Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

iernarea pe un singur corp de ME

Mesajde worbee » 02 Sep 2013, 23:26

Deschid acest topic pentru ca am o nelamurire ,fiind primul an de lucru cu me . Am o parte din roiurile facute in vara care nu au ajuns sa le pun al doilea corp ,sunt pe 10 rame me din care 3.4.5 de puiet capacit restul miere si pasture pe care va trebui sa le iernez si nu stiu cum. De aceea rog pe cei care au me si nu numai sa ma ajute cu sfaturi.
worbee

Re: iernarea pe un singur corp de ME

Mesajde B.K » 02 Sep 2013, 23:47

La tipul asta de stup iti trebuie familii serioase ,atat vara cat si la intrarea in iarna . Trebuie luat in calcul unificari inainte de intrare in iarna si in niciun caz nu se ierneaza pe un singur corp.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde worbee » 03 Sep 2013, 00:03

AI me-uri sau vorbesti asa din auzite ca din cate am vazut eu in alt topic ziceai ca nu ai me,dar oricum merci pentru sfat. Eu astept totusi sa scrie cineva care lucreaza de mai mult timp cu me.
worbee

Mesajde jonny_it » 03 Sep 2013, 00:52

worbee scrie:Deschid acest topic pentru ca am o nelamurire ,fiind primul an de lucru cu me . Am o parte din roiurile facute in vara care nu au ajuns sa le pun al doilea corp ,sunt pe 10 rame me din care 3.4.5 de puiet capacit restul miere si pasture pe care va trebui sa le iernez si nu stiu cum. De aceea rog pe cei care au me si nu numai sa ma ajute cu sfaturi.

Am mai scris pe undeva cum se face dar o mai fac odata.
Se poate ierna in 3 feluri:

1) Pe un singur corp ME. Fix ca la dadant.
Avantaje:
- stupi mai mici ca volum, se pot baga usor in adapost(daca se ierneaza in adapost)
Dezavantaje:
- consum mai mare de miere

2) Fix ca la iernarea pe un corp dar se pune un corp cu rame goale sub corpul cu miere.
Avantaje:
- ghemul se formeaza sub ramele cu miere, deci un consum mai redus de miere
- exista un tampon termic, deci iar este influentat consumul
Dezavantaje:
- nu imi vine in minte nici unul la ora asta :)

3) Iernarea clasica pe ME, adica in corpul de sus 4-10 rame cu miere pline din cap in cap si jos polen, ceva miere si ghemul.
Albinele consuma la sfarsitul verii/toamna mierea de jos si usor usor urca in corpul superior.
Avantaje:
- consum redus de miere; exceptand iernarea in stupi layens-ul aceasta metoda de iernare este cea mai eficienta din cate am intalnit pana acum
- nu este necesara prea multa manopera si pregatiri pentru iarna, mai bine zis o familie normala ajunge sa isi organizeze singura cuibul daca nu se fac inversari de corpuri aiurea
Dezavantaje:
- spuneti voi ca eu nu stiu.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 03 Sep 2013, 00:55

BeeeK scrie:La tipul asta de stup iti trebuie familii serioase ,atat vara cat si la intrarea in iarna . Trebuie luat in calcul unificari inainte de intrare in iarna si in niciun caz nu se ierneaza pe un singur corp.

Pe orice model de stul iti trebuie familii serioase daca vrei sa faci productie. Folosind stupi ME nu ai nevoie de familii mai puternice sau mai slabe doar pt ca folosim acest model de stup.
Se poate ierna si pe un singur corp dar se pierd din avantajele stupului ME si practic devine un fel de iernare ca si la dadant .. aproape la fel :)
jonny_it

Mesajde B.K » 03 Sep 2013, 09:15

worbee scrie:AI me-uri sau vorbesti asa din auzite ca din cate am vazut eu in alt topic ziceai ca nu ai me,dar oricum merci pentru sfat. Eu astept totusi sa scrie cineva care lucreaza de mai mult timp cu me.

Sa fi informat si documentat nu te costa nimic . Succes !
B.K

Mesajde B.K » 03 Sep 2013, 09:26

jonny_it scrie:
BeeeK scrie:La tipul asta de stup iti trebuie familii serioase ,atat vara cat si la intrarea in iarna . Trebuie luat in calcul unificari inainte de intrare in iarna si in niciun caz nu se ierneaza pe un singur corp.

Pe orice model de stul iti trebuie familii serioase daca vrei sa faci productie. Folosind stupi ME nu ai nevoie de familii mai puternice sau mai slabe doar pt ca folosim acest model de stup.
Se poate ierna si pe un singur corp dar se pierd din avantajele stupului ME si practic devine un fel de iernare ca si la dadant .. aproape la fel :)

Evident ca trebuie lucrat cu familii bune . Daca il bagi in iarna pe un singur corp , de ce mai folosesti tipul asta de stup si nu folosesti DB , strangi cuibul si e mai simplu. Ce sanse are un roi pe 4-5 rame bagat in iarna pe corp ME sa-ti dezvolte in primavara albina pentru 2 corpuri , in vederea productie de miere bineinteles , sau mai astepti un an ??
B.K

Mesajde jonny_it » 03 Sep 2013, 11:03

BeeeK scrie:Evident ca trebuie lucrat cu familii bune . Daca il bagi in iarna pe un singur corp , de ce mai folosesti tipul asta de stup si nu folosesti DB , strangi cuibul si e mai simplu. Ce sanse are un roi pe 4-5 rame bagat in iarna pe corp ME sa-ti dezvolte in primavara albina pentru 2 corpuri , in vederea productie de miere bineinteles , sau mai astepti un an ??

Un roi pe 4 intervale bine ocupate cu albine si o matca tanara la 1 iunie(cateva zile inainte sa infloreasca salcamul pe aici) trebuie sa aiba 2 corpuri pline cu albine. Peste inca 2-3 saptamani primeste corpul 3. Anul acesta deoarece in toamna a fost foarte putin polen si nu am avut timp sa le dau inlocuitori familiile au intrat ceva mai slabe pe iarna, mai slabe adica albine mai putine dar miere de calitate suficienta. Cu putina stimulare si cules se dezvolta. Nu dau turte in perioada cand albina ar trebui sa aiba miere in rame, acolo gresesc multi.
jonny_it

Mesajde B.K » 03 Sep 2013, 12:26

Nu pot decat sa-ti doresc mult succes !
B.K

Mesajde jonny_it » 03 Sep 2013, 12:35

BeeeK scrie:Nu pot decat sa-ti doresc mult succes !

Multumesc. Nu am ME de ieri .. :)
jonny_it

Mesajde B.K » 03 Sep 2013, 13:00

jonny_it scrie:
BeeeK scrie:Nu pot decat sa-ti doresc mult succes !

Multumesc. Nu am ME de ieri .. :)

Sa nu crezi ca am fost ironic. Pur si simplu ti-am urat succes in activitatea apicola , la fel doresc la toti apicultorii !!!
B.K

Mesajde CATALIN » 03 Sep 2013, 13:23

worbee scrie:Deschid acest topic pentru ca am o nelamurire ,fiind primul an de lucru cu me . Am o parte din roiurile facute in vara care nu au ajuns sa le pun al doilea corp ,sunt pe 10 rame me din care 3.4.5 de puiet capacit restul miere si pasture pe care va trebui sa le iernez si nu stiu cum. De aceea rog pe cei care au me si nu numai sa ma ajute cu sfaturi.

eu lucrez cumodelu asta de stup am cateva ierni trecute si mortalitate 0
cum iernez eu:
ca si asezare a cuibului rama mancare rama pastura ramee coronite rama pastura rama miere
dupa podisor cu sita peste ziare carpe paturi neeaaparat bumbac si capacu
e suta la suta ok
folosesc podisoarele cu sita pt ca in primavara dau putin ziaru la o parte si mai pun turtitr apifonda direct pe site una si singurqa stimulare

anu asta am facut rost de la bunici de cateva saltele de iuta si cativa saci pe care o sai pun in locul carpelor de bumbac deci ziar si pernute de iuta

mentionez ca nu folosesc diafragme insa anu asta as face un experiment cu diafragme din poliester expandat
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde worbee » 03 Sep 2013, 13:45

Pentru beeeek; cred ca ai inteles gresit, nu am stupii pe 3,4 rame ci 3,4,5 rame de puiet capacit si full de albino pe 10 rame ,aine o sa pun si cateva poze.
worbee

Mesajde worbee » 03 Sep 2013, 13:51

simplu. Pui un corp gol peste si salti mierea in el deasupra puietului.
Adica 4,5 rame jos si 4,5 sus iar pe lateral diafragma?
worbee

Mesajde worbee » 03 Sep 2013, 14:20

Cam la ce data trebuie aseazati in configuratia asta daca nu te superi?
worbee

Mesajde mihaistupar » 04 Sep 2013, 17:36

Ai grijă la curenții de aer de pe verticală.dacă faci asa,trebuie o singură diafragmă mare,pt ambele corpuri. Cu manoperă mai mică,iernezi pe un corp. Eu fac așa: îi strâng bine,chiar și pe 4 rame am iernat, ghemul se formează unde iese puietul ultima dată.la prima fereastră din primăvară inlocuiești ramele de lângă puiet,si pui cu miere.obligatoriu dai in fiecare fagure 2 găuri central simetric,cu un creion.ghemul devine astfel flexibil,in funcție de temperaturi. In primăvară vei avea puiet mult,și compact.lărgești cu foi si stimulezi bine. După părerea mea merg mai bine decât rama intreagă. Succes.
mihaistupar

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE