Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Amplasare stupina

Mesajde Mircea_63 » 12 Sep 2013, 18:07

Diaconu scrie:Salutare toturor si bine v am gasit.Sunt intro situatie extrema si nu stiu daca am drept sau nu sa imi instalez stupina in conditions acestea,
Multumesc pt orice idée propusa

Nu e nevoie de nicio idee. Absolut nicio lege nu va ingradeste dreptul de a infiinta stupina. Dupa infiintare, declarati la primarie numarul de stupi pentru a fi trecuti in Registrul Apicol si luati legatura veterinarul de care apartine satul.
Nu aveti nevoie de niciun fel de aprobare din partea vreunuia. Nici a Primariei, nici a veterinarului, cu atat mai putin din partea bisericii. Nimic de platit si nici de dat bacsisuri ;) Pe forum veti gasi Legea Apiculturii, trebuie doar sa cautati. Oricine vine sa va ceara socoteala, solicitati sa o faca pe cale legala si nu verbal. Ori cale legala nu exista. Daca aveti parte de sicane, sunati Politia. In schimb, ca sfat personal, daca treaba cu preotul se bazeaza pe zvonuri si auzite, luati legatura cu el personal si spuneti-i pasnic si prietenos ce ati auzit.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Diaconu » 12 Sep 2013, 20:28

Mircea_63 scrie:
Diaconu scrie:Salutare toturor si bine v am gasit.Sunt intro situatie extrema si nu stiu daca am drept sau nu sa imi instalez stupina in conditions acestea,
Multumesc pt orice idée propusa

Nu e nevoie de nicio idee. Absolut nicio lege nu va ingradeste dreptul de a infiinta stupina. Dupa infiintare, declarati la primarie numarul de stupi pentru a fi trecuti in Registrul Apicol si luati legatura veterinarul de care apartine satul.
Nu aveti nevoie de niciun fel de aprobare din partea vreunuia. Nici a Primariei, nici a veterinarului, cu atat mai putin din partea bisericii. Nimic de platit si nici de dat bacsisuri ;) Pe forum veti gasi Legea Apiculturii, trebuie doar sa cautati. Oricine vine sa va ceara socoteala, solicitati sa o faca pe cale legala si nu verbal. Ori cale legala nu exista. Daca aveti parte de sicane, sunati Politia. In schimb, ca sfat personal, daca treaba cu preotul se bazeaza pe zvonuri si auzite, luati legatura cu el personal si spuneti-i pasnic si prietenos ce ati auzit.

Multumesc Dl Mircea pt raspunsul pozitiv,complet si foarte valoros pt mine. Va multumesc inca odata va salut si numai bine.
Diaconu

Mesajde Diaconu » 13 Sep 2013, 00:33

Multumesc tuturora pt incurajare :) Am masurat pe maps si am doar 350 poate max 400 ml Pana la el,luand in calcul diferenta de altitudine deal,vale.Dar dupa cum am inteles nu exista restrictii de distanta.Nu inteleg ideea cu 20 stupi medii,de ce ??? Sa mii prapadeasca stupii lu Popa? :shock: intru direct cu 200 de bombe :o (nu o sa aibe nici o sansa tipu) dar Pana acolo e cale lunga,inca nuam pus circularul in functiune.merg pe pastoral e clar dar ramane si pe vatra 50%.Stiti cum e in sat daca intri in gura lui trebuie sa ti faci valiza nu de alta dar sunt multii :lol: .Intradevar ca unii impaciuitorii au parasit zona,dar eu tare nu m asi Duce :?
Diaconu

Mesajde TDI » 13 Sep 2013, 08:16

20 de stupi ca sa observi cum s-a schimbat climatul si sa estimezi productia. 1000 metri ca sa ai acces exclusiv la o zona cat mai mare de cules de intretinere.
TDI

Mesajde proapis13 » 13 Sep 2013, 08:37

TDI scrie:1. Sa nu ai prigorii 2. Sa fie minim 1000 metri in linie dreapta intre stupine, - culesurile de intretinere 3. Paza, musai paza la stupina 4. Stupi cu multe rame si caturi 4. In primul an du 20 de stupi si inca 10 lazi suplimentare(stupi medii si slabi).

Pe asta de unde ai scos-o??
salve :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde TDI » 13 Sep 2013, 10:30

Pai din potentialul melifer al unei zone la culesul la rapita, floarea soarelui, faneata (1,2 familii la hectar) combinat cu raza economica de zbor a albinei(500-800 metri) si combinat cu numarul de stupi dintr-o zona. Aici pot sa dau exemplul meu. Nr de stupi a crescut in ultimii ani de la 150 la 400(pe o raza de 1000 metri ). Prigoriile prospera de asemenea. De la o productie de 30-40 kg medie pe stup pana prin 2004, la 20-25 kg medie pe stup - brut.
TDI

Mesajde Diaconu » 13 Sep 2013, 14:02

Am inteles idéea TDI.
1.nu pot pierde inca 1-2 Ani cu expérimenté.
2.pe o raza de 4km minim nu exista araturi deoarece sunt dealuri ,vai care face incomoda intrarea utilajelor agricole,déci nerentabila.
Pe vremuri am avut in zona peste 200 de familii in stationar si credema ca audat randament.
Diaconu

Mesajde TDI » 13 Sep 2013, 15:20

Eu nu te contrazic c-ai avut rezultate, dimpotriva. Dar de la 200 la 400 e dublu pe aproximativ aceeasi baza melifera. E foarte bine ca nu ai agricultura intensiva in zona. Sa nu uitam ca temperaturile medíi anuale au crescut. Culesurile de intretinere de august septembrie iarasi s-au mai diminuat. Si apoi, rautatea si prostia umana n-au limite - de-aia-ţi spusei de paza. Mult succes si spor la... miere! Liberte, egalite, fraternite!
TDI

Mesajde Diaconu » 13 Sep 2013, 19:14

Eu calculez nr de albine lucratoare din zona nu nr lazilor cu nr matricol.Deci pot fi 200 lazi cu un potential a 30-40 de fam cu indulgenta,Iti imaginezi ce inseamna sa ai unul dinasta prin preajma?Tare ma tem sa nu ajunga stupi lui pe un timp de seceta ,,tarate,,ca atuci DA belea.
Frumos mottoul ,,hexagonului,, :) ai trecut si tu prin France?
Diaconu

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR