Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Amplasare stupina

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 21 Ian 2013, 13:18

Stimati colegi, de mai multa vreme ma macina gandul infiintarii unei stupine la o distanta de 200 km. As vrea sa intreb pe cei care a-ti avut sau aveti o stupina la o distanta asemanatoare cu a mea, daca este posibil sa faci apicultura si in mod special daca se merita?
Am o stupina, aici acasa, dar ma gandesc sa mai infintez una in jud. MH, acasa la părinti. Astept păreri probate, pro si contra.
Va doresc tuturor sanatate si spor in toate!
Tăgîrţă Viorel

Re: Amplasare stupina

Mesajde horia_ch » 21 Ian 2013, 14:31

E doar părerea mea: mai bine nu!
Am avut stupina la 50 km. N-a fost bine. Deloc. Acum o am la 14 km. Tot nu e bine, da´ astea-s posibilităţile, deocamdată.
Citeam undeva, pe vremuri, că distanţa maximă de acasă la stupină este distanţa care îţi permite să ajungi într-o oră. Aşa că dacă nu ai elicopter disponibil în orice moment, părerea mea e cea de mai sus.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde mihaistupar » 21 Ian 2013, 14:42

Nu e rentabil. Deloc. Trebuie,cum zice Horia să poţi interveni la nevoie.e păcat. 200 de fam sunt o valoare.gândește și la oboseala in urma parcurgerii distanţei.dacă vremea se schimbă brusc,iar pierzi,că nu poţi lucra. Susțin ideea a mai multe vetre apropiate,și cam pe același traseu. Ești om, și familia cred că te vrea sănătos. Mai analizează,și decide inţelept!
mihaistupar

Mesajde vali79 » 21 Ian 2013, 15:19

Daca faci pastoral intensiv eu spun ca da(DAR AICI MAI INTERVIN MULTE) ,se merita.Ai un cistig de cel putin 2 rame(sa nu zic puiet) de albina la 1 mai in comparatie cu cei ce ii ai acasa.Daca faci doar stationar nici nu te gindi la varianta asta.De ce spun asta...?Am multi prieteni din zona Alba care dupa floarea soarelui se retrag in vona de vest a tarii unde ii si ierneaza,de obicei fac pastoral cu totii fara familii ajutatoare dar se vede acea diferenta....in +valoare/stup.Trebuie sa o gindesti bine,sa analizezi cam tot dar distanta este un factor nu chiar asa de important....daca produci suficient.Cred ca ar fi mai bine sa o folosesti in perioada 15.08/1.04 daca si baza melifera te ajuta,dupa ....doar pastoral.Este doar o parere si nu o spun din experienta ci din observatii si discutii!Indiferent de ce decizie vei lua iti urez multa bafta!
Sanatosi sa fim ca boala...vine!
vali79

Mesajde proapis13 » 21 Ian 2013, 15:22

Viorele nana,parca am mai dicutat cu tine pe mp
La Crivina nu poti avea o stupina permanenta in conditiile in care dupa tei cade tot culesul
Am colegi inzona,eu avind stupina la Devesel,si toti se vaita ca abia au un cules de intretinere
Cel purin in ultimii 4 ani stuparitul in zona a fost in declin
Majoritatea cauta vetre de stupina in zona de deal si munte
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde MIHAI BALS » 21 Ian 2013, 18:36

daca e vorba de o NOUA stupina bineinteles ca e bine s-o infiintezi.
eu asa si vad stuparitul,cu vetre fixe si max 3 deplasari(ale stupilor!) pe an.
mergi pe stupii lenesului(orizontali sau verticali 12r cu cat intreg) hranitoare mari,dupa salcam controlezi roitul,cantar de control, te tine cineva la curent si garantat o sa fii multumit.
asta daca baza melifera e bunicica si n-ai sute de stupi langa tine.
MIHAI BALS

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 21 Ian 2013, 20:04

Va mutumesc tuturor pentru păreri, sfaturi, etc.
Am avut stupii acolo, inainte de a muta aici si parca era mai bine pt ca yona melifera este mai buna, iat clima mai prielnica stupilor.
As fi vrut infiintarea acelei stupine pentru stationar, dar sunt mai multi factori ce trebuie cantariti........
Cand merg pe acolo si stiu ca acolo au fost stupii mei, parca as duce cativa inapoi, dar ma gandesc si la cele spuse de voi. Este adevarat ca de atunci pana acum i-a prin pe unii febra proiectelor ca au umplut satul cu stupi. Este drept ca n-as mai avea culesul de atunci i din aceasta cauza.

Oricum va multumesc pt păreri, poate mai sunt si altele
Tăgîrţă Viorel

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 21 Ian 2013, 21:12

Horia_ch si Mihaistupar sa stiti ca voi gandi la opinile voastre.
Poapis13, păi zona de care vorbesc eu este de deal. Cu salcam, murari, faneata, etc. oricum ma voi mai gandi.
Tăgîrţă Viorel

Mesajde 7Rame » 06 Feb 2013, 00:31

Tăgîrţă Viorel scrie:Horia_ch si Mihaistupar sa stiti ca voi gandi la opinile voastre.
Poapis13, păi zona de care vorbesc eu este de deal. Cu salcam, murari, faneata, etc. oricum ma voi mai gandi.

Daca te gandesti la Crivina, mai bine nu... Iernez in Vrancea, (linga Cri9vina) de cativa ani, si doar atat! Adica vin cu stupii pe vatra dupa 20 septembrie si plec cu ei in martie, imediat ce vremea imi permite. trage si dumneata concluziile... Stii ce inseamna desert? Asta gasesti aici, doar nisip..si uscaciune! exceptand luna mai cand infloreste salcamul (si asta o data la 3 ani cand da si nectar)
O vatra stationar aici e o mare greseala, parerea mea.
Am un vecin, Viorel, care simte acelasi lucru...mai ales in toamna 2012, am inteles ca a bagat in ei la greu.

2013-2014 voi ierna in alta zona, am reusit sa cumpar un teren la deal. Reduc enorm cheltuiala cu deplasarile si reduc si stresul albinei datorat transportului. reduc deasemenea cheltuiala cu completarile/inlocuitori polen etc. De fapt sper asta..:D
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde ionut13 » 06 Feb 2013, 01:24

e vreo'unu mai rau ca mine? 700km distanta de stupina,
ultima data ca sa pun apifonda am facut 1400km :D :twisted:

iernare linistita....cea mai ramas din ea
Va salut
ionut13

Mesajde geangu » 13 Mar 2013, 20:18

merge dar trebuie sa stapanesti foarte bine tehnologia, sa ai cel putin 2 culesuri mari pe vatra, sa nu faci mai mult de doua deplasari sau sa faci pastoralul in zona in care locuiesti( pastoral inseamna si oameni platiti si paza si drumuri deci iti faci singur calculele in privinta asta in functie de bani si timp), vatra sa fie ingradita si pazita si sa aiba sursa permanenta de apa, utilaje performante( ma refer la extractie si transport) in rest doar timp sa te duci macar de doua ori pe luna iar in sezon cand este nevoia sa poti sa mai sacrifici niste zile in plus pt. extractii, deplasari, facerea roilor sau strangerea cuiburilor etc.
geangu

Mesajde Diaconu » 12 Sep 2013, 00:34

Salutare toturor si bine v am gasit.
Am o intrebare pt cei care au avut cazuri asemanatoare cu mine sau care cunosc legea pt conditiile urmatoare.
Am avut 150 de stupi pana in 2003 cand am plecat in Paris la lucru.Intre timp mi am cumparat un loc pt o vatra de stupina in sat,si lemn pt 200 de lazi la uscat,mentionand ca stupina veche era a familiei.Aparand fondurile europene situatia s a schimbat in sat deoarece Popa satului a intrat pe albine primul din sat cu un nr considerabil de familii blocand accesul noilor veniti determinandui si amenintandui cu legea sa paraseasca zona deoarece el e primul implantat in sat si chiar a reusit persoanele in causa mutand stupii in satele vecine la rude.Fac totul pe forte proprii fara EU.Am cautat in decretul apiculturii dar nu am gasit le ge pt situatia mea.Sunt intro situatie extrema si nu stiu daca am drept sau nu sa imi instalez stupina in conditions acestea,
Multumesc pt orice idée propusa
Diaconu

Mesajde vlad » 12 Sep 2013, 06:13

Diaconu scrie:Salutare toturor si bine v am gasit.
Am o intrebare pt cei care au avut cazuri asemanatoare cu mine sau care cunosc legea pt conditiile urmatoare.
Am avut 150 de stupi pana in 2003 cand am plecat in Paris la lucru.Intre timp mi am cumparat un loc pt o vatra de stupina in sat,si lemn pt 200 de lazi la uscat,mentionand ca stupina veche era a familiei.Aparand fondurile europene situatia s a schimbat in sat deoarece Popa satului a intrat pe albine primul din sat cu un nr considerabil de familii blocand accesul noilor veniti determinandui si amenintandui cu legea sa paraseasca zona deoarece el e primul implantat in sat si chiar a reusit persoanele in causa mutand stupii in satele vecine la rude.Fac totul pe forte proprii fara EU.Am cautat in decretul apiculturii dar nu am gasit le ge pt situatia mea.Sunt intro situatie extrema si nu stiu daca am drept sau nu sa imi instalez stupina in conditions acestea,

legea nu iti interzice sa iti infiintezi o stupina intr-o localitate , chiar daca acolo mai sunt n stupine . ce face popa e abuz de ..... patrafir . fa-ti stupina si o sa vezi ca in afara de cateva vorbe si vreo doua nespovediri ..... nimic .
vlad

Mesajde liviutzbogos » 12 Sep 2013, 12:22

Diaconu scrie:Salutare toturor si bine v am gasit.

Ameninta-l si tu pe Sfintia Sa cu ceva reclamatii la Episcopie... Intreaba-l, asa se pune in aplicare dragostea frateasca? Stii, ne doare cand cei care nu sunt prieteni cu Biserica dau cu pietre, dar uneori pe buna dreptate o fac.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde TDI » 12 Sep 2013, 12:39

1. Sa nu ai prigorii 2. Sa fie minim 1000 metri in linie dreapta intre stupine, - culesurile de intretinere 3. Paza, musai paza la stupina 4. Stupi cu multe rame si caturi 4. In primul an du 20 de stupi si inca 10 lazi suplimentare(stupi medii si slabi).
TDI

Mesajde B.K » 12 Sep 2013, 16:10

Aici e vorba de proprietate private . Eu as fi pus stupina in curte si l-as fi asteptat pe popa sa vad daca are curaj sa faca un pas in interior. E proprietate ta , poti sa cresti si crocodili .
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR