Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde paul » 29 Sep 2013, 08:28

Ieri a fost vreme frumoasa si m-am bagat si eu la restrans cuiburi.Nu am reusit decat la stupii de pe o vatra (14 buc) deoarece m-am apucat pe la ora 14.
Situatia se prezinta cam asa: familiile stranse pe 7-9 rame, rezerve arhisuficiente , ramele lasate sunt pline mai mult de 3/4 si capacite in proportie de 70%. Basca ca le-am descapacit dupa diafragma si ramele care le-am scos dupa restrangere, mai aduna si de acolo un minim 6-7 kg.Rezervele totale se vor situa undeva intre 20-25 kg ! Eu zic ca-i ...OK !
Situatia naspa-i la roi. Majoritatea stransi la chinga pe ... 4 rame! :o , vreo 2 pe 5 rame si 1 pe 6 rame. Am si unul pe ...3 rame! :o Rezervele la roi ...SUB ORICE CRITICA !!! Dupa aprecierea mea, am notat pe capacul fiecarui stup, ar trebui sa le mai dau de acum inainte intre 5 si 10 kg. de apipix :o Partea proasta-i ca ... toamna de anu' asta nu-i ca toamnele trecute, adica e-un frig de noiembrie ! :o Sper totusi sa se mai incalzeasca.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gica.mosu » 29 Sep 2013, 08:38

Tankard scrie:Salutare,am facut azi tratament cu varachet,primul de cand sunt eu albinar:),o intrebare,este normal dupa tratament sa gasesc albine moarte in stup?cam 20-30 buc ,in stupii mai bine populati...sau e semn rau?
Respecte,

Bine,ca sunt doar albine!!!! La mine din 36 stupi la care le-am aranjat cuibul pt iernare am gasit 3 matci
schimbate dupa cele 3 trat cu V.F din august...Cind nu se respecta dozajul din prospect apar probleme!!!!

PT-PAUL..." bagati sirop la greu"...Da ,si urmarile le vei vedea curind...albine uzate,sirop inacrit etc..SPOR!!!
P.S- cei care aveti asemenea pb....incercati 2 parti miere+1 parte sirop de zahar invertit dar cantitati mici sa aiba timp
sa-l capaceasca!!!!! Mai faceti schimb de rame de la stupi la roi(rame capacite) s-au egalari de r cu miere de la rezerva!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 29 Sep 2013, 08:53

gica.mosu scrie:
PT-PAUL..." bagati sirop la greu"...Da ,si urmarile le vei vedea curind...albine uzate,sirop inacrit etc..SPOR!!!
P.S- cei care aveti asemenea pb....incercati 2 parti miere+1 parte sirop de zahar invertit dar cantitati mici sa aiba timp
sa-l capaceasca!!!!! Mai faceti schimb de rame de la stupi la roi(rame capacite) s-au egalari de r cu miere de la rezerva!!![/quote

Mosule ... te salut !
Scuza-ma ca te intreb, ce preferi ??? O albina mai uzata dar care sa iasa din iarna avand mancare sau o albina relaxata moarta de foame in ianuarie- februarie :?:
Cei care n-au miere cum e cazul meu, cu ce sa inlocuiasca cele 2 parti miere :?:
Cei care n-au rame cu miere la rezerva cu ce sa faca"egalari" :?:
LE ... intentionez sa le mai dau apipix cat vor mai putea sa-l traga apoi cand voi face revizia finala si impachetajul de iernare voi lua RAME PLINE FULL OPTION de la familii si le voi da roilor intercaland o rama plina cu una mai putin plina . La fel si la familii . E bine asa :?:
LE 2 ... la temperaturile astea nu se innacreste nici macar borsul lui soacra-mea din "budai"! :oops:
LE 3 ... cum mai merge vanzarea de retete naturiste ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde pin » 29 Sep 2013, 09:06

Daca familiile au rezerve suficente de ce nu ai dat ramele rezultate din restrangere la roi?
pin

Mesajde gica.mosu » 29 Sep 2013, 09:16

paul scrie:
gica.mosu scrie:
sa-l capaceasca!!!!! Mai faceti schimb de rame de la stupi la roi(rame capacite) s-au egalari de r cu miere de la rezerva!!![/quote

Mosule ... te salut !
Scuza-ma ca te intreb, ce preferi ??? O albina mai uzata dar care sa iasa din iarna avand mancare sau o albina relaxata moarta de foame in ianuarie- februarie :?:
Cei care n-au miere cum e cazul meu, cu ce sa inlocuiasca cele 2 parti miere :?:
Cei care n-au rame cu miere la rezerva cu ce sa faca"egalari" :?:
LE ... intentionez sa le mai dau apipix cat vor mai putea sa-l traga apoi cand voi face revizia finala si impachetajul de iernare voi lua RAME PLINE FULL OPTION de la familii si le voi da roilor intercaland o rama plina cu una mai putin plina . La fel si la familii . E bine asa :?:
LE 2 ... la temperaturile astea nu se innacreste nici macar borsul lui soacra-mea din "budai"! :oops:
LE 3 ... cum mai merge vanzarea de retete naturiste ???

Paul iti raspud cu o intrbare-CE-AI facut in august...ai fost la ...GAGICI????? s-au la peste...acum uzeaza albinele.....
Treaba cu retetele naturiste...Eu vind preparate !!!! Am mai scris ..mai inteles tu gresit!!!!LE...Da e bine ASA !!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 29 Sep 2013, 09:26

pin scrie:Daca familiile au rezerve suficente de ce nu ai dat ramele rezultate din restrangere la roi?

Pentru ca am scos rame care mai aveau miere si pe care le-am descapacit dupa diafragma. Vedem ce se mai aduna, facem o evaluare corecta a rezervelor apoi purcedem la schimburi. Am interesul ca familiile sa-mi umple ramele full si sa le capaceasca si apoi sa le dam la schimb.Daca timpul permite mai administrez cateva doze de apipix la tot poporul !
@ Mosu'Gica ... in august le-am dat sirop cat au putut duce. Numai ca ... l-au transformat in puiet ! La gagici n-am fost pentru ca se pare ca am nevoie de ... o tinctura de putut !!! :o Cu cat vinzi doza ??? :oops: La peste, spre rusinea mea, n-am fost niciodata anul asta (lipsa timp).
paul

Mesajde priest » 29 Sep 2013, 09:41

O intrebare pe subiectul asta va rog: pana cand pot pune dupa diafragma rame descapacite cu miere? Multumesc anticipat!
priest

Mesajde proapi » 29 Sep 2013, 10:34

Pana cand temperatura permite mobilitatea albinelor.
Nu pui dupa diafragma rame cu miere bune de iernare, mai inchise la culoare cu coroane ingrosate, pui rame cu putina miere dispusa altfel decat in coroane sau coroane insuficiente, deschise la culoare sau rame inainte de reforma, etc....
proapi

Mesajde transtec » 29 Sep 2013, 22:47

Seara buna!
Aveti un sfat pt. unul cu cas la gura?
Am trei stupi, cu trei familii slabute (3, 4 resp. 5 rame), mancare putina (miere si polen pe ramele cu albina), si cu sfaturi contradictorii. As vrea sa le pastrez asa, sa nu le unesc, sa le dau apifonda si eventual sa le iernez in garaj, la caldurica. Bineinteles ca atunci cand o veni gerul, nu acum si sa le scot eventual in iarna o data , de doua ori la zbor de curatare, de-o fi mai cald. Le-am dat niste miere cristalizata in hranitor acum cateva zile. Sfaturile erau sa le dau sirop, sa nu le dau nimic, sa pun apifonda etc... Nu cred ca au sanse de supravietuire peste iarna la cat de slabute sunt si ma gandesc ca in garaj si cu apifonda le dau o sansa. Ce ziceti? :?
Mersi de orice raspuns amabil ..
transtec

Mesajde Tankard » 30 Sep 2013, 05:41

Salutare..cum adica le-ai dat miere cristalizata in hranitor???
Tankard

Mesajde Tankard » 30 Sep 2013, 05:51

eu zic ca au sanse si afara,nu le baga in garaj,mai bine unifica,sau da-le ceva sirop incalzit cand sunt cel putin 14-15 grade afara...strangele la sange si lasa aierisirea in partea de jos a stupului(metoda clopot),daca au miere pe ramele cu albina si le dai turte in ianuarie osa reziste pana in primavara....parerea mea
Tankard

Mesajde alexx » 30 Sep 2013, 09:29

transtec scrie:Seara buna!
Aveti un sfat pt. unul cu cas la gura?
Am trei stupi, cu trei familii slabute (3, 4 resp. 5 rame), mancare putina (miere si polen pe ramele cu albina), si cu sfaturi contradictorii. As vrea sa le pastrez asa, sa nu le unesc, sa le dau apifonda si eventual sa le iernez in garaj, la caldurica. Bineinteles ca atunci cand o veni gerul, nu acum si sa le scot eventual in iarna o data , de doua ori la zbor de curatare, de-o fi mai cald. Le-am dat niste miere cristalizata in hranitor acum cateva zile. Sfaturile erau sa le dau sirop, sa nu le dau nimic, sa pun apifonda etc... Nu cred ca au sanse de supravietuire peste iarna la cat de slabute sunt si ma gandesc ca in garaj si cu apifonda le dau o sansa. Ce ziceti? :?
Mersi de orice raspuns amabil ..

rezista si afara fai varachet cand numai e puiet de loc vreo 2 serii si mancare sa aiba
alexx

Mesajde transtec » 30 Sep 2013, 12:49

Multam pentru sfaturi. Varachetul l-am facut deja. Stupii sunt verticali (10 r) cu fund normal, de lemn si podisor din OSB cu 1/3 plasa. Pentru aerisire e ok sa las putin din partea cu plasa neacoperit si 2 cm la urdinis?
Apifonda cand e bine sa le dau? Sa le las sa-si pape proviziile si apoi sa o pun? Mi s-a spus ca nu e bine sa le dau acum apifonda, abia prin decembrie... Cat despre sirop, cica a trecut de mult timpul siropului... Ce de necunoscute... :roll:
Totusi, exista cineva care a incercat metoda cu garajul? Sau zgomotul de '' baga masina, scoate masina'' le poate face rau?
Multam din nou cui imi va raspunde... O zi faina!
transtec

Mesajde paul » 30 Sep 2013, 13:36

transtec scrie: Apifonda cand e bine sa le dau? Sa le las sa-si pape proviziile si apoi sa o pun? Mi s-a spus ca nu e bine sa le dau acum apifonda, abia prin decembrie... Cat despre sirop, cica a trecut de mult timpul siropului... Ce de necunoscute... :roll:
Totusi, exista cineva care a incercat metoda cu garajul? Sau zgomotul de '' baga masina, scoate masina'' le poate face rau?
Multam din nou cui imi va raspunde... O zi faina!

Transtec-ule (bai, dar ce nume de useri mai aveti :o ) ... recomandat ar fi sa ne spui si noua de unde esti :?: Asta , ca sa se poata da un sfat in cunostinta de cauza ( locatia conteaza foarte mult) !!!
Timpul siropului este atat timp cat temperaturile nocturne si diurne permit (minim 15C ziua si un minim 10 C noaptea). Decat apifonda in decembrie mai bine sirop in octombrie, asta ti-o spune Stan Patitu' ! Vor spune unii ca siropul in octombrie le uzeaza. Da' eu intreb, apifonda in decembrie le intinereste ??? :shock:
Mai intreb si eu ... pe cele din scorburi cine le baga iarna in garaj ??? :shock:
Parerea mea ... strange-le bine pe cate rame ai albina ( sa fie albina in acest moment si pe partile exterioare ale ramei, la diafragma cum se spune ) iar aceste rame sa fie cat mai pline, minimum 3/4 cu miere (sirop) si sa le mai faci macar un varachet in lipsa puietului in octombrie- noimbrie.
LE ... nu trebuie sa-mi multumesti !!!
paul

Mesajde ignatov andrei » 30 Sep 2013, 13:50

Asa aratau, duminica, familiile mele!
Ce inseamna, stimati colegi, familii iernate pe 8 sau 9 rame, cu 25kg de miere?!?
Aceste familii vor ierna pe 5rame, sau - dar reprezinta exceptii - pe 6 rame, cu 15 kg miere (cel putin 12kg capacita)!
Fişiere ataşate
29092013445.jpg
ignatov andrei

Mesajde mateiflorin » 30 Sep 2013, 13:53

in situatia asta sunt si eu cu 2 roiuru pe 6 rame am bagat acu 4 zile cite 4 kg de sirop invertit 3cu 1
mateiflorin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR