Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Primul roi ajutor!

Mesajde varza » 03 Sep 2013, 15:00

Referitor la ce a scris catalin matca este de 1an iar rezervele si puietul inca nu l-am evaluat din cauza ploi. Aici sunt 15 grade e ok daca il desfac dupa oprirea ploi?
varza

Mesajde Mircea_63 » 03 Sep 2013, 15:03

varza scrie:Care ar fi logica de a pune rama cu pastura exact langa puiet in locul celei cu miere? Eu stiam ca se pune ultima.
Puietul este hranit de acolo si o pui la indemana. In mod natural la fel o aseaza si albina.
Poti sa-l deschizi linistit. Preferabil pe timp frumos, altfel sunt agresive.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde varza » 03 Sep 2013, 15:26

Multumesc de raspuns. Rama cu miere pe care o voi scoate o descapacesc in anumite portiuni si o pun dupa diafragma? Nu exista riscul sa se formeze ghemul in cazul noptilor reci gresit? Rama cu pastura e acoperita doar o treime nu sar crea un loc prea mare?
varza

Mesajde varza » 03 Sep 2013, 16:04

Rama cu pastura este abia cladita..... Mie frica sa nu actioneze asemeni unei diafragme.....
varza

Mesajde pin » 03 Sep 2013, 16:15

Lasa-le mai omule in pace ca stiu ele mai bine ca tine ce au de facut. Acuma si daca ai vrea sa le mai ajuti e cam tarziu si n-ai cu ce. Cum ti-o fi norocul. Eu in primul an mai mult le-am incurcat dar au avut timp pana in toamna sa faca ele ce trebuie. Siropul daca e doar zahar diluat in apa mai bine nu-l dai. Daca te apuci sa evaluezi ramele cu ce esti mai castigat? De completat cu rame cu puiet capacit n-ai de unde. Miere nu e bine sa dai din alta stupina iar tu n-ai. Deschisul stupului de 3 ori pe saptamana nu e de natura sa le ajute.
pin

Mesajde varza » 03 Sep 2013, 18:09

Ai dreptate. Ma gandeam doar dak il mai restrang deocamdata cred k nu intervin intrucat doar ultima rama nu mi sa parut prea aglomerata de albina, dar banuiesc ca odata cu eclozionarea ultimului puiet se va mai aglomera sper.
varza

Mesajde varza » 05 Sep 2013, 20:55

Am folosit metoda de invertire postata pe prima pagina pana acum astfel am obtinut 1litru sirop 1/1 invertit. In aceasta seara am administrat 300ml. Restul se poate folosi si in zilele ce vor urma sau se va altera ? Multumesc tutuor celor care au postat.
varza

Mesajde Mircea_63 » 05 Sep 2013, 22:57

Colega, hai sa facem un mic exercitiu de imaginatie. Daca ai lua joagaru si ai taia stupul de-a lungul, ar trebui sa ai un "n" de miere, iar in golul de sub "n", puietul. Pe masura ce ponta matcii scade , iar tu ii dai sirop, golul ala se umple si va fi aproape plin cu miere in momentul in care nu mai ai puiet. Incepe iernarea si golul acela creste pe masura ce albinele consuma mierea. Din ianuarie, februarie, asta depinde de cum decurge iarna si de soiul albinelor tale, in golul ala apare puietul si pata de puiet creste, mierea scade. Exact invers decat acum.

Trebuie sa te uiti si sa stii ce e acolo, dar corect spunea Pin mai sus, asta nu inseamna sa le deschizi toata ziua. Iti faci socotelile si te apuci de treaba. Stii ca un fagure plin de miere are 3-3.5 kg de miere. Vezi cat e golul si pentru ala cel putin, dai miere sa-l umple, ca de acuma cuibul de puiet nu mai creste, ci doar scade. Tu singur trebuie sa estimezi ce si cat.
Mircea_63

Mesajde Trantorul@ » 05 Sep 2013, 23:03

Se poate folosi , dar avand in vedere data si situatia , cumpara niste apipix pentru complectare (apiinvert sau dulcofruct , eu unul nu am folosit inca nici un api ... ) zaharul invertit cristalizeaza foarte repede si nu e bun pentru complectarea rezervelor , e bun pentru stimulare, si bagal cat mai repede sa-l capaceasca.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde pin » 06 Sep 2013, 10:00

varza scrie:Am folosit metoda de invertire postata pe prima pagina pana acum astfel am obtinut 1litru sirop 1/1 invertit. In aceasta seara am administrat 300ml. Restul se poate folosi si in zilele ce vor urma sau se va altera ? Multumesc tutuor celor care au postat.

Sper ca l-ai facut corect (adica ai pastrat proportiile si ti-a reusit invertirea). Mie nu mi-a iesit prima data.

Nu se altereaza.
pin

Mesajde varza » 11 Sep 2013, 12:48

Cred k mia reusit am urmat indicatiile dupa reteta din postul 2. Nu s-a alterat.
varza

Mesajde varza » 15 Sep 2013, 21:02

Am revenit cu noi vesti. Am gasit in cuib 4 rame aproape pline de miere si paremise ceva pastura ( pastura nu stiu sa o recunosc decat dak este capacita poate imi explica cineva cum arata atunci cand nu e capacita). Rama nr 5 am scos-o din cuib deoarece nu era acoperita de albina si avea doar 7 celule cu miere sau pastura care nu era capacita. Am puso dupa diafragma si au inceput sa o goleasca.... Sper ca am procedat bine... De asemenea rog pe cineva sa imi explice cum arata pastura necapacita dak se poate.... Puiet am gasit doar cateva celule in stadiu larvar pe o rama .
varza

Mesajde proapis13 » 15 Sep 2013, 21:29

varza scrie:....rog pe cineva sa imi explice cum arata pastura necapacita dak se poate....

Multumit????
salve :D
Fişiere ataşate
543907_501008366602017_1419587186_n.jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde varza » 16 Sep 2013, 08:54

Multumesc f mult. Daca este asa cred ca am o problema cu pastura.... findca am doar pe a 2a rama ceva putin din cate am vazut. Ii rog pe ceilalti colegi pe aceasta cale sa ma ierte ca am indicat eronat ca fiind a 5 rama cu pastura( rama 5 se afla acum dupa diafragma dupa cum am spus in postul anterior)..... Eu stiind ca ultima rama e intotdeauna cu pastura. Cat despre puiet este norma sa nu mai gasesc decat ceva larve in timpul acesta (cateva celule)? Am uitat sa mentionez ca albina acopera bine cele 4 rame.
varza

Mesajde Mircea_63 » 16 Sep 2013, 09:20

Este normal. Nu sunt cu una cu doua doi stupi la fel, dar ce vezi tu acolo nu e ceva anormal. Pastura poate exista in stup si sa fie acoperita cu miere si in mod sigur au rezerve mai mari decat vezi tu. Daca ai mierea in jurul puietului ca un musuroi peste cuibul de furnici, astepti primavara si gata.
La vremea asta eventual le mai dai sirop invertit, daca apreciezi ca nu e destul.

Colegu Varza, se spune deseori ca albinele agresive sunt mai harnice, produc mai mult. Stii de ce?
Fiind ele mai agresive, apicultorul nu prea isi baga nasul in treaba lor, iar ele fiind lasate in pace, fac ce stiu mai bine. :roll: Asta nu insemna sa nu iti bagi nasul deloc. Bine faci ca intrebi si iti pasa de ele. Spor sa ai!
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 16 Sep 2013, 09:22

Este normal sa nu mai ai puiet acum.
Este foarte bine daca ai cele 4 rame acoperite full de albine.
Ar fi minunat sa ai minim 75% papa pe cele 4 rame.
Urdinisul cat sa treaca 2-3 albine.
Fa 3 tratamente cu varachet la 7-10 zile.
Cand ai terminat cele 3 tratamente mai arunci un ochi si eventual mai scoti o rama daca nu mai sunt bine ocupate cu albine.
Pui o banda de mavrirol si impachetezi.
Apoi astepti primul zbor de curatire.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR