Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: calendar apicol - organizarea cuiburilor

Mesajde ciptheman » 29 Aug 2013, 09:18

CORNEL V. scrie:
ciptheman scrie:mierea rezultata din sirop invertit si care nu este capacita cristalizeaza iar cea din siropul neinvertit nu,deci ce facem,cum e m ai bine invertit s au nu?

Am mai scris undeva...am un pet de 2 l cu sirop invertit de vreo doi ani si e la fel si acum

eu am spus mierea rezultata din sirop invertit, verificati in practica informatia si apoi discutam .
ciptheman

Mesajde alt stupar » 29 Aug 2013, 09:24

bun, si care este ideea ?
daca mierea necapacita rezultata din sirop invertit cristalizeaza ( n-am verificat, nu invertesc siropul ) pai atunci trebuie spus si ca mierea necapacita rezultata din sirop neinvertit fermenteaza. Ca doar e higroscopica !
Si beleaua-i aceiasi !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde davcosti » 29 Aug 2013, 09:32

Acidul Citric-Sarea de Lămâie=100 ml soluție 5% sare de lămâie la 10 litri de Sirop pentru a nu cristaliza, se folosește la zahărul invertit...după rețeta de zahăr invertit alui 'Nea Gică :!: Acum fiecare cum dorește-Sănătate :!:
davcosti

Mesajde ciptheman » 29 Aug 2013, 09:37

alt stupar scrie:bun, si care este ideea ?
daca mierea necapacita rezultata din sirop invertit cristalizeaza ( n-am verificat, nu invertesc siropul ) pai atunci trebuie spus si ca mierea necapacita rezultata din sirop neinvertit fermenteaza. Ca doar e higroscopica !
Si beleaua-i aceiasi !

adica tie toata mierea care e necapacita iti fermenteaza iarna?!eu zic ca fermenteaza cea care e expusa la o umiditate excesiva(aerisire deficitara,cuib larg)
ciptheman

Mesajde alt stupar » 29 Aug 2013, 09:44

stiu ca este reteta lui nea Gica dar si el la randul lui a luat-o de prin revistele si cartile mai vechi si reteta ca atare are aceiasi hiba majora - sarea de lamaie folosita in invertire este o solutie nefericita !
Consultati studiile publicate la ultimele congrese Apimondia, cereti parereacuiva specializat pe nutritia albinei si o sa va spuna ca mai degraba este de preferat la invertire otetul alimentar decat sarea de lamaie :!:
alt stupar

Mesajde CORNEL V. » 29 Aug 2013, 09:48

ciptheman scrie:
CORNEL V. scrie:
ciptheman scrie:mierea rezultata din sirop invertit si care nu este capacita cristalizeaza iar cea din siropul neinvertit nu,deci ce facem,cum e m ai bine invertit s au nu?

Am mai scris undeva...am un pet de 2 l cu sirop invertit de vreo doi ani si e la fel si acum

eu am spus mierea rezultata din sirop invertit, verificati in practica informatia si apoi discutam .

E verificata treaba,doi ani la rand am invertit zaharul si au iernat pe asa ceva ...bine si ceva miere pe langa si nu au fost probleme,asa ca...nu vorbesc aiurea in tramvai
CORNEL V.

Mesajde alt stupar » 29 Aug 2013, 09:50

ciptheman scrie:
alt stupar scrie:daca mierea necapacita rezultata din sirop invertit cristalizeaza ( n-am verificat, nu invertesc siropul ) pai atunci trebuie spus si ca mierea necapacita rezultata din sirop neinvertit fermenteaza. Ca doar e higroscopica !
Si beleaua-i aceiasi !

adica tie toata mierea care e necapacita iti fermenteaza iarna?!eu zic ca fermenteaza cea care e expusa la o umiditate excesiva(aerisire deficitara,cuib larg)

binenteles ca nu :)
dar... pe aceiasi argumentatie...nici mierea necapacita rezultata din sirop invertit nu cristalizeaza daca cuibul este strans bine-bine si este acoperita de ghem ;)
Ca... la modul teoretic orice miere absolut naturala provenita de la culesurile de vara va cristaliza in rame daca nu este capacita si acoperita de albine !
alt stupar

Mesajde ves.lucian.zabrani » 29 Aug 2013, 10:03

in vara asta am facut pentru prima data sirop invertit cu otet !!!
am gasit ceva otet din vin !!!
cred ca voi incerca si otetul de mere , ce se poate cumpara de la Apicola !!!
nu stiu daca voi vedea diferenta , dar sigur otetul este mai bun decat sarea de lamaie !!!
plus ca otet de mere as putea sa fac si eu acasa !!!
la cate mere am ... nu cred sa fie vreo problema !!!
:lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Mircea_63 » 29 Aug 2013, 10:17

Cristalizarea nu e chiar asa capat de lume. Se mai ierneaza si pe FS, care cristalizeaza destul de bine. Ghemul incalzeste mierea si o pot consuma.

Mierea (siropul) necapacit este higroscopic, adica absoarbe apa din aer, indiferent ca e cristalizat sau nu si daca exista in cuib, va fi consumat primul atata vreme cat ajunge albina la el. De fermentat insa nu fermenteaza degraba la temperatura aia (la frigul ala) din timpul iernii.

Problema-i alta: invertirea o fac preponderent albinele tinere. (documentat, nu din burta). Asadar hranirea cu neinvertit, cam de la vremea asta incepe sa fie daunatoare, caci le uzeaza.
Cantitatile mari de sirop, administrate deodata la o populatie mai slabuta, le pune la treaba si vor umple fagurii, dar capacitul va fi mai lent. Fagurii aia trebuiesc ventilati si capaciti. Noptile sunt mai reci. Albina se aduna sa se incalzeasca. Secretia de ceara scade mult. Conditii propice pentru a le creea greutati.

Parerea mea: de la vremea asta numai invertit, iar daca e de completare, in portii rezonabile, cat sa aibe timp sa-l depoziteze si sa tina pasul cu capacirea.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde irina » 29 Aug 2013, 14:09

Mircea_63 scrie: Parerea mea: de la vremea asta numai invertit, iar daca e de completare, in portii rezonabile, cat sa aibe timp sa-l depoziteze si sa tina pasul cu capacirea.

cam cat inseamna asta?
irina

Mesajde Mircea_63 » 29 Aug 2013, 14:29

Un kilogram, doua pe zi -atat apreciez eu- dar de fapt depinde de puterea familiei. O familie mare va ventila mai repede si va capaci, la fel, pe caldura va decurge mai usor, iar intr-o zi rece si ploioasa ca astazi, va merge mai incet. Eventual, atunci cand hranesti, te uiti putin peste rame si daca vezi ca au mult de capacit, le dai mai putin. Ca sa nu rascolesti zeci de rame daca ai stupi multi, dupa ce ai vazut cum stau cativa, iti formezi o imagine.

Imi cer scuze, dar nu pot cuantifica precis ce inseamna mult sau putin. Cred ca portii de 2 L la familii medii este suficient, la interval de 3 zile. Asta nu inseamna ca daca umplii hranitorul de 3 litri, le omori, ci doar ca esti mai blanda cu ele.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde B.K » 29 Aug 2013, 15:00

Cred ca ai dreptate Domn' Mircea :) . Paradoxul este ca toata lumea spune ca siropul si turtele nu sunt bune ptr albine ca le uzeaza , perfect de acord , doar ca toti folosim siropuri de completare si turte iarna , mai nou se foloseste sirop invertit , nu cum foloseau bunicii nostri pur si simplu apa cu zahar si au crescut albine o viata intreaga, atunci nu se mai uza albina? Sa nu mai zic ca eu cunosc apicultori care si in 2013 administreaza sirop de zahar neivertit. Cu totii stim ca cea mai buna hrana ptr albine este mierea , nu cred ca e nevoie de fiecare data ca un coleg forumist sa ne aminteasca asta. Cine nu da sirop de completare la albine inseamna ca nu are ce sa faca cu mierea sau are 3-4 familii si daca scoate cateva borcane ptr consumul propriu este mai mult decat perfect. La stupinele mari cheltuielile sunt enorme....deci albina trebuie sa produca bani prin orice mijloace.

PS: Moderatorii forumului ar trebuii sa fie putin mai "asprii" cu deschiderea de topicuri cu subiecte care deja exista si s-a discutat detaliat.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde irina » 29 Aug 2013, 15:21

Mircea_63

Multumesc pentru raspuns
irina

Mesajde gica.mosu » 29 Aug 2013, 19:04

ves.lucian.zabrani scrie:in vara asta am facut pentru prima data sirop invertit cu otet !!!
am gasit ceva otet din vin !!!
cred ca voi incerca si otetul de mere , ce se poate cumpara de la Apicola !!!
nu stiu daca voi vedea diferenta , dar sigur otetul este mai bun decat sarea de lamaie !!!
plus ca otet de mere as putea sa fac si eu acasa !!!
la cate mere am ... nu cred sa fie vreo problema !!!
:lol: :lol: :lol:

Luciane...Uite cum sta treaba cu otetul ...sare de lamie ..invertit- neinvertit... indiferent cum il faci,daca nu se respecta daza-gram/ l rezultatul=cristalizare in celule, si unde mai pui ca dupa o anumita data si cantitati mari ....uzura la albine creste si daca in acea perioada mai ai si ceva puiet de crescut si lipsa de polen din natura,atunci te miri de ce ai asa de putina albina la 1 oct :!:
P.S-Tatuta ,punea apa si cind iesea aburi din oala adauga zahar in functie de perioada in care facea...1/1 ,2/1, 3/2..dupa care punea 1lingura de otet de miere si mere, s-au otet alimentar la 2l sirop..s-au 1 gr sare de lamiie(DIZOLVATA IN APA)la l de sirop,dar nu mai tirziu de 1- 10 septebrie :!: SI inca ceva mierea f.s si poliflore=glucoza..adica zaharoza, levuloza,maltoza....glucide...tot un fell de....UZURA,pina la urma!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde cristi arad » 29 Aug 2013, 19:23

proapis13 scrie:
cristi arad scrie:voi raspunde la intrebarile potrivite a celor interesati.......
..... nu trebuie hranit cu sirop de zahar intrucat este tarziu si cauzeaza uzura albinelor de iernare ....
- se va proceda in acest caz din decembrie daca este cazul la hranirea cu turtite din miere si zahar;.....

Exista un topic dedicat in care se regasesc cele scrise de tine mai sus la adresa de mai jos si e foarte bine documentat;e pacat sa se piarda info
August - pregatirea urmatorului an apicol. - viewtopic.php?f=4&t=4154

Daca tot raspunzi la cei interesati doresc si eu un sfat;
Am stupii pe o locatie cu un cules de intretinere satisfacator
Acum 10 zile prin sondaj am ridicat caturile si am controlat cuiburile la 20 din 85 de fam+roiuri
In caturi am avut 3-6 rame de 1/ cu miere capacita iat in cuiburi 2 rame blana de miere iar restul doar cu coronita
Am avut puiet de toate virstele pe 3-4-5 rame
Nu pot completa din cauza ca pe aceasta locatie mai sunt inca peste 300 fam de albine
NU VREAU sa le dau niciun pseudoizosirop din comert ci vreau sa-i hranesc doar cu sirop de zahar invertit
Tu scrii mai sus ca nu se poate,in cazul meu si al multor altora de fapt,CE ESTE DE FACUT???
SALVE :D

am avut si eu stupi model RA 1001 (ma gandesc ca de astia vorbesti); nu cred ca d-ta pui intrebari ci cred ca le stii deja--- asa ca stoarce mierea din caturi si lasa cuibul asa cum este ca nu cred (din ce zici c-ai vazut) ca le mai trebuie rezerve; ajuta-i pe cei mai slabi cu cate o rama, doua de puiet din stupii tari si cam asta este pana la pregatirea de iarna
cristi arad

Mesajde cristi arad » 29 Aug 2013, 19:27

Dinca Catinel scrie:
cristi arad scrie:in orice caz stupul trebuie sa aiba 2 rame de miere de min 3 kg fiecare si coroanele pline; in cazul in care nu avem asa , nu trebuie hranit cu sirop de zahar intrucat este tarziu si cauzeaza uzura albinelor de iernare

Nu am inteles. In total? Daca am 5-6 rame cu 50% miere e in regula?

daca ai un 10 - 12 kg pe ele este in regula; eu nu intru in iarna cu mai multa miere, dar sunt atent ca prin ian - febr trebuie sa incep hranirile cu turtita
cristi arad

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE