jenica67 scrie:proapis13, eu nu sunt de acord cu parerea ca zaharul invertit acum uzeaza albina si este mai bine sa dai turtite din zahar cu miere in decembrie. Tocmai ca uzura este foarte mica la siropul invertit, eu am facut hraniri de completare cand a fost cald si la inceputul lui noiembrie (in acea data cantitati mici sa nu isi consume rezervele) si nu am avut nici o problema. Completari a rezervelor pana pe la 20 octombrie, iti spun sigur ca am dat fara probleme. Ideia daca sunt atati de multi in apropiere, este sa dai la punga, sau la galeata de plastic de zmantana cu capacul gaurit, ca astea nu provoaca furtisag si poti sa dai si ziua. Toate hranirile in timpul ierni, duc la cresterea temperaturii in stup si sigur la uzura mai mare, iar zaharul uzeaza mai mult decat siropul invertit.
avand in vedere ca de obicei pregatesc rezervele inca din vara, nu sunt nevoit sa apelez la hraniri tardive (de toamna) cu zahar de nici un fel; pt cine nu face asa eu recomand hranirile de toamna sa le faca cu sirop de miere in hranitoare uluc; hranirile cu turtite de miere cu zahar le dau incepand din ian - febr si de ex: anul acesta mi-au iesit stupii din iarna in medie pe 10 r ME, si la rapita am realizat medie de 8kg/fam - inclusiv roi - (dar nu toata lumea trebuie sa imi urmeze modelul)