Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

puiet putin sau deloc in 20 septembrie 2013

Mesajde bodoss_10 » 20 Sep 2013, 17:19

Creez acest topic in speranta ca mai sunt cazuri ca la mine sau poate voi afla mai multe e la apicultorii mai experimentati.
azi 20 septembrie am facut un control la stupina cu scopul de a mai restrange familia si sa mai pun rame dupa diafragma. Am descoperit ca la unele familli mai slabute nu exista puiet capacit si nici chiar oua, asta in conditiile in care de la 1 septembrie le am dat sirop de zahar cu protofil o data la 2 zile pentru stimulare. La famillile puternice mai sunt cate 2 rame cu cate o palma de puiet ceea ce cred ca e in regula. Daca putei sa imi spuneti cum sa fac sau daca am omis eu ceva care a dus la chestia asta, as fi recunoscator, pentru ca ma gandesc totusi ca la impachetarrea definitiva pt iarna aceste familli ar deveni prea slabe si ar trebui sa le unific (ceea ce nu mi doresc). Va multumesc.
bodoss_10

Re: puiet putin sau deloc in 20 septembrie 2013

Mesajde gh.pana » 20 Sep 2013, 18:46

Stimate domn,
Nu este nimic anormal, asa ca nu fi ingrijorat. La familiile a caror matca este mai in varsta incetarea pontei mai devreme este fireasca.
Ingrijorat sa fi daca in cuib ar fi rame cu puiet dar fara hrana suficienta in ele iar vremea s-ar racii semnificativ. In situatia data insa,vei avea albine in numar ceva mai mic, dar cu corp gras bine format, fapt care va avea o influienta benefica la trecerea peste iarna si inceputul pontei in primavara.
Albina ecluzionata la sfarsitul lui august si inceput de septembrie este cea mai apta ( pregatita ) pentru iernare.
Restrange cuibul astfel incat ramele cu hrana sa fie bine acoperite cu albine si da-le liniste pana in primavara.
Sa auzim de bine !
gh.pana

Mesajde delorin I » 20 Sep 2013, 18:58

Puietul a incetat anul acesta undeva prin luna august in unele zone! De pilda la mine in zona de munte si nu doar, din ce au scris colegii in topicul similar! Vezi ca s-a discutat acest subiect intr-un topic propus de colegul Valjean! Cat despre stimularea cu protofil si sirop de zahar la doua zile, de la 1 septembrie ar fi trebuit sa fie deja hranire de completare si nu de stimulare! Iar protofil, din cate stiu eu se da pentru tratament preventiv pentru o serie de boli - tip nosema, intr-o cantitate maxima de 80 de ml familie puternica in hraniri succesive! Asa ca ai grija cat dai si cum citeste mai intai prospectul! Aceasta disparitie a puietului foarte devreme anunta o iarna timpurie adeverita altfel si in prognoza meteo pe 3 luni! Se pare ca va ninge in a doua jumatate a lui octombrie!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde B.K » 21 Sep 2013, 19:24

Eu zic ca depinde mult de zona. Acum 10 zile am facut o egalizare la familii cu tot ce inseamna puiet , miere si polen . Am gasit la unele familii 7 rame cu puiet (oua , larvarr si capacit) iar la unele am gasit 3-4 rame dar nu mai putin de 3 , am egalizat toate familiile la cate 4 rame de puiet fiecare . Roiurile le-am lasat asa cum le-am gasit , 3 rame fiecare , cu exceptia unuia care avea 2 si care i-am adaugat eu o rama cu puiet. Asadar conteaza mult zona si cel mai important pentru mine este ca nu am nicio stupina pe o raza de 6-7 km , dar si alea sunt stupine mici + o balta foarte mare in apropiere , polen aduc in continuare.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Tankard » 22 Sep 2013, 00:03

Eu am puiet cam in toti stupii pe 2-3-4 rame,depinde de familie,unu singur e mai slab la capitolul puiet,de fapt e un roi pe 4 rame facut la sfarsitul lui iulie,dar problema mea e alta,dupa floarea soarelui am dus stupii in delta,eu fiind din tulcea,nu a fost cules deloc in delta anul acesta,iar roiul asta cand l-am verificat pe 10 august nu avea miere deloc,nici un pic,nici macar coroana pe partea de sus a ramei,i-am pus 2 rame cu miere in buzunar ca sa traga mierea pe ramele cu putin puiet si ceva larve si oua,e posibil sa nu mai fi ouat matca din cauza ca nu aveau hrana cu ce sa creasca puietul,de asta cred ca roiul asta nu prea are puiet la ora asta.Acum am inceput sa le dau si ceva sirop cu protofil ca sa fiu sigur la iarna,nu mult cam 3-4 hraniri a 300 g de familie,e cumva prea tarziu sa le fac hraniri de completare?Ce parere aveti,gresesc?
Tankard

Mesajde B.K » 22 Sep 2013, 02:18

Daca nu e mancare pentru iarna trebuie sa le dai , asa cum spunea un coleg intr-un topic : "mai bine albina uzata decat moarta de foame" . Daca ai si puiet cu atat mai bine .
B.K

Mesajde ionutzdrobis » 13 Oct 2013, 13:18

Anul trecut aveam doua roiuri cumparate prin iunie,destul de slabe...au fost cumparate pe 4 rame,la sfarsitul lui august facusem doua tratamente cu varachet,puiet era foarte putin.
Am fost plecat pana la mijlocul lui octombrie in Germania unde am lucrat la un apicultor iar l-a intoarcere tot nu aveam puiet...si nici hrana,asa ca am trecut la o hranire cu sirop de zahar 1/1(asa cum facusem afara..doar ca acolo hranitoarele erau de 5 kg iar la unele familii erau cate doua).
Dupa doua saptamani de hranire a inceput sa vina si puietul,iar in primavara au iesit binisor ,cam fara hrana si agresive dar cu putina hranire...au trecut la treaba.
Din aprilie am plecat la munca din nou afara si m-am intors in august,am mai cumparat 5 familii din care am facut initial 10 apoi am restrans la 7.
Acum am 9 familii...patru regine sunt din 2012 una e adusa din Germania(combinatie intre buckfast si carnica),iar restul sunt facute prin botci de salvare in luna august ...selectionate ce-i drept dar la anu vad rezultatele.
Combinatia adusa din Germania are acum 2,5 rame cu puiet aproape in intregime,unde am matci facute in august am pe 2 faguri cate doua ghemuri de puiet,iar celle din 2012 au stopat ouatul pe la sfarsitul lui august in timpul tratamentului cu varachet iar 3 dintre ele au inceput din nou sa oua.
Mentionez ca de la jumatatea lui august stimulez saptamanal cu aproximativ 800 ml sirop zahar 1/1 fiecare familie.
Concluzia: Materialul genetic e primul factor care influenteaza ouatul toamna,apoi varsta matcii si stimulatul.
Am unele suspiciuni referitor la varachet,datorita faptului ca anul acesta ,la fel ca si anul trecut ponta a stopat total la matcile 2012 in timpul tratamentului cu varachet.
Sper ca am putut fi de ajutor cuiva cu mica mea experienta sau ca voi putea fi corectat de cei mai experimentati si nu numai.
ionutzdrobis

Mesajde B.K » 13 Oct 2013, 21:03

Cum adica botci de salvare selectionate?

PS : In mod normal concluzia ta ar trebuii sa o stie orice apicultor.
B.K

Mesajde ionutzdrobis » 13 Oct 2013, 22:22

selectionate dupa marime,varsta larvei...etc
ionutzdrobis

Mesajde un OM » 13 Oct 2013, 22:26

Faptul ca unele din matcile tale nu au ouat dupa tratamentul cu varachet nu-l pune in carca medicamentului. Mai repede as da vina pe lipsa culesului, in special de polen.
un OM

Mesajde un OM » 13 Oct 2013, 22:27

Cat despre selectie, mai trebuie urcata macar o treapta.
un OM

Mesajde alt stupar » 14 Oct 2013, 09:37

BeeeK scrie:Cum adica botci de salvare selectionate?

ionutzdrobis scrie:selectionate dupa marime,varsta larvei...etc

Ce te miri si tu Beeek-ule ?
Oare nu in toate cartile despre cresterea matcilor se spune ca taman astea-s cele mai importante criterii de selectie ? ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde TDI » 14 Oct 2013, 10:49

Selectia nu se face dupa aspectul matcii in niciuna din stagiile de dezvoltare. Domnule Zdrobis sunt curios cat de bine stiti germana, mai ales partea tehnica referitoare la apicultura. Nu de alta dar matcile de salvare sunt matci de salvare, unele opinii sustin chiar ca nici matcile provenite din S.L. nu sunt chiar ce trebuie.
Ca sa revenim la subiect, mai mult de jumatate din familiile mele de albine nu mai au puiet de la 1 septembrie - altele au adus polen si ieri in fereastra de 2 ore in care au zburat.
TDI

Mesajde B.K » 14 Oct 2013, 11:48

alt stupar scrie:
BeeeK scrie:Cum adica botci de salvare selectionate?

ionutzdrobis scrie:selectionate dupa marime,varsta larvei...etc

Ce te miri si tu Beeek-ule ?
Oare nu in toate cartile despre cresterea matcilor se spune ca taman astea-s cele mai importante criterii de selectie ? ;)

Hai ca asta e buna :)) , credeam ca nu s-a exprimat cum trebuie.
B.K

Mesajde ionutzdrobis » 14 Oct 2013, 21:04

Am folosit botcile de salvare pentru ca nu aveam alta solutie..nu aruncati cu pietre prea mult...banuiesc ca fiecare "profesionist" a apelat involuntar sau nu la aceasta solutie finala.
Cel penru care am lucrat afara si din cate am inteles majoiritatea apicultorilor profesionisti folosesc transvazarea simpla.
In opinia mea matca cea mai "sanatoasa" ar fi de roire(unde e si inclinatia spre roit ca dezavantaj) si de schimbare linistita care teoretic ar fi cea mai buna dar destul de greu de pus in practica pt un profesionist.
Am hotarat sa incerc cu botci de salvare vazand spre surprinderea mea ca toti cei mai batrani folosesc aceasta metoda..care nu e deloc buna dar ca un compromis pana in primavara poate fi ok.
Nu demonstram aici cunostintele de limbi straine si nici nu impresionam prin mistouri de doi lei,eu cred ca putem invata unii de la altii experimentati sau nu cunoscatori sau nu de limbi si termeni straini.
Am incercat sa ajut cu mica mea experienta,nu am de ce si cu ce sa ma laud dar consider ca asa cum si eu am avut nedumeriri referitoare la ouat,au si altii(altii sunt convinsi ca le stiu pe toate).
Anul trecut pe timpul asta din 2500 de familii aproximativ 1000 de matci au fost omorate deoarece aveau puiet putin sau erau agesive iar apoi le unificam cu restul ,vreo 1000 plecau in Italia la iernat iar restul ramaneau in Germania.
Pentru cunostintele unora lingustica oua destul de in anotimpul rece ..e drept ca poate avea probleme la iernare iar buckfast care are la origine lingustica,ceva carnica si putin din albina englezeasca isi pastreaza oarecum aceasta trasatura de a oua si in anotimpul rece.
Hibridul adus de afara care e de o calitate ...medie are acum ca doua rame si jumatate pline de puiet in timp ce ceilalti cumparati de pe aici au cel mult doua rame cu cate un buchet de puiet.
Afara lucram cu me de 9 rame 3/4 iar la sf lui septembrie care avea sub 3 rame de puiet in general piereau.
Daca as mai spune ca media anuala pe familie e in jurul la 100kg probabil or sa mai vina ceva pietre catre mine :)))
Va multumesc totusi pentru micile mustrari sunt convins ca am mult de invatat de la dumneavoastra si cred ca discutand constructiv si colaborand unii cu altii vom putea obtine cu totii rezultate mai bune.
ionutzdrobis

Mesajde ionutzdrobis » 14 Oct 2013, 21:14

Selectia despre care vorbeam se refera la varsta larvei din botcile incepute(cu cat e mai tanara cu atat mai bine) stiind ca in cazul botcilor de salvare si schimbare albinele au tendinta de al alege larvele mai mari pentru primele botci iar urmatoarele vor fi cu larve mai tinere.
Referitor la marime e normal ca o botca mai mare poate gazdui o matca mai buna si cu cat sunt mai putine botci selectate cu atat mai bine vor fi hranite.
ionutzdrobis

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE