Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stup in pat rece & cald

Mesajde liviu1965 » 11 Apr 2012, 13:35

Am inceput cu doi stupi, luati de la stupari diferiti
In primul an mi-am propus sa invat si ca rezultat sa fie, la iesirea din iarna: tot doi stupi , fara 1gr,de miere productie
Astazi: am trei stupi plus cateva kg.de miere
Scopul final e de 10 stupi facuti de mine.
Mi-a placut ideea de a lucra cu ei in pat rece si cald fctie de anotimp. Am mers pe varianta de 2 urdinise ( am dadant 10 rame ) si anul acesta mi-am facut 5 lazi pe care le voi vopsi in alb, mai putin partea cu urdinisul mic ( cel de iernare ) care il fac negru.
In rest invat si comentez....si eventual ma cert cu vecinii.

Orisicum respect legislatia in ceea ce priveste amplasarea stupilor in curtea gospodareasca....
liviu1965

Mesajde proapis13 » 11 Apr 2012, 19:40

liviu1965 scrie:anul acesta mi-am facut 5 lazi pe care le voi vopsi in alb, ...

Vezi ca e o musculita,senotainia tricuspis,careia ii place la nebunie culoarea alba
http://www.emiere.ro/Bolile-albinelor/Senotainioza.php
Poate ai noroc si nu se gaseste la tine in zona
salve :D
Fişiere ataşate
ooooooooooooooooooooooooooooooooo.jpeg
ooooooooooooooooooooooooooooooooo.jpeg (4.9 KiB) Vizualizat de 14314 ori
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde liviu1965 » 11 Apr 2012, 20:16

Auzi, cand mi-am facut si eu proiectul......apare Proapis13 cu bomba
Tu ai aruncat-o , tu da o alternativa

Te pup pe portofelul tau plin de "salve"

Salve
liviu1965

iernarea albinelor

Mesajde puiuws » 09 Oct 2013, 09:35

buna ziua! Va rog sa ma ajutati sa salvez o regina . am un stup orizontal in pat cald pe 18 rame .a ramas in el un pumn de albine si o matca pe care as vrea sa o pastrez .cum sa procedez ?
puiuws

Mesajde Mircea_63 » 09 Oct 2013, 09:37

Mai ai si alti stupi?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Re: iernarea albinelor

Mesajde Florin Dobre » 09 Oct 2013, 09:43

puiuws scrie:buna ziua! Va rog sa ma ajutati sa salvez o regina . am un stup orizontal in pat cald pe 18 rame .a ramas in el un pumn de albine si o matca pe care as vrea sa o pastrez .cum sa procedez ?

1. Daca mai ai si alti stupi(neata Mircea :) ):
a) o dai unuia din stupi...acolo unde nu-ti place matca(inlocuiesti matca).
b) faci coleta de macar 2 rame de albina pentru ea si nucleul rezultat il iernezi alaturi de o familie sau in pod/beci/magazie.
2. Daca nu...aleluia.

Parerea mea!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde puiuws » 11 Oct 2013, 14:30

da mai am 21 care sunt ok
puiuws

Mesajde comi » 12 Oct 2013, 13:41

Si eu incerc pt anul viitor doua modele cu fund plin pe 12 rame Hofman DN4 self distancing care va avea la interior 430x430x315 mm cu un singur urdinis pe toata latura cu posibilitatea de obturare in functie de vreme,cules sau furtisag
Modelul doi este pe 11 rame Hofman DN4 self distancing dar scurtate cu 36mm cu dimensiunea la interior de 395x395x315mm.
Si avand niste rame atipice pt Romania nu cred ca se ,,baga,,cineva sa ma lase fara ei.
Si cred ca ii pot folosi si pe pat rece si cald in functie de anotimp fara sa mai fac doua urdinise
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde liviutzbogos » 12 Oct 2013, 20:46

comi scrie:Si avand niste rame atipice pt Romania nu cred ca se ,,baga,,cineva sa ma lase fara ei.

Dumneata crezi ca ala sta la 12 noaptea (sau cand o veni sa le cerceteze) sa se uite ce rame ai, daca sunt STAS sau nu?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde comi » 12 Oct 2013, 22:04

Cine vine la furat are deja pontul stie cam totul ,amplasare,ce ai in stupi,ce rasa folosesti ,pe cate rame ai stupi ca pt asta avem,,prieteni,, vecini buni, binevoitori.
Cred ca furturile de albine acum se dau la ,,comanda,, nu vine nici dracul sa-si dupa gitul aiurea si sa stea cu ,,proof,,-ul in batatura piña gaseste cumparatorul si sa fie luat la ochi de curiosi ca s-a facut apicultor ca niste stupi nu se ingroapa, nu se ascund in sura sau in podul casei se cosmetizeaza usor pe exterior si se ,,marita,, repede .
Atunci cind stupi sunt atipici,ramele la fel cine dracul crezi ca ,,pune botul,, sa se pricopseasca cu un ,,cal breaz,, in batatura.
comi

Mesajde liviutzbogos » 12 Oct 2013, 22:12

comi scrie:Cine vine la furat are deja pontul stie cam totul ,amplasare,ce ai in stupi,ce rasa folosesti ,pe cate rame ai stupi ca pt asta avem,,prieteni,, vecini buni, binevoitori.
Cred ca furturile de albine acum se dau la ,,comanda,, nu vine nici dracul sa-si dupa gitul aiurea si sa stea cu ,,proof,,-ul in batatura piña gaseste cumparatorul si sa fie luat la ochi de curiosi ca s-a facut apicultor ca niste stupi nu se ingroapa, nu se ascund in sura sau in podul casei se cosmetizeaza usor pe exterior si se ,,marita,, repede .
Atunci cind stupi sunt atipici,ramele la fel cine dracul crezi ca ,,pune botul,, sa se pricopseasca cu un ,,cal breaz,, in batatura.

Si asta e adevarat. Iar vis-a-vis de pat cald si rece...nu am experienta asta dar am citit o idee buna, fundul sa nu-l faceti fix, va va fi mai usor sa intoarceti tot corpul odata in pat cald decat sa luati rama cu rama la mana. Parerea mea :) Toate bune, Doamne ajuta!
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde comi » 12 Oct 2013, 22:31

E buna si idea ta cu corpul rasucit la 90 dar trebuie sa fac 2 urdinise si sa obturez unul complet sau sa-l fac cu fund detasabil cu urdinisul facut direct pe fundul detasabil .
Multumesc foarte mult pt sugestie raman dator
comi

Mesajde stefanos22 » 30 Ian 2014, 09:48

Buna ziua! As avea si eu o intrebare ptr cei care au iernat ca ramele in pat cald : oare se simte vreo diferenta daca , atunci cand le impachetezi ptr iarna , in loc sa incepi cu prima rama dinspre urdinis pui , lipit de peretele respectiv(cu urdinisul) prima data o diafragma din polistiren extrudat - bineinteles , avand in partea de jos , in dreptul urdinisului o decupatura - dupa care cuibul propriu-zis iar la sfarsit o alta diafragma? Toata lumea spune ca albinele nu mor de frig , insa ma gandesc ca nu strica o impachetare mai buna , cu conditia sa se repecte necesarul de aerisire.
stefanos22

Mesajde dicu.ion57 » 31 Ian 2014, 17:31

Domnule Stefanos ,intrati la INTRETINEREA ALBINELOR si cautati mai jos PREGATIREA stupilor in pat cald pentru iernare.Eu am expus cum pregatesc eu stupi in pat cald insotit si de foto.Daca vi se pare interesant ,incercti si dv,sa va convingeti de rezultate.Nu spun ca cei care procedeaza altfel nu este bine .Va rog sa ma credeti dorm linistit si umblu in stupi numai cind timpul se incalzeste,iar stupi sint curati ca vara,Va sfatuiesc totusi sa faceti o impachetare buna ca va salveaza de la multe neplaceri .Cititi la pag 2-3-4 Bineinteles si celelalte .
dicu.ion57

Mesajde stefanos22 » 01 Feb 2014, 03:09

Multumesc pentru rasuns! Cu asta reusit-am sa ma lamuresc , as mai avea insa nevoie de un sfat pe aceasta tema : am de facut niste cutii (vertical pe 12 rame cu cat de 1/2) si , avand in vedere ca sunt patrate si merge , are rost sa fac falt ptr rame si-n pat cald , si-n rece , urmand sa le schimb orientarea (toamna-primavara) sau sa le las doar in pat cald?Eu stau intr-o zona de munte , iernile-s destul de grele dar nici vara nu prea trece de 25-27 de gr ziua(noaptea cam 10-15) , si nu am de plecat in pastoral.
stefanos22

Mesajde dicu.ion57 » 01 Feb 2014, 06:59

Domnule Stefanos ideia dv este salutara si foarte usor de pus in practica.Eu pina sa cumpar pavilionul am avut si 4 stupi de genul pat cald pat rece .Cutiile le-am cumparat de la un batrin,si erau foarte practice ,si astazi mai detin una care o tin ca monstra ,si o sa postez o foto sa vedeti ce cutii foloseau batrini nostri.Daca aveti posibilitatea faceti fara rezerve ca o sa aveti numai de cistigat.Urmariti la dispozitive apicole.
dicu.ion57

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....