proapis13 scrie:Ce avem noi aici??
Ce cantitate/suprafata ar trebui sa avem in/pe rame la data asta din an??
Unde ar trebui dispusa pt a satisface la timp si din plin nevoile albinelor la momentul oportun???
Prioritate are Catalindar sunt de preferat cit mai multe raspunsuri
Pun aceasta intrebare deoarece in urma cu 2-3 zile un coleg forumist din 2011 intreba cum arata![]()
Am mai pus o foto la un anumit topic si mai pun inca una aici
salve
gica.mosu scrie:Alt caz- cu necaz....Un stup a avut botci de roire ...am last doar 2...am plecat la F.S si dupa 3 saptamini la control matca pauza!!!!!
Am luat o matca fecundata si am pus-o in colivie...a doua zi am gasit-o ingramadita de albine,era vie ...am pus-o din nou in colivie cu
capac de tabla si am revenit dupa 2-3 zile si am rez broblema cu acea familie si cu matca din colivie pe care a acceptat-o in final...
Ce s-a intimplat in ac stup si cu ce am gresit eu....Atentie dupa 3 saptamini...BAFTA-Mosuu!!!!!!
P.S-Salutari din...Zarnesti...Plaiu-Foii!!!!
gica.mosu scrie:gica.mosu scrie:Alt caz- cu necaz....Un stup a avut botci de roire ...am last doar 2...am plecat la F.S si dupa 3 saptamini la control matca pauza!!!!!
Am luat o matca fecundata si am pus-o in colivie...a doua zi am gasit-o ingramadita de albine,era vie ...am pus-o din nou in colivie cu
capac de tabla si am revenit dupa 2-3 zile si am rez broblema cu acea familie si cu matca din colivie pe care a acceptat-o in final...
Ce s-a intimplat in ac stup si cu ce am gresit eu....Atentie dupa 3 saptamini...BAFTA-Mosuu!!!!!!
Iata cu ce am gresit...Dar mai intii o precizare ac stup este al unui prieten pe care la insistenta lui l-am dus in pastoral(prima greseala) apoi cind am introdus eu matca de 2 ani nu am verificat eu (ci prietenul,si am avut incredere)personal situatia din acea familie(a doua greseala)....Dar iata ce s-a intimplat in realitate:Din prima botca(mai coapta )a eclozat o matca si a ros a doua botca lateral....la zborul de inperechere s-au la transport acea matca tinara a disparut,iar albinele au tras botci de salvare de unde a rez o alta matca ff mica pe care am vazut-o datorita miscarii ff rapide pe rama si pe care am scoso din stup o data cu distrugere botci.
Dupa ce a primit matca de 2 ani ,acel stup a tras 3 botci cele din poza-roi pe 31 august...din care a eclozat o matca tinara,s-a fecundat si azi la control am gasit atit matca de 2 ani care oua pe o rama, iar pe a treia rama era matca tinara(marcata de mine cu acel punct mic) dezvoltata si oua si eadeci un final fercit ati pt stup cit si pt prietenul si veinul meu
Si totus eu nu am gasit raspuns ...de unde ou pt acea botca dupa 3 saptamini,de altfel nimeni in afara de un apicultor- pr biolog din zona mea(care a zis ceva de o matca de salvare trasa din larva in virsta) nu mi-a dat raspun(nici cei cu care am vorbit la telefon)...STIE cineva?????
P.S-Am invatat ceva...NICiO data sa nu ai incredere in prieteni s-au vecini....Ca ei iti ...NEVASTA.....si nu numaiSALVEEE-MOSU!!!!
italianu scrie:gica.mosu scrie:gica.mosu scrie:Alt caz- cu necaz....Un stup a avut botci de roire ...am last doar 2...am plecat la F.S si dupa 3 saptamini la control matca pauza!!!!!
Iata cu ce am gresit...Dar mai intii o precizare ac stup este al unui prieten pe care la insistenta lui l-am dus in pastoral(prima greseala) apoi cind am introdus eu matca de 2 ani nu am verificat eu (ci prietenul,si am avut incredere)personal situatia din acea familie(a doua greseala)....Dar iata ce s-a intimplat in realitate:Din prima botca(mai coapta )a eclozat o matca si a ros a doua botca lateral....la zborul de inperechere s-au la transport acea matca tinara a disparut,iar albinele au tras botci de salvare de unde a rez o alta matca ff mica pe care am vazut-o datorita miscarii ff rapide pe rama si pe care am scoso din stup o data cu distrugere botci.
Dupa ce a primit matca de 2 ani ,acel stup a tras 3 botci cele din poza-roi pe 31 august...din care a eclozat o matca tinara,s-a fecundat si azi la control am gasit atit matca de 2 ani care oua pe o rama, iar pe a treia rama era matca tinara(marcata de mine cu acel punct mic) dezvoltata si oua si eadeci un final fercit ati pt stup cit si pt prietenul si veinul meu
Si totus eu nu am gasit raspuns ...de unde ou pt acea botca dupa 3 saptamini,de altfel nimeni in afara de un apicultor- pr biolog din zona mea(care a zis ceva de o matca de salvare trasa din larva in virsta) nu mi-a dat raspun(nici cei cu care am vorbit la telefon)...STIE cineva?????
P.S-Am invatat ceva...NICiO data sa nu ai incredere in prieteni s-au vecini....Ca ei iti ...NEVASTA.....si nu numaiSALVEEE-MOSU!!!!
Sa-ti mai spun eu, cu ce ai gresit:
1)-ai lasat 2 botci intr-o familie-se lasa doar una
2)-ai dus stupul in pastoral,cu botci la care nu le stiai virsta-botcile nu pot fii mutate oricind si oricum
3)-ai dus ,,acel " stup care nu era ok ,in pastoral
4)-ai dat matca ,,batrina" la aceea familie,lasind-o prea putin timp sa se acomodeze in familie-sint custile alea din plastic de la ,,nicot" care sint foarte bune ptr acceptare.umpli bine compartimentul mic cu turta(apifonda),si cind o elibereaza e si acceptata
de obicei matcile virgine se misca rapid pe rame.
5)-ai pierdut 3 saptamini de cules,deoarece erai prea lacom de miere,si puteai pierde tot.
Restul e destul de confuz ca sa-mi spun o parere.
gica.mosu scrie:italianu scrie:gica.mosu scrie:gica.mosu scrie:Alt caz- cu necaz....Un stup a avut botci de roire ...am last doar 2...am plecat la F.S si dupa 3 saptamini la control matca pauza!!!!!
Sa-ti mai spun eu, cu ce ai gresit:
1)-ai lasat 2 botci intr-o familie-se lasa doar una
2)-ai dus stupul in pastoral,cu botci la care nu le stiai virsta-botcile nu pot fii mutate oricind si oricum
3)-ai dus ,,acel " stup care nu era ok ,in pastoral
4)-ai dat matca ,,batrina" la aceea familie,lasind-o prea putin timp sa se acomodeze in familie-sint custile alea din plastic de la ,,nicot" care sint foarte bune ptr acceptare.umpli bine compartimentul mic cu turta(apifonda),si cind o elibereaza e si acceptata
de obicei matcile virgine se misca rapid pe rame.
5)-ai pierdut 3 saptamini de cules,deoarece erai prea lacom de miere,si puteai pierde tot.
Restul e destul de confuz ca sa-mi spun o parere.
Pt italianul,mai citesteeee ...apoi da raspuns cit de cit corecte...(ASTEPT)banuesc CA VETI CEVA EXPERIENTA!!!!! p.s ACEL STUP ROISE DEJAAA!!!
italianu scrie:albinele ,dupa 3 saptamini putea sa devina besmetice ,in acel moment instinctul le face sa creasca botci si de pe oua nefec. dar fara rezultat
italianu scrie:albinele ,dupa 3 saptamini putea sa devina besmetice ,in acel moment instinctul le face sa creasca botci si de pe oua nefec. dar fara rezultat
gica.mosu scrie:italianu scrie:albinele ,dupa 3 saptamini putea sa devina besmetice ,in acel moment instinctul le face sa creasca botci si de pe oua nefec. dar fara rezultat
FFFF corect dar de ce doar-UN OU,OBOTCA??? In cazul prezentat de mine avea matca tinara(ff mica)+ o botca aproape de capacire!!!
Mai astept si alte pareri poate altcineva a mai intilnit situatii asemanatoare.
proapis13 scrie:E o singura situatie cind pe o rama full cu cel numai de lucratoare pot aparea cel de trintor si aia numai din vina apicultorului
Spune tu care e aia pina dau eu de fotografia aia ca sa dumirim colegii incepatori![]()
salve
PS Aici vorbim despre rama perfecta cea fara celule de trintor!!!!!!!!!
italianu scrie:ce declanseaza depunerea unui ou fecundat de unul nefecundat?
gica.mosu scrie:italianu scrie:ce declanseaza depunerea unui ou fecundat de unul nefecundat?
...Dimensiunea celulei-o parere!!!
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori