Ioan Guist » 05 Aug 2013, 23:01

daca in cuib este loc (matca nu ponteaza bine) o sa o depuna in cuib.
Daca din potriva, este puiet si este si albina ce acopere inclusiv catul, o s aumple caturile full si o sa ponteze bine jos.
Daca aveti inca miere ce trebuie scoasa, intai extrageti mierea si apoi va apucati d eatministrat sirop
Ioan Guist

Mesajde joohny » 05 Aug 2013, 23:24

Va multumesc d-le Ioan Guist pt. raspuns.Si totusi s-a nascut o noua intrbare.Cam ce cantitate de sirop trebuie data astfel incit sa nu fie depozitata?Puteti sa-mi raspunde-ti si printr-un exemplu.Sanatate.
joohny

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR