Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: August - pregatirea urmatorului an apicol.

Mesajde alt stupar » 25 Aug 2013, 09:32

rama exclusiv cu polen gasita intre ramele cu puiet este consecinta introducerii de catre apicultor a unei rame mai deschise la culoare in pozitie incorecta spre sfarsitul sezonului, in conditii de cules modest.
Locul acelei rame nu este acolo !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde mihaibursuc » 25 Aug 2013, 09:39

Salut Saptamana trecuta am exras caturile cu ce sa adunat de la FS incoace ieri cand am facun un control caturile iar pline 50%si restu stropite cu nectar asta ma incanta dar jos am cuibul fara pic de miere adica 8 rame ful cu puiet de toate varstele si 2 cu polen pastura ce sa fac in situatia sata ca imi este fricuta :P ca puietul care iese de acum in colo nu are timp sa faca corpul gras pt iarna
mihaibursuc

Mesajde Florin Dobre » 25 Aug 2013, 09:42

Multumesc de confirmare mosu Gica!
A fost exact momentul in care am inceput stimularea. :)

alt stupar scrie:rama exclusiv cu polen gasita intre ramele cu puiet este consecinta introducerii de catre apicultor a unei rame mai deschise la culoare in pozitie incorecta spre sfarsitul sezonului, in conditii de cules modest.
Locul acelei rame nu este acolo !

Poate fi si asta. Rama respectiva(buna de ouat) am intercalat-o la marginea cuibului, intre rama de acoperire si cuib.
Multumesc de pont, alt stupar!

p.s. Cred ca am o posibila explicatie dupa postarea lui alt stupar.

Rama din mijloc a fost evident ocupata cel mai bine cu puiet, ca doar e in centrul elipsei cuibului. Matca a redus ponta ca efect al scaderii culesului din natura. Puietul de pe rama centrala a eclozionat. Au blocat rama cu polen.
Ultima oară modificat de Florin Dobre pe 25 Aug 2013, 09:47, modificat 1 dată în total.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde andrei_calinescu » 25 Aug 2013, 13:00

redoo scrie:Am o problema la un stup....rama din dreapta plina cu miere,urmatoarele 4 rame sunt pline cu polen,urmeaza 5-6 rame cu puiet de toate varste;le. Ma cam baga in ceata cele patru rame cu polen,restul stupilor neprezentand aceasta anomalie. care sa fie cauza?

Poate fi si o tendinta rasiala.
Spre ex Buckfasturile prezinta vizibil mai multa pastura, la mine si cantitatea de larvar fiind superioara carpatinelor.
Numai tu Redoo, poti sti.
andrei_calinescu

Mesajde kamy » 25 Aug 2013, 13:06

da buckfastu sta mai bine la ora asta cu musca si puiet cu 1,2 rame in plus dar romanca sta mai bine la rezerve,e si normal.
daca tot e rama aia infipta in mijlocul cuibului,ia da-i nene mancare sa o umple si capaceasca cu miere sigiland astfel celulele cu pastura lucru pe care n-o sa-l regreti deloc la primavara cand altii dau bani grei pe inlocuitori!ase ca in tat rau-i si-un bine!
kamy

Mesajde mihaibursuc » 25 Aug 2013, 19:53

pastura au polen cara de ma baga in dra.... miere baga in cat azi iar am exxtras acum m am suparat si o sa le iau catu dupa ce termina de lins poate asa incep sa faca provizii pt iarna Nu reusesc sa pun pozze sa vedeti ce este pe capul meu :lol:
mihaibursuc

Mesajde gica.mosu » 25 Aug 2013, 21:30

mihaibursuc scrie:pastura au polen cara de ma baga in dra.... miere baga in cat azi iar am exxtras acum m am suparat si o sa le iau catu dupa ce termina de lins poate asa incep sa faca provizii pt iarna Nu reusesc sa pun pozze sa vedeti ce este pe capul meu :lol:

O parere- lasa caturile pe st doar rame de rezerva pline cu miere in rest... hranitoare , galrtuse de plastic ,fet 1-1,5 l s-au pungi cu miere si ce crezi tu ca merita fetele tale...asta cit mai repede sa nu plingi in primavara :mrgreen: dar numai seara tirziu..BAFTA!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde andrei_calinescu » 25 Aug 2013, 21:40

mihaibursuc scrie:pastura au polen cara de ma baga in dra.... miere baga in cat azi iar am exxtras acum m am suparat si o sa le iau catu dupa ce termina de lins poate asa incep sa faca provizii pt iarna Nu reusesc sa pun pozze sa vedeti ce este pe capul meu :lol:

Cu puietul larvar-oua cum stai? Cu efectivul de albina cum stai?
Pe mine asta ma preocupa acum.
andrei_calinescu

Mesajde mihaibursuc » 25 Aug 2013, 22:29

pai asta este problema ca popor este cat era la salcam si puiet si oua larve la fel pe mine ma sperie ca acum sant cu prea mult puiet au cules sant pe un izlas unde curge si un rau este plin de ciulini si niste flori movuli ,albastrele etc cred ca daca nu aveau caturi se blocau cuidurile si era mai bine
mihaibursuc

Mesajde mihaibursuc » 25 Aug 2013, 22:36

gica mosu unde au fost ramele ful de miere au inceput sa cladeasca pt a lungi celula Eu am distantat ramele sa nu mai stea noaptea in cat da am gandit aiurea ca la cat popr este au inceput sa cladeasca intre rame si sa bage nectar in limbile pe care le au cladit la uni am pus folia si am indoit un colt si tot de geaba
mihaibursuc

Mesajde Ioan Guist » 26 Aug 2013, 07:38

mihaibursuc scrie:gica mosu unde au fost ramele ful de miere au inceput sa cladeasca pt a lungi celula Eu am distantat ramele sa nu mai stea noaptea in cat da am gandit aiurea ca la cat popr este au inceput sa cladeasca intre rame si sa bage nectar in limbile pe care le au cladit la uni am pus folia si am indoit un colt si tot de geaba

Unde aveti stupii?
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Jean Valjean » 26 Aug 2013, 08:29

Chiar asa, unde aveti stupii ca si eu sunt curios ? :lol:
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde 7Rame » 26 Aug 2013, 08:33

Anul asta am facut ce n-am facut in viata mea: la Sf Marie am bagat vreo 18 roiuri.
Stati asa, nu sariti pe mine, ca le-am bagat cate 3-4 R de puiet din ..ala" care sta pana in martie :D. Pe 23.08. acopereau deja 7 rame, si ouat pe 2, mari.
Asta pt ca am avut de unde, pt ca, spre deosebire de alti ani, la data respectiva eram tolba de puiet. Pe unii am gasit si 7 rame. Si sus, in cat.
Si ce am mai facut...la FS din lipsa de timp, si pt a usura oarecum stupii pt un eventual mutat fortat, si pt ca era excesiv de cald, si pt ca mi se acrise de stupi, si ma gandeam la concediu, am extras doar asa, "in mare", sau cum sa spun, "la mana", la greutate, si nu la rand, tot catul. Si uite-asa, la controlul din 20-23august ma pomenesc cu miere sus de toata frumusetea, rame 3-4 buc, pe negru, capacite integral, numai bune de schimbat in octombrie cu cele de jos, eclozate, sau numai bune de dat la acoperire pe la roi.
Tot intre 20-23, la control, puiet larvar medie 3 rame si capacit 2. Fara gram de stimulare, tona de zahar sta in beci...in asteptare. Asta dupa ce, la 15 august, i-am cam saracit pe vreo 30 de cate 2R de puiet zdravan,pt roiuri. Si albina de pe ele, si scuturata de pe altele.
Concluzia: multa miere sus, albina s-a gestionat exact asa cum trebuie, miere putina si de afara de la maracine, sulfina alba, si ce o mai fi fost, polen garla...e de bine!! Daca la 15-20 sept mai am 3R cu 50% puiet si miere, in rest...sanatate!!!!
Inca ceva, o albina cuminte ca in basme, 3 zile nu am folosit masca nici macar pe post de parasolar. Multa tanara, cuminte, si ocupata cu externele. Rame pe afara, doar furnici.
Tratamente...si pregatrea vetrelor, ca o sa trebuiasca sa-i mai duc si acasa..la un moment dat, m-am acrit de pastoral. Iarasi.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde mihaibursuc » 26 Aug 2013, 11:00

TDI tratamente nu am cum sa fac cand eu am puiet larvar si oua Azi cred ca ploua si asta inseamna mai mult polen
mihaibursuc

Mesajde TDI » 26 Aug 2013, 11:37

Nu ai cum sa faci tratamente 100% eficiente, poate doar 15%, dar - daca ai albine cu aripile roase pe pamant, tratamentul e musai... degeaba ai albina s-o iei in sac daca e parazitata de varooa, si - mare grija la mierea de mana, - nu stiu de ce am impresia ca ma apuc de extras :(
TDI

Mesajde mihaibursuc » 26 Aug 2013, 12:34

am verificat nu este miere de mana ca ce am scos ieri vreau sa o duc la ACA si am vrut sa vad si eu ce duc sa nu am vreo surpriza oricum este o miere foarte groasa cand extragi un 20 sau30% ramane in rama daca insist rup ramele verificatca pana nu fac si prostii nu ma conving :lol:
mihaibursuc

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR