Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Inca un incepator...

Mesajde delorin I » 30 Sep 2013, 20:09

Salut! Astazi am trecut de al doilea tratament cu varachet forte dupa ce in urma restrangererii de saptamana trecuta am gasit la mare parte din cutii puzderie de varoa! Nu am prea avut succes cu fitilele, sper oricum sa mai fi eliminat ceva din invadadori! Sau or fi deja localnici?
Oricum in urma hranirii de completare situatia dezastruasa de la inceputul lunii septembrie a fost ameliorata! Sper sa trec iarna sau oricum sa aung pana in ianuarie cu cea mai mare parte! Am un roi cu extrem de putina populatie, nu acopera nici macar o rama! Avea sirop in ambele hranitoare dupa o saptamana si ! O sa risc, nu il voi desfiinta!
Surprize insa!!! Ultimele 2 hraniri le-am facut cu 2 hranitoare ca sa pot realiza obiectivul de 5 kg de sirop de roi introdus! Albinele mele au inceput iar sa contruiasca! Unul din roiurile artificiale mi-a construit inca de la infiintare sub hranitor fara rama iar acum in urma acestor 2 hraniri au trecut la al 2 lea, care prezinta deja 3 barbi! La un alt roi le am gasit la control legate in lant si evident construiau! Nu stiam ca mai e posibil asa ceva! Eu sunt la munte!!!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Jean Valjean » 30 Sep 2013, 20:21

Cum mai Delorine sa iernezi un roi care nu ocupa nici macar o rama?
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde delorin I » 08 Oct 2013, 20:05

Roiul care ocupa nici macar o rama este istorie alaturi de vecinul de alaturi ce ocupa 5...astazi am fost martorul unui furtisag generalizat caruia nu i-am facut fata! Nici reducerea la minim al urdinisului, nici inchiderea lui si a celor din jur, nici fum cat cuprinde si stropire cu apa nu m-au ajutat! Acum am uns acele porti de acces cu petrol. La un moment dat dupa ce am scos ramele din cuib am bagat in loc afumatorul...era un asalt demn de Plevna in care albine si viespi la un loc luau cu asalt un stup gol! Abia am salvat matca si 5 albine din acel roi puternic! Toate celelalte roiuri erau in cutii, era liniste si doar in linia a doua, desi se intunecase, era haos! Sunt curios daca matcuta trece noaptea si maine in cutii mai gasesc un pumn de albine!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde BUNKA » 08 Oct 2013, 20:41

Nu te complica cu lesinati..care nu merita desfiinteaza-l, decat sa numeri stupi decedati mai bine numeri stupi mai putini dar ""vii"".....
La anul va fi mai bine... si eu era cat pe ce sa-l unific pe ala de l-am populat in 2 August dar m-am razgandit cand l-am ridicat...trece iarna si pe un corp.
La primavara o sa vezi si colectoare pe ei in actiune ...
Eu totusi nu am avut asa mult varoa, am facut un tratament cu varachet la ME..
Numai bine!
BUNKA

Mesajde CORNEL V. » 08 Oct 2013, 21:21

delorin I scrie:Roiul care ocupa nici macar o rama este istorie alaturi de vecinul de alaturi ce ocupa 5...astazi am fost martorul unui furtisag generalizat caruia nu i-am facut fata! Nici reducerea la minim al urdinisului, nici inchiderea lui si a celor din jur, nici fum cat cuprinde si stropire cu apa nu m-au ajutat! Acum am uns acele porti de acces cu petrol. La un moment dat dupa ce am scos ramele din cuib am bagat in loc afumatorul...era un asalt demn de Plevna in care albine si viespi la un loc luau cu asalt un stup gol! Abia am salvat matca si 5 albine din acel roi puternic! Toate celelalte roiuri erau in cutii, era liniste si doar in linia a doua, desi se intunecase, era haos! Sunt curios daca matcuta trece noaptea si maine in cutii mai gasesc un pumn de albine!

In caz de furtisag,primele masuri sunt urdinis strans la maxim o albina si motorina data pe blanita de zbor si fata stupului ...astea-s cele mai buna masuri...mai sunt si altele dar nu asa eficiente
Daca e furtisagul violent si nu merge niciuna din masurile astea,inchizi stupul atacat si il duci la minim 6 km,dai cu motorina si la stupii vecini
CORNEL V.

Mesajde delorin I » 09 Oct 2013, 10:46

Multumesc...am dat aseara cu petrol! Astazi la ultimul control inainte de plecare am gasit matcuta moarta pe ramele cu miere si fara garda ramasa...am dat ramele cu miere altor roiuri! In stupul atacat, unde lasesem o rama sa vad ce albine mai raman dupa retragerea atacatorilor, abia am mai gasit 20 de albinute! Nu a venit iarna bine si deja am pierderi pe acest an 3 roiuri! Unul bezmeticit si anihilat prin furtisag acum vreo 2 saptamani si acum inca 2 ieri din care unul chiar frumos si ca rezerve si ca nr de rame...

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Florin Dobre » 09 Oct 2013, 10:58

delorin I scrie:Multumesc...am dat aseara cu petrol! Astazi la ultimul control inainte de plecare am gasit matcuta moarta pe ramele cu miere si fara garda ramasa...am dat ramele cu miere altor roiuri! In stupul atacat, unde lasesem o rama sa vad ce albine mai raman dupa retragerea atacatorilor, abia am mai gasit 20 de albinute! Nu a venit iarna bine si deja am pierderi pe acest an 3 roiuri! Unul bezmeticit si anihilat prin furtisag acum vreo 2 saptamani si acum inca 2 ieri din care unul chiar frumos si ca rezerve si ca nr de rame...

Teoria spune ca dupa omorarea matcii albinele familiei atacate fraternizeaza cu albinele agresoare si cara mierea in noua casa. Eu asa am retinut.
Si imi pare logic. Ce rost are sa lupte pentru o cauza pierduta?!

Cred ca ai gresit lasand acea rama. Ai perpetuat riscul.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde delorin I » 10 Oct 2013, 09:50

Roiul slab care nici sirop nu tragea cu saptamana, a ramas fara nici o albina. Celalalt, pe vreo 5 rame a ramas cam cu 20 de albine adunate in ghem! Din pacate matca mutata de mine cu rame si 5 albine in alta cutie sa o apar, cutie inchisa dar in care am avut cateva albine hoate, pe care nu am reusit sa le scutur, a murit ieri! Probabil de frig! Stupul a fost inchis! Nu m-am indurat sa reduc numarul de roiuri si sa -i intaresc pe unii in dauna celorlalti, asa cum imi sugera Jean pentru ca le-am cumparat! Motivatii ale acestor pierderi pe langa lipsa de experienta si atentie specifica incepatorilor, a fost cel putin intr-un caz- un urdinis redus dar insuficient, un cuib restrans dar poate nu suficient si mai ales o cutie comuna de orizontal de 20 de rame, a caror separator (nu diafragma interioara) nu a fost mulat perfect pe fata stupului intre urdinisuri! Cutia a avut culoare identica- alb in ambele parti! In conditiile unei navaliri de zburatoare care danseaza in fata stupului in timp ce alte albine si viespi dau asaltul la urdinis, separatorul acela din zona urdinisului devine oricum inutil! Deci inca o data am remarcat importanta folosirii a 2 cutii diferite dincolo de avantajele formarii unui ghem comun intre cele 2 cutii cand diafragma este mai subtire! (am un astfel de ghem comun intr-un nucleu de 6+6 dar dupa o experienta nefericita in care unul a navalit peste celalat si i-a omorat matca! Acum in cazul furtisagului am avut o lada orizontala veche de 30 de ani facuta de scandura de 5 si cu diagrama separatoare de 1! )

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 18 Oct 2013, 17:55

Fişiere ataşate
Wagon.gif

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 18 Oct 2013, 18:06

O pagina interesanta despre apicultura din Elvetia, http://www.klausesbees.com/swiss_beekeepers/swiss_beekeepers.html mie mi s-a parut interesanta solutia de pavilion pe remorca cu o singura axa!
Fişiere ataşate
honeywagon3BK1.jpg

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Badea Alin » 23 Oct 2013, 22:34

spre deosebire de drumurile elvetienilor, ale noastre sunt f. proaste, iar folosirea remorcile cu o axă constituie un hazard în ceea ce privește integritatea familiilor de albine.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde Mircea_63 » 23 Oct 2013, 23:21

Ohoo, cu o singura axa face huta-huta de le ia naiba. Poate -vorba lui Alin- daca faci pastoralul de pe sosea.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Badea Alin » 24 Oct 2013, 06:40

la ce drumuri avem există toate șansele să găsim albinele „tohocite” chiar dacă facem pastoral numai pe șosea.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde delorin I » 31 Oct 2013, 15:31

Asa arata facelia in prag de 1 noiembrie! Ceea ce nu e rau! Pacat ca nu am avut teren sa pun mai multa! Din pacate nu am o poza de ansamblu!
Fişiere ataşate
IMG_20131021_153545.jpg
IMG_20131021_153529.jpg
IMG_20131021_153529.jpg (8.29 KiB) Vizualizat de 9715 ori
IMG_20131021_153503.jpg

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 08 Noi 2013, 15:47

Salut! Saptamana trecuta, am avut ocazia unei vizite, in contextul Congresului de apiterapie, la serele unuia dintre producatorii de medicamente din plante din Bucuresti! Postez aici niste poze pe care abia le-am primit(nu am avut aparat foto dar gratie bunavointei unui coleg apicultor din Iasi, le-am acum si eu) cu niste plante despre care eu aveam o alta parere! Este vorba de o cultura de rozmarin care deja are 9 ani! Nu va spun ca la 1 noiembrie avea si flori ...
Fişiere ataşate
Roz 3.JPG
Roz 2.JPG
Roz 1.JPG

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 17 Noi 2013, 20:47

Nu am facut miere anul asta- dar asta nu inseamna ca nu consumam! Tocmai am primit adus direct din Provence acest borcan! Interesanta textura, initial destul de concentrata apoi extrem de fina si cremoasa! Oamenii astia chiar stiu sa se vanda. Pe eticheta bineinteles, DE ORIGINE CONTROLATA sau ma rog Indication geographique proteguee! Cu acest prilej am descoperit pe siteul firmei producatoare, o serie intreaga de produse din diverse regiuni care sunt probabil parte a brendului de tara!
Fişiere ataşate
Miere de lavanda.JPG
Miam, miam, miam...e bunaaa!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?