Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Duma

Mesajde danielmihai » 24 Sep 2013, 12:46

Buna ziua domnule Duma! am vazut diafragmele folosite de dumneavoastra,nu sunt probleme cand le folositi ca despartitoare pentru 2 familii?Se intampla sa fie ros?Vreau iernez 2 roi in lada si mi se pare mai comod cu polistirenul si nu asi vrea dau chix! :lol:Va doresc o stupina cat mai mare si numai bine! Sanatate!
danielmihai

Mesajde duma » 24 Sep 2013, 12:49

Atat detin la ora asta !
Fişiere ataşate
rsz_img-20130922-01279.jpg
si bine inteles ! ai miere ai prieteni !!!
rsz_1img-20130922-01285.jpg
locul unde vreau sa ma strecor printre stupi !
rsz_img-20130922-01284.jpg
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde duma » 24 Sep 2013, 12:51

sper sa se inmulteasca !
Fişiere ataşate
rsz_img-20130922-01283.jpg
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde duma » 24 Sep 2013, 13:05

te rog rectifica " domnule " prin duma numai !
Salut , sa sti ca nu am facut de capul meu si ca nu am avut de lucru , am vazut si am discutat cu persoane ce folosesc aceasta diafragma de polistiren estrudat , iarna tine de cald si cu o aerisire adecvata nu face nici condes , ''el '' ce foloseste de 2 ani intre diafragma si peretele lazi mai pune 2 , 3 folii de ziar si in partea cealalta umple diferenta dupa restrangerea cuiburilor cu materiale gen carpe . Si eu asta vara pentru o saptamana am tinut doua roiuri intr-o lada despartit de o diafragma totala de polistiren pana mi-am facut lazile aferente !
Eu am sa astept si de la colegii de pe forum despre aceste diafragme ce au sa imi spuna , dar daca tot le am , am sa le folosesc .
duma

Mesajde duma » 24 Sep 2013, 13:06

danielmihai scrie:Buna ziua domnule Duma! am vazut diafragmele folosite de dumneavoastra,nu sunt probleme cand le folositi ca despartitoare pentru 2 familii?Se intampla sa fie ros?Vreau iernez 2 roi in lada si mi se pare mai comod cu polistirenul si nu asi vrea dau chix! :lol:Va doresc o stupina cat mai mare si numai bine! Sanatate!

Te rog rectifica " domnule " prin duma numai !
Salut , sa sti ca nu am facut de capul meu si ca nu am avut de lucru , am vazut si am discutat cu persoane ce folosesc aceasta diafragma de polistiren estrudat , iarna tine de cald si cu o aerisire adecvata nu face nici condes , ''el '' ce foloseste de 2 ani intre diafragma si peretele lazi mai pune 2 , 3 folii de ziar si in partea cealalta umple diferenta dupa restrangerea cuiburilor cu materiale gen carpe . Si eu asta vara pentru o saptamana am tinut doua roiuri intr-o lada despartit de o diafragma totala de polistiren pana mi-am facut lazile aferente !
Eu am sa astept si de la colegii de pe forum despre aceste diafragme ce au sa imi spuna , dar daca tot le am , am sa le folosesc .
duma

Mesajde danielmihai » 24 Sep 2013, 13:19

Sunt cam mic sa ma adresez altfel :D !Am cateva roiuri care nu s-au dezvoltat suficient si n-am putut sa le ajut din lipsa de timp cu puiet in august,reginele sunt tinere si n-as vrea sa le pierd prin unificare...sa vedem!Va multumesc mult si va doresc o iernare usoara!Numai bine!
danielmihai

Mesajde duma » 24 Sep 2013, 13:34

danielmihai scrie:Sunt cam mic sa ma adresez altfel :D !Am cateva roiuri care nu s-au dezvoltat suficient si n-am putut sa le ajut din lipsa de timp cu puiet in august,reginele sunt tinere si n-as vrea sa le pierd prin unificare...sa vedem!Va multumesc mult si va doresc o iernare usoara!Numai bine!

Pentru mine s-au cel putin mi-ar place sa ced ca pe acest forum nu diferenta de varsta conteaza si doar indrazneala de a incerca si a pune in practica si avand aceeasi pasiune comuna consider o oare care egalitate . Acum ca eu am stupi de anul acesta si nea- ion din '75 cand mam nascut eu ..... mmmmda il respect un picut mai mult :lol: la noi nu este cazul !!! :lol: :lol:
duma

Mesajde duma » 24 Sep 2013, 13:41

danielmihai scrie:Sunt cam mic sa ma adresez altfel :D !Am cateva roiuri care nu s-au dezvoltat suficient si n-am putut sa le ajut din lipsa de timp cu puiet in august,reginele sunt tinere si n-as vrea sa le pierd prin unificare...sa vedem!Va multumesc mult si va doresc o iernare usoara!Numai bine!

Am si eu o familie care matca a incetat sa ponteze si ma pregatesc cu sirop si daca nu a inceput incerc sa stimulez o saptamana chiar daca este peste data admisa in manuale si spec ca vremea sa ma ajute !
duma

Mesajde Florin Dobre » 24 Sep 2013, 13:46

Felicitari pentru lazile noi!

Cum gandesc eu acum sa-mi fac lazile cand voi avea resurse...

1. Cuibul 10 rame 1/1. Cred ca e suficient.
2. In loc de cat intreg voi merge pe 2-3 caturi de 1/2 redus. Permite jonglarea functie de populatia familiei si miere pe sorturi.
3. Fund AV pe toata suprafata...cu subar.
4. Podisor cum ai tu dar 1/2 din suprafata cu plasa. Cealalta jumatate va fi din lemn cu acel orificiu pentru hranitor exterior din plastic. La transport intorc podisorul invers si am loc de refugiu si aerisire.
5. Capacul sa depaseasca foarte putin suprafata cutiei.
5. Sisteme de prindere intre fund si corp/caturi/podisor/capac.
6. Urdinis pe toata latimea cutiei cu un sistem de reglare a deschiderii(ceva in genul gratiei antisoareci).
7. Placuta de zbor pe toata latimea cutiei dar rabatabila.

Am cutii vechi cu cat 1/1.
Ce am constatat eu:
1. Cand familia cere cat si i-ai pus un cat de 1/1, practic i-ai dublat volumul. Spatiul dat este prea mare. Ii cam tai elanul. E prea complicat sa stai cu diafragme in cat si folie intre corpuri.
2. La transport esti nevoit sa te cari cu caturile astea mari dupa tine. La inceput de sezon le cari cam degeaba, familiile nu sunt la apogeu sa-ti umple doua corpuri Dadant. Sunt familii care tot sezonul nu ocupa 2 corpuri de 1/1. Noi nu am atins numarul, incercam sa marim stupina. Meseriasii au de unde sorta familiile care pleaca la treaba, noi incercam sa luam si lesinatii sa se dezvolte si aia.
In loc de 4 caturi de 1/1 poti transporta 4 caturi de 1/2 si in plus inca o familie cu cat de 1/2.
3. Catul de 1/1 e bun sa cresti rame. Daca ai familii puternice poti intercala in cat foite. In cules puternic ti le creste instant. E testata treaba. Treaba asta poti s-o faci si cu 2 caturi de 1/2 redus in care intra rame intregi.
4. La o familie puternica si cules abundent nu e o problema sa-ti umple catul cu miere. Greu intra in friguri. Dar nu toate familiile sunt asa.

Te invidiez pentru cutiile noi. E foarte important sa ai cutiile gandite dupa propriul stil de lucru si sa fie la fel. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 24 Sep 2013, 13:51

danielmihai scrie:Buna ziua domnule Duma! am vazut diafragmele folosite de dumneavoastra,nu sunt probleme cand le folositi ca despartitoare pentru 2 familii?Se intampla sa fie ros?Vreau iernez 2 roi in lada si mi se pare mai comod cu polistirenul si nu asi vrea dau chix! :lol:Va doresc o stupina cat mai mare si numai bine! Sanatate!

Nu-ti recomand. E foarte posibil sa te trezesti cu doar o familie...mai mare.
Am doi orizontali in care iernez cate 2 roi. Diafragma despartitoare e din lemn....etansa. E un pic de bibileala dar acopera riscul de rontaiala.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde danielmihai » 24 Sep 2013, 13:54

Eu am caturi 1/1 si e cam jale cu ele...adevarul e ca poti jongla cu ramele cand sus cand jos dar ai si multe dezavantaje,de... acum la toate ai anumite dezavantaje si avantaje important e ce urmaresti de la familii!de la anul ma gandesc sa fac exact cum a zis domnul Florin,trecere pe caturi 1/2!: :D Si roiul din buturuga ce mai face?N-ati mai scris nimic de el!Sanatate! :)
danielmihai

Mesajde danielmihai » 24 Sep 2013, 13:56

Florin Dobre scrie:

Nu-ti recomand. E foarte posibil sa te trezesti cu doar o familie...mai mare.
Am doi orizontali in care iernez cate 2 roi. Diafragma despartitoare e din lemn....etansa. E un pic de bibileala dar acopera riscul de rontaiala.

Pai atunci sa incep bibileala,eu care speram sa scap usor :lol: !Multumesc!
danielmihai

Mesajde Florin Dobre » 24 Sep 2013, 13:57

Roiul din scorbura e ok acum. Nu prea ii dau sanse peste iarna...e prea mic. O sa-i fac tratament(despaduchere) si o sa-i dau miere la punga.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 24 Sep 2013, 13:59

danielmihai scrie:Pai atunci sa incep bibileala,eu care speram sa scap usor :lol: !Multumesc!

Nu-i asa mare bibileala. Masori de doua ori si tai o data.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 24 Sep 2013, 14:04

Duma, scuza-ma pentru off topic pe pagina ta.

Daniel...
Pe fata cutiei, intre cele doua urdinisuri, sa bati o scandura pe verticala. Albinele iernate 2 in 1 au tendinta sa migreze la roiul/familia mai cu mot. Eu iti zic ca am patit. Deci trebuie sa aiba un obstacol pe placuta de zbor si fata cutiei. Am o poza pe pagina mea cu un orizontal cu doua roiuri. Se vede acolo scandurica.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde danielmihai » 24 Sep 2013, 14:32

Asa am de gand sa fac,stiu cum trebuie sa fie pe afara si inauntru!Multumesc si sa ne scuze pentru off topic proprietarul! :D
danielmihai

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?