Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Liviu Bogos

Mesajde alt stupar » 23 Oct 2013, 21:26

liviutzbogos scrie: Dar chestia cu 3 in 1 fara sa se bata am mai auzito... mai ales ca le parfumez si cu tuica.

M-am gandit sa le unific pe toate odata ca sa scap si eu de treaba asta si sa le scap si ele mai repede de stres. Azi o unificare, maine-poimaine alta unificare pe capul lor...prea le zapacesc. In fine, oi vedea eu cum fac. Maine nu cred ca apuc dar vineri neaparat trebuie executata treaba :)

"Chestia" cu 3/1 ai mai auzit-o. De la mine ;) . Ce inca nu ai auzit dar urmeaza sa citesti acum este ca-i VALABILA ! :D
Asadar...se pune o matca in cutie (care matca vrea sfintia ta sa ramana ).
Se scutura rapid albinele de pe toate ramele de la cei trei roi intr-o singura lada.
Se aseaza ramele in cutie. Cu aceasta ocazie, cele care nu corespund pot ramane in afara stupului. la reformat/etc.
Se aseaza cutia cu matca deasupra, pe rame. Dupa 24 de ore se elibereaza direct, fara alte masuri de precautie.
Totul pe "repede-inainte" !!!

Nu parfum, nu ziar, nu tuica !!! Garanteaz reusita daca se respecta toate cele scrise intocmai !

ps; boala incepatorului... nu face astazi ca... nu-i sigur, nu face maine ca... n-are timp, ar face poimaine cu siguranta... insa tocmai de poimaine poate incep ploile sau se raceste vremea. Si uite-asa, mai face... planuri.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde liviutzbogos » 23 Oct 2013, 21:41

alt stupar scrie:
liviutzbogos scrie: Dar chestia cu 3 in 1 fara sa se bata am mai auzito... mai ales ca le parfumez si cu tuica.

M-am gandit sa le unific pe toate odata ca sa scap si eu de treaba asta si sa le scap si ele mai repede de stres. Azi o unificare, maine-poimaine alta unificare pe capul lor...prea le zapacesc. In fine, oi vedea eu cum fac. Maine nu cred ca apuc dar vineri neaparat trebuie executata treaba :)

"Chestia" cu 3/1 ai mai auzit-o. De la mine ;) . Ce inca nu ai auzit dar urmeaza sa citesti acum este ca-i VALABILA ! :D
Asadar...se pune o matca in cutie (care matca vrea sfintia ta sa ramana ).
Se scutura rapid albinele de pe toate ramele de la cei trei roi intr-o singura lada.
Se aseaza ramele in cutie. Cu aceasta ocazie, cele care nu corespund pot ramane in afara stupului. la reformat/etc.
Se aseaza cutia cu matca deasupra, pe rame. Dupa 24 de ore se elibereaza direct, fara alte masuri de precautie.
Totul pe "repede-inainte" !!!

Nu parfum, nu ziar, nu tuica !!! Garanteaz reusita daca se respecta toate cele scrise intocmai !

ps; boala incepatorului... nu face astazi ca... nu-i sigur, nu face maine ca... n-are timp, ar face poimaine cu siguranta... insa tocmai de poimaine poate incep ploile sau se raceste vremea. Si uite-asa, mai face... planuri.

In cazul asta, maine cu siguranta am sa rezolv si treaba asta. Maine nu am prea mult timp si cum calculam eu cu uniformizarea mirosului, cu orfanizarea familiilor, cu etc nu apucam maine. Dar daca asa sta treaba, sigur, si daca nu sigur, atunci musai sa rezolv maine :D
Mare multam pentru ajutor. Raman dator.

O intrebare mai am totusi...cu puietul ce fac? Il bag inapoi sau nu mai are rost?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde alt stupar » 23 Oct 2013, 21:46

Cum sa nu aiba... ?
Adica dupa ce albina s-a uzat crescandu-l, a consumat rezerve... acum il dam la garla ???
Baga-l acolo... cat mai grupat si incadrat de ramele cele mai pline. Restul ramelor, de poimanine le descapacesti in ritm alert. Ca vine iarna peste tine !
alt stupar

Mesajde paul » 23 Oct 2013, 21:48

alt stupare, da' de ce sa nu le lase pe albine sa-si aleaga singure regina ??? Ca poate ele stiu mai bine decat noi ??? 8-)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde liviutzbogos » 23 Oct 2013, 22:10

paul scrie:alt stupare, da' de ce sa nu le lase pe albine sa-si aleaga singure regina ??? Ca poate ele stiu mai bine decat noi ??? 8-)

Matcile sunt toate de anul acesta, din aceiasi perioada a verii, au ouat la fel, nu e absolut nici o diferenta intre ele...cel putin nu pt mine :D Om vedea care ramane...
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde Closcutz » 24 Oct 2013, 02:12

Ma mira cu cata usurinta vrei sa anulezi tot efortul de inmultire si ca te nemultumeste ca mai ai puiet cand ai matci tinere. De ce nu le-ai tras o poza la fiecare sa ne dam seama daca-s mate lesinate sau au sanse mari poate chiar si 90% sa treaca iarna. Eu am inmultit destul de tare si mi-era asa de greu sa fac unificari. Anul trecut aveam intr-un stup doi pumni de albina si matca neimperecheata. Am fost prins cu treburi si n-am mai avut timp de el. Ma duc hotarat sa-l desfiintez, cand colo matca se apucase de treaba si avea puiet in toate stadiile. Am flancat rama pe care se gaseau cu doua rame peste 75% pline cu miere. Din pacate cand a venit -25 de grad a murit cu hrana deasupra. A fost singurul care mi-a murit pentru ca am vrut sa fac un experiment, matca era tanara dar nu eram sigur cat de valoroasa mai ales ca s-a imperecheat greu ca sa inlocuiesc cu ea alta matca. La inceput de martie am gasit un stup destul de puternic pe 8 r fara matca si l-am unificat cu alt roi treaba a mers f bine. Astea au fost pierderile pijna acum. As fi fost curios cam cata albina au roii si ce provizii, poate imi dadeam cu parerea daca te pripesti cu unificarea sau e chiar masura necesara.
Closcutz

Mesajde liviutzbogos » 24 Oct 2013, 08:52

Closcutz scrie:Ma mira cu cata usurinta vrei sa anulezi tot efortul de inmultire si ca te nemultumeste ca mai ai puiet cand ai matci tinere. De ce nu le-ai tras o poza la fiecare sa ne dam seama daca-s mate lesinate sau au sanse mari poate chiar si 90% sa treaca iarna. Eu am inmultit destul de tare si mi-era asa de greu sa fac unificari. Anul trecut aveam intr-un stup doi pumni de albina si matca neimperecheata. Am fost prins cu treburi si n-am mai avut timp de el. Ma duc hotarat sa-l desfiintez, cand colo matca se apucase de treaba si avea puiet in toate stadiile. Am flancat rama pe care se gaseau cu doua rame peste 75% pline cu miere. Din pacate cand a venit -25 de grad a murit cu hrana deasupra. A fost singurul care mi-a murit pentru ca am vrut sa fac un experiment, matca era tanara dar nu eram sigur cat de valoroasa mai ales ca s-a imperecheat greu ca sa inlocuiesc cu ea alta matca. La inceput de martie am gasit un stup destul de puternic pe 8 r fara matca si l-am unificat cu alt roi treaba a mers f bine. Astea au fost pierderile pijna acum. As fi fost curios cam cata albina au roii si ce provizii, poate imi dadeam cu parerea daca te pripesti cu unificarea sau e chiar masura necesara.

Roii sunt stransi pe patru rame. Provizii au avut destule pana acuma o saptamana cand a au inceput matcile sa oua destul de puternic pentru vremea asta. Acum au cele 2 rame de pe margini cu 70% miere si cele din mijloc cu cel mult 50% si puiet pe cealalta jumatate. Puietul ala consuma si mierea si pastura si pana da frigul, sa intrerupa ponta, va mai iesi destul puiet care va consuma. In plus ma gandesc la faptul ca decat acesti trei roi cu care am sa ma chinui anul viitor toata vara si nici nu o sa scot ceva de la ei, mai bine unific, stau fara stres la iarna si la primavara scot si un cules bun, cel putin. Dupa salcam divizez. Nu e mai bine asa?
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde Florin Dobre » 24 Oct 2013, 09:16

Inteleg ca sunt 3 roi pe 4 rame.
Poti face 2 familii pe 6 rame.
O familie pe 12 rame mi se pare un pic cam mult.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde liviutzbogos » 24 Oct 2013, 09:38

Florin Dobre scrie:Inteleg ca sunt 3 roi pe 4 rame.
Poti face 2 familii pe 6 rame.
O familie pe 12 rame mi se pare un pic cam mult.

Pai, sunt cate 4 rame, dar sunt cate 3 intervale, inmultit cu 3 rezulta 9 intervale, adica 10 rame. Chiar si 9 rame cred ca ra fi destule, stranse bine. Deci, eu zic ca nu e mult :D
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde Florin Dobre » 24 Oct 2013, 10:15

Ai spus ca sunt stransi pe 4 rame. Deci 3 intervale plus inca 2 jumatati de interval. Deci sunt 4 intervale...asta daca sunt stransi.
Daca la noua familie pe 9 rame ramai fara matca peste iarna, ce faci? :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Closcutz » 24 Oct 2013, 19:23

Eu as sta cu punga cu miere deasupra lor tot timpul, da de unificat nu mi-ar fi usor. Daca cele 4 rame sunt ocupate bine de albine si au rezerve( vii cu punga de miere de FLS), sunt feriti de vant si pusi undeva la soare nu o sa-ti dea coltul. Te tii cu hrana de ele, le stimulezi si daca ii salvezi pe toti, pe 2 ii faci familii ajutatoare la primavara si bubui tare salcamul. Una e sa oua o matca si alta e sa oua 3. Alt aspect pentru care nu i-as desfiinta este ca s-ar putea sa-ti pice vreo matca de la familii sa vezi atunci ce-ai sa plangi dupa cele de la roiuri.
Closcutz

Mesajde FLORINELU » 24 Oct 2013, 21:01

Liviutzule,ai primit o gramada de sfaturi cum sa procedezi cu cei trei roi de nici nu mai stii nici tu ce sa faci si acuma nu mai ai somn din cauza asta asa ca un sfat in plus nu mai conteaza.
iata sfatul meu: fa cum crezi tu ca e bine si o sa iasa perfect iar la primavara ne povestesti si noua ce si cum. :?:
FLORINELU

Mesajde liviutzbogos » 24 Oct 2013, 22:04

FLORINELU scrie:Liviutzule,ai primit o gramada de sfaturi cum sa procedezi cu cei trei roi de nici nu mai stii nici tu ce sa faci si acuma nu mai ai somn din cauza asta asa ca un sfat in plus nu mai conteaza.
iata sfatul meu: fa cum crezi tu ca e bine si o sa iasa perfect iar la primavara ne povestesti si noua ce si cum. :?:

Sa stii nea Florine ca e ceata in capul meu...bine ca nu-s in concediu ca nu-mi tihnea :lol:
M-am gandit si treaba cu matcile...poate as putea sa le iernez intr-un nucleu, dar cred ca e prea complicat, o las pentru alta data :)
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 24 Oct 2013, 22:19

Closcutz scrie:Eu as sta cu punga cu miere deasupra lor tot timpul, da de unificat nu mi-ar fi usor. Daca cele 4 rame sunt ocupate bine de albine si au rezerve( vii cu punga de miere de FLS), sunt feriti de vant si pusi undeva la soare nu o sa-ti dea coltul. Te tii cu hrana de ele, le stimulezi si daca ii salvezi pe toti, pe 2 ii faci familii ajutatoare la primavara si bubui tare salcamul. Una e sa oua o matca si alta e sa oua 3. Alt aspect pentru care nu i-as desfiinta este ca s-ar putea sa-ti pice vreo matca de la familii sa vezi atunci ce-ai sa plangi dupa cele de la roiuri.

Si nu-i mai multa bataie de cap asa, cu miere tot a treia zi? Intradevar ca ma doare sufletul de matcile alea dar ma gandesc si cum sa fac sa-mi usurez muna la iarna. Daca pica la iarna vre-o matca, asta e, unific si raman cu 2 si cand fac botci divizez din nou. O scot eu cumva la capat.
Si ma mai gandesc la o treaba...cand un om care are albine in familie de-o suta de ani imi spune hotarat "unifica, ca n-o sa-ti para rau", eu cred ca omul ala stie ce spune. Sau o vrea sa rada de mine? :D
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde Florin Dobre » 24 Oct 2013, 23:57

Sigur nu rade de tine.
Doar ca exista riscul asta sa pierzi matca peste iarna. 2-3 roisori cu matci pentru reparatii sunt parfum.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alt stupar » 25 Oct 2013, 09:32

liviutzbogos scrie:Si ma mai gandesc la o treaba...cand un om care are albine in familie de-o suta de ani imi spune hotarat "unifica, ca n-o sa-ti para rau", eu cred ca omul ala stie ce spune. Sau o vrea sa rada de mine? :D

Bre... esti tzichili sau ce ai ???
Cum adica sa rad de tine ??? :oops:
Tu intelegi ca tot ce am scris pe forumul asta de vreo sase ani incoace s-a vrut a fi o pledoarie pentru stupi puternici, considerand ca este modul de lucru corect in apicultura ?
Nu am nimic de impartit cu cei care te sfatuiesc sa iernezi roii aia asa cum sunt... matze lesinate. Fiecare are propia optica si-l priveste cum o pune in practica. Cantitate, calitate, ambele sau niciuna... cate bordeie atatea obiceie, nu-i asa ? Insa ce nu inteleg eu... cum adica sa-ti fie mila sa elimini ACUM o matca/doua si sa nu-ti fie mila sa lasi sa moara epuizate fiziologic in mijlocul iernii sute / mii de albine dintr-o colonie slaba :?:
Alege-ti singur calea... dar fii sigur ca si rezultatele vor fi pe masura. Fa-ti un obicei in a intretine stupşori si vei avea producţii :D
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?