Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: rame cu mucegai

Mesajde un OM » 16 Apr 2012, 21:52

Pentru incepatori : dulapul cu plasa de sarma deasa (sau camera aerisita) este util impotriva mucegaiului, nu impotriva gaselnitei.
un OM

Mesajde trantorul » 17 Apr 2012, 11:01

Multumesc de informatie ramele le pastrez doar in perioada rece de iarna si atunci nu cred ca sunt probleme cu gaselnita. Sincer sa fiu mi-au fost de mare ajutor in primavara asta si asa o sa procedez si in continuare.
trantorul

Mesajde cosencu » 05 Oct 2013, 10:23

pentru crisbee si trantorul
eu sunt din Adancata Suceava
cosencu

Mesajde duma » 15 Oct 2013, 10:08

Salutare ! Sper sa nu gresesc dinou topicul :lol: ! am tot citi in stanga si dreapta sa ma informez despre pastrarea de rame ce le-am scos in urma restrangerii de cuiburi , acum vin cu intrebarea mea :oops: :
Am o lada ofrizontala pe 18 rame pot sa pun ramele pentru pastrare acolo si sa las sus la porisor aerisirea deschisa ? si ce sa bag pe langa rame sau podisor sa indeparteze eventuale gaselnite s-au intrusi ? Mentionez ca pot depozita lada la temperaturi peste inghet chiar un pic peste ( nu inseamna ca o bag cu mine in pat :D ) s-au in duba unde imi tin acareturile pentru apicultura ( pe pagina personala se vede duba )
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde un OM » 15 Oct 2013, 11:02

Daca duci stupul intr-un loc cu temperaturi peste 16-18 grade, o sa cunosti draguta de molie. In cazul acesta folosesti baton de sulf. Eu folosesc un baton la o stiva de 10- 11 magazii de jumatate. Fiindca le stivuiesc destul de tarziu fac o singura tratatie. Le tii peste vara, repeti la 3 saptamani.
Duci stupul intr-un loc cu temperaturi sub 12 grade, trebuie in schimb sa feresti ramele sa cunoasca soriceii.
un OM

Mesajde duma » 15 Oct 2013, 11:30

un OM scrie:Daca duci stupul intr-un loc cu temperaturi peste 16-18 grade, o sa cunosti draguta de molie. In cazul acesta folosesti baton de sulf. Eu folosesc un baton la o stiva de 10- 11 magazii de jumatate. Fiindca le stivuiesc destul de tarziu fac o singura tratatie. Le tii peste vara, repeti la 3 saptamani.
Duci stupul intr-un loc cu temperaturi sub 12 grade, trebuie in schimb sa feresti ramele sa cunoasca soriceii.

Nu duc la temperaturi asa de sus 16-18 grade , am sa merg peste temperaturile de inghet duar , am la urdinis gratie anti soareci si aerisirea din porisor si capac su plasa anti voaroua si am sa las deschis pentru o circulare a aerului printre rame .
Multumesc !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde un OM » 15 Oct 2013, 12:03

Chiar este buna si temperatura redusa, ca cea de afara, mai reduce din incarcatura de ''rele'' a ramelor. Eu de exemplu tin ramele din afara cuibului in pavilioane, in locul stupilor.
un OM

Mesajde duma » 25 Noi 2013, 13:52

Salutare !
Atasez 2 poze cu o rama care mi se parre suspecta din punct de vedere al mucegaiului , aceasta rama este alaturi de celelalte in lada orizontala unde pastrez anul acesta ramele scoase in urma restrangerilor facute . Mentionez ca aceasta rama la anul nu mai va intra in alta lada .intrebarea mea este : acesta este inceput de mucegai ? albeste incet , incet .
Fişiere ataşate
rsz_img-20131124-01806.jpg
aici vreau sa pastrez ramele .
rsz_img-20131124-01805.jpg
rsz_img-20131124-01804.jpg
duma

Mesajde jenica67 » 25 Noi 2013, 13:59

Eu cred ca nu este mucegaita, ci se zaharifica siropul de pe ea.
jenica67

Mesajde Closcutz » 25 Noi 2013, 19:51

Ramele tinute mai la frig isi schimba un pic culoarea, dar nu are legatura cu mucegaiul. Mucegaiul este produs de condens si de apa care este retinuta in lada. Cum lada ta este la adapost si plina doar cu rame ( fara acces soareci ,sper) n-ai de ce sa te temi.
Closcutz

Mesajde duma » 25 Noi 2013, 20:11

Closcutz scrie:Ramele tinute mai la frig isi schimba un pic culoarea, dar nu are legatura cu mucegaiul. Mucegaiul este produs de condens si de apa care este retinuta in lada. Cum lada ta este la adapost si plina doar cu rame ( fara acces soareci ,sper) n-ai de ce sa te temi.

Multumesc !vazand ca sa albit una dintre rame am crezut ca incepe putregaiul si sa ma ajutati sa ma feresc de el .Da lada este la scuteala si peste rame vine scandurelele si capaccul si la urdinis am sa pun niste plasa antivaroua sa nu intre uaresi ce. La anul pe timpul acesta sper sa am dulapul destinat ramelor la pastrare . Din poza atasata unde se vad ramele cele negre vor fi date catre inlocuirea cu o foita de ceara pe bucata , si cateva dintre cele de anul acesta vor fi re insarmate deoarece ne intinzand bine sarma s-au lasat fagurii . Am sa postez eventual la un topic despre aceasta problema la care trebuie acordata o atentie FOARTE mare .
duma

Mesajde yokoz777 » 12 Dec 2013, 16:34

Salut,nu sunt mucegaite ramele tale,pur si simplu asa se albesc ramele cand nu mai sunt lucrate de albina si stau la frig,in primu an asa ma speriasem si eu.nu iti fa probleme.Dar ramele tale sunt foarte invechite de ce nu renunti la ele?la fagurii asa negri nici nu ar trebui sa te mai uiti la ei,1 ca pot retine o mica boala doua,2celula a devenit foarte mica caci albina a tot curatat si propolizat si adaugat ceara si albina iti iese mica din acele celule..in loc sa ai albina zdravana,mare pregatita de cules.scoate fagurii aia si la urmatorul targ apicol din zona ta vei primi in schimbul unui fagure o foita numai buna de crescut.
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde duma » 12 Dec 2013, 17:08

Salutare ! Asa am de gand sa fac acei faguri nu ma reprezinta sunt un test din care sa invat ca la anul sa stiu cum sta treaba !
duma

Mesajde liviutzbogos » 12 Dec 2013, 23:51

Eu zic ca mai bine le scoti din uz mai in vara, dupa ce faci o rezerva de faguri noi. Sa nu uitam ca primavara, matcile nu prea oua in faguri albi. Faguri ca ala erau foarte buni pt iernat.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde duma » 13 Dec 2013, 00:05

liviutzbogos scrie:Eu zic ca mai bine le scoti din uz mai in vara, dupa ce faci o rezerva de faguri noi. Sa nu uitam ca primavara, matcile nu prea oua in faguri albi. Faguri ca ala erau foarte buni pt iernat.

Salutare Domnule !!!
Sper ca la anul la rapita sa imi fac un stoc semnificativ de rame sa sCap de cele vechi .
duma

Mesajde un OM » 13 Dec 2013, 09:10

Din momentul infloririi pomilor fructiferi, in familiile puternice, cu ceva stimulare, pot fi introdusi primii faguri artificiali.
un OM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR