Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Fund fix sau detasabil

Mesajde stupAS » 18 Oct 2013, 10:45

Ce fel de stupi verticali utilizati in stupina cu fund fix sau detasabil?

Cel fix e clar fix, insa si acesta poate fi cu plasa sau fara, la fel si cel detasabil, insa care considerati dvs ca e mai bun atat la pastoral cat si la stationar pt os tupina cu 50 de stupi.

Multumesc
stupAS

Re: Fund fix sau detasabil

Mesajde EugenVoinea » 18 Oct 2013, 12:26

Eu am stupii cu fund detasabil ; unul din avantaje este acela ca se pot curata usor si oricand.
..."Invata de la vultur cand umerii ti-s grei Si dute la furnica sa vezi povara ei''... din lirica norvegiana.
EugenVoinea

Mesajde gigiploesteanu » 18 Oct 2013, 13:20

Toţi stupii mei sunt cu fund detaşabili, plini, fără plasă. Sunt foarte mulţumit de ei.
Să ştii să lupţi, când vrei să ai, Să nu regreţi când pierzi sau dai
gigiploesteanu

Mesajde danman » 18 Oct 2013, 14:21

Eu am ajuns de la funduri sofisticate cu plasa, sertar, etc la un fund cat se poate de simplu si de plin, doar detasabil. Toata teoria cu "antivaroa" e apa de ploaie. Fundul si capacul sunt partile cele mai "lovite" in viata asa incat trebuie sa fie in primul rand rezistente. Pe urma mai conteaza si ce tip de stuparit faci... stationar sau pastoral. Pt mine un fund plin inchis cu plasa la urdinis si cu aerisire totala sus e bun si pt pastoral, dar asta e numai parerea mea (si nu fac pastoral).
danman

Mesajde pngflorin » 18 Oct 2013, 21:04

Eu folosesc fund cu plasa la toti stupi verticali.Nu sunt deloc de acord cu faptul ca rolul antivarooa este apa de ploaie...insa subiectul a fost discutat , asa ca nu are rost sa reluam prezentarea de plusuri si minusuri.
pngflorin

Mesajde valigorj » 18 Oct 2013, 22:39

ultimi stupi pe care ii folosesc au la capac,cat si corp[12 rame 1\1 in cuib si caturi de 1\2],in partea de jos sipca de jur imprejur.daca prindem cu 2 holsuruburi sipca de la cuib de fund,vom avea un fund de stup fix dar care redevine mobil prin scoaterea acestora.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde valigorj » 19 Oct 2013, 00:08

la fundurile cu plasa pe linga rolul antivaroa mai apare un avantaj deloc de neglijat.sa luam de exemplu deplasarea la rapita unde de regula noaptea e mai racoaresi trebuie sa inlocuim sita din partea de sus cu podisorul dupa ce ajungem la destinatie.la stupi cu plasa deschidem doar urdinisurile si putem pleca fara grije.daca pngflorin nu e de acord ma simt obligat sa fac cinste cu o sticla de negritura[vin bineinteles] de la gorj,bineinteles ca si reciproca e valabila[ce buna ar fi o galbioara de odobesti].0743644047
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde cristi_vidican » 19 Oct 2013, 05:47

Fund detașabil. La stupii DB, spre toamnă, ca să tragă mierea din etaje în cuib, doar pun magazia sub cuib. Cine are soclul fix nu poate beneficia de acest avantaj.
Ce să mai zic la sistemul ME?
Plasă 1/3 pe fund. Nu are rol AV, ci de aerisire. Dacă nu i-ar fi plăcut până acum albinei, o propoliza demult. Am avut și sus, care e toată propolizată.
Albina mi-a spus că vrea plasa jos.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde gica.mosu » 19 Oct 2013, 07:17

cristi_vidican scrie:Fund detașabil. La stupii DB, spre toamnă, ca să tragă mierea din etaje în cuib, doar pun magazia sub cuib. Cine are soclul fix nu poate beneficia de acest avantaj.
Ce să mai zic la sistemul ME?
Plasă 1/3 pe fund. Nu are rol AV, ci de aerisire. Dacă nu i-ar fi plăcut până acum albinei, o propoliza demult. Am avut și sus, care e toată propolizată.
Albina mi-a spus că vrea plasa jos.

CRISTI ff buna observatia ta....Am vazut si cred ca e si practic fund cu sita1/2(central) si -si cred ca e bun :!: :roll: CINE are asa stie de ceeee...SPOR !!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde florinapi » 19 Oct 2013, 08:42

Folosesc numai funduri mobile cu plasa pe aproape jumatate din suprafata.Nu am avut probleme la transport.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde Dila Daniel » 19 Oct 2013, 08:54

stupAS scrie:Ce fel de stupi verticali utilizati in stupina cu fund fix sau detasabil?

Cel fix e clar fix, insa si acesta poate fi cu plasa sau fara, la fel si cel detasabil, insa care considerati dvs ca e mai bun atat la pastoral cat si la stationar pt os tupina cu 50 de stupi.

Multumesc

fundurile pot sa difere,in functie de stupina(ca marime) de model de stup,de logistica(transport),de stilul de intretinere,de timpul avut de stupar de a face apicultura...de multe.
Ce mie imi este bine,la tine poate sa nu mearga...sau viceversa.
Recomandarea mea este sa intelegi bine de ce foloseste fiecare un anumit fund,ce avantaje sau dezavantaje iti ofera fiecare,sa le analizezi in functie de tine si sa decizi cum crezi ca te multumeste.
si ca sa-ti si raspund la intrebare(sa fiu on topic), folosesc fixe,cu sita pe 80-90%,cu posibilitate de desfacere.Adica prinse in holtzshuruburi.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Ioan Guist » 19 Oct 2013, 09:08

Pentru pastoral cel mai bine este sa fie fixe.Sunt mult mai robuste lazile.
Pentru stationar e indicat sa fie detasabil tot.

Eu am detasabil si sita este de 84,5681 % :lol:
Drep e ca mai am si cateva sute de lazi vechi ce au fund fix si sita pe 20 %
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Mircea_63 » 19 Oct 2013, 10:21

Ioan Guist scrie:.............. sita este de 84,5681 % :lol:

Incet incet se dezvaluie secretele. ;)

Despre cel prins in suruburi...daca vreau sa-l detasez, tot n-am facut nicio treaba. Intorc stupu cu fundul in sus? Ma bag sub suport ca sub masina la schimbul de ulei?
Iau un cat de aceeasi dimensiune cu cuibul sau 2 MER in loc de unul 1/1 si mut ramele. Daca e de curatat, folosesc o lada de schimb. Evident ca e practic fundul USOR detasabil, cu conditia sa fie usor detasabil cand vreau eu, nu cand vrea el.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Mircea_63 » 19 Oct 2013, 10:58

Multumesc Dogvet, eu ma refeream la cutiile cu fundul prins in suruburi. :)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde /ALEX\ » 19 Oct 2013, 11:30

Fundurile sunt fixe, au decutat 10/20 cm . Cand curat fundul curat si lada . Dca fac fundul detasabil mai costa niste bani la confectionare . Nu am gasit un avantaj major al fundului detasabil pentru al face asa , dar omul cat traieste incata .
/ALEX\

Mesajde proapis13 » 19 Oct 2013, 14:27

Am fundul detasabil si cu sita antivaroa pe 90%din suprafata lui
Nu se curata decat cu unele mici exceptii cind intra un animalut pe acolo

Avantaj la transport pentru aerisire,avantaj toamna ca scoti tabla de sub fund intr-o zi racoroasa si vezi cat
se stringe ghemul,pui folia peste corp,tragi sibarul si reduci gratia antisoareci la 3 intrari si nu ai pbe cu condensul si viespile
e mai usor cu cateva kg si se cunoaste la transportul manual si la consumul de carburant,daca e nevoie poti tranzvaza un roi iar corpul il poti folosi ca si cat de 1/1,eu asa le am

Dezavantaje,daca ai un carator de stupi mai neatent si sare clama ai pus-o,eu am pus-o de cateva ori anul asta,ai sansele ca daca pui stupii
pe un teren cu pir si sa stationezi 2-3 saptamini sa-ti suie pirul in cat,poti gauri sita daca la descarcare nu ai curatat locul de pietre sau de cioate
iarna daca uiti tabla trasa de tot din februarie incolo ai ocazia sa gasesti inauntru zapada viscolita si condens,

salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR