Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

calendar apicol - organizarea cuiburilor

Mesajde cristi arad » 25 Aug 2013, 14:48

bine v-am regasit; eu am o vorba si anume ca anul apicol incepe din vara precedenta si daca este asa dupa storsul mierii de florea soarelui (care coincide cu perioada de august) daca nu mai avem culesuri substantiale vom trece la organizarea pentru iarna a cuiburilor si a rezervelor de hrana. este o lucrare care precede la mine tratamentele antivaroa cu fumigatii; racirea treptata a noptilor favorizeaza treptat si scaderea pontei matcii; asadar stupul isi stabilizeaza la o anumita valoare efectivele . interesant este ca in stupii de putere medie matca se arata inca dispusa sa ponteze mai mult probabil pt ca tinde sa duca stupul in iarna cu un anumit efectiv de albina; nu este rau ca acesti stupi de putere medie si mica sa-i mai stimulam dar nu cu sirop de zahar ci cu sirop de miere; urdinisul trebuie redus la 1/3 din spatiu. nu vreu sa ma extind cu organizarea cuibului (dar voi raspunde la intrebarile potrivite a celor interesati), in orice caz stupul trebuie sa aiba 2 rame de miere de min 3 kg fiecare si coroanele pline; in cazul in care nu avem asa , nu trebuie hranit cu sirop de zahar intrucat este tarziu si cauzeaza uzura albinelor de iernare - se va proceda in acest caz din decembrie daca este cazul la hranirea cu turtite din miere si zahar; sunt lucrari deosebit de importante intrucat pregatirea buna trece iarna grea; voi mai reveni pentru alte lucrari ce se executa in lunile urmatoare
cristi arad

Re: calendar apicol - organizarea cuiburilor

Mesajde albis » 25 Aug 2013, 19:23

Eu mai am la etaj[ 1/2 ] rame cu miere si ma gindesc sa descapacesc acum. De la 1 aug am facut stimulari cu sirop mai am o sedinda doua.Oare vor trage mierea in cuib sau mai bine o extrag si le-o administrez.
albis

Mesajde gica.mosu » 25 Aug 2013, 19:44

albis scrie:Eu mai am la etaj[ 1/2 ] rame cu miere si ma gindesc sa descapacesc acum. De la 1 aug am facut stimulari cu sirop mai am o sedinda doua.Oare vor trage mierea in cuib sau mai bine o extrag si le-o administrez.

Daca mai au cules din natura o trag dar mai greu si risti sa declansez un furtisag..O parere, da la centrifuga si apoi doar seara tirziu le dai la fiecare dupa nevoi...Ai si alte amanunte in ms.Stmularea de la a la z!!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde CATALIN » 25 Aug 2013, 20:20

albis scrie:Eu mai am la etaj[ 1/2 ] rame cu miere si ma gindesc sa descapacesc acum. De la 1 aug am facut stimulari cu sirop mai am o sedinda doua.Oare vor trage mierea in cuib sau mai bine o extrag si le-o administrez.

decat so administrez mai bine zgario si dao dupa diafragma e mult mai ok si daca au nevoie o so ia
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde ves.lucian.zabrani » 25 Aug 2013, 22:12

eu anul acesta am trecut pe MER !!! rama inalta de 146mm !!!
am avut familii care au crescut 40 de rame anul asta !!! care va sa zica miere mai putina !!!
roi nu am facut deloc anul asta !!!
am cumparat doi de la Florinelu in primavara !!!
cam semanau cu matele lesinate , cum zicea nea Gica , dar cu siropel fara nici un alt ajutor cu puiet de la altii acuma zbarnaie !!! fiind cu matci tinere , ma gandesc ca ele vor ponta si mai inspre toamna !!!
sunt pe 10 rame !!!
iernez in 3 corpuri !!! la aproape toti corpul de sus este plin cu miere !!!
voi fi linistit cand corpul de sus va fi plin cu miere si in corpul din mijloc primele doua rame si ultimele doua vor fi tot asa !!!
pastura este suficienta in stupi , zic eu !!!
nu mut rame dintr-un loc in altul in stupi !!!
le las sa faca ele ce stiu mai bine !!!
am avut totusi doi care au ramas fara matca !!!
unul si-a facut , dar a ramas slabut !!!
al doilea la fel , nu era prea grozav !!!
l-am facut si pe al doilea cu doua corpuri , ( prin al treilea batea vantul rau de tot ) , si i-am unificat cu ziarul !!!
la verificare am vazut ca matca isi face treaba cum trebuie , dar aveam puiet in corpul de sus si in cel din mijloc !!!
pana la urma am mutat corpul de jos sus si am inceput completarea !!! la asta era cazul , corpul pe care l-am pus sus fiind cu miere fara !!!
asa ca incep completarile acus si apoi mai vedem !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde proapis13 » 26 Aug 2013, 10:32

cristi arad scrie:voi raspunde la intrebarile potrivite a celor interesati.......
..... nu trebuie hranit cu sirop de zahar intrucat este tarziu si cauzeaza uzura albinelor de iernare ....
- se va proceda in acest caz din decembrie daca este cazul la hranirea cu turtite din miere si zahar;.....

Exista un topic dedicat in care se regasesc cele scrise de tine mai sus la adresa de mai jos si e foarte bine documentat;e pacat sa se piarda info
August - pregatirea urmatorului an apicol. - viewtopic.php?f=4&t=4154

Daca tot raspunzi la cei interesati doresc si eu un sfat;
Am stupii pe o locatie cu un cules de intretinere satisfacator
Acum 10 zile prin sondaj am ridicat caturile si am controlat cuiburile la 20 din 85 de fam+roiuri
In caturi am avut 3-6 rame de 1/ cu miere capacita iat in cuiburi 2 rame blana de miere iar restul doar cu coronita
Am avut puiet de toate virstele pe 3-4-5 rame
Nu pot completa din cauza ca pe aceasta locatie mai sunt inca peste 300 fam de albine
NU VREAU sa le dau niciun pseudoizosirop din comert ci vreau sa-i hranesc doar cu sirop de zahar invertit
Tu scrii mai sus ca nu se poate,in cazul meu si al multor altora de fapt,CE ESTE DE FACUT???
SALVE :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Dinca Catinel » 26 Aug 2013, 13:12

cristi arad scrie:in orice caz stupul trebuie sa aiba 2 rame de miere de min 3 kg fiecare si coroanele pline; in cazul in care nu avem asa , nu trebuie hranit cu sirop de zahar intrucat este tarziu si cauzeaza uzura albinelor de iernare

Nu am inteles. In total? Daca am 5-6 rame cu 50% miere e in regula?
Dinca Catinel

Mesajde jenica67 » 26 Aug 2013, 14:24

proapis13, eu nu sunt de acord cu parerea ca zaharul invertit acum uzeaza albina si este mai bine sa dai turtite din zahar cu miere in decembrie. Tocmai ca uzura este foarte mica la siropul invertit, eu am facut hraniri de completare cand a fost cald si la inceputul lui noiembrie (in acea data cantitati mici sa nu isi consume rezervele) si nu am avut nici o problema. Completari a rezervelor pana pe la 20 octombrie, iti spun sigur ca am dat fara probleme. Ideia daca sunt atati de multi in apropiere, este sa dai la punga, sau la galeata de plastic de zmantana cu capacul gaurit, ca astea nu provoaca furtisag si poti sa dai si ziua. Toate hranirile in timpul ierni, duc la cresterea temperaturii in stup si sigur la uzura mai mare, iar zaharul uzeaza mai mult decat siropul invertit.
jenica67

Mesajde proapis13 » 27 Aug 2013, 12:41

jenica67 scrie:proapis13, eu nu sunt de acord cu parerea ca zaharul invertit acum uzeaza albina

Nici eu si de aceea recomand sa recitim postarile dragului nostru coleg Gica Romanescu
Va ma aduceti aminte si ce scria Valer70 despre hranirile de toamna-iarna??
Tataie le dadea numai sirop invertit cu o mare concentratie de sare de lamaie si otet si scotea in primavara stupi de duduiau de albina
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jenica67 » 27 Aug 2013, 23:01

Eu (adica sotia) fac siropul de zahar invertit, numai cu ceaiuri. Nu am observat sa fie vre-o problema asa cum am spus.
jenica67

Mesajde vio-trutza » 28 Aug 2013, 11:33

jenica67 scrie:Ideia daca sunt atati de multi in apropiere, este sa dai la punga, sau la galeata de plastic de zmantana cu capacul gaurit, ca astea nu provoaca furtisag si poti sa dai si ziua.

Se pot face hraniri cu aceste galetuse pe timpul zilei chiar daca in sirop adaugam si protofil :?: :?: :?: ?
vio-trutza

Mesajde jenica67 » 28 Aug 2013, 12:57

Fara probleme poti sa faci hraniri, dar cand intorci galetusa, sa pui sub ea, o alta galetusa, sa nu cada siropul pe stup, sau undeva unde sa provoace furtisag si pusa cu grije sa nu mai versi. Cel mai sigur sa ai ceva in care sa aduni ce curge si intoarcerea sa o faci deasupra stupului.
jenica67

Mesajde ciptheman » 29 Aug 2013, 08:12

mierea rezultata din sirop invertit si care nu este capacita cristalizeaza iar cea din siropul neinvertit nu,deci ce facem,cum e m ai bine invertit s au nu?
ciptheman

Mesajde Mircea_63 » 29 Aug 2013, 09:03

ciptheman scrie:mierea rezultata din sirop invertit si care nu este capacita cristalizeaza iar cea din siropul neinvertit nu

Eu acum asta aud prima data. Este o informatie adevarata sau o poveste? Pe ce te bazezi cand afirmi?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde CORNEL V. » 29 Aug 2013, 09:09

ciptheman scrie:mierea rezultata din sirop invertit si care nu este capacita cristalizeaza iar cea din siropul neinvertit nu,deci ce facem,cum e m ai bine invertit s au nu?

Am mai scris undeva...am un pet de 2 l cu sirop invertit de vreo doi ani si e la fel si acum
CORNEL V.

Mesajde ves.lucian.zabrani » 29 Aug 2013, 09:11

sirop 1/1 sau 2/1 ??? ca mi se pare ca conteaza !!! in sensul ca cel 2/1 nu se acreste cu timpul , spre deosebire de celalalt !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE