Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Familie bezmetica

Mesajde italianu » 29 Aug 2013, 11:17

Mircea,
nu stiu daca e prea rentabil sa unifici o fam. cu 4 rame de puiet de trintor.p
roblema e ca dupa unificare ,albinele,cresc in continuare puietul.
Eu ,bezmetic sau cu matca trintorita,îl scutur,albina se v-a duce ea undeva.
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde Mircea_63 » 29 Aug 2013, 11:39

Daniele, ramele cu puiet ghebos pot fi scuturate de albina si eliminate sau descapacite. In rest nu pot aprecia cat de rentabil este. Intradevar, scuturandu-le albina aia se intoarce tot in stupina ta. Ai dreptate!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde irina » 29 Aug 2013, 13:24

Eu ,sincer , as vrea sa-l unesc cu un roi mai slab.Dar mi-e teama sa nu pierd regina din roi in urma unificarii .Am citit pe acest topic ca nu-i exclus.Cum de altfel vad ca nu-i exclus acest lucru nici scuturand albina in iarba .
M-am gandit si la varianta de a pune roiul pe pozitia bezmeticului si de a-l scutura pe aceasta......culegatoarea bezmeticului ar popula roiul, dar culegatoarea roiului?
Albina din bezmetic oricum nu cred ca intra la iernat.Gresesc?
irina

Mesajde irina » 29 Aug 2013, 13:28

Mircea_63

Au deja 3 botci, mici, capacite.
irina

Mesajde irina » 29 Aug 2013, 13:30

"italianu"
Ma intereseaza doar sa recuperez albina.
irina

Mesajde un OM » 29 Aug 2013, 13:34

Poti unifica cu un roi mai slab. Daca roiul este la mai putin de 5 rame populate cu albina, poti adauga cate o rama cu albina bezmetica pe zi, seara. Inaintea unificarii rama cu bezmetice as decapaci mierea din coroana. As adauga dupa diafragma sau daca nu este la distanta de 2 rame de cuibul roiului. In seara urmatoare la fel. Pentru ca se aglomereaza stupul in a treia seara as scutura albina existenta pe ramele nou introduse in partea opusa cuibului roiului, apoi as aduga a 3 rama distantata de cuib. Si tot asa. Este bun un hranitor uluc intre tabere. La fel ca si hranirea bezmeticelor cu mult sirop. Mai ia din spatiul de ouat al acestora.
un OM

Mesajde irina » 29 Aug 2013, 13:57

un OM
Mi-e un pic mai greu sa fac asta, nu ajung zilnic la stupi.Dar dc as imparti ramele bezmeticului in mai multi roi?
In cazul asta as sta cu teama ca sunt mai multe regine in pericol.....asa ca nu cred ca-i o varianta (cred ca mi-am raspuns singura la intrebare. :!:
De fapt mie mi-e teama de o "lupta" intre albine, care ar putea avea rezultat moartea reginei.
irina

Mesajde Mircea_63 » 29 Aug 2013, 14:16

Irina, botcile alea foarte probabil ca nu au in ele ou fecundat ci ou de trantor.

Daca vrei sa recuperezi albina, scutura-l sau pur si simplu muta-l. Zburatoarea se intoarce pe vechiul loc si negasindu-l intra unde apuca, dar tot in stupina ta.
Mircea_63

Mesajde irina » 29 Aug 2013, 14:52

Nu vreau sa fiu cicalitoare......m-a pus pe ganduri ce e scris la pg 2 a topicului :
lexa » 06 Aug 2011, 03:07
Va salut. O sa va spun una patita zilele trecute cu un roi artificial devenit bezmetic. Aplicand metoda desfiintarii am scuturat ramele cu albina la o distanta considerabila de stupina. Albinele s-au intors la vechea locatie si a rezultat un macel intre ele si familia invecinata. :mrgreen: Cine face ca mine , ca mine sa pateasca!
(Asta trebuia scrisa la ASA NU!)

Mi-e teama ca "Zburatoarea se intoarce pe vechiul loc si negasindu-l intra unde apuca si face ravagii :!:
irina

Mesajde TDI » 29 Aug 2013, 15:31

Albina aia si-a trait oricum mai mult de jumatate din viata. Tot pe forum am vazut o chestie foarte interesanta. Scoate ramele cu trantor pune rame bune si baga 2, 3, etc kg sirop sau miere - pana cand nu mai pot baga, miere pe care besmeticele o sa o puna pe rame, ramele respective le iei si le pui la celelalte, neuzand albina stupilor viabili.
TDI

Mesajde Mircea_63 » 29 Aug 2013, 15:42

irina scrie:Nu vreau sa fiu cicalitoare......m-a pus pe ganduri ce e scris la pg 2 a topicului :
lexa » 06 Aug 2011, 03:07
Va salut. O sa va spun una patita zilele trecute cu un roi artificial devenit bezmetic. Aplicand metoda desfiintarii am scuturat ramele cu albina la o distanta considerabila de stupina. Albinele s-au intors la vechea locatie si a rezultat un macel intre ele si familia invecinata. :mrgreen: Cine face ca mine , ca mine sa pateasca!
(Asta trebuia scrisa la ASA NU!)

Mi-e teama ca "Zburatoarea se intoarce pe vechiul loc si negasindu-l intra unde apuca si face ravagii :!:

Nu esti cicalitoare! Singurul stup cu matca trantorita ce l-am avut, l-am mutat vreo 30-40 de metri in gradina si n-am avut probleme. Zburatoarea s-a reintors si a intrat in stupii vecini. Asa a fost in cazul meu. La tine e acelasi lucru, matca trantorita.
Si TDI are o idee interesanta. Le pui la munca fara sa risti nimic.
Mircea_63

Mesajde irina » 29 Aug 2013, 15:45

[quote="TDI"]
Albina aia si-a trait oricum mai mult de jumatate din viata.
M-am gandit la asta-am mentionat intr-o postare anterioara.
Interesanta ideea cu "pusul la munca " a besmeticelor.

Multumesc tuturor pentru sfaturi.Pana sambata, cand ajung la stupi, voi lua o decizie.Sper sa fie si cea mai buna.
irina

Mesajde TDI » 29 Aug 2013, 16:20

Nu e ideea mea, am citit-o aici sau pe forumul vechi, dar am de gand s-o pun in aplicare. Am cel putin 1 besmetic, poate 2 - care mi-au omorat 2 matci bune. O sa fie hraniti intensiv.
TDI

Mesajde leomitica » 29 Aug 2013, 17:06

Ia ramele cu albina, lada ramane pe loc doar cu podisorul, le scuturi la 50-100m . Albina care se va intoarce se va infometa, chiar daca are un mic cules, neavand unde "descarca". Dupa 2-3 zile (posibil sa cladeasca mici fagurasi) se poate unifica cu altul in conditiile in care se fac unificari sau, daca are multa albina, se dau 3-4 rame(cu coronita) cu puiet in toate stadiile,predominant in stadiul larvar. Cand incepe sa traga botci se rup botcile si se da matca de la rezerva. Daca nu e "matca de la rezerva" se merge pe unificare sau cand e timp suficient il lasi sa-si "faca"matca.
leomitica

fam bezmetica.

Mesajde pngflorin » 18 Iun 2014, 10:02

Ieri am scuturat la vreo 200 m de locul stupului o familie bezmetica.Am stropit cu tuica albinele reintoarse in stup , cat si stupul in sine, apoi am pus o matca imperecheata in cusca.Toate bune aici.....insa acolo unde am scuturat , a ramas f multa albina, 50% din populatie.

Intrebare : toata e albina outoare sau pe langa acestea ramane si albina insotitoare?Acest roi se mai poate folosi la ceva in mod util apicol sau e pierduta?
pngflorin

Re: fam bezmetica.

Mesajde delorin I » 18 Iun 2014, 12:32

Nu am experienta personala desi am avut in stupina roi bezmeticit atacat ulterior si eliminat! Intr-un numar recent din Romania Apicola intr-un articol se vorbea despre faptul ca de prea multe ori prin metoda aceasta de scuturare, se pierde si albina tanara care nu are zborul de orientare facut!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR