Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Materie prima pentru mezeluri?

Mesajde cristi_vidican » 17 Apr 2013, 19:10

Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Materie prima pentru mezeluri?

Mesajde ovidiu_78 » 17 Apr 2013, 19:38

In mod sigur,familia noastra nu mai consuma salamuri de ani buni...exista un film foarte bun Food Inc asa se numeste ar trebui sa vada fiecare acest film,este despre alimente
Apoi mai e o serie de filme a lui jamie oliver(bucatarul acela englez)care arata unor copii cum se face nugget-urile de la macdonald sau alte fast food-uri
Sunt multe....dar altii le ignora pe motive aiurea,ca ce sa patesc,ca si altii mananca si nu au nimic,smad,dar nu gandesc pe termen lung...poate ca maine poimaine nu patesc ceva,dar mai incolo??

E si online filmul
http://m.imdb.com/title/tt1286537/
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Dragos2006 » 17 Apr 2013, 22:38

Nu inteleg de unde s-a tras concluzia ca din acele hoituri se produc mezeluri !? unde a fost facut filmul ?
Ce stiu eu este ca aceste materii organice sunt folosite in hrana altor animale si pesti , gen vulpi polare sau pastravi .
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde State » 13 Aug 2013, 12:25

cristi_vidican scrie:Oare sa fie adevarat?
http://gandeste.org/general/mancarea-no ... luri/27754

Mai mult ca sigur NU este adevarat.
Ce se intampla in acel filmulet este cu totul altceva.

Este adevarat faptul ca, mezelurile nu mai contin CARNE de multa vreme. Intamplator , printre clientii firmei unde lucrez acum, este si o fabrica de mezeluri(pe locul 2 in tara :idea: ).
Din 30 de TIR-uri intrate pe poarta fabricii, doar 1(unul) contine carcase de porc/vita. Mai este unul cu organe de animale( stomac/intestine/piele pui/etc) .Restul 28 sunt doar "condimente" si soia.

Produsele care contin CARNE , sunt doar "muschiuletul"(in diferite forme de preparare), "coastele afumate" , "kaiser-ul" si cam atat. In salam se baga resturi de carne , care provin in urma procesarii mecanice a oaselor.
Mai exact , intr-o cuva imensa se arunca oasele. Printr-un procedeu mecanic , se separa ramasitele de carne de pe os. Acelea servesc in salam , parizer, cremwursti , carnati si alte preparate asemanatoare. Nu va imaginati ca in salam sau parizer intra carne din pulpe. :lol:

Acum nu va imaginati nici ca "muschiul" e muschi sau kaiser-ul e kaiser. Acestea se injecteaza cu o saramura speciala, care la temperaturi inalte, devine gel. Cand aceste preparate sunt "proaspete", veti observa acel gel in interior(are o culoare galben-verzuie). Mai mult decat atat, veti observa gustul amar al acelei saramuri.
Acest proces de injectare se face pentru faptul ca, in urma procesarii termice(fiert/afumat/oparit), greutatea produsului finit scade considerabil. Daca dintr-un kg de carne prepari "muschi afumat" de exemplu, greutatea produsului finit este de 600-700gr. Pierdere 300-400gr..
Aici intervine saramura. Prin natura compusilor chimici pe care ii are , aceasta nu scade in urma procesarii.

Ceva mai nasol : Pe etichetele butoaielor(provenite din India) scrie destul de clar " Funduri de vita" . Acea delicatesa incontestabila ajunge in parizer/cremwursti.

Fermele de pui , unde se si proceseaza carnea , vand pe banda rulanta PIELE DE PUI. Unde ajunge aceasta ? In cremwurstii cu eticheta "cremwursti din piept de pui".

Tineti cont de un lucru : Toate acestea se petrec in tonul legii. Adica sunt legale din toate punctele de vedere.

La iesirea din Bucuresti spre Brasov, la un magazin de mobila , se vinde "hot-dog" la 1 leu. Ce contine acel "carnat" , ca impreuna cu painea, mustarul si ketchup-ul sa faca in total 1leu ? Nu mai pui salariile, chiria spatiului, utilitati, etc. Lumea e neinteresata...se multumeste sa umfle burta cu putini bani.
"Suntem ceea ce mancam" - ADEVARAT .

Alt exemplu mai putin placut..

Acum 6-7 ani am lucrat ca distribuitor pentru o fabricuta de mezeluri din Baicoi. Toate bune si frumoase pana in camera de procesare. Aveam un cazan de masina fara camera de refrigerare. Plecam dimineata pe traseu si ma intorceam seara. In tot acest timp, o parte din marfa o vindeam, o parte o aduceam inapoi. De la unii clienti aduceam si retur(ce nu vindeau in curs de 1 saptamana). Toate claie peste gramada , in lazi de plastic.

Ce credeti voi ca se intampla cu returul adus ? Adica carnati expirati, carne vanata, verde, urat mirositoare, etc. Se spalau cu furtunul in lazi, se scoteau membranele artificiale si se bagau in masina de tocat. Urma o galeata de boia sa coloreze bine carnea, condimente, bicarbonat, sare si praf de usturoi. Asta din urma ia orice urma de miros neplacut.
Ce iesea din masina urma calea micilor si a carnatilor Trandafir.
Da , ati citit bine. Din gunoaie faceau mici si carnati.
Sa mai zic ca muistii cumparau de la abatoare uger de vaca si-l faceau PARIZER ? N-are rost....

Acum intrebati-va de ce gasiti in supermarket-uri, parizer la 9lei/kg....
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde State » 13 Aug 2013, 12:43

Ca un sfat :

- Feriti-va sa mancati produse cu miros puternic de usturoi .

- Ocoliti cat de mult puteti mezelurile ieftine. Mai bine mananci 5 felii bune decat 1kg prost.

- Cremwurstii/Parizerul/Cabanosii/Pate/Toba - Nu sunt alimente sanatoase. Evitati-le pe cat puteti.

- Nu cadeti in plasa magazinelor gen "Sibiu". Marea lor majoritate nu mai sunt produse de "Sibiu". Foarte putine sunt cele care vand intr-adevar ceva care sa provina de la sibieni.
Puteti citi aici cate ceva : http://www.evz.ro/detalii/stiri/romanii ... ors-9.html
Sau aici : http://www.romania-actualitati.ro/peste ... alse-49922
- O bucata de carne afumata(naturala, fara adaosuri) trebuie sa fie tare/uscata. Cele umflate, naclaite cu ulei, mai mult ca sigur nu sunt 100% naturale.

Selectia o faceti voi. La fel si in cazul branzeturilor. Sunt multe de scris dar aici ne axam pe "mezeluri".
State

Mesajde teinegru64 » 13 Aug 2013, 14:09

Cu parere de rau ....traiesc a doua tinerete.Imi este frica......si trebuie sa am relatii la alimentara pentru a avea mancare.Toti avem rude si prieteni prin magazine, abatoare si fabrici de prelucrare a carnii care ne avertizeaza,..
Ca si acum vreo 30 de ani mananc muschiulet dosit la p.zda.Toti stim,, preturile" si toti ne ,,crucim" cind DNA_ul face o captura , prezentata cu surle si trambite de media.Vestea buna e de la PRO tv...din septembrie mareste taxa de receptie ;) .Eu zic ca i se intinde covorul....pardon, ligheanul portocaliu OTV-ului..... :D
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Bambucha » 13 Aug 2013, 18:25

Am fix 7 ani de cand nu mai bag mezel in gura, cam tot atata si cu tigara.
Intamplator am participat la niscaiva adunari de degustare a "delicatesolor" la un nivel mai inalt a unei retele de distributie in toata tara. Modul in care se punea problema mi-a taiat orice apetit de mezeluri pentru totdeauna. Din pacate acelasi lucru se intampla cu multe alte chestii... cum ar fi iaurturile cu fructe. Totul se introduce pe baza de chimie si arome fabricate in laborator.

Ca sa fiu sarcastic, investiti in domenii farmaceutic-chimic. Au un viitor asigurat!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde State » 13 Aug 2013, 19:12

Bambucha scrie: ... iaurturile cu fructe. Totul se introduce pe baza de chimie si arome fabricate in laborator.

Apropo de lactate.

Faceti un experiment extrem de simplu :

Luati 1 Litru de lapte de la tara si lasati-l pe masa, intr-un bidon, sa "se prinda". Faceti acelasi lucru cu 1 Litru de lapte de la ce firma vreti voi.
Laptele de la tara "se prinde" intr-adevar, asa cum trebuie. Laptele de pe piata se va strica... De ce ? :roll:

Iaurturile sunt un fel de doua feluri...
In primul rand nici nu au vazut laptele. In al doilea rand sunt pline cu potentiatori de aroma si conservanti. Au ajuns sa aibe termen de valabilitate care depaseste o luna. :shock:

Taranul roman se vaita ca laptele nu are pret(automat renunta la animale) iar fabricile de lapte prospera din prafuri si chimicale. Poate ati vazut pe piata ca se comercializeaza un fel de "branza" care se numeste "delicatesa din lapte". Nici ei nu au putut'o numi branza. :lol: Se vinde la un pret modic de 10lei/kg.
Ca si in cazul mezelurilor , intreb din nou : Ce plm contine "specialitatea" aia de 10 lei, in modul in care de la producator iese cu un pret , distribuitorul isi pune si el adaos, iar magazinele isi pun si ele ceva ? Iar pe partea cealalta, ciobanul sau taranul roman, vinde branza 100% naturala cu acelasi pret.
Aici intervine intermediarul care cumpara cantitate mare, negociaza cu ciobanul la sange, pana o ia cu 8lei/kg , iar apoi o distribuie in magazine la pret dublu. Magazinul isi pune si el 50% si asa ajunge branza 24-25lei pe raft.
Romanul cand vede , zice : "Nu luam din asta , ca ia-uite ce scumpa e! Hai sa luam deaia la 10lei, ca tot branza e !
Nu luam carne sa facem o friptura, hai sa luam parizer ca-i mai ieftin."

Si uite cum isi ia romanul nostru teapa pe banii lui. Economia de astazi , o dam maine la doctori.
Ultima oară modificat de State pe 13 Aug 2013, 19:23, modificat 1 dată în total.
State

Mesajde State » 13 Aug 2013, 19:20

Eu fac in felul urmator de vreo 4 ani.

Legumele le iau direct din gradina. Bulion/zarzavat/zacusca exclusiv din gradina.
Branza cumpar cate o galeata pe luna(noi mancam branza mai rau ca berbecali, la fiecare masa). O iau direct de la taran, pe care-l cunosc si am incredere ca stiu ce cumpar.
Oua direct de la tara. O sa scriu si despre aspectul asta, sa stiti ce bagati in voi cand cumparati din magazine.
Malai/faina de la tara.

Chiar daca stati la bloc, cautati pe cineva de la tara care va poate aproviziona cu ce aveti nevoie. In felul asta ii faceti si taranului respectiv un serviciu, mancati si voi sanatos si mult mai ieftin.

Alt sfat: Incercati sa consumati cat mai putina paine din comert. Faceti un efort si cumparati-va o masina de paine. O puteti face in multe feluri, multe combinatii, cu seminte/tarate/etc.
State

Mesajde mihaigs » 28 Aug 2013, 15:30

Va salut. In nici un caz nu se pune problema sa fie materie prima pentru mezeluri. Dragos 2006 are dreptate in privinta destinatiei acelor materii organice. State ne prezinta destul de clar SI REAL
ce se intampla in industria preparatelor din carne si nu numai, dar doresc sa fac mici corectii la ceea ce scrie el si anume : FUNDURILE DE VITA sant intestine care se folosesc ca membrane pentru anumite feluri de parizer, toba, salam, la fel cum pentru lebar ,caltabos se folosesc BUMBARELE anumite intestine de porc pe care nici acasa nu le aruncam.Deci folosirea lor nu prezinta nici un pericol si este normala. In privinta preparatelor din CARNE (muschiulet, pastrama ,kaiser etc) tehnologia de preparare prezentata este corecta pana la injectarea cu SARE restul este cu totul altfel dar raman in continuare cele mai "CURATE" preparate din carne
pentru o viata sanatoasa evitati:prietenii falsi, minciuna si excesul de incredere...
mihaigs

Mesajde Donbazil » 28 Aug 2013, 23:12

Sal'tare!
Eu nu zic nimica, da mi se pare ca filmuletzu-i facatura insa .....mai stii ce-o fi pe la altzii....., :shock: :shock: da' mi-a placut unul dintre comentarii, pe care-l reproduc:

"Din pacate foarte slaba documentare a autorului in privinta locului unde se petrece acest episod lasa impresia ca este o “petarda” indreptata impotriva producatorilor de mezeluri.
Nimic din acest clip nu lasa sa se vada explicit ca este vorba de o fabrica de mezeluri.
Ma indoiesc ca Dl.Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a facut comentariile din textul de mai sus dupa vizionarea clipului anexat si cu directa referire la acesta.
Poate ar fi necesara o mai stricta selectie a stirilor din acest blog altfel riscati discreditarea lui in fata cititorilor."

Oricum se cunoaste ce exista o " plitica" foarte agresiva promovata de unii sectantzi ( adventistii reformisti) care baga astfel de fitile.....Apoi mai sunt prin vest tot felul de asociatzii de "beutori de pishat" gen Guru - Bivolaru, care baga si ei tare....
Oricum un lucru nu trebuie uitat: Noi mancam ca sa traim, nu traim ca sa mancam si atunci e bine sa avem grija ce si cat consumam..... :idea:
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde lucky5strike » 28 Aug 2013, 23:27

Citind toate astea, nu pot decat sa ma bucur ca instinctiv evit sa consum preparatele astea tip "parizer".

Salamul tip Sibiu... chiar nu mai are gustul de odinioara; cand si cand am gustat ceva acceptabil facut pe la Bacau.

Kaizerul... uneori e fiert si parafiert, incat carnea devine din fibroasa, un fel de sunca.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 28 Aug 2013, 23:32

DonBazil!

Multi oameni sunt scandalizati poate sa vada modul de jumulire a puiului pt KFC? Cu toate astea il mananca in turma. Si trec cu vederea.

Multi oameni vad modul cum se prepara branza la cioban. In secunda 2, stramba din nas.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde IGNITE » 29 Aug 2013, 00:19

State scrie:Eu fac in felul urmator de vreo 4 ani.

Legumele le iau direct din gradina. Bulion/zarzavat/zacusca exclusiv din gradina.
Branza cumpar cate o galeata pe luna(noi mancam branza mai rau ca berbecali, la fiecare masa). O iau direct de la taran, pe care-l cunosc si am incredere ca stiu ce cumpar.
Oua direct de la tara. O sa scriu si despre aspectul asta, sa stiti ce bagati in voi cand cumparati din magazine.
Malai/faina de la tara.

Chiar daca stati la bloc, cautati pe cineva de la tara care va poate aproviziona cu ce aveti nevoie. In felul asta ii faceti si taranului respectiv un serviciu, mancati si voi sanatos si mult mai ieftin.

Alt sfat: Incercati sa consumati cat mai putina paine din comert. Faceti un efort si cumparati-va o masina de paine. O puteti face in multe feluri, multe combinatii, cu seminte/tarate/etc.

mama mea a lucrat în panificaţie. de la ea am înţeles că dacă vrei pâine în casă, este bine să ţi faci rost de făină produsă de o moară cât mai simplă, comună, pentru că altfel, făina de pe raft are deja adăugate N chestii. iar pâinea are atâtea lucruri care nu sunt trecute pe nici o etichetă. blaturile de pizza din restaurantele care au cuptor, vatră...este din premixuri şi alte ălea...

IGNITE - maestru în COCA-COLA, PEPSI (pot consuma lejer 5 l/zi), în MC DONALDS, KFC, pizze de tot felul...ş.a.m.d. (eu pot bate 100 de km doar pentru a ajunge la un fast-food din ăsta, când mă apucă).
IGNITE

Mesajde mihaigs » 29 Aug 2013, 00:38

lucky5strike te surprinde faptul ca salamul de tip sibiu nu mai are gustul de odinioara si este normal .Pana prin anii 1990-1994 la orice mezel se foloseau condimente NATURALE (piper, cimbru, boia, enibahar, picantil, usturoi,etc) cu exceptia bicarbonatului, dupa retetare facute pentru fiecare produs in parte.Dupa aceasta perioada au inceput sa se introduca masiv CHIMICALELE care sant mai rentabile pentru producator. ex:100g. de prafuri la 50 kg de tocatura inlocuieste absolut tot (sare, condimente, bicarbonat, usturoi etc.) si atunci este normal sa nu mai aiba gustul care la consacrat si ma refer la tot ce inseamna mezel .
pentru o viata sanatoasa evitati:prietenii falsi, minciuna si excesul de incredere...
mihaigs

Mesajde IGNITE » 29 Aug 2013, 00:51

legat de mezeluri...

eu nu mai consum de destul mult timp. sau o fac rar. crenwurst sau parizer sau similare...chiar niciodată. este de observat că pe mezeluri nu este trecut procentul de carne...ia să verificaţi pe câteva batoane de salam să zice...conţine...carne de porc şi carne de vită, şoric, condimente, conservanţi...atât. un salam sau cârnat bun trebuie să aibă peste 70 - 80 la sută carne. dar carne, nu piei. iar culoarea roz de o au mezelurile este un aspect comercial, culoarea fiind obţinută dintr-un gândac (nu asta este problema) dar şi din nişte substanţe. nici producătorii nu ştiu exact ce pun în mezeluri, pentru că pun prafuri care vin deja amestecate, iar dacă sunt întrebaţi spun că ăsta este praf pentru culoare şi conservare şi pentru...bla bla.

la INDAGRA am văzut şi o zeamă în care se ţineau mezelurile pentru a căpăta miros de fum.

mie mezelurile nu mi se par nici rentabile. sunt pline de grăsime, au carne puţină şi prin urmare nu sunt rentabile.

eu fac cum zice State. cumpăr de pe la ţară, brânză (exact cu găleata cum zice), ouă, carne - doar de la rude care nu folosesc furaje din comerţ, legume - doar de la rude, pentru că alţii le stropesc de le găsesc dracii. fructe...de la ţăranii români care nu vând mere din depozit, afine de la munte, cătină, mure culese de pe deal, zmeură de cultură de la cineva cunoscut, nuci, alune.
fructele le congelez (afine, mure, zmeură, cătină) deşi frigiderul este de evitat ori de câte ori putem. dar prefer congelat pentru că prin fierbere...se duc fructele.

mă dezobişnuisem să mănânc pui de la ţară. mi se păreau fibroşi, mestecam de mi se lua. nu erau la fel de moi ca cei din comerţ. însă, după ce m-am reobişnuit, nimic nu mi se pare mai scârbos decât carnea de pui din comerţ, care mi se pare ... băloasă.

sunt boli nou apărute, ca să zic aşa, boli ale aparatului digestiv, în cazul cărora medicii recomandă evitarea în primul rând a mezelurilor şi, surprinzător, a frigiderului. da...a frigiderului. ba mai mult, astea două sunt mai de evitat decât mâncatul de la fast-food. adică ei spun să mâncăm cât mai proaspăt. se subînţelege şi că trebuie să fie cât mai natural. afecţiunile sunt denumite şi "boli ale civilizaţiei".

iaurtul este bombardat cu nu ştiu ce raze, ca şi multe dintre fructe...pentru a fi ucise microorganismele. de aia rezistă în timp atât de mult. iaurtul este prin definiţie o mâncare vie, care nu durează mai mult de o zi două. fructele nu mai sunt coapte la soare, nu mai conţin aceleaşi zaharuri...ş.a.m.d.
IGNITE

Următorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE