Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Protest impotriva "Proiectului" Rosia Montana

Mesajde iuli81 » 28 Iun 2012, 08:10

Clipul cu Doamna actrita Maya arata bine. dar in ultimul clip cu acel Domn se exagereaza un pic cu gemetele prefacute, nu mi-a placut .

Daca isi scotea naibi maseaua aia mai repede si nu gemea atata era bun clipul .

Totusi sunt de acord cu initiativa si cu ce se doreste, pastrarea aurului in tara si exploatarea lui de catre romani .

Stiati de acest videoclip ?

iuli81

Mesajde PROPOLINA » 16 Iul 2012, 13:25

Blocarea proiectului Roşia Montană, cea mai încurajatoare veste privind sistemul judiciar din România (media)

Compania minieră canadiană ''Gabriel Resources'' nu a reuşit ''să cumpere'' sistemul judiciar din România, care a blocat-o refuzându-i autorizaţia de planificare. Aceasta este cea mai încurajatoare veste cu privire la sistemul juridic din România din ultimii 20 de ani, este de părere Rupert Wolfe-Murray, semnatarul articolului publicat luni pe blogul website-ului Huffington Post UK.
Corupţia, sărăcia, câinii vagabonzi, orfelinatele - acestea sunt impresiile pe care cei mai mulţi oameni le au despre România, o ţară est-europeană de 19 de milioane de locuitori, stat membru al UE din 2007, notează autorul menţionat. Cei care cunosc ţara mai bine apreciază oamenii prietenoşi, dar sunt exasperaţi de corupţia din sectorul public vast. Chiar şi sectorul caritabil redus al României a fost corupt de o populaţie care a învăţat că cel mai rapid mod de a realiza lucrurile este de a mitui oficiali prost plătiţi. Investitori lipsiţi de scrupule au acum ocazia să facă ce îşi doresc în România, subliniază Wolfe-Murray.

Cu un astfel de cadru nepromiţător este şocant să vezi că o asociaţie de locuitori din satul transilvănean Roşia Montană - Asociaţia Rezidenţilor care a organizat campania ''Salvaţi Roşia Montană'' - a reuşit să blocheze o mină de aur în valoare de mai multe miliarde de dolari, un proiect care va distruge trei sate şi va crea cel mai mare lac de cianură din Europa. Protestatarii spun că apele subterane din întreaga regiune vor fi contaminate, iar în cazul în care barajul de cianură se va rupe va otrăvi Dunărea şi Marea Neagră.

Ceea ce este remarcabil privind victoria asociaţiei locale este faptul că ''Gabriel Resources'' a investit sute de milioane de euro într-o campanie de marketing naţional, care promite mii de locuri de muncă şi miliarde de euro în taxe (o promisiune contestată de oponenţi). Potrivit autorului articolului, compania canadiană beneficiază de sprijin indulgent din partea consiliului local şi judeţean, a preşedintelui ţării Traian Băsescu şi a majorităţii media naţionale. Dar ea nu a reuşit să cumpere sistemul juridic, care a blocat-o, iar aceasta este cea mai încurajatoare veste cu privire la sistemul judiciar din România din ultimii 20 de ani.

Cum a fost posibil ca o mână de fermieri şi voluntari, care operează pe baza unui buget foarte mic, fără acces la mass-media naţionale, să poată bloca una dintre cele mai mari investiţii din România? Rupert Wolfe-Murray s-a dus în satul de munte îndepărtat Roşia Montană, situat în Munţii Apuseni din vestul României, pentru a afla răspunsul.

Asociaţia Rezidenţilor care a provocat o atât de mare de durere de cap companiei miniere canadiene se numeşte Alburnus Maior. A fost înfiinţată de Eugen David, un fermier local din Roşia Montană. David i-a spus autorului articolului cum a reuşit blocarea, împreună cu aproximativ 50 de săteni, care au refuzat toţi să-şi vândă proprietăţile companiei miniere ce a demolat trei sate şi patru munţi (dintre care unul conţine mai mulţi kilometri de galerii miniere antice romane). Acest refuz de a vinde a fost un ghimpe în coasta companiei miniere, deoarece a început să cumpere proprietăţi locale cu peste 10 ani în urmă.

David a afirmat că "cea mai bună armă a noastră a fost de a contesta proiectul de exploatare a aurului în instanţa de judecată" - o abordare care este mult mai eficientă decât protestele zgomotoase obişnuite în stradă (sau online). În luna aprilie a acestui an a obţinut decizia definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia, care a declarat planul de "urbanism" al companiei (baza pentru toate autorizaţiile ulterioare) nul şi neavenit. Această decizie a fost confirmată de ministrul român al mediului, Rovana Plumb, fost parlamentar european, care a semnat petiţia anti-cianură în minerit în Parlamentul European.

Dar compania minieră refuză să recunoască înfrângerea. Este ca la supermarketurile din Marea Britanie care ''filează'' consiliile locale până când sunt aleşi consilieri îngăduitori. După ce a fost învinsă în instanţa de judecata la începutul acestui an, compania le-a spus investitorilor de acasă că totul este bine, că această hotărâre devastatoare a instanţei este, de fapt, lipsită de relevanţă, iar ea este pe punctul de a obţine toate autorizaţiile de care are nevoie. Deoarece povestea este complexă (o mare parte din contractul iniţial este clasificat ca secret de stat) şi se derulează din 1995, mass-media nu sunt interesate de investigarea ei în mod corespunzător, în opinia semnatarului articolului. Drept urmare, compania minieră poate monopoliza media cu varianta sa a adevărului.

Sectorul de voluntariat din România începe să-şi găsească vocea. Asociaţia "Salvaţi Roşia Montană" are doar 60 de membri, toţi rezidenţi în satul ameninţat, dar are peste 50.000 de fani pe Facebook şi susţine că o majoritate a românilor o sprijină. La fel ca majoritatea organizaţiilor de caritate din Romania, nu are acces la design profesionist, servicii de PR şi de comunicare - până în acest an când agenţia ''Papaya Advertising'' cu sediul la Bucureşti a produs un clip de campanie pro-bono strălucit, care foloseşte un concept inspirat de Holocaust (şi o actriţă de origine evreiască care a interpretat-o pe Maria în filmul lui Mel Gibson ''Patimile lui Hristos'', Maia Morgenstern) pentru a se opune proiectului minier.AGERPRES
http://www.agerpres.ro/media/index.php/ ... 36376.html
PROPOLINA

Mesajde sas angelica » 10 Apr 2013, 19:06

Peste 300 de semnatari cer Rovanei Plumb sa isi clarifice pozitia - este ministru al mediului sau al industriilor?
Trimite si tu scrisoarea Alburnus Maior de aici: http://www.rosiamontana.net/rovana-plumb/

CARPE DIEM!
sas angelica

Mesajde ovidiu_78 » 10 Apr 2013, 21:00

Trimis
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde ioanpuiu » 25 Apr 2013, 19:11

Despre acest documentar, Cristian Mungiu a declarat:
Ma duc foarte rar sa vad filme intr-un festival pentru ca am propriile mele treburi acolo si nu am niciodata timp, dar am vrut sa vad un documentar german despre Rosia Montana, l-am vazut, acum a fost si la Astra, la Sibiu, si mi s-a parut ca cu fictiunea e foarte greu sa faci ceva mai echilibrat, mai rezonabil si mai onest decat a facut omul ala, care nu e roman si n-are niciun parti pris. Am luat legatura cu el pentru ca mi s-a parut mai important sa-i popularizez filmul inainte sa-mi pun problema daca eu voi face sau nu un film despre subiect.”
Cu toţii suntem sclavi...doar că speranţa ne împiedică să vedem asta.
ioanpuiu

Mesajde Bambucha » 03 Sep 2013, 00:44

Scufundati in ignoranta si cu gandul la umplerea matului din pensile de asistati sociali, ne ramane doar speranta ca presiunea occidentala sa opreasca dezastrul Rosia Montana? Apa rece!

http://www.gandul.info/puterea-gandului/cazul-rosia-montana-doi-victor-ponta-intr-unul-singur-11287255
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Jean Valjean » 03 Sep 2013, 12:14

Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Florin Dobre » 03 Sep 2013, 14:24

Acu' 2 ani am avut un contract de munca de cateva luni pe un santier in Alba.
Unde eram cazati mai discutam cu proprietarul.
Am fost surprins sa-mi spuna ca parerile pro/contra sunt impartite. Foarte multi localnici erau incantati de proiect. ;)
A nu se intelege ca as agrea in vreun fel treaba asta. Doar ca vorba ceea...filozofia trece prin stomac.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nicus » 06 Sep 2013, 10:10

Schimbarile facute de popoare de a lungul vremurilor nu au fost niciodata facute din fata TV-ului sau din spatele monitorului prin.."petitii"
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde Mircea_63 » 06 Sep 2013, 12:14

nicus scrie:Schimbarile facute de popoare de a lungul vremurilor nu au fost niciodata facute din fata TV-ului sau din spatele monitorului prin.."petitii"

Nicus ai dreptate pe bucatica ta de adevar, dar adevarul intreg e mai mare.

E vorba de un contract al statului. Nu de schimbarea unui sistem sau de o noua revolutie. Daca in tara asta trebuie sa iesim tot la cateva luni in strada, am dat-o in bara rau de tot. Inseamna ca totul e foarte rau croit si atunci intradevar avem nevoie de o "revolutie".
Ce tara si ce sistem e acesta cu iesitul in strada tot la cateva luni?

Aparent ai putea zice ca sunt un sustinator al RMGC!!! Nici vorba si voi preciza mai jos si argumentele, dar altceva imi pare mult mai grav.

Nu sunt deloc de acord cu un sistem in care eu trebuie sa ies in strada! Inseamna ca sistemul nu e bun si asta trebuie primul schimbat.
Oricand se pot aduna 100-1000 sau chiar 10.000 de oameni, fie si 100.000.intr-o piata din Bucuresti si sa scandeze ceva. Sa zicem ca striga: "Vrem comunism!" Putin probabil, dar ipotetic se poate intampla. E un exercitiu de imaginatie.
In acest caz ce facem? Trecem la comunism?

Romania nu e Bucurestiul si nici Piata Cutare. Eu, locuitor in alt capat de tara, la sat, ce ar trebui sa fac? Sa ies in mijlocul satului cu pancarte sau sa ma duc la Bucuresti si sa-mi spun punctul de vedere? Ne adunam in aceeasi gramada si unul striga sus si altul jos?
Eventual intr-o piata se aduna cei cu "sus" si in alta cei cu "jos", apoi cand se intalnesc le vreo intersectie incepe batalia si ruperea de oase? Pai atunci inseamna ca a procedat corect Iliescu atunci cand a chemat minerii, iar fortele politice din opozitie n-aveau decat sa isi cheme si ei sustinatorii. :o Vedeam care pe care si stiam o treaba "democratica."

Nazismul german s-a impus in strada!!! Puterea strazii l-a impus si pe Hitler. Minerii au iesit si ei in strada. Eu nu vreau sa traiesc dupa cum dicteaza puterea strazii si nici sa-mi impun punctul de vedere in strada. Asta nu e democratie!

Iubesc dreptul de a iesi in strada, asa cum il iubesc pe Zorba the Greek, dar ca manifestare de bucurie, exuberanta, suparare sau revolta, dar nu ca impunere a unui punct de vedere. Baba Veta de la Cucuietii din Deal si Mos Carnu se pot duce sa se manifesteze in pietele din Bucuresti? Nu! Se poate aduna tot poporul roman acolo? Si mai ales vor fi toti de aceeasi parere? Cum ii departajam, ii numara cineva sau dupa cine striga mai tare?

Asta e parerea mea despre iesitul in strada! Acuma, cinstit e sa precizez ca daca as locui in Bucuresti, probabil ca as participa la aceste manifestatii, fara sa fiu in vre-un fel suparat pe trecatorii care nu ni-se alatura. Sau poate nu as iesi, habar n-am. :?

RMGC: datoria externa a Romaniei a crescut din 2004 pana astazi cu 80 miliarde de euro.
http://www.dcnews.ro/2013/05/datoria-ex ... d-de-euro/

"Cat castiga statul roman din aceata afacere?
"Investitia totala este de 2 miliarde de dolari pe care o investeste in totalitate asociatul cu capital privat. Daca se vinde tot aurul si argintul de la Rosia Montana asta inseamna vreo 7,5 miliarde de dolari. Din astea 7,5 miliarde, cam 4,2 miliarde intra in economia Romaniei, 1,8 miliarde intra la bugetul de stat local, judetean, din taxe si redevente miniere si profitul pe care il face actionarul, castiga 1,3 miliarde de dolari. Este sau nu profitabil?", se intreaba Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar.
"
http://stirileprotv.ro/emisiuni/romania ... atare.html

Deci ne-am indatorat cu peste o Rosia Montana pe an!!! Se vede undeva vre-un beneficiu? Imi pare evident ca se va alege praful si de banii castigati de acolo, iar in urma ramane praf si pulbere, un loc otravit. Nici nu imi mai trebuie alte argumente!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde nicus » 06 Sep 2013, 16:34

Adevarul este unu singur, iar daca nu este vizibil sigur nu mai trebuie si explicat:
AURUL PLEACA, CIANURA RAMANE!

De ce sa iesi in strada?
Chiar asa..ce adunatura de tampiti, in loc sa incerce sa isi mareasca si ei profitul/salariul in tara sau afara..sa incerce sa faca si ei ceva pentru un 112-sanatos si sa fie fericiti ca toata lumea buna,
se incapataneaza sa mai creada in..CEVA. (spre exemplu sa nu isi lase "profitul" din ultimii 10 ani aici http://www.iob.ro/

Astept o ALTERNATIVA, fiindca imi place sa cred ca iubesc Romania!

PS: Din FERICIRE si spre deosebire de noi cei de AZI, acei "tampiti" care invadau strazile in 89 nu au gandit la fel, ba au simtit ca si cei de la cucuietii din deal sunt langa ei.
Astazi insa, aceiasi de la cucuieti din deal sunt putin ascunsi in padure..sa o taie!
nicus

Mesajde nicus » 06 Sep 2013, 17:07

Mircea_63, stiu ca ai fi capabil sa "intri in actiune". Si asta am dedus o nu doar din cele scrise mai sus ;)

De ceva ani eu percep poporul roman ca intrat intr o MARE amorteala, atat timp cat preturile/impozitele/taxele sunt care sunt iar salariile sunt..cam aceleasi.
Pana la urma e ca intr o ..fabrica, daca muncitorul tace si face, de ce eu ca patron sa i maresc salariul sau sa i dau mai putin de munca?
Intrebai in ce parte a lumii se fac greve, pei sa gasec o statistica undeva la cum stau francezii..

Guverne se vor tot schimba insa CIANURA v a ramane...
nicus

Mesajde namzeb » 06 Sep 2013, 18:55

De cind exista petitii pe aceasta tema le semnez cu un NU.Decit sa ne fi imprumutat cu 20 miliarde de la FMI sa dam bancilor straine mai bine cumparam tehnica noi sa exploatam aurul si tot ce mai este acolo fara cianuri si cu muncitori romani.Si beneficiam si de argintul,platina si minereul radioactiv cu care puteam ,,sa traiti bine,, inca 2000 de ani de aici incolo multe generatii, asa vor muri multe generatii de acolo si din restul tarii depinde cit de mult se va intinde otrava prin pinza friatica deoarece lacurile de decantare sint direct pe sol.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde delorin I » 06 Sep 2013, 19:12

Din pacate pentru noi, vremea proiectelor nationale a cam trecut! Si toti talharii astia care au ajuns sa ocupe functii de putere in stat sau in marele companii ale statului, au profitat de abolirea unei legi care s-a numit SABOTAREA ECONOMIEI NATIONALE! Nu suntem in razboi, sub pretextul ei au fost x oameni trimi si la puscarie fara vina pe vremuri, dar ceea ce inca se intampla, se intampla pentru ca cei ce ar trebui sa creasca o companie, de fapt o falimenteaza. Asta stiti si voi! Practic politicul sub aparenta democratiei, a deschis o cutie a Pandorei cae ne duce la faliment ca natie. Poate fi LIBER SCHIMBISMUL o solutie, dar e solutie pentru o natie de iobagi ramasi fara pastori... Rosia Montana e un caz. Aseara citeam despre cianurile cu care rusii scot aur si metale din minerale si resturile aurifere de la halde de steril din Baia Mare. Cate oare mai sunt? Suntem evident condamnati la sclavie, iar cei care candva au salvat sau au facut Romania Mare, masonii, astazi fura cu acte in regula de la Hidroelectrica, fara intermediari! Jenant! Faptul ca a fost retinut, e o speranta. Doar atat! Nu si ca va fi condamant! E seful lojei ! Ce judecator se va lua de el? Voi restul...LA JUG CU VOI!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Mircea_63 » 06 Sep 2013, 19:20

nicus scrie:Guverne se vor tot schimba insa CIANURA v a ramane...

Asa-i, guvernele se vor schimba, banii se duc de parca nici n-ar fi fost si vorba ta: cianura ramane.

Zici de francezi? Din ce am vazut eu, acestia sunt organizati in sindicate. Eu personal vad organizarea ca o forta, iar protestul neorganizat, asa zis spontan ca o anarhie. Acceptabila ca manifestare cata vreme ramane pasnica, insa hotararile oricarui guvern nu trebuie sa fie luate sub presiune ci in urma unei chibzuinte si a unei discutii. Ori e vorba de o analiza tehnica, ori consecinta unui referendum, dar nu sub presiunea strazii.

Facem pe moment abstractie de RM. E vorba de crearea precedentelor. Acum intamplarea face ca si eu, noi, suntem de aceeasi parte cu demonstrantii, dar maine poimaine pot aparea altii care vor...habar, n-am. Sa intram in razboi, sa zicem, sau vor un presedinte pe viata sau cine stie ce altceva. 10 milioane sa fie, dar daca e vorba de democratie, trebuie un referendum.

Daca numai asa se rezolva lucrurile, prin iesitul in strada, inseamna ca ceva in functionarea sistemului nu e in regula. Ori ca anumite piese nu-si fac treaba si acestea trebuie sa fie schimbate si trase la raspundere, ori ca ei sunt in legalitate, dar legea e stramba.
Concret, in cazul RM si altor lucruri cum sunt gazele de sist, petrolul, poate ca ar trebui legiferat ca in cazul resurselor naturale strategice sau de mare importanta, sa exista un program de informare a populatiei si niste dezbateri, apoi supus unui referendum.
Cu toate astea sunt constient de riscurile democratiei. Iliescu la urma urmei a fost ales cu amandoua mainile de popor.

Mai corect, de fapt...nu asa ar trebui sa se rezolve lucrurile! Daca taceau cei din piata, exploatarea era deja inceputa?

Cred ca sunt eu de pe alta planeta, dar pe planeta mea nu asa se rezolva lucrurile. De data asta sunt pornit rau impotriva RMGC si imi pare rau ca e nevoie sa iasa lumea in strada. Ii alegem democratic si apoi trebuie sa ma duc sa strig la ei ca sa faca ce trebuiau sa faca din start?

Da, as iesi in strada si i-as lua si de gat, dar nu stiu pe cine. Avem o datorie atat de mare incat aurul din 15 Rosii Montane abia ar acoperi-o. Asta dupa ce au vandut aproape tot, Cu toate astea vad atata saracie, boala si necaz in jur incat ma cutremur.
Vad cum se duce Romania vijelios spre fundul prapastiei si nu inteleg de ce si cum de se intampla asta. Ma imbolnavesc numai cand ma gandesc la toate astea. Cand nu ma gandesc, dar ocazional imi amintesc, ma simt vinovat de parca din cauza nepasarii mele au ajuns lucrurile asa.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE