Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Concluzii ale anului apicol 2012-2013

Mesajde big » 06 Aug 2013, 22:15

Dragos2006 scrie:La mine in zona se organizeaza iarna inlalniri intre apicultori , un bilant se face cam asa :
- pe miere am incasat X lei
-pe polen am incasat Y lei
- pe materiaal biologic am incasat Z lei
- am avut cheltuieli de T lei
Dupa ce am tras linie am ramas in buzunar cu atati lei din care am facut urmatoarele lucruri : A, B , C .

parerea mea : a fost un an mediocru dar cum din apicultura daca nu curge , pica tot a ramas de o ciorba.

Dupa trei ani de stuparit conform bilantului de mai sus sunt pe minus din punct de vedere material, dar consider un plus felul cum sa schimbat viata mea in bine si sper ca in viitor macar sa echilibrez balanta venituri-cheltuieli.
big

Mesajde alexx » 14 Aug 2013, 15:37

big scrie:
Dragos2006 scrie:La mine in zona se organizeaza iarna inlalniri intre apicultori , un bilant se face cam asa :
- pe miere am incasat X lei
-pe polen am incasat Y lei
- pe materiaal biologic am incasat Z lei
- am avut cheltuieli de T lei
Dupa ce am tras linie am ramas in buzunar cu atati lei din care am facut urmatoarele lucruri : A, B , C .

parerea mea : a fost un an mediocru dar cum din apicultura daca nu curge , pica tot a ramas de o ciorba.

Dupa trei ani de stuparit conform bilantului de mai sus sunt pe minus din punct de vedere material, dar consider un plus felul cum sa schimbat viata mea in bine si sper ca in viitor macar sa echilibrez balanta venituri-cheltuieli.

In orice afacere la inceput suntem pe minus dar dupia treaba se schimba total
alexx

Mesajde cristi x » 15 Aug 2013, 08:53

82 familii bagate la iernare, in primavara 2 fara matci (unite) = 80
- stationar o singura vatra;
- 500 kg rapita (2 sapt cules);
- 600 kg salcam (1,5 sapt cules);
- 500 kg floarea soarelui (1 sapt cules);
- 27 familii vandute;
- pt iernare 103 familii cu rezerve suficiente (scot mierea numai din caturi).
investitiile le-am cam terminat, cheltuieli benzina + timp.
cristi x

Mesajde balu » 15 Aug 2013, 09:34

cristi x scrie:82 familii bagate la iernare, in primavara 2 fara matci (unite) = 80
- stationar o singura vatra;
- 500 kg rapita (2 sapt cules);
- 600 kg salcam (1,5 sapt cules);
- 500 kg floarea soarelui (1 sapt cules);
- 27 familii vandute;
- pt iernare 103 familii cu rezerve suficiente (scot mierea numai din caturi).
investitiile le-am cam terminat, cheltuieli benzina + timp.

Cristi, gaseste-mi o vatra prin vecini si ma mut linga tine, norocosule :D
balu

Mesajde Alexu » 19 Aug 2013, 17:16

Pentru mine 2013 e cel mai prost an ( din 2004 incoace ) , se intampla ca in zona mea numarul familiilor de albine a explodat sunt cel putin 500 de familii pe o raza de 3 km , toate in stationar . Rezultate 2013 :
- am iernat 29 de familii , am scos 27
- am facut 5 roiuri
- am facut miere doar la salcam , undeva la 4-5 kg/ stup
- restul verii au rupt rezervele de hrana , au consumat cate 6-7 kg miere / familie
- primul pastoral la floarea soarelui , seceta , f multe familii , a fost doar intretinere
In 2014 schimb vatra
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde alin75 » 19 Aug 2013, 17:51

Alexu scrie:se intampla ca in zona mea numarul familiilor de albine a explodat sunt cel putin 500 de familii pe o raza de 3 km
cam asa este peste tot.

Pe unde intorci capul vezi stupi. Unde am avut vatra, pana in acest an situatie aproape identica, asta este principalul motiv pentru care m-am mobilizat si am plecat cu ei in "pastoral". "Pastoralul" facut nu a fost foarte rentabil, deoarece a fost facut fortat, necunoscand prea bine locurile (baza melifera), mai mult a fost la ghici.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde duma » 19 Aug 2013, 18:00

Alexu scrie:Pentru mine 2013 e cel mai prost an ( din 2004 incoace ) , se intampla ca in zona mea numarul familiilor de albine a explodat sunt cel putin 500 de familii pe o raza de 3 km , toate in stationar . Rezultate 2013 :
- am facut 5 roiuri
- restul verii au rupt rezervele de hrana , au consumat cate 6-7 kg miere / familie
- primul pastoral la floarea soarelui , seceta , f multe familii , a fost doar intretinere
In 2014 schimb vatra

Salutare ! fiind la inceput cam greu ma prind acum de anumite lucruri , pentru mine fiind primi pasi si 2 stropi de miere a insemnat ceva mai ales ca am stors si la salcam si la tei si la floare , chiar de 2 ori la floare am facut si divizari si am incercat cate un pic din toate ( polen , tinctura , propolis ) este adevarat ca finnd pe fuga anul acesta nu am apucat sa pun nici un cat , ce am stors , am stors duar din familii si un pic din roi , am tot auzit ca a fost un an prost .... bun prost , prost dar cum este un an bun in stationar ?
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde delorin I » 19 Aug 2013, 18:18

In urma lecturarii postarilor voastre, trebuie sa imi exprim si eu aici dezamagirea! Am iernat 4 familii, le am scos cu bine din iarna. Am facut 6 roiuri! Am cumparat apoi cateva roiuri! Desi am cumparat centrifuga si am avut 3 familii in pastoral dupa ce am facut roiuri, nu am extras pana acum decat 2 rame de miere din cuib si acelea- prin curgere libera! :) Familia ramasa acasa, cea mai puternica pe care am avut-o si care a inceput sa-mi construieasca catul a terminat intre timp cam tot ce a adunat in cuib si cat. Exista pastura destul de multa si cam atat! Anul trecut am facut completari si de toamana si de iarna, in conditiile in care aveam peste tot coronite de miere din stationarul celor de la care am cumparat! Anu asta- DEZASTRU! Desi aparent era un an foarte bun! In loc de coronite de miere- am - si asta pe ici si colo, am si roi fara nectar complet(fara miere de fapt), cate o pata de miere capacita intr-o parte sau alta a ramei! Eu ca incepator la cat am bagat anul trecut in conditiile in care aveam rezerve, concluzionez ca daca nu voi face hraniri, pana in decembrie raman fara 2/3 din albine! Matcile, in 2 saptamani cat nu am mai facut stimulare, au incetat ponta.Am roiuri sau familii, cea mai mare parte doar cu ceva puiet capacit si acela copt! Sincer nu m-am asteptat sa intalnesc dezastrul la finele primului an! Pana acum, in afara de nebunia de a creste albine:) aceasta intreprindere este doar una costisitoare! Desi cine ar vedea o gramada de cutii ar credea ca am butoaie cu miere la beci si nu vreau sa scot sa dau! :))
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde alin75 » 19 Aug 2013, 18:22

duma scrie:
Alexu scrie:Pentru mine 2013 e cel mai prost an ( din 2004 incoace ) , se intampla ca in zona mea numarul familiilor de albine a explodat sunt cel putin 500 de familii pe o raza de 3 km , toate in stationar . Rezultate 2013 :
- am facut 5 roiuri
In 2014 schimb vatra

Salutare ! fiind la inceput cam greu ma prind acum de anumite lucruri , pentru mine fiind primi pasi si 2 stropi de miere a insemnat ceva mai ales ca am stors si la salcam si la tei si la floare , chiar de 2 ori la floare am facut si divizari si am incercat cate un pic din toate ( polen , tinctura , propolis ) este adevarat ca finnd pe fuga anul acesta nu am apucat sa pun nici un cat , ce am stors , am stors duar din familii si un pic din roi , am tot auzit ca a fost un an prost .... bun prost , prost dar cum este un an bun in stationar ?

Inseamna ca este o zona ok, dar acestea devin tot mai rare.....

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde alin75 » 19 Aug 2013, 18:26

delorin I scrie:In urma lecturarii postarilor voastre, trebuie sa imi exprim si eu aici dezamagirea! Am iernat 4 familii, le am scos cu bine din iarna. Am facut 6 roiuri! Am cumparat apoi cateva roiuri! Desi am cumparat centrifuga si am avut 3 familii in pastoral dupa ce am facut roiuri, nu am extras pana acum decat 2 rame de miere din cuib si acelea- prin curgere libera! :) Familia ramasa acasa, cea mai puternica pe care am avut-o si care a inceput sa-mi construieasca catul a terminat intre timp cam tot ce a adunat in cuib si cat. Exista pastura destul de multa si cam atat! Anul trecut am facut completari si de toamana si de iarna, in conditiile in care aveam peste tot coronite de miere din stationarul celor de la care am cumparat! Anu asta- DEZASTRU! Desi aparent era un an foarte bun! In loc de coronite de miere- am - si asta pe ici si colo, am si roi fara nectar complet(fara miere de fapt), cate o pata de miere capacita intr-o parte sau alta a ramei! Eu ca incepator la cat am bagat anul trecut in conditiile in care aveam rezerve, concluzionez ca daca nu voi face hraniri, pana in decembrie raman fara 2/3 din albine! Matcile, in 2 saptamani cat nu am mai facut stimulare, au incetat ponta.Am roiuri sau familii, cea mai mare parte doar cu ceva puiet capacit si acela copt! Sincer nu m-am asteptat sa intalnesc dezastrul la finele primului an! Pana acum, in afara de nebunia de a creste albine:) aceasta intreprindere este doar una costisitoare! Desi cine ar vedea o gramada de cutii ar credea ca am butoaie cu miere la beci si nu vreau sa scot sa dau! :))

Pe mine "inca ma mai suporta" nevasta, dar cred ca in ritmul asta ........

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde alt stupar » 19 Aug 2013, 18:36

tu, Delorine esti sincer si esti de apreciat pentru sinceritatea ta !
Dincolo de asta, oare cati dintre cei care visau ca vor reusi "lovitura vietii" in apicultura se indreapta spre cam aceleasi concluzii la ora bilantului insa nu au puterea sa o recunoasca ?
Vara s-a dus, vine o toamna apoi o iarna si.. unde-i El Dorado-ul trambitat prin toata media ? Unde-s productiile care genereaza venituri de nu`stiu cate sute de euro lunar ?
Mda... poate la anul. Poate !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ves.lucian.zabrani » 19 Aug 2013, 18:41

alt stupar scrie: unde-i El Dorado-ul trambitat prin toata media ? Unde-s productiile care genereaza venituri de nu`stiu cate sute de euro lunar ?

povesti vanatoresti si pescaresti !!! ma doare sufletul cand ma gandesc la cei care chiar cred toate balivernele !!!
foamea asta de bani le ia la multi mintile !!!
e drept ca se poate trai numai din albine , dar munca este enorma si asta se face in ani de zile !!! numarul anilor pana ajungi acolo este cu doua cifre !!!
si mai trebuiesc niste bani cu ce sa incepi , etc. etc.
si mai trebuie sa le si iubesti cu adevarat !!! parerea mea !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde filip » 19 Aug 2013, 18:54

Stupul care da 1000 euro pe an e culmea prostiei ori fata Morgana a apiculturii romanesti.De luat in calcul pilda biblica cu cei 7 ani buni cand trebuie facute rezerve pentru cei 7 ani slabi.Daca mai dureaza inca cativa ani si cei care au experienta si pun mult suflet restrang activitatea drastic.
filip

Mesajde talex » 19 Aug 2013, 18:59

Un an acceptabil pana la urma.

2,5 kg stup rapita
7 kg stup salcam (e poliflora cu salcam)
24 kg pe stup poliflora si floarea soarelui

am iesit din iarna cu toti 39, desi unii slabiti foarte tare, i-am strans pe 3 rame
acum am 58, am facut 19 de roiuri (sunt mai degraba nuclee (4 rame), mi-i cam frica daca vor rezista in iarna)
talex

Mesajde TDI » 19 Aug 2013, 19:40

La 28 noiembrie 2012 aveam 75, până pe 1 decembrie am mai lăsat 70 - toată luna noiembrie albina n-a zburat până pe 28. Am găsit unul omorât de furtişag şi 3 fără mătci. Cu 10 zile înainte de salcâm am unificat până la 55. Am avut familii cu o producţie de 20 kg la salcâm(4), 10 kg la tei (10)şi 30 kg la floarea soarelui-polifloră (5). Am scăpat 4 roi primari pe creangă fără să-i prind.Media aritmetică spune că aia nu contează. La ora actuală am 52 viabili şi 15 familí slabe. Din păcate mai am şi 7 familii bune şi 4 slabe cu mătci de salvare şi ceva unităţi cu mătci abia eclozionate. Problema e că pe 25 august aveau o medie de hrană de 14 kg, acum au o medie de 9.8kg miere,0.67kg polen, 9-10 rame albină din care puiet căpăcit 1.25 rame şi puiet ouat 0.76 rame. Producţie medie la 75 15 kg/stup la 55 20 kg stup. Costuri: 200kg rapiţă si 300 kg zahar în toamnă şi 200 kg zahar în primăvară + sute de ore de muncă şi anul nu s-a terminat. S-a schimbat clima - nu mai e cules în august septembrie, am câteva sute de prigorii în zonă... Concluziile le trageţi voi, eu mai am vreo lună şi jumătate până pot să zic gata.
TDI

Mesajde Ioan Guist » 19 Aug 2013, 21:40

alt stupar scrie:.. unde-i El Dorado-ul trambitat prin toata media ? Unde-s productiile care genereaza venituri de nu`stiu cate sute de euro lunar ?

Pai...Domnu' alt stupar, intreaba-l pe prof Ursu!
Ai dibuit corct.Urmeaza o perioada de bum pe tamplarie si material biologic.Apoi , pe super matci si super tratamente a' la naturiste.Bineinteles ca vina dezastrelor vor fi pe mecla celorlati. :lol: Adica a ta!! :lol:

Hai. capu' sus c atrecem si peste valul asta.

PS Eu ma pregatesc pentru urmatorul ...val.Adica tzunami.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE