Povestea pentru colegul STATE! Nu sunt insa pregatit cu pozele!
La cererea unui fost coleg de serviciu- preot, coleg care a vazut procesul de constructie al aspiratorului, am fost invitat sa merg sa iau niste albine din calea de acces la capela uneia dintre spitalele orasului! Desi mi-am promis ca nu mai fac asta, dupa ceva timp de cugetare si pregatire - cu cutii experimentale de delon sau BUNKANE:), m-am prezentat la locul de interventie! O alee cu plopi din care multi prezentau scorburi unele mai mari sau mai mici! Acesta in care erau albinele prezenta un urdinis deasupra nivelului de calcare cam de 30 de cm! Prin gaura se vedeau 2 limbi de ceara cu pastura! Am decis sa fac o taietura pe verticala in spatele urdinisului, din care jumatate era peste urdinis! Cam 20 latime si 30 inaltime! Dupa ce s-au adunat babe ca la urs, era catre slujba de vecernie si cel putin 10 persoane stateau gura casca la ursul ce taia copacul(putin mai era sa nu ma las pagubas atat de mare era presiunea psihica- a rasarit si unu de la paza, care avea stupi si care tot boscorodea ca el a vrut sa traga roi de acolo si nu a fost lasat, etc, etc...) cu chiu cu vai, cu ajutorul unei drujbe cu lant tocit, dupa cel putin 2 ore 30, am reusit sa deschid o fereastra! Nu am crezut ca o unealta proasta- era prima data cand foloseam drujba, si un lemn caltos cum nu am crezut ca este cel de plop verde, se pot transforma in tot atatea piedici! Am tocit o secure lovind cu ciocanul in ea...etc! Am nimerit in etajul cu puiet larvar si capacit, destul de putin in final undeva la vreo 2 rame de delon! Dar....Evident deasupra sparturii continua un etaj in care eu speram, dezamagit de fagurii goli pe care ii gasisem si de puietul putin, sa mai gasesc ceva! Am pus cele 2 rame puzzle in scorbura, si am pus dopul! Am revenit a doua zi! Intre timp a fost cumparat un lant nou si lipsit si de multimea de gura casca, am dat o noua gaura relativ repede, in vreo 15 minute, cam de aceleasi dimensiuni ca cea de mai jos , doar ca asta a fost data undeva mai in stanga, usor catre urdinis! (lantul cel nou a sarit de vreo 5 ori cel putin! )
Am avut deosebita placere sa descoper ca cele 2 rame lasate in scorbura, in gaura ramasa in urma extragerii fagurior, erau pline de albine, care, asa cum aveam sa constat peste cateva zile, incepusera sa lipeasca fagurii din puzzle de speteaza superioara! Le-am luat si le am pus in cutie! Intre timp am executat noua gaura. Surpriza- era plin de miere, cu un gust condimentat nemaintalnit! (Probabil de gladita, spun si eu din cele ce am citit!)Doar miere! Nu mai era alt puiet! Eram deja la un al treilea etaj al scorburii! Am recoltat mierea! Si a fost data martorilor din umbra care au fost incantati! Am tinut peste noapte cele doua rame acoperite de albina in cutie! A doua zi ( a treia de fapt ), sunt sunat ca albinele au iesit din stup sau din scorbura si e plin pe jos! Am luat cutia cu rame, am deschis-o, am scuturat parte din albina ce era pe niste crengi uscate prin iarba, o alta parte a intrat singura in cutie, o alta s-a asezat la gura urdinisului sau sub plasa de la fundul antivaroua deschis! Am mutat stupul la vreo 10 metri mai incolo , la umbra unor visini , pitit de curiosi! A doua zi- sambata cred, m-am infiinta tla biserica cu borcanul de sirop in ideea de a face hranire la capac - caci de asta comandasem un BUNKAN! Am plecat in weekend catre Valcea, cu inima mai mult pe ganduri la stupul ce ramasese la indemana furilor:))! Ma rog am mai fost sunat si duminica ca e nor si ca sunt cateva albinute afara! Ieri dimineata primesc un telefon ca albinele au iesit din stup sau din scorbura- unde mai ramasesera cateva, si sunt in corcodus! Eram de serviciu dupa masa! Abia am asteptat sa pot pleca! Desi se intuneca, soarele apusese de ceva vreme, am adus o scara de 3 metri, am adaugat inca 2 ai mei, cu o mana am tinut bunkanul, cu cealalta am scuturat roiul care a cazut trei sferturi in cutie, o parte pe mine, o alta parte pe jos! Evident nu l-am putut lua pe tot! L-am dus iar sub visin cu partea de albina capturata - din prostie si pripa, dar sub un alt visin un metru mai in spate, gandindu-ma ca poate si furnicile de pe cutie or fi alungat albinele! In zori pe la 9 30- ma duc sa vad ce fac albinele din cutie! Surpriza! Cutia goala! Fagurii cu vreo 3 albine ce abia iesisera! Paradoxal totusi ca erau ceva albine ce intrau si ieseau! (pe fundul stupului am pus o bucata de fagure cu miere, inca de la inceput, intentia mea fiind de a da albinelor hrana cat le voi transporta de acolo) Ma duc pe creanga de unde scuturasem albinele - si surpriza- pustiu! nici urma de albinele ramase in noaptea trecut ape copac! deci roiul meu s-a reunit, desi era o distanta de cel putin 6 metri intre cele 2 locatii si a zburat! Si nu la 11.30-15.00 cum scriu cartile ci imediat la rasarit de soare probabil, oricum pana in ora 9 30 cand am ajuns eu! Duap ce am cautat ceva, am fost instiitat ca e in cealata parte a bisericii pe un alt visin! ma duc acolo , aduc o masa, pun un corp de delon, fara puiet de data asta, doar rame goale, fund plin si capac inchis! Scutur albinele o parte in cutie, o parte cad pe masa! cele de pe masa intra frumos de tot in cutie! Completez delonul cu restul de rame goale! Albina sta frumos de tot pe rame si pe capac! Nu asa cum era cu o seara inainte ea intr-o parte a cutiei departe de ramele cu puiet! Si...plec fericit la serviciu, sigur ca acum am captuat roiul! Acum dau un telefon si aflu ca iar cutia mea e goala! Oare le voi mai gasi?

Oare se vor mai arata? Oare merita tot acest efort de zile in sir?